Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 36 490
  • 765
  •   1
Отговори
# 480
Аз си знам, че йода влошава хипофункцията...но не гарантирам, че съм много запозната по темата. Общо взето го избягвам и аз и сина ми най-вече в добавки имам в предвид.

Иначе съм чувала, че някои хора се проверяват за дефицит с йодна решетка. Ето тук е обяснено как се прави https://bukvarche.com/2019/02/25/%D0%B9%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0- … %BD%D0%B0-%D0%BF/

# 481
Дъждец, за йода си видяла, че има различни мнения. Аз бих те посъветвала да не питаш по форумите, а да прочетеш и мненията "против", и мненията "за" и да пробваш ти лично как ще ти се отрази. За мнения "за" виж книгата на д-р Дейвид Браунстийн Iodine: Why You Need It, Why You Can't Live Without It. Също прочети статиите за йода тук:  https://jeffreydachmd.com/ Може да потърсиш и дали все още се намира лекцията на Jorge Flechas в Ютюб. Д-р Кен Бери и д-р Уилям Дейвис също подкрепят умерения прием на йод за всички (под умерен се има предвид 2-3 мг/ден). А мнения "против" можеш да намериш навсякъде, разбира се. Но има и много хора с Хашимото, които са се повлияли добре от йода, вкл. от високи дози от порядъка на 50 мг, така че човек трябва да прецени дали е склонен да експериментира лично, иначе няма как да разбере кое как му действа.

# 482
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
влизам набързо да споделя нещо: гледах предаване за цивилизационното затлъстяване и един от гостите беше ендокринолог.
та той каза, че в по-висока възраст е добре ТСХ да се държи по-високо, т.е. да не се държи целенасочено медикаментозно ниско, защото иначе може да се увреди сърцето.
това беше коментар покрай приема на Л/тироксин за намаляване на теглото, че това има отражение върху сърдечно-съдовата система и е опасно.
та покрай това предупреждение, спомена и другото.

аз се чудя от кога "важи" това?  newsm78
след менопаузата, когато половите хормони също намаляват?  newsm78

# 483
Ася, много лекари са на такова мнение, но по-високото ТСХ всъщност си показва хипофункция, а тя също уврежда и сърцето, и костите (вкл. води до остеопороза), и какво ли не още. Най-добре е във всяка възраст да се поддържат оптимални хормони (и да не се гледа само ТСХ, защото той не дава винаги адекватна информация).

# 484
То тук вече всеки трябва да си реши за кое ще се доверява и за кое няма да се доверява на ендокринолозите Wink

# 485
Да, именно. Чувала съм също, че ТСХ трябвало да бъде високо при възрастните хора, защото иначе водело до остеопороза. Не е вярно, самата хипофункция също води до остеопороза, както и хиперфункцията. Но хиперфункцията има ясни симптоми, които не могат да се сбъркат, така че едно ТСХ от порядъка на 0,5 или 1 в никакъв случай не означава предозиране и хиперфункция, ако няма и симптоми за хипер. Но наистина е най-добре всеки да прецени на кого да се довери. Информация има много и е на разположение на всички.

# 486
на мен точно многото информация ми е проблемът - нямам време да прочета всичко и да взема решение.
имам още няколко фронта, на които се боря  Crazy

хормоните се навързани и затова попитах за менопаузата.
някой чел ли е / знае ли дали при и след менопаузата трябва да се поддържат други стойности?

# 487
Аз вече казах какво съм чела - възрастта няма значение. А неоптималните щитовидни и надбъбречни хормони дори утежняват симптомите на менопаузата.

# 488
Благодаря !

# 489
  • Столичанин ама не в повече :D
Момичета, попаднах на дискусия за йода назад в темите.
Може ли да пишете какво ви е мнението за него на този етап?
Доколкото разбрах, йод в България много трудно се изследва.
В книгите, които четох, пише, че на различните хора действа различно.

Миналата година водих дъщеря ми на ендокринолог покрай проблеми с мигрена. Нищо не ни препоръча, но чак после видях, че е написала суплементиране с йод. Купих келп и го смесих със солта за салати. От години ползваме само хималайска сол. Обаче после като прочетох разни книги за Хашимото, спрях да го ползваме. Тя няма Хашимото да уточня.
Сега хормоните са ѝ в норма за възрастта и ехото е добро. Обаче пак забравих да питам за йод, а и като знам лекарите колко са наясно с добавките.
Чудя се дали е добре да ръся салатите със сол с келп, на проба-грешка ли се разбира има ли липса на йод?
Кръвното изследване дава най-добра представа.
Йод ако има нужда винаги е най-добре да се набавя от естествени източници, като орехи, боровинки, бобови. Водорасли при проблеми с щитовидната жлеза изобщо не са ок.

влизам набързо да споделя нещо: гледах предаване за цивилизационното затлъстяване и един от гостите беше ендокринолог.
та той каза, че в по-висока възраст е добре ТСХ да се държи по-високо, т.е. да не се държи целенасочено медикаментозно ниско, защото иначе може да се увреди сърцето.
това беше коментар покрай приема на Л/тироксин за намаляване на теглото, че това има отражение върху сърдечно-съдовата система и е опасно.
та покрай това предупреждение, спомена и другото.

аз се чудя от кога "важи" това?  newsm78
след менопаузата, когато половите хормони също намаляват?  newsm78
Според изследвания, нормално тсх в долната граница и нормално фт4 в горната граница, вдига риска от предсърдно мъждене, намапена плътност на костите и остеопороза. А пък лека хипотироидност намалява риска от предсърдно мъждене и намалена плътност на костите. Дори при еутироидни жени в постменопауза нормално тсх в долната граница повишава риска от намалена плътност на костите и остеопороза.

# 490
Дайте линкове към тези изследвания.

# 491
Харесвам блога на Пол Робинсън, много информация може да се намери. Ето например тези 2 поста с линкове към публикации:

http://recoveringwitht3.com/blog/low-tsh-does-not-cause-bone-los … thyroid-treatment

http://recoveringwitht3.com/blog/it-ok-have-zerosuppressed-tsh-thyroid-treatment

# 492
Дайте линкове към тези изследвания.
TaylorPN, RazviS, PearceSH, DayanC. 2013 A review of the clinical consequences of variation in thyroid function within the reference range. J Clin Endocrinol Metab. 2013;98:3562–3571.
SelmerC, OlesenJB, HansenML, et al. . The spectrum of thyroid disease and risk of new onset atrial fibrillation:a large population cohort study. BMJ. 2012;345:e7895.
 GammageMD, ParleJV, HolderRL, et al. . Association between serum free thyroxine concentration and atrialfibrillation. Arch Intern Med. 2007;167:928–934.
От хипертироидизъм, честно казано не съм се интересувал толкова (по разбираеми причини).
А този Пол Робинсън не беше ли един човек, който препоръчваше гигантски дози т3? И че е ок да се поддържа тсх и фт4 близо до нулата, а фт3 над референтните граници? Е, всеки решава за себе си на какво да вярва.

# 493
Мне, напротив, казва, че монотерапията с Т3 е последният вариант, след като са опитани всички други и не са свършили работа. Ето какво казва по въпроса: http://recoveringwitht3.com/blog/why-i-believe-t3-should-be-very … patients-consider

# 494
Да, моя грешка, в едно интервю казва, че неговите стойности са такива, но във въпросната цитирана статия, казва, че не трябвало да се гледат лабораторните стойности на тсх, само че това не противоречи ли на норвежкото проучване което се обосновава на лабораторни стойности на тсх?

Общи условия

Активация на акаунт