Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 37 099
  • 765
  •   1
Отговори
# 285
  • Столичанин ама не в повече :D
jerami, доста четох през последната година и честно, съмнявам се, че референциите на лабораториите са винаги адекватни. Може би не за всичко са смукани от пръстите, но голяма част са. Особено ако се заровиш в историята кое как е определено за "нормално" и "с отклонения" е направо кутията на Пандора.

Човешкото тяло и процесите, които се извършват в него са толкова комплексни и в торкова сложна взаимовръзка, а ние знаем толкова малко за тях, че е просто смешно да се поставят категорични граници общовалидни за всеки и отклонението от тях да се смята за болест или дефицит, а това че се включваш в тях, но имаш симптоматика, да те прави хипохондрик. Отделно, че не всичко което циркулира в кръвта е адекватно отражение на това което е в тъканите. Темата е безкрайна.

Това, че някой е кардиолог и оперира до преклонна възраст, не го прави добър диагностик.   Peace
Относно адекватността е така, но дали не се дължи на факта, че референтните стойности се променят изключително трудно, защото това се случва след буквално тонове клинични изследвания, и съгласие на изключително много лекарски организации? И от тази гледна точка дали за да падне границата на холестерола от 8 на 5,2 не означава, че явно има наистина много сериозни доводи в тази насока? Иначе да, факт е, че винаги има хора в добро здраве с отклонения от нормите, но все пак референтните стойности са един ориентир за по-големия процент от населението.
Примерно, тъй като се коментира променената формула на еутирокс, това се случва след десетилетия на доказване, че лактозната непоносимост е в огромен мащаб над 70% от населението (а по мои лични наблюдения е дори над 90), и пак има съмнения, дали положението не е от трън та на глог, защото пък все повече хора започват да съобщават за нетолеранс към изкуствените подсладители, но за да се докаже дали е така или не, ще минат още много десетилетия.
Относно доброто диагностициране и това е така образно казано дар свише, има лекари, на които просто им се отдава и такива, с много знания, които просто не го умеят, може би това е разликата между лечителя и останалите по-философски казано, и все пак когато един човек е практикувал определена професия над 70 години би било логично да се възприеме, че би трябвало да разбира достатъчно добре от нея.
Здравейте!Аз съм с хиперфункция,пиех метизол.Миналият месец вече хормоните влязаха в норматсх беше 2.20,фт4 12.0 реф.12-22 ,продължиха ми го но по 1 хапче на ден
Този месец забременях и ми спряха метизола,за да дадем 100%шанс на бебето.Тогава изследвах тсх беше 4.90 фт4 12.4 /12-22/,казаха ми да не се притеснявам,че сегатсх ще спадне рязко.Изследванията ги правих на 10.12
Казаха ми да ги изследвам след 30дни
Обаче аз вчера реших да пусна за всеки случай
След 10дни резултатите са тсх 0.19 фт4 18 /12-22/
Звъннах веднага на доктора и каза,че не е притеснително за сега,но се притеснявам фт4 да не скочи много за още 10дни
Сега съм в 6г.с.
Как мислите дали фт4 засега е добре 18 при горна 22?
Благодаря!
Дано хормоналния толеранс по време на бременност проработи и при мен❤
Фт4 като стойност е добре, ако се качи над 20 тогава трябва да се обърне внимание (при посочените референтни стойности).

# 286
Ирена, по принцип тази стойност на ФТ4 е дори леко ниска - под средата е. А през първите месеци от бременността бебето ще черпи от твоя ФТ4, така че е много важно да се поддържа добро ниво именно на ФТ4. Може би трябва да се изследваш по-често, за да следиш нивата, защото си била с хиперфункция. Но за момента това ФТ4 не е притеснително високо. За сметка на това ТСХ е спаднал рязко, а през бременността е нормално да скочи, особено ако не приемаш хормон. Така че може да има възобновяване на хиперфункцията, но все още не може да се прецени дали е така. Просто трябва по-често следене.
От къде произлизат тези твърдвния ,че тсх скача по време на бременност.Нали ако работата на жлезата е ок,то тогава би трябвало тсх да спадне,заради връзката им с ЧХГ хормона,който започва производство с настъпване на бременността?
ЧХГ се свързва с рецепторите за ТСХ на щитовидната жлеза и я стимулира да произвежда хормоните ,като по механизма на отрицателната обратна връзка това води до намалени нива на ТСХ,не разбирам защо трябва да се покачи ако жлезата работи нормално?

Последна редакция: пт, 20 дек 2019, 12:19 от Irena13

# 287
Ами, попитай другите, които пишат в тази тема и са били бременни. ТСХ скача при всички или сигурно при 90% от всички. Няма да скочи, ако жлезата работи оптимално, т.е. ако нямаш Хашимото. И също няма да скочи, ако компенсираш адекватно с хормон. Ти не приемаш хормон, нали така?

# 288
Ами, попитай другите, които пишат в тази тема и са били бременни. ТСХ скача при всички или сигурно при 90% от всички. Няма да скочи, ако жлезата работи оптимално, т.е. ако нямаш Хашимото. И също няма да скочи, ако компенсираш адекватно с хормон. Ти не приемаш хормон, нали така?
Не,не приемам хормон.И двата ендокринолога при които ходя,единят е Начев,отидох при нефо като разбрах за бременноста ,защото не можех да се видя със ендокринолога който ми водеше лечението,в последствие се чух с нея.И двамата твърдяха,че сега ТСХ ще спадне рязко от бременността

# 289
Значи ,при моята бременност тсх скочи до 9 и взех хормон това е!!!

# 290
Фт4 и фт3 как бяха?

# 291
Здравейте, резултатите ми от днес:
FT 3 - 4.03   pmol/l    реф: 3.10 - 6.80
FT 4 - 18.39   pmol/l   реф: 12.00 - 22.00
TSH - 1.180   mIU/L

Как мислите, ФТ3 не е ли малко ниско?
Редувам 112,5 и 125 Еутирокс през ден.

# 292
Да, ФТ3 е нисък, което вероятно е от недобра конверсия.

Ирена, оставили са те без нищо, защото си била с хиперфункция и си била стабилизирана, предполагам. Да се надяваме, че няма да отидеш отново в хипер сега, нито в хипо. Но трябва да се следиш през малки интервали, според мен минимум през 2 седмици, особено през първите 3-4 месеца.

# 293

Ирена, оставили са те без нищо, защото си била с хиперфункция и си била стабилизирана, предполагам. Да се надяваме, че няма да отидеш отново в хипер сега, нито в хипо. Но трябва да се следиш през малки интервали, според мен минимум през 2 седмици, особено през първите 3-4 месеца.

Да и аз така си помислих. Какво да правя? да увеличвам дозата (но пък ФТ4 е ОК)? Как да подобря конверсията? Или ми трябва и ФТ3 отвън?

# 294

Благодаря за бързоте отговори!Надявам се да се задържи стабилно!

# 295
Фт4 и фт3 как бяха?
Оле,не помня 🙁

# 296
ALINA, въобще не е лесно да се отговори на този въпрос. Конверсията се осъществява в червата, бъбреците, черния дроб, така че е добре да се погрижиш за работата на тези органи. Освен това нарушение на конверсията може да има при дефицит на селен, магнезий, вит. А, цинк, т.е. помисли и за тях евентуално. Стресът и гладуването също понижават конверсията. Под гладуване имам предвид и толкова модерните фастове, и ако приемаш прекалено малко храна, а се движиш прекалено много.

# 297
ALINA, въобще не е лесно да се отговори на този въпрос. Конверсията се осъществява в червата, бъбреците, черния дроб, така че е добре да се погрижиш за работата на тези органи. Освен това нарушение на конверсията може да има при дефицит на селен, магнезий, вит. А, цинк, т.е. помисли и за тях евентуално. Стресът и гладуването също понижават конверсията. Под гладуване имам предвид и толкова модерните фастове, и ако приемаш прекалено малко храна, а се движиш прекалено много.

Благодаря много! Напоследък наистина намалих храната защото преди два месеца се оказах и с висок инсулин (вече е нормален), мисля, че не гладувам чак, но все пак отслабнах.
Ще започна да приемам добавки и ще видя след 2-3 месеца как са нещата.

# 298
Ирена, и аз бях с хиперфункция преди да забременея с 2-то. Не съм следила хормони, никой не ми каза, че трябва. Износих нормално, родих нормално. Така че не се притеснявай - желая т лека бременност!

# 299
Ирена, и аз бях с хиперфункция преди да забременея с 2-то. Не съм следила хормони, никой не ми каза, че трябва. Износих нормално, родих нормално. Така че не се притеснявай - желая т лека бременност!
Звучи супер!!!!Има хормонален толеранс по време на бременност,явно при теб е проработил.Надявам се и при мен да св получи❤
Не си пила хапчета и не си следила,така ли?!
Как разбра ,че си била с хипердункция по врвме на бременността в такъв случай?

Общи условия

Активация на акаунт