Отговори
# 210
Абе то много хубаво да бягаш от страданието, ама не може. Винаги ще трябва да си "отработиш сянката", както казват по юнгиански. Дори самото бягане от всичко негативно рано или късно ще те накара да осъзнаеш колко всъщност негативност има.

Много е хубаво да си вечно позитивен, но точно като Сидхарта в един ден ще срещнеш стар, болен и мъртвец и ще се запиташ какво се случва. Ако си само позитивен, ще си някак човек без основи, ха нещо по-сериозно се случи, ха се разтрепериш. Като минимум нормалният човек се среща с доза дискомфорт, страх, опасност - иначе ставаш пълна шматка и ще ядеш големи шамари.

Та така, може да се срещнеш с гадостите и да се научиш как да ги заобикаляш, а може да си затвориш очите и да се блъснеш в гадостта с 200, ей така както си в хепи настроение.

# 211
Е как се бяга от негативното?
Как бягаш от нощта,е ли възможно това?Да пребиваваш в постоянна светлина/ден?

п.п.Много са ми смешни "позитивните" хора,които всячески избягват негативизма.
Ми,че то е като да ходиш на училище ама да учиш само буквите без цифрите..Половинчата работа.

# 212
Ми не знам, има такива хора. Намират си други да се занимават, прехвърлят неприятните емоции. До голяма степен всички го правят. Или пък гледат всичко да е повърхностно и приятно. Абе труден е балансът, от една страна да не се валяш в мръсотията на живота, но от друга да не се изнежиш прекалено.

Аз лично изобщо не вярвам в това да не търсиш помощ и да твърдиш, че си "екстра". Щото то точно така хора с депресия си слагат веселата маска и не търсят помощ, докато не стигнат до самоубийство.

Но като цяло съм много скептична към нахилено-щастливите.

# 213
Не говорим, че сме вечно позитивни, а че не се занимаваме да страдаме с цел възвишаване на духа, ако може да го избегнем … ако се върнеш и погледнеш от къде започша спора.
Т.е ресурси се черпят не само от неприятности, а и от щастие.

И не става въпрос за страдание по младостта, а че щастието в младостта ни обогатява, а не ни обеднява духовно . Същото важи за красотата , льбовта и пр. …
И това както казвам според моя мироглед. Т.е. никого не натоварвам с него … въпроки че всички се струпаха да ми обясняват и доказват в каква грешка съм . Ами ен съм. За себе си не съм . А вие какво правите си е ваша работа …

Последна редакция: чт, 21 ное 2019, 09:48 от bella_ciao

# 214
Ми мисля, че има разлика между позитивен и ненормален Simple Smile Позитивното мислене има своите ползи, но не е панацея, нито е здравословно да се прекрачат едни граници...ясно е, че ако си позитивен рпез цялото време, явно нямаш много връзка с реалността...не че съм специалист, ама това са моите наблюдения в живота.
Иначе аз самата тъкмо правих тест за емоционална интелигентност, и не съм изненадана от лошия резултат. Но пък знам от какво дъно съм тръгнала, по ред причини...та е  хубаво и емоциите, и преживяванията да се осмислят, доколкото на човек му е възможно, и човек да се развива.
Няма нищо срамно в това как реагира човек и на какъв етап е достигнал.Не е нужно да се вири нос колко си...възвишен Wink и колко неща си осъзнал и научил...това говори за точно обратното. Смирението също е урок  Simple Smile

# 215
  • Linz
Човек колкото и да иска да избяга от уроците, които трябва да научи, няма да му се размине.

# 216
Ми не знам, има такива хора. Намират си други да се занимават, прехвърлят неприятните емоции. До голяма степен всички го правят. Или пък гледат всичко да е повърхностно и приятно. Абе труден е балансът, от една страна да не се валяш в мръсотията на живота, но от друга да не се изнежиш прекалено.

Аз лично изобщо не вярвам в това да не търсиш помощ и да твърдиш, че си "екстра". Щото то точно така хора с депресия си слагат веселата маска и не търсят помощ, докато не стигнат до самоубийство.

Но като цяло съм много скептична към нахилено-щастливите.

Ми за това целогодишно шляпам с гумените ботуши,слънчевите очила и чадъра..Минавам винаги напряко,никога не заобикалям нищо и..Квото дойде,това.Кал?Ок.Калям се,после е нужно малко време да се поизмие човек,а понякога и не успяваш и вече си си нахвърлял нова кал..Важното за мен е разнообразието и движението.Те ме карат да чувствам че съм жива.Болки,радости,сълзи,смях..Всичко е преходно,и именно аз съм елементът който ги обхожда и преминава през тези състояния.

# 217
Ще се повторя,не става въпрос да заобиколиш едно нещастие,една трагедия случила се в семейството ти(защото аз говоря за това),как се избягва такова нещо ?!Просто се стягаш и го преживяваш!И щом сме психически добре,не сме се пропили,дрогирали  и т.н. значи сме се справили,излезли сме от блатото.Което пак казвам не е съзнателно избрано,а е в повечето случаи съдба.И неминуемо тези събития ни бележат,няма как да не ни променят.
И от такива преживявания се излиза със силният дух,който споменахме и се нарича реализъм.А не с розовите очила и отрицанието да си повтаряме ,че всичко е прекрасно,когато твоят близък е на смъртно легло.
Аз съм позитивен човек и умерен оптимист,но реалист при всички случаи.

# 218
Човек колкото и да иска да избяга от уроците, които трябва да научи, няма да му се размине.

Да . НЕ сме много далеч от средновековието с религия и суеверия. Наистина. Седи значи старче на един облак, всичко вижда и само чака да сбъркаш някъде за да те чукне по кратуната …
Егати.
Цитираното изречение е пример за … точно обратното на което мисля аз

Аз съм позитивен човек и умерен оптимист,но реалист при всички случаи.

Аз през цялото време това пиша!

...
И от такива преживявания се излиза със силният дух,който споменахме и се нарича реализъм.А не с розовите очила и отрицанието да си повтаряме ,че всичко е прекрасно,когато твоят близък е на смъртно легло.

Защото познаваш и хубавата страна, и красотата и щастието и льбовта в живота. Ако си в описаната о ттеб тежка ситуация и имаш съзнанието че всичко е такова и няма друго … ще искаш ли да излезнеш? Не , нали? Защото първо няма да знаеш къде и втори няма да имаш защо … нали всичко е страдание . За това писах ,че младоста , щастието, радостта , безгрижието, красотата , льбовта и пр. позитивни и прекрасни моменти са незаменим ресурс. Защото ти дават насока на къде да тръгнеш като стигнеш до страдание или по-скоро как да не пропаднеш в съраданието …

Асоциация ако си сляп или ако е непрогледна тъмнина и паднеш в морето надълбоко ще знаеш ли накъде да изплуваш ? НЕ . Ако обаче виждаш и видиш светлина ще знаеш ли на къде да изплуваш ?

Последна редакция: чт, 21 ное 2019, 10:07 от bella_ciao

# 219
Не става дума за никакво старче, а че ако не си осъзнал някои аспекти на пвоведението и реакциите си, правиш едни и същи грешки всеки път, спазваш един и същ модел и т.н. Съответно и обикновено получаваш същия резултат.

# 220
  • София
И интелигентният човек, и глупакът правят грешки. Фундаменталната разлика между двамата е, че първият осмисля някакъв извод (недолюбвам думата ‘поука’) и не повтаря същата грешка, докато глупакът няма капацитет да разбере къде и как е сбъркал ерго прави отново и отново същата тъпотия, при това надявайки се да получи различен, положителен резултат. И когато очакванията му се разминат с реалността, не е в състояние да поеме лична отговорност, а прибягва до най-лесната линия на поведение: обвинява другите за собствените си погрешни стъпки.

# 221
  • Linz
И още един урок - най-много негативизъм се крие зад маската на позитивизма.

# 222
И интелигентният човек, и глупакът правят грешки. Фундаменталната разлика между двамата е, че първият осмисля някакъв извод (недолюбвам думата ‘поука’) и не повтаря същата грешка, докато глупакът няма капацитет да разбере къде и как е сбъркал ерго прави отново и отново същата тъпотия, при това надявайки се да получи различен, положителен резултат. И когато очакванията му се разминат с реалността, не е в състояние да поеме лична отговорност, а прибягва до най-лесната линия на поведение: обвинява другите за собствените си погрешни стъпки.

Или с мантрата че страда за да расте духовно и че така му било писано и без това не може да се избяга от изпитанияата … няма нужда да мисли.
@Тримата глупаци@ e доста показателно и обяснително и то нагледно.

И още един урок - най-много негативизъм се крие зад маската на позитивизма.

Аз пък някъде четох, че психотерапевтите много внимават дали и как употребяваш обобщения като ти преценяват състоянието …
Логично.

# 223
bella_ciao, ето ти една негативна ситуация, в която самата ти ровиш и търсиш именно дъното. Но май без изводи.

# 224
unabella не разбрах. сори .

Общи условия

Активация на акаунт