СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 7

• 33 761
  • 772
  •   1
Отговори
# 195
И миналата година средният резултат на мат по училищата не е  висок (доста тъжно предвид лесното нво). За мен само 3 училища в София имат висок среден резултат за МАТ (м.г.).

Преди си мислех, че статистиката по училища отразява средата в училището, защото знанията, както е писала и zvanche, в общия случай не са принос на училището. Но май ще се окаже, че греша. От няколко дни чувам шокиращи неща за среда в класове на училище с много висок среден резултат на нво. Уви растат все по-невъзпитани и все по-неученолюбиви поколения. Кой ще им учи и лекува децата се чудя...

# 196
  • Отвъд алеята зад шкафа
Не знам..да вземем училищата в топ 5 - 3 частни и 2 държ. В СМГ не вярвам да ходят на допълнителни уроци, в тези ЧУ също, там ходят по-скоро на подготовка за АК. Това за школите важи за ДУ нататък в класацията. Мога да кажа за моите деца на този етап, че подготовката по МАТ в у-ще не е достатъчна,  за да отговорят на увеличената конкуренция за добри ЧУ и за НВО. С каката не съм се замисляла много и разчитах до 6 клас на подготовката в у-ще. Е да, но тя е все едно да сравнявам знанията по англ. по програмата на МОН и знанията от външна школа или ЧУ. Истината е, че в у-ще взимат само минимума. Затова за СМГ, ПЧМГ, СС е такава люта битка. Защото там не минават с минимума. Сега гледам какво решава малката във 2 клас - взимат нов материал и го минават с най-елементарните задачи. Трябва аз вкъщи да се занимавам с нея допълнително с Немо и др.помагала, защото ще стане 5 клас и изведнъж пак ще се окаже, че знанията са й в екзистенц минимума.

# 197
Аз зная за няколко деца от смг, които ходят на уроци по математика. За бел, освен моята, друг не знам да не ходи. Между другото си личи, дори на училищни контролни, че не ходи! Та експериментчето ми с детето може да се окаже грешка, но за внучето ще знам Simple Smile.

# 198
Не знам
Цяла седмица я няма госпожата по БЕЛ и пак замества психоложката. С предното дете бяха стажантки...какво да кажа...не знам какво отразява НВО точно, но не е нивото в училище.

# 199
Grinning Ей, спаси детето, а внучето що искаш да го вкараш в матрицата.

# 200
  • София
Не съм съгласна с това, че поколенията които идват след нас са все по-невъзпитани и неученолюбиви. И за нас така говореха, пък не е съвсем така. Пък и нали възпитанието на децата идва преди всичко от нас родителите, значи и ние имаме вина. И въобще не съм фен на обобщенията.

# 201
  • Sofia
Не съм съгласна с това, че поколенията които идват след нас са все по-невъзпитани и неученолюбиви. И за нас така говореха, пък не е съвсем така. Пък и нали възпитанието на децата идва преди всичко от нас родителите, значи и ние имаме вина. И въобще не съм фен на обобщенията.

и аз не съм фен на обобщенията, но... трябва да призная, че многократно се хващам да мисля негативно... В класа на дъщеря ми... в уж едно от елитните училища... х - души вече пушат... какво ли не, у - души вече пият... кога ли не, ... и статистиката е страшна. Винаги е имало всичко в едно поколение, но... настоящата масовост плаши... И да виновни са/сме родителите... и на родителските го виждам... тъжно и жалко дори... затова е тема! И затова трябва да направим каквото можем на макс!

# 202
Защото тогава ще съм мъдра и оптимизмът и идеализмът ще са само горчив спомен.

Чакам с голямо нетърпение резултатите от пробните в смг. Там ще си е равнопоставена с всички, защото нямаше неизучен материал.

О, категорично възпитанието е дело на семейството! Но това не ги прави възпитани. За мен е недопустимо деца да играят белот в час и това да не им изглежда проблемно, или да си пускат чалгата от колонки в час, или да псуват! Нормално ли е с първия сняг в двора на елитно училище да е изрисуван огромен неприличен символ? Четвъртокласникът до Ния на пробния е повтарял Фък, фък на всяка задача, която не може да реши. Това нормално ли ви се струва? В стария клас среден пръст беше помахване за здрасти. И то лошото е, че негативният пример лесно се възприема, буди възхищение и така се разпространява като вирус. Това, че има възпитани деца, не значи, че масовката е такава. Има ги, не отричам, но са малцинството. Тъжно е, но е факт. Повозете се в градски транспорт, колко деца отстъпват място, колко групички не крещят, не псуват?

# 203
  • София
Днес ми попадна тази статия отново за PISA, но в Естония. Особено ми направиха впечатление два момента - безплатното образование и възможността и деца от нисък социален статус да имат високи образователни постижения.

# 204
  • Отвъд алеята зад шкафа
Едно е да ходиш на допълнителни уроци, защото не смогваш на високото ниво в у-ще, друго - защото трябва да надграждаш ниското ниво в у-ще.

# 205
Проблемът според мен не е, че училищната им подготовка не е достатъчна, а че наистина на повечето деца не им се учи, включително и моето. Мога да говоря само за нашето училище, разбира се. И по математика и по БЕЛ тази година има допълнителни кръжоци или не знам как точно се наричат, където се извършва допълнителна подготовка за НВО. Абсолютно безплатни са и всеки може да ги посещава. Моят син ходи на БЕЛ, защото си харесва учителката и не ходи по математика, защото съответно не харесва учителката. Отделно всеки може да ходи и в часа за консултации. Основното обаче е да имаш желание. Да седнеш вкъщи да решаваш и да отидеш да попиташ за това, което те е затруднило. И да имаш желание да го разбереш.
Нали наблюдавам синковеца вкъщи, а е от отличниците и много бързо схващащите. И той бърза да претупа нещата, няма никакво желание да се понапъне. Ако нещо го затрудни, директно пита, преди да си поблъска сам главата. Това да отвори сборника, да поогледа някои решени задачи, да отвори справочника, няма такива нещо. "Мама ще ми обясни, аз ще мърморя, че ме занимава с глупости". В сборника на Архимед има толкова много решени задачи от група Б и В. Подробно е обяснено. В книжките с тестове, които съм купила, също са дадени решенията, варианти, ако има такива. Ама трябва желание, а не да бърза да се лепне пак за лаптопа и да ми развива теории, че нищо от това няма да му трябва в живота. Бясна съм му! Казах му, че без всичко това не може да завърши училище и университет, но пък то не е и задължително. Да ходи да изучава някакъв занаят и няма да му се налага да разлага квадратни тричлени. Не, щял да ходи в университет, но все пак това били ненужни знания 😭
И питам аз, щом един отличник, на когото от раждането му набивам в главата, че знанието е най-голямата ценност, че всичко, което учи е важно и прочие, расте с твърдата убеденост, че го занимавам с глупости, то какво остава за тези деца, на които и вкъщи им говорят, че учат глупости.

# 206
Ами това са нормални етапи в развитието на тийновете, въпросът е какво се случва след това. Мога да кажа, че и в  по-неелитните училища има часове, в които не се гъква и се слуша( и то с интерес) и се вади най-доброто от децата, включително да учат и да си мерят приказките( всички знаем много думи, важното е да знаем кога е местно да ги уптребим и кога не Wink ), а има и часове, в които палят полата на госпожата.
В СМГ вероятно разчитат на Изпитите да им подбират и възпитани деца, освен математици Simple Smile Wink Но не работят точно така нещата Wink
С всички деца трябва да се работи в тийн възраст и НВО е съвсем малка част от тази работа Simple Smile За съжаление има много родители простаци, мъжкари, селяндури...съответно в този период това пведение на тийна се...възхвалява...и така...такъв е живота...

# 207
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ще дам един пример за нивото в у-ще - взима се материал, упражнява се, дават се задачи за домашно. На контролното обаче се дават 2 от 9 задачи, с висока трудност и повече точки. Е, да, ама тези 2 задачи не са решавани нито в клас, нито за домашно. Съответно всички деца се провалят на тях. Откъде се очаква те да могат да ги решат?

# 208
gadamer, аз понеже съм луда, гледам контролните, анализираме грешките и търсим отговорите по учебниците. Като изключим математиката, която се упражнява много и там не се сещам да е имало някога нерешаван тип задача, по всички други предмети винаги на контролно има по някой въпрос, който го няма в учебниците и търсейки отговор редовно хващам въпроси от олимпиади. Принципно съм привърженик на такива контролни, но деца като моето много го изживяват, че не го пишело в учебника Simple Smile. Опитвам се да обяснявам, че това е хубаво и така се учи извън рамката. Мисля, че вече го прие.

# 209
  • софия
Ще дам един пример за нивото в у-ще - взима се материал, упражнява се, дават се задачи за домашно. На контролното обаче се дават 2 от 9 задачи, с висока трудност и повече точки. Е, да, ама тези 2 задачи не са решавани нито в клас, нито за домашно. Съответно всички деца се провалят на тях. Откъде се очаква те да могат да ги решат?
Което доказва, че резултатите от НВО 7 клас не са нивото на училището, а на посещаваната школа/учител Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт