Майчинството счетоводно-83

• 38 328
  • 760
  •   1
Отговори
# 225
Разбирам, но идеята ми е дали, като започна работа, за да направя тези 10 месеца на 12 ( 10 защото съм била и на 4 часа) ще мога да вземам майчинство? Нали има някакво условие, че се вземат 12 м от последните 2 г? А аз реално не съм била постоянно работеща през тези 2г. Имало е и месеци без работа. Благодаря ви!

# 226
Не е така, спокойно. Почни работа колкото можеш по-скоро, ще гледат 2г.назад, а месеците, в които не си работила, ще се вземат като минимална работна заплата. Важното е да имаш общо година осиг. стаж. От 2020г. минималното майчинство ще е 610лв.
Успех!

# 227
Благодаря Lisa Simple Smile

# 228
  • София-Младост
За да имате право на обезщетение, ттрябва да имате 12 месеца осигурителен стаж. Няма значение кога придобити във времето, не е необходимо да са последователни, нито при един работодател.
А за самото обезщетение се глеoа период от 24 месеца назад.
Ако не сте работили се взима МРЗ за страната към тогавашния момент.
И както вече са написа, обезщетението за бременост и раждане е защитено и не можа да е под МРЗ.
За да получавате обезщетение трябва да сте осигурена за фонд Общо заболявана е и майчинство към датата на болничния.
Най-просто казано ви трябва трудов договор.

# 229
Здравейте! Извинявам се,ако въпроса е зададен.

Относно детските надбавки, иска се моя доход и дохода на мъжа ми. В момента той не е назначен на работа. Когато трабва да подадем документите за детските, той ще бъде на  платена борса.Въпроса ми е,откъде ще може да вземем бележка за доходите му?

# 230
Как седят нещата с еднократната помощ при раждане , какви документи се изискват и във всяка община ли е еднаква като стойност или според общината

# 231
Как седят нещата с еднократната помощ при раждане , какви документи се изискват и във всяка община ли е еднаква като стойност или според общината
Еднократната помощ се дава от социалните,а не от общината.За всички е 250лв.В някои общини си дават допълнителна помощ (например в Несебър дават 2000).За това обаче трябва да попиташ във вашата община.

# 232
Здравейте! Извинявам се,ако въпроса е зададен.

Относно детските надбавки, иска се моя доход и дохода на мъжа ми. В момента той не е назначен на работа. Когато трабва да подадем документите за детските, той ще бъде на  платена борса.Въпроса ми е,откъде ще може да вземем бележка за доходите му?

Където и да е към момента, ще ви искат служебна бележка за доходите му 12 месеца назад.Би трябвало да му я издаде фирмата (или фирмите, ако са повече от 1), в която е работил за този период.

Имаше и вариант да ви издадат от НАП, да поиска да му издадат справка за последните 12 месеца къде е работил и какви доходи има от дадените фирми.

# 233
Как така дават 2000 лв допълнително в Несебър , на какво основание ?
И това което ме вълнува на всеки ли се дава тази еднокрагна помощ и гледа ли се дохода на родителите ..

Еднократната помощ се дава от социалните,а не от общината.За всички е 250лв.В някои общини си дават допълнителна помощ (например в Несебър дават 2000).За това обаче трябва да попиташ във вашата община.

# 234
И това което ме вълнува на всеки ли се дава тази еднокрагна помощ и гледа ли се дохода на родителите ..

На основание решение на общинския съвет. Всяка община може да отпусне такава помощ, като и да реши по какви критерии. При нас обмисляха, ама до там си остана.

# 235
# 236
  • Plovdiv, Bulgaria
Бях чела, че в Пловдив се обмисля общинска помощ от 2020г. Някой знае ли дали е прието?

# 237
Моля да ме извините, знам, че е коментирано, но наистина нямам време да търся назад.

Кой номер декларация трябва да се подаде при работодателя, след като изтече втория болничен от педиатъра на детето?
И само тази декларация ли се подава, нищо повече?

# 238
  • София-Младост
Моля да ме извините, знам, че е коментирано, но наистина нямам време да търся назад.

Кой номер декларация трябва да се подаде при работодателя, след като изтече втория болничен от педиатъра на детето?
И само тази декларация ли се подава, нищо повече?
Защо втори болничен...педиатърът издава само един болничен, следващ този издаден от датата на раждане от болничното заведение. След това се подава прил.2, за обезщетението след 135 до 410 ден.
Приложение 2
https://www.nssi.bg/images/bg/users/forms/benefits/pril2_2019.doc

Мисля, че друго не се подаваше с нея...

# 239

Да,всеки получава тези 250лева.Не се гледа доход.
А всяка община може сама да си реши,дали ще дава допълнителна сума.В Несебър условието е детето да е с адрес в Несебър и поне единия родител да е жител на града от минимум 5 години.

Общи условия

Активация на акаунт