За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 560
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 118
Здравейте! Честита Коледа, на всички здраве и късмет пожелавам!
Имам изостанал печен заек от Коледа. Малко е сухичък вече да го ядем така и мислех да го направя на нещо, ама какво? Дайте идеи.

# 556
  • Варна
  • Мнения: 3 418
Момичета, вкусна рецепта за яйчена салата да има някой?
Утре и аз ще се пробвам с баницата на Морена, такъв хит стана в темата Flowers Hibiscus

# 557
  • Sofia
  • Мнения: 22 645
Здравейте! Честита Коледа, на всички здраве и късмет пожелавам!
Имам изостанал печен заек от Коледа. Малко е сухичък вече да го ядем така и мислех да го направя на нещо, ама какво? Дайте идеи.
Накъсваш месото и го загтопляш в тиган, заедно с някакъв сос - сладък (или пък не) чили сос, барбекю сос... После можеш да завиеш в тортила с харесвана от вас салата и други гарнитурки - като дюнер. Или да завиеш в тесто - обикновено хлебно, или пък за бухти, да затвориш плюс малко кашкавал и опечеш/изпържиш. Или да го сложиш като плънка в киш/пай.

Тревичка, успех с баницата, дано ви  хареса! Simple Smile
Аз яйчена салата не правя (правила съм и харесвам една де - просто сварени яйца и поляти с майонезено-млечен сос), но пък в много салати слагам яйца - варени или омлет.
Най-последния случай

Скрит текст:

# 558
  • В градината...
  • Мнения: 16 079
Марчева, я дай да видим твоята рецепта.
(През последните години вече никой не стига до основното, имаме домашен суджук, домашна пастърма, бузи... И ракиджиите замезват с тях покрай салатите).

# 559
  • Мнения: 15 082
Или...повече втасване-ама не мърда😭😭😭

Нещо с маята не правиш както трябва, щом и тестото не се надига. Да не я разтваряш в много топла вода?

# 560
  • София
  • Мнения: 12 762
Момичета, вкусна рецепта за яйчена салата да има някой?

Яйчена салата с кашкавал, а ето и една с по-малко яйца на пластове:
Салата на пластове с пилешки дробчета

# 561
  • София
  • Мнения: 12 245
Марчева, я дай да видим твоята рецепта.
(През последните години вече никой не стига до основното, имаме домашен суджук, домашна пастърма, бузи... И ракиджиите замезват с тях покрай салатите).
Предполагам, че искаш рецептата за пуйката, нали, ще ти я изпиша стана жестока
Скрит текст:
Перфектна бавно готвена новогодишна пуйка с масло
пуйка - около 3.8 кг
1 цял лимон, 150 г - масло, 3 с . л - зехтин, 2 даф. листа, 1 с . л - суха мащерка, фина сол, бял пипер, 2-3 глави стар лук, 2 стр. - селъри, 3 - големи моркова, около 600 мл  - пил бульон, ако имаш кестени - добре, ако нямаш - нямаш  Wink и още скара върху която ще се постави пуйката, дълбока тавичка, и три ката тензух.
Пуйката се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура за 30 - 60 минути. Това е задължително за да се отпусне добре. Почиства се, като със запалена свещ се минава около  цялата пуйка за да се отстранят всякакви перушини - има такива по принцип, същото може да стане и с домакинска горелка. Измива се и много добре се подсушава с домакинска хартия, отвън.  Почиства се и добре кухината й, отстранява се шията й, крилата се подпъхват навътре, отдолу за да не прегорят. Кухината се посолява със сол, пипер, добавят се 2 даф. листа и 1 цял лимон . Посипва се отгоре със струйка зехтин и с ръце се омазва много хубаво, така ще се предпази кожата и от залепяне по тензуха, също и прегаряне. Поставя се върху метална скара, моята скара не е много голяма но беше достатъчна. Това е скара върху която поставям топлите съдове от котлоните, примерно , това съм ползвала. От долу се поставя тавичката.
В тенджера се разтопява цялото масло. Сгъва се парчето тензух, трябва да е голямо за да покрие цялата пуйка, и се потопява в маслото, така че да обере попие цялата мазнина, за 1 минута е. С това намаслено парче се  покрива пуйката. В тавичката се прибавят зеленчуците с малко зехтин, като са нарязани на големи парчета, морковите лука на 4, селърито. Поставят се на силен котлон да се запечатат, това се прави предварително, разбира се, до приятно златисто, малко да ги хване огъня, посоляват се. Добавя се пил. бульон, пускат се 1 даф. лист и след 3-4 минути се сваля от котлона, само да заври и веднага се сваря. Поставя се пуйката с решетката и тензуха. Вкарва се на силно загряна фурна на 230 градуса и веднага се намалява температурата на 150 градуса. Ако пуйката е 4 кг се изчислява на всеки 1 кг - 25 минути печене + още 50 минути. Всяка пуйка е различна, затова аз съм ползвала термометър , като най-добрата вътрешна температура да показва около70 -  74 градуса. 30 минути преди края на печенето тензуха се отстранява и се допича на 180 градуса да хване коричка Изважда се, и се покрива  отново с тензуха + алум. фолиои се покри и с няколко домакински кърпи, да държи топло. Оставя се на стайна температура за 30 минути, след това ме покани. Sad
В тавата със зеленчуците се добавя 1 с . л брашно, разбърква се и се налива сухо шери и се оставя само да клокне. Може да се прецеди или така да се поднесе, аз не съм прецеждала , а така ги оставих зеленчуците, бяха жестоки.
.
Ако има нещо ме питай.

# 562
  • София
  • Мнения: 12 762
И също така ще се радвам на рецепти и предложения за изварата.

Сладкиш на пластове с извара

Десерт с извара и грис

# 563
  • Благоевград
  • Мнения: 3 640
Благодаря за насоките!
Да дам отчет за кокошката - от завирането на водата до пълна готовност на месото точно 3 часа. Варих с капак на 4-5 степен от 6, но повечето време беше на 4.

Заекът става И с гъби и сметана на тиган.

# 564
  • Мнения: 9 485
+1 за гъбения сос и да се задуши в него.

# 565
  • Бургас
  • Мнения: 24 656
Мисля, че миналата или по миналата година, яйчената салата с праз беше станала хит тук във форума.

# 566
  • Sofia
  • Мнения: 29 278
Струва ми се ,че при рецептата за сладкиш с извара и грис има грешка.Правя подобен,но гриста не е 1с.л.,а към 100-150гр.

# 567
  • София
  • Мнения: 12 762
Doli, не знам ти какво правиш, но аз за моята рецепта съм сигурна, че няма грешка. Варианти на подобен вид десерт има много.

# 568
  • В градината...
  • Мнения: 16 079
Марчева, мерси. Тъкмо взех от Метро пуйка 3750гр Simple Smile
Дилемата ни сега е дали да е върху кисело зеле (става страхотно, зелето най-вече) или по твоята рецепта...

# 569
  • София
  • Мнения: 12 245
Марчева, мерси. Тъкмо взех от Метро пуйка 3750гр Simple Smile
Дилемата ни сега е дали да е върху кисело зеле (става страхотно, зелето най-вече) или по твоята рецепта...
Пак я направи с кисело зеле, но спази основната част на рецептата, т.е начина на печенето на пуйката, защото това е сухо месо, а така покрито с маслото остава много влажно и сочна.  Не се притеснявам, че има масло и кисело зеле, това масло си остава в пуйката.

Общи условия

Активация на акаунт