За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 576
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
  • Sofia
  • Мнения: 29 278
И аз не слагам повече от чаша захар в торта,дори и по-малко.Не обичам прекалено сладки.
Не мога и да си представя тази торта с близо 4кг захар каква е била на вкус Grin

# 496
  • Sofia
  • Мнения: 22 645
Миналият ден бях втрещена от една показана по тв канал торта,която беше с 3,5кг захар и около 1кг масло 😳
Само аз ли мисля, че останалите продукти са съотвествали на посочените и това просто е една голяма доза?!

# 497
  • Sofia
  • Мнения: 29 278
Не,беше за торта от 10-12бр парчета.

# 498
  • София
  • Мнения: 12 245
Миналият ден бях втрещена от една показана по тв канал торта,която беше с 3,5кг захар и около 1кг масло 😳
Само аз ли мисля, че останалите продукти са съотвествали на посочените и това просто е една голяма доза?!
Не са ти, а и аз същото си го мисля  и бих искала Doli да я пусне, за да се разгледа, как пък толкова захар, а и маслото, вероятно е някоя на етажи... хм интересно ми е. newsm78
Честита Коледа!

# 499
  • Мнения: 1 953
Ако е за 10-12 парчета, сметките не излизат. Само от масло и захар има 4.5 кг/ 10-12, това са 450-375 гр. за парче торта.

# 500
  • Sofia
  • Мнения: 22 645
Не,беше за торта от 10-12бр парчета.
Не парчетата, а останалите продукти. Нали не са били само тази захар и това масло?!

# 501
  • Sofia
  • Мнения: 29 278
Яд ме е ,че не снимах накрая рецептата,търсих я сега,но не я откривам в страницата на предаването"В кухнята на баба"по хоби тв май беше...торта"Фантазия"
Ще карам по спомен...блатовете бяха с нес кафе,крема между всеки блат от пакет масло и 250гр пудра захар/това е само за върху един/,сиропираха я пак с някакъв сладък сироп с кафе,имаше шоколадова глазура също обилно подсладена и за финал крокан с ядки.

# 502
  • Мнения: 262
Здравейте момичета, много се извинявам за тъпите въпроси, но за събота съм намислила да приготвя 3 неща. Ще имам цял ден, но трябва да са готови по едно и също време приблизително. Баница си поръчаха, правила съм тази на Морена, имам опит. Домашна питка, тук ви моля за рецепти и помощ, защото повечето рецепти са за голяма тава и не знам, как да смаля грамажа за моята тава 24/33. Никога не съм месила питка. Третото е пържоли в йената поне 2 часа. Освен за питката, посъветвайте ме кое, кога като време да направя, за да са топли за гостенчетата ми. Много ще съм благодарна, ако някой ми обясни за питката и времето, ама стъпка по стъпка, все едно на 5 год дете Simple Smile

# 503
  • Sofia
  • Мнения: 22 645
Здравейте момичета, .. ако някой ми обясни за питката и времето, ама стъпка по стъпка, все едно на 5 год дете Simple Smile
Мисля, че ще разбереш за питката при мен - https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_8944.html Ползвай да речем (не съм пекла в правоъгълна тава) 2/3 от продуктите и около 700г брашно, като не слагаш всичкото количество от него отначало, а половината да речем и при месенето добавяй по-малко до меко, но нелепнещо тесто.
Аз бих изпекла първо питката (тя трябва да поизстине (част от готвенето ѝ е), не да се яде топла, а баницата и пържолите след това едновременно (на две нива във фурната), като баницата я сложиш 40 мин преди края на печенето на месото. Но пък те  двете по едно и също време ли ще се ядат?

Последна редакция: чт, 26 дек 2019, 18:43 от Morena

# 504
  • София
  • Мнения: 4 973
И аз търся нещо като форум за такива рецепти за питки особено.... Стъпка по стъпка, преди време ми пратиха но нещо ги изгубих
Много обичам стъпка по стъпка за всичко!

# 505
  • В градината...
  • Мнения: 16 079
И на мен питката най-хубавата ми се получава като смеся прясно и кисело мляко (по-точно айрян).

# 506
  • Мнения: 262
Ах, Морена благодаря за рецептата. Ти си моя вечен идол. Знаеш ли колко хора съм омагьосала за винаги с твоята баница. Аз живея в Германия сега и нямаш представа какви кулинарни състезания сме имали на работа. Туркините като направят онези домашни бюреци(които са превъзходни между другото), а аз пристъпвам плахо с баницата на Морена. Изяжда се на секундата, само за нея ме питат. Твоята баница е абсолютен хит. По 2 съм правила за колегите. Обирам всички класации 😘 Та така, 3 деца ще ми стоварят в събота. Едното иска само баница, другите пържоли и домашна питка. За това ще трябва някак си да ги направя едновременно.

# 507
  • Мнения: 262
perunika, как точно ги смесваш в какво съотношение, пиши ми в грамажи моля те, аз съм много зле. Затопляш ли прясното мляко? В кой момент ги слагаш? Аз чак сега загледах, че и в рецептата на Морена има кисело мляко. Аз се зачетох в улазанията, а там не се споменава. Та кажете ми момичета, смесвам ги и ги затоплям или как?

Последна редакция: пт, 27 дек 2019, 01:20 от _velvet_

# 508
  • Пловдив
  • Мнения: 1 027
Имате ли представа как се съхранява веян паламуд?
Беше десетина дни на вън,готов си е за ядене,но от тук насетне какво следва?Стои на открито или се съхранява в хладилник?
Наскоро човек от морския регион ми подари такъв паламуд (ммм уникално вкусен) и ми каза да си го съхранявам във фризера. Вдаиш, режеш колкото ще изядеш и пак го прибираш.

# 509
  • Sofia
  • Мнения: 22 645
... Затопляш ли прясното мляко? В кой момент ги слагаш? Аз чак сега загледах, че и в рецептата на Морена има кисело мляко. Аз се зачетох в улазанията, а там не се споменава. Та кажете ми момичета, смесвам ги и ги затоплям или как?
Затопляш пр. мляко - да е приятно топло, в никакъв случай повече от това. В малка част от него разтваряш маята (ако ползваш жива мая) с малко брашно - до кашичка и я оствяш да се надигне и стане на шупли - тогава действаш с нея. Кис. мляко да е просто със стайна температура.
Разбиваш яйцата (отсипваш малко, окло 2с.л. за намазването на оформената питка), добавяш млеката и олиото. После в кладнчето на брашното сипваш яйчената смес и маяната и замесваш тесто.

Общи условия

Активация на акаунт