За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 553
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
Аз съм пекла пуйка обвита със зелеви листа, кисело зеле.Без друго завиване.Няколко пласта  листа и на бавно.Понеже не обичам птиче месо, гледам дали се изяжда и смятам хубаво ли  е, ами да.Малки и  парчета бройлерни пуйки  ,че не се събират цели никъде.(над 25 кг)

# 571
  • София
perunika, да се допълня, че тензухената кърпа след като я махнеш е почти суха и по нея няма никаква мазнина, всичко е попило в месото, което се и търси
Със зелеви листа също се покрива, както е споделила Бор_яна но те нямат мазнина, само я предпазват от изгаряне, а тук е важно овлажняването на месото, иначе става суха.

# 572
Пуйка от „Метро”гових за Коледа,върху кисело зеле.Завих я с фолио,разпадна се и не беше суха.Мисля,че точно тези пуйки не са нещо сложно.

# 573
  • София
Ето как се приготвя, понякога е добре да се пробва и нова рецепта, тази е френско -италианска, там съм абонирана и съм приготвяла повечето от нещата и до момента фал никога не ми се е получавал.
http://www.recipe30.com/perfect-moist-roast-turkey.html/

# 574
А колко е брашното (може да идва повече за количеството мая)? Как действаш с маята, активираш ли я преди да замесиш тесто, да не я убиваш с гореща течност? Колко време чакаш да втаса и къде втасва тестото? Маята от фризера размразяваш ли я?
Маята я разтварям в пр.мл(когато топна пръст в него, да не ми е горещо), захар и с.л.брашно.Но..сега не шупна, чаках около 15 мин.
Брашното беше по-малко от кг.
Чаках да втаса веднъж-около 30 мин, срещу климатика, завито.
Просто, както разточих корите, с такава дебелина си останаха.И, мажа ги с олио, този път стана все едно тези листи съм ги давела в олиото.
Благодря на всички за полезната информация.

# 575
Имах един случай с питка дето стана пица, тънка ,не се надигна ,смених маята.Не се повтори  и никога друг път не   е било да не втаса пита.Всъщност бях взела два броя май   и втората опитах  като теб да шупне  и не стана.Та реших да е от маята.Опитай със суха ,винаги дава добър резултат.

# 576
  • София, Bulgaria
Пуйка става много крехка и сочна, ако се инжектира- буквално с краве масло. Купувам възможно най-голямата спринцовка и игла, разтопявам 125 гр. краве масло, ако преценя може и още толкова и разтопеното краве масло го инжектирам в месото.  Може в даден момент да се инжектира по-трудно, тогава пак трябва да се затопли маслото. От тук на татък, всякакви варианти...със зеле, пълнена..и подправки според рецептата.

# 577
  • Sofia
..Маята я разтварям в пр.мл(когато топна пръст в него, да не ми е горещо), захар и с.л.брашно.Но..сега не шупна, чаках около 15 мин.
Брашното беше по-малко от кг.
Чаках да втаса веднъж-около 30 мин, срещу климатика, завито.
...
Та не се отказвай от живата мая. Просто ако тя не шупне, значи няма смисъл да я ползваш, само хабиш продукти. Това е проверка на маята - дали е годна. И течността е по-добре да е хладка, отколкото да се окаже много топла. Втасването на тестото трябва да е на място без течение, не мисля че е добра идея да е пред струята на климатика. Сложи го в някой шкаф или във фурната (без да я включваш) - просто да е на затворено/без течение. Освен това не гледай часовника за втасването, а само тестото - то трябва минимум двойно да порасне, може и малко повече. Времето зависи от различни фактори, така че го остави.
Намазването с олио не би трябвало да е проблем, ако тестото е втасало, но все пак не прекалявай. Повече мазнина утежнява тестото и затруднява втасването.
Успех ти желая при следващия опит и да се похвалиш!  Hug

# 578
  • В градината...
А няма ли опасност тензухът да изгори?
Тези дни гледах това пиле
https://recepti.gotvach.bg/r-137066-%D0%9F%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0% … BD%D0%B0?l=1#prep с лимон като при твоята рецепта

# 579
  • София
Не няма да изгори тензуха, нали го правих,  що не гледаш това което ти пуснах има видео, ще се ориентираш. Тази рецепта която си пуснала за пилето, не виждаш ли колко е сухо отгоре....

# 580
  • В градината...
Ще гледам.

# 581
Отностно проблема с питката по-горе - да не е от брашното?

Аз на скоро бях купила брашно за баници. Прави ми впечатление, че каквото да замесих с него, врасваше супер бавно. Аз преди две седмици ви питах как да се организирам за новогодишната питка. И реших да направя пробна - замесих от предната вечер и оформях на сутринта, като извадих тестото към 30 мин до час преди оформянето. После казахте, че втасването трябва да е кратко. Чаках, чаках  2 часа поне. Е на края се понадигна, след това за 30 мин оше се понадигна още малко и я метнах да се пече. Стори ми се че ще е глетава, но беше супер пък.

# 582
  • Sofia
Отностно проблема с питката по-горе - да не е от брашното?

.. Чаках, чаках  2 часа поне. Е на края се понадигна, след това за 30 мин оше се понадигна още малко и я метнах да се пече. ... но беше супер пък.
Не ще да е брашното -
Маята я разтварям в пр.мл(когато топна пръст в него, да не ми е горещо), захар и с.л.брашно.Но..сега не шупна, чаках около 15 мин....

А при теб пък... бавно втасване и била супер. Нормално! Simple Smile

# 583
Morena-ще опитам пак, определено.Сърдечно благодаря на теб и всички включили се със съвет🤗.

# 584
  • В градината...
Марчева, гледах, ама аз ли съм кьорава, но тензухът не видях. С фолио я завиват пуйката. Да не съм пропуснала, че набързо гледах?

Общи условия

Активация на акаунт