Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 6

• 41 951
  • 749
  •   1
Отговори
# 450
Потърсете информация в банката която ви обслужва.
П.с. Това не е въпрос за митници

# 451
Получих известия за получаване на 3 пратки, искам да ме представлява пощата за освобождаването на пратките. Мога ли да ги  освободя заедно, за да платя само веднъж 16,80 лв ?

# 452
Получих известия за получаване на 3 пратки, искам да ме представлява пощата за освобождаването на пратките. Мога ли да ги  освободя заедно, за да платя само веднъж 16,80 лв ?
За всяка пратка се подава отделна декларация и няма как да платите една сума за 3 декларации. Такава презумция същетвува когато 3те пратки са част от една поръчка. Какви са условията това да се случи могат да кажат самите митничари, но ме съмнява при различни адреси на подателя на различните пакети как ще докарате 3 различни поръчки да изглеждат като част от една поръчка. Успех в гимнастиките. Според мен няма да ви се получи. Да каже друг ако е намерил вратичка в закона.

# 453
Няколко пъти съм освобождавала 2 и повече пратки наведнъж с едно представителство на БГ Пощи. Няма никакъв проблем. В двете декларации има възможност да се попълнят повече от един проследяващ номер и съдържание на пакета.  Само си сметнете като се обедини сумата  да не е повече от 300лева, за да не дължите и мито.
Няма да платите обаче само веднъж 16.80 - ще платите веднъж 12лева за представителство и по 4.80 за всеки задържан пакет, т.е. 14.40лв

# 454
Здравейте, имам пратка,която е задържана на митницата.Цената на пратката е     Total Amount US $ 0.01 . Понеже си поръчах една камера,а тя се отказа неработеща,сега китаеца ми праща 2-ра безплатно. Съответно сумата от платежното то банката пак е US $ 0.01, а на писмото то митницата ми искат 12+4.80... ддс на 0.01$ ще ми начисляват и трябва ли да им плащам тези 16,80 ?

# 455
Здравейте, имам пратка,която е задържана на митницата.Цената на пратката е     Total Amount US $ 0.01 . Понеже си поръчах една камера,а тя се отказа неработеща,сега китаеца ми праща 2-ра безплатно. Съответно сумата от платежното то банката пак е US $ 0.01, а на писмото то митницата ми искат 12+4.80... ддс на 0.01$ ще ми начисляват и трябва ли да им плащам тези 16,80 ?
Писмото не е ли от Пощата?  12лева за представителство от Пощата и 4.80 за всеки  пакет - пише го един пост по-горе.

# 456
От пощата е,но понеже отивам до митницата така или иначе за да си взема пратката,трябва ли да им плащам 12лв. И да не ме карат да плащам ДДС на пазарната цена ?

# 457
  • Добрич
Когато човек сам  си освободи пратката от митницата, без да упълномощи пощата и пратката е под 30 лв (доказано с разпечатка от сайта и банката), няма такса представителство. Само 4,80 лв.

# 458
Благодаря, Виола, за бързия отговор! Значи общо 26,40 ще платя за 3-те пратки + ДДС, не надвишават 300 лв. и няма да има мито. Бъди здрава!

# 459
Взех си пратката след доста ядове. Да разкажа:
Отивам до гарата в Русе(където е митницата) и давам принтирани извлечение от сметката и страницата на Алиекспрес. Казвам,че не искам бг пощи да ме представляват и ми се казва,че ми трябва ЕОРИ номер.Питам как да го извадя,отговора е само през интернет портала на митницата и ми трябва електронен подпис.Викам нямам ел.подпис,няма ли друг начин,няма да си изкарвам ел подпис дето струва 100лв сега заради пратка 0.01,отговора е Не. Прочетох из интернет,че може да се изкара и на място като се попълва регистрационен формуляр.Съответно отидох при митническия служител на 2-я етаж,той ми даде формуляра,попълних го за 1 мин и след 3 мин имах ЕОРИ номер. Служителката на 1-я етаж беше изключително не любезна и дори си позволи да ме обиди,след 2-рото ми посещение за въпроса от къде да си взема формуляра. Преди един месец взех друга камера но платих 12лв такса за да ме представляват БГ пощи, разликата със сегашната процедура беше,че преди месец попълних декларация съгласие,а сега формуляр за издаване на ЕОРИ, ВСИЧКО ДРУГО БЕШЕ 1 КЪМ 1. Целта им е само да си приберат 12-те лв.Ако някой има въпроси как стават нещата в Русе може да пише винаги на лично,ще се радвам да помогна  !

# 460
Нищо ли не казаха за цената на камерата?

# 461
  • Sofia
Ако пратката ти е на стойност под 30 лв., не ти трябва нито ЕОРИ, нито електронен подпис. Просто си я вземаш, след като предоставиш необходимата документация и платиш такса от няколко лв.

# 462
Взех си пратката след доста ядове. Да разкажа:
Отивам до гарата в Русе(където е митницата) и давам принтирани извлечение от сметката и страницата на Алиекспрес. Казвам,че не искам бг пощи да ме представляват и ми се казва,че ми трябва ЕОРИ номер.Питам как да го извадя,отговора е само през интернет портала на митницата и ми трябва електронен подпис.Викам нямам ел.подпис,няма ли друг начин,няма да си изкарвам ел подпис дето струва 100лв сега заради пратка 0.01,отговора е Не. Прочетох из интернет,че може да се изкара и на място като се попълва регистрационен формуляр.Съответно отидох при митническия служител на 2-я етаж,той ми даде формуляра,попълних го за 1 мин и след 3 мин имах ЕОРИ номер. Служителката на 1-я етаж беше изключително не любезна и дори си позволи да ме обиди,след 2-рото ми посещение за въпроса от къде да си взема формуляра. Преди един месец взех друга камера но платих 12лв такса за да ме представляват БГ пощи, разликата със сегашната процедура беше,че преди месец попълних декларация съгласие,а сега формуляр за издаване на ЕОРИ, ВСИЧКО ДРУГО БЕШЕ 1 КЪМ 1. Целта им е само да си приберат 12-те лв.Ако някой има въпроси как стават нещата в Русе може да пише винаги на лично,ще се радвам да помогна  !
Понеже не сте казали каква е цената на първата и втората пратка (чета някакви 0.01 но дали това е сумата ...) ми е струва странно описаното от вас. Съмнява ме че ще можете да помогнете на някого. Възможно е само да объркате и заблудите други хора. Останалите коментари са излишли без да знаем сумата по разпечатка за първата и втората пратки.

# 463

Понеже не сте казали каква е цената на първата и втората пратка (чета някакви 0.01 но дали това е сумата ...) ми е струва странно описаното от вас. Съмнява ме че ще можете да помогнете на някого. Възможно е само да объркате и заблудите други хора. Останалите коментари са излишли без да знаем сумата по разпечатка за първата и втората пратки.

Първата пратка беше преди 4 месеца и цената беше 24$, втората пратка цената е 0.01 да(предишната стока която ми прати продавача отказа и тази е като компенсация). Имам предвид,че процедурата е еднаква,(парите не са на 1-вата платих и ддс и 12лв за представителство и 4.80 такса), мисълта ми е че дефакто това пощите да те представляват е просто да платиш 12лв за нищо...

# 464
  • Добрич
Скрит текст:

Първата пратка беше преди 4 месеца и цената беше 24$, втората пратка цената е 0.01 да(предишната стока която ми прати продавача отказа и тази е като компенсация). Имам предвид,че процедурата е еднаква,(парите не са на 1-вата платих и ддс и 12лв за представителство и 4.80 такса), мисълта ми е че дефакто това пощите да те представляват е просто да платиш 12лв за нищо...

Когато сумата мине 30 лв. се подава митническа декларация, за която трябват ЕОРИ, ел. подпис, регистрация в сайта на АМ и доста добри познания за попълването на МД. В случай, че не можеш да подадеш МД, ползваш бг. пощи.

Когато сумата няма 30 лв., не е необходимо нито едно от горните. С разпечатка от банката и сайта, пратката може да се освободи директно от митницата. Без ЕОРИ номер.

Двата случая са за сума над 30 лв и под 30 лв, така, че не са съпоставими.

Общи условия

Активация на акаунт