Кога отделянето на деца от родители е в интерес на децата?!

• 5 872
  • 130
  •   1
Отговори
# 105
Какво означава "сам да се поставиш"?

Почети малко в "Семейни отношения" и ще видиш Mr. Green Бъкано е големи бели птици, които сами са се поставили в "ситуация" и после плачат и търсят съвет. Ми той бил груб и я удрял докато били гхаджета, ама тя много го обичала и се омъжила за него, щото щял да се промени. Това ми е любимата класика за женска глупост  Twisted Evil

# 106
  • София
Андариел, много хубав пост!
Момичета, много често дори и възрастните не знаят, че са насилвани и малтретирани. Някои правят бегли опити за отстояване на себе си, някои изживяват катарзис и " проглеждат", някои си умират в зависимости. Не трябва да съдим този, който живее този живот. Трябва да помогнем, когато искат да им се помогне. И не само ние, като хора, а и държавата като такава. А, тук е проблема. Има звена, които са разпокъсани, частични, времеви, с условности....
Една завима, малтретирана жена без подкрепа трябва да знае какво да прави. Всички казват " бягай с 200", но къде, как?!
Трябва да се изгради ясен държавен механизъм за помощ и звена за взаимопомощ - работещи, сега и на момента.

По въпроса с децата - не винаги е най-добре биологичните родители да отглеждат децата си. И не е до нямането на пари. Беднотията не е порок. Има бедни, скромни и почтени семейсва, които отглеждат прекрасни хора. Има и едни, които тънат в мизерия и всеки им е длъжен, включително и децата им. Тези вторите правят нечувани неща със собствената си плът и кръв. Та, те не стават.

# 107
  • София

Почети малко в "Семейни отношения" и ще видиш Mr. Green Бъкано е големи бели птици, които сами са се поставили в "ситуация" и после плачат и търсят съвет. Ми той бил груб и я удрял докато били гхаджета, ама тя много го обичала и се омъжила за него, щото щял да се промени. Това ми е любимата класика за женска глупост  Twisted Evil

Винаги има такива, които ще плачат и нищо няма да предприемат и такива, които ще добият сили. Но нещата не започват с момомента на гаджето, което е ударило шамар, а тя се надявала той да се промени. Твоят пост е именно това, за което говоря - момичетата първо и основно, още от детската градина, чуват послания от типа "той е момче, момчетата са по-буйни, той ти показва, че те харесва като те скубе", после "и защо точно теб удари, а не другите си гаджета" и все такива реплики и отношение, допълнително насаждащи вина и мътещи мозъка на момичето. А колко родители на момичета, да кажа бащи най вече на момичета, ще хванат онзи с шамара за яката и ще му обяснят разни работи? Дори не знам защо много често момичешките бащи мълчат като така изпращат грешни послания - от една страна дават мълчаливо разрешение на "гаджето или зетя" да се държи така, а от друга пак мълчаливо показват на дъщерите си колко са беззащитни и виновни. Та, затова преди първия шамар и "защо си го търпяла, омъжила си се занего дори", трябва да се зададе въпросът "какво се случи с теб преди това, как реагираха родителите ти".

# 108
  • Насред хаоса

Почети малко в "Семейни отношения" и ще видиш Mr. Green Бъкано е големи бели птици, които сами са се поставили в "ситуация" и после плачат и търсят съвет. Ми той бил груб и я удрял докато били гхаджета, ама тя много го обичала и се омъжила за него, щото щял да се промени. Това ми е любимата класика за женска глупост  Twisted Evil
А в такава ориенталска "култура" и все още битуващо мнение, че мъжете имат право да тормозят и бият жените, щото последните са си го заслужили, какво очакваш? Това нещо не се появява от нищото, повечето го попиват в семейството си - едните да упражняват насилие и да очакват "подчиненият" да ги слуша, другите да смятат това за нормално и да се примиряват.
Вчера се изумих от поредната простотия покрай разни спорове около ИК. Ама те биели приятелките си, само когато еди-какво си, тоест, не слушали. Голямо благородство. Тъпанарите дори не разбират, че никой няма право да посяга на друг човек - това си го имат като един вид право, и същото им се насажда от най-ранна възраст. В класа на малката щерка един пикльо миналата година беше заплашвал тяхна съученичка, че щял да я пребие и никой нищо нямало да му каже. Това е в осми клас келеш, какво да говорим за по-големите.

# 109
  • Пловдив
Обаче най-якото е, когато се обяснява, че някоя, видите ли, не знаела, че е насилвана и малтретирана. Нещо като пуснала му, ма не знаела, че е изнасилена, щото той бил известен режисьор.
Когато ги бият и обиждат, всички знаят. Когато, да речем, ги манипулират, също се усещат в един момент. Другото "знание" ми идва малко в повече.

# 110
Кога е в интерес на децата да не се отглеждат от биологичните им майка и татко, въпреки че и родителите и децата искат да са заедно? - когато биологичните родители нямат капацитета да се справят с отглеждането им, така че да им осигурят един необходим екзистенц миминум. Дали това ще е свързано с липса на финанси, на желание, на интелект, на обич итн, предполагам, за социалните няма значение, защото се гледат обективни факти. Финансите донякъде могат да се осигурят, стига биологичните родители да чувстват вътрешен стимул да ги осигурят. За съжаление не малко хора гледат децата си в условия, в които човек не би гледал и кучето си.

Вие кога подкрепяте отделянето от родното семейство? - подкрепям, когато са застрашени здравословното и психическо състояние на детето, когато има риск да се забави развитието му и да получи трайни травми заради начина на живот, който му е наложено да води.

# 111
  • София
Културата определя това "да се усетят". Културните догми често са по-силни, те определят кое е правилно и грешно, кое е допустимо и кое не, включително кога и за какво трябва да се срамува човек. Ако е рето за нормално "да играе шамарената фабрика" и "възпитаването на жената от страна на мъжа", то каква е вероятността едно дете или жена да се усетят? Ако "бизнесът е такъв" и сексът е "доказване на лялност и качества", то много лесно се пуска "а ти на каква се правиш, други чакат за ролята" или "какво толкова всички го правят", за момента може да е в реда на нещата и след време да се осъзнае какво всъщност е било.

# 112
Радвам се да прочета в тази тема и постове, които поставят добруването на детето на първо място в случаите, когато родителите са неспособни да създадат добри условия за децата. В една друга тема дебатът се поляризира прекалено и там съм малцинство със същото мнение.

# 113
Какво означава "сам да се поставиш"? Насилието, особено когато е домашно такова или на работното място, ако щеш, започва да се проявява и вероятно по твоите думи хората се поставят в него, не когато са много силни, а когато са уязвими.

Казваш, да не оставаш толкова зависима - колко не чак толкова зависима? Точно, че за да не си зависима трябва да имаш мрежа или поне още един човек, който да те подкрепи морално и/или материално, за да не търпиш "още веднъж".
Ти сама добре си си отговорила.
Аз не говорех за някаква любовна или психическа зависимост, където случаите са много индивидуални. Имах предвид съвсем практични неща, с които жената да на поставя в безизходица. Например да гледа тя да има образование, работа, някакви свои средства. Да  поддържа приятелства или както ти казваш да има "мрежа или поне още един човек". А не еуфорично да се впуска във връзка, в която ще е тотално зависима за изхранване, подслон и  изобщо за да преживява от милостта на "истинския мъж".
Апропо, тогава и домашното насилие ще намалее значително, защото, като изключим твърдите психопатите, повечето мъже биха се въздържали от насилие, ако знаят, че жената лесно може да се махне, когато реши.

Момичета, много често дори и възрастните не знаят, че са насилвани и малтретирани. Някои правят бегли опити за отстояване на себе си, някои изживяват катарзис и " проглеждат", някои си умират в зависимости. Не трябва да съдим този, който живее този живот. Трябва да помогнем, когато искат да им се помогне.
Така е! Но аз бих добавила, че това "незнание" се дължи главно на детството им, в което момичетата са били псохически или физически насилвани в семейството си и като пораснат в главите им много често любовта е свързана с насилието, дори да не го съзнават. Просто ги привличат мъжете, които са потенциални насилници.

Последна редакция: чт, 28 ное 2019, 15:27 от Verines

# 114
Като казахте Англия, се сетих за случая с Мегън, която беше отнета от майка си - българка. Много се шумя около този случай и наистина майката беше поставена във супер неизгодна ситуация, заради това, че беше разкрила педофилските наклонности на съпруга си по време на бременността и след това беше проявила неблагоразумието да се види с него, което съответно й коства отнемането на детето. Много ми беше мъчно за тази жена.

# 115
  • София
Verines, вероятно си пропуснала, че има достатъчно много образовани, материално обезпечени жени, които са във водовъртежа на домашното насилие. Колкото и пари и образования да има една жена, веднъж заима ли деца, вече е уязвима. Май не разбираш, че психическото насилие не става от раз, то е бавно и напоително потъпкване на личността с манипулации и обвинения. Всъщност близките хора са тези, които могат да помогнат, а ако те се правят, че не виждат или виждат, но не реагират, при всички пари на света няма как да се получат нещата.
Мисля, че някъде назад в темата дадох пример с един сериал, който се оказа, че е правен по книга - Big little lies. Макар и художествена измислица, типажите говорят сами за себе си -  действието се развива в богат квартал, в който всички са умни и успешни.

# 116
Май не разбираш, че психическото насилие не става от раз, то е бавно и напоително потъпкване на личността с манипулации и обвинения.
Дори по-лошо. При психическото насилие, често действията на насилника са маскирани така, че жертвата да се чуди дали не си въобразява.

# 117
  • София
Скрит текст:
Какво означава "сам да се поставиш"? Насилието, особено когато е домашно такова или на работното място, ако щеш, започва да се проявява и вероятно по твоите думи хората се поставят в него, не когато са много силни, а когато са уязвими.

Казваш, да не оставаш толкова зависима - колко не чак толкова зависима? Точно, че за да не си зависима трябва да имаш мрежа или поне още един човек, който да те подкрепи морално и/или материално, за да не търпиш "още веднъж".
Ти сама добре си си отговорила.
Аз не говорех за някаква любовна или психическа зависимост, където случаите са много индивидуални. Имах предвид съвсем практични неща, с които жената да на поставя в безизходица. Например да гледа тя да има образование, работа, някакви свои средства. Да  поддържа приятелства или както ти казваш да има "мрежа или поне още един човек". А не еуфорично да се впуска във връзка, в която ще е тотално зависима за изхранване, подслон и  изобщо за да преживява от милостта на "истинския мъж".
Апропо, тогава и домашното насилие ще намалее значително, защото, като изключим твърдите психопатите, повечето мъже биха се въздържали от насилие, ако знаят, че жената лесно може да се махне, когато реши.

Момичета, много често дори и възрастните не знаят, че са насилвани и малтретирани. Някои правят бегли опити за отстояване на себе си, някои изживяват катарзис и " проглеждат", някои си умират в зависимости. Не трябва да съдим този, който живее този живот. Трябва да помогнем, когато искат да им се помогне.
Така е! Но аз бих добавила, че това "незнание" се дължи главно на детството им, в което момичетата са били псохически или физически насилвани в семейството си и като пораснат в главите им много често любовта е свързана с насилието, дори да не го съзнават. Просто ги привличат мъжете, които са потенциални насилници.

Всеки един може да изпадне в немилост, всяка една жена. Без оглед социален статус.
Аз даже твърдя, че от образован нарцис с психопатични уклони може да получиш по-големи травми от циганина, който бие по някой шамар.
Едното насилие е първично, другото добре обмислено, обиграно и методично.

# 118
Аз даже твърдя, че от образован нарцис с психопатични уклони може да получиш по-големи травми от циганина, който бие по някой шамар.
О, да. 1000%. Лошото е, че е недоказуемо. А опитите да се изработят критерии в тази насока са обречени на провал, защото прилагането им зависи от човешкия фактор, който не е обективен.

# 119
Май не разбираш, че психическото насилие не става от раз, то е бавно и напоително потъпкване на личността с манипулации и обвинения.
Дори по-лошо. При психическото насилие, често действията на насилника са маскирани така, че жертвата да се чуди дали не си въобразява.
Аз не говорех за някаква любовна или психическа зависимост, където случаите са много индивидуални. Имах предвид съвсем практични неща, с които жената да на поставя в безизходица.
Защо да не разбирам? Нали виждаш, че с това съм започнала? Просто оставих настрана психическите зависимости и говорех за предела, когато момичето осъзнава всичко и иска да се измъкне, но практически не може. В такива моменти нейното образование, социален статус и матерално положени са важни. Имаче затъва и трябва да разчита на кризисните центрове.
Банално ясно е това, че на всеки всичко може да се случи, но статистиката показва, че на едни жени им се случва по-често и по-продължително да живеят в насилие, отколкото на други. Затова гледам да не попадам в групата на първите, а на вторите. Това не ми гарантира нищо на 100%, но все пак е по-малка вероятността да съм в безизходица.
При децата ситуацията е точно такава - каквото и да търпиш и да осъзнаваш не можеш сам да се измъкнеш. Трябва някой отвън да те помогне в бедата.

Общи условия

Активация на акаунт