За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 560
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
  • Sofia
...В лидълската тема питах, но и тук да питам - колко месо има в патката..
В патица, гъска, пуйка, пиле, фазан... все едно - бутчета, гърди, крилца... ядва ли някой е обезкостил и мерил само месото. Та важното е колко е тежка птицата. Прецени едно по-едро пиле за колко човека стига и така някак сметни за 11 порции.

Seeflower, 1 с.л. сол е много, слагай 1 ч.л.. Много е вероятно от многото сол да не ти се надига питата.
1с.л. сол на 40г мая не би могло да пречи, а и брашно има достатъчно...

# 541
  • На брега на реката
Seeflower, аз правя подобна погача. Само, че мазнината /масло или хубава синска мас/ е повече от твоята и е 1/2 чаена чаша. Държа маята във фризера и не я размразявам, но я прибирам докато е прясна. Стоплям леко прясното мляко и така с бъркане разтварям маята. Добавям 1 с.л. захар, разбъркавам да се разтвори, 2 яйца и един белтък /жълтъка за намазване/ и започвам да добавям брашното. Солта може да я объркаш с брашното /тя не бива да има пряк контакт с маята/ или да я добавиш накрая. Замесвам средно меко тесто, което слагам в купа и завивам със стреч фолио и престоява докато удвои обема си. Това зависи от температурата в стаята. Хубаво е да е топло и да не е на течение. Например, онзи ден, погачата за Коледа, втаса за около 50 мин. на топло. След това, подмесвам, оформям и слагам в намазнена тава. Изчаквам отново да удвои обема си, намазвам с жълтък и пека в предварително загрята на 180 С фурна, около 35-40 мин.
От майстор пекар зная, че едно кубче жива мая е за 2кг. брашно.

# 542
  • Sofia
На всяко кубче/пакетче мая си пише за колко брашно е, не може да се обобщава.

# 543
Тази година купувах 2 пъти от лидълските патици, по около 2 кг. бяха, ми, то няма нищо, кокали. Малки бутченца и малко гърди, та, това за 4 човека.

# 544
мекичка*, благодаря!
perunika, патицата, която взех от Лидл вчера е 2,142 кг., предполагам че и ти оттам. А и аз избрах една от най-тежките, но всички бяха около този грамаж. Имай предвид, че вътре има и пакетче с вътрешности, което също си тежи някой и друг грам. Според мен за 11 човека, ще е малко.

# 545
  • В градината...
Благодаря. Да, това имах предвид, не птица по принцип. А лидълските.

# 546
  • Sofia
За 11човека бих взела 3 патици.

# 547
На всяко кубче/пакетче мая си пише за колко брашно е, не може да се обобщава.
Вярно си е, на някои пише за 1кг, на други за 2кг... а със сигурност не са двойно различни като грамаж мая. Че да не са и все по 42г или там колкото е що-годе стандартно кубче прясна мая.
И на мен ми мина през ума за твърде топла/гореща вода и маята да е загинала. Или да е сложена да втаса на прекалено топло във фурна, това май също може да обърка работите но не съм сигурна, аз гледам да не форсирам втасване във фурна и не ми се е случвало. Бих пробвала да активирам само маята отначало и да видя че хубаво си шупва, преди да меся с нея.

# 548
  • Благоевград
Здравейте! Имам нужда от малко помощ. Баба ми ми даде домашна кокошка, на около 3 години, разфасована и готова за варене. Нямам тенджера под налягане и се налага да я варя в обикновена. Сложих я преди около час и половина на котлона, сложих капака на тенджерата и варя на 5 степен от 6. Има ли някаква особеност месото да се свари за по-кратко време? Ако няма, колко време се вари? Ще съм благодарна за насоки, че ми е за първи път 😎

# 549
  • Sofia
Бих пробвала да активирам само маята отначало и да видя че хубаво си шупва, преди да меся с нея.
Точно това имам предвид с въпросите си. Simple Smile

Най-добре Seeflower да обясни какво прави, та да видим проблема.

... разфасована и готова за варене.  Сложих я преди около час и половина на котлона,.. варя на 5 степен от 6. Има ли някаква особеност месото да се свари за по-кратко време? ...
Мисля, че няма как да забързаш, но пък намали, да ври на слаб огън. Колко време... няколко часа ще е, проверявай и това е.

# 550
  • Пловдив
Аз тук да попитам дали ще се получи добре ако за торта червено кадифе смеся крема сирене със сладкарски крем извара. По рецепта ми пише че около 300 грама сирене се слага в крема, но предният път направих двойна доза крем защото ми дойде малко за тортата. Сега погледнах и имам само една опаковка крема сирене, но пък имам около килограм крема извара на ЛИДЛ. И също така ще се радвам на рецепти и предложения за изварата.

# 551
  • Sofia
Здравейте! Имам нужда от малко помощ. Баба ми ми даде домашна кокошка, на около 3 години, разфасована и готова за варене. Нямам тенджера под налягане и се налага да я варя в обикновена. Сложих я преди около час и половина на котлона, сложих капака на тенджерата и варя на 5 степен от 6. Има ли някаква особеност месото да се свари за по-кратко време? Ако няма, колко време се вари? Ще съм благодарна за насоки, че ми е за първи път 😎
Да не те отчайвам,но може и цял ден да я вариш и пак да е жилава...поне бульонът ще е силен

# 552
  • Sofia
И също така ще се радвам на рецепти и предложения за изварата.
Не е като да не може да се замени крема сирене с извара, но не е препоръчително, различни са.
Извара - в изварени ньоки, изварени бухти, кремчета в чаша...

# 553
  • София
В лидълската тема питах, но и тук да питам - колко месо има в патката, ще имаме 11 души на гости. Мисля да я правя със сушени череши плънка и портокалов сос. Естествено, че преди това ще сме се наяли със салата Wink
Абсурд да стигне за 11 човека, та това е около 2 кг  пиле...За 11 човека ти трябва пуйка. Да сте се наяли със салати, колко да сте се наяли... ама е цяла нощ и все нещо върви за ядене, така че пуйка категорично. Хралупата на патката е малка, колко да я напълниш... нищо работа е това, около 4 с . л. е. Ако ти трябва рецепта за пуйка ще ти кажа, за съжаление нямам снимка, защото докато се натуткам и вече бяха я разрязали, но е жестока рецепта и се приготвя интересно и не е сложно. Ще ти я изпиши тук, заслужава си.

# 554
  • На брега на реката
Права си, Морена, не бива да се обобщава.

Това с много топла вода ми хрумна и на мен. Другото е да слага солта при маята. Те не се обичат и ми се е получавал такъв фал.
Възможно и маята да е малко или втасване в по-топла фурна, тестото някак се изпотява и не е ОК.

Общи условия

Активация на акаунт