СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 7

• 33 766
  • 772
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Вероятно в голям процент от случаите съм попадала на вдъхновяващи учители в училище, но не можех си представя да отида без домашно на училище. Някакси мнението на учителите за мен ми беше важно и си мислех, че ако отида неподготвена ще се разочароват от мен.
В днешно време децата сякаш имат много слаби умения за концентрация. Да бъдеш добър в каквото и да е - математика, физика, химия, биология, рисуване, музика, спорт се изискват много упражнения и много усилия, а те просто не искат да ги полагат. Готови са много бързо да се откажат, защото това или онова нямало да им трябва.
Миналата година имах удобен случай да обясня на сина ми как спедитор, който не може да сметне обема на една пратка (което е знание на ниво 6 клас), се излага пред цялата фирма. Обясних му как тези знания помагат на хората, които управляват един склад да продават по най-оптимален начин пространствто в него и съответно да печелят от това. Миналата година например, докато още беше в 125то, имаше един интересен проект, осъществен обаче по-абсурден начин - трябваше да преведе част от американски учебник с практически задачи (задачи трябваше да се решат също) именно върху обем на тела. Най-интересната част обаче беше разработка и представяне на цялостен проект с търговска част, който проект обаче не им беше възложен, а реално според мен от него щяха да научат много повече.

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 11:27 от green_dawn

# 211
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ученето извън рамките за мен е учителката да даде за домашно по биология или география нещо, което децата сами да потърсят, дали в библиотека, дали в интернет, да проучат...ок, обаче математиката не е нещо, което да ти дойде свише, освен ако не си гениален. Ясно е, че задачата е по предаден материал, но не е показано как се решава. И какво правим, ако аз вкъщи не мога да покажа как се решава тази по-сложна задача?
Да, по БЕЛ може да даде интересна тема за есе за домашно, да ги провокира...Може учителят да реши да представи материал, встрани от МОН-ската програма или по-различно да го представи. Да им покаже хитри начини за решение на задачи...Аз контролните по всички предмети не ги получавам, с редки изключения, често грешките остават неизвестни и не можем да извадим поуки от тях. Има нещо нередно в това.

# 212
При нас на контролни по математика, не следя почти другите предмети, се дават само задачи, подобни на решаваните в час. И въпреки това винаги има много двойки. Според сина ми по-голяма част от децата преписват от някой друг домашните и реално задачи не решават. Каквото са чули в час и решили в час, ако не са се занимавали с нещо друго. Специално математиката обаче не прощава такова отношение и ако по другите предмети може и да скалъпиш три или четири подучувайки нещо от урока в клас, то по математика това просто не е възможно. Какъв да е този учител? Вълшебник ли, да им налее знанието с фуния в главите, а те да не положат и грам усилие? Както често им повтарям на моите вкъщи "насила можеш да вземеш, насила не можеш да дадеш".

# 213
  • гр.Пловдив
И при нас има непреподаван материал по математика. И девойката много се сърдеше, като я карах да решава по-сложни задачи. Но след като мина първия пробен, осъзна, че това което учат в училище е далеч от това което трябва за НВО. Така че, вече решава без да възразява.
 Може ли да помоля някой да качи ПИ по МАТ от Междучасие тук или във ФБ, защото има доста, които нямат достъп до пощата.

# 214
  • софия
Айдееее, сега пък ще променят изпитния формат от догодина. Подозирам какво ще стане. За добро или лошо нашите ще го карат по стария начин.
"Променяме учебните програми от 2016 г. Конкретно този випуск са по старите учебни програми. Учителите препускат по материала. Ще намалим дълбочината на темите. Трябва да учат многочлени, тъждества, триъгълници, но по-малко от това”, каза Красимир Вълчев.

Целта на промените е в по-голяма степен да се стимулира интересът към ученето у децата. 

„Трябва да насочим цялата система към умения. Това е, с което закъсняхме”, каза министър Вълчев.

„По другите изследвания сме на 8-мо - 9-то място в Европа по четивна грамотност. Имаме проблеми между 4 и 9 клас, в периода, в който децата имат най-малко желание за учене, но това е проблем на системата”, коментира още Вълчев."

Защото до 4ти и след 9ти клас обожават да учат...

# 215
  • София
Ох, още вчера го   гледах  министъра..... Чакам с нетърпение да дойде 9-и клас Stuck Out Tongue Winking Eye

# 216
  • софия
Да започнат с кеф да учат като с магическа пръчка Laughing

# 217
Да започнат с кеф да учат като с магическа пръчка Laughing

Да, бе, с кеф 😂 Какво да направя като е заобиколен с куп неща, които са му в пъти по-интересни и забавни от уроците. Аз си оставам досадната майка, която го кара да учи.
Не разбрах много министъра. Какво сега, малкият ми син, който сега е пети клас, по нов формат ли ще се явява на НВО? Не щЪ пък, тъкмо ще съм свикнала вече, а и учи по същата програма като батко си.

Сега ги изгледах по-внимателно и пак не мога да разбера какви ги плещи. Какви нови програми, какви пет лева. Нашите набори са вторият випуск в прогимназиален етап по нова програма. Малкият ми син също е започнал прогимназиалното си образование по тази програма и ще го завърши по нея. По Нова програма за началното образование са сегашните четвъртокласници, но догодина те ще си продължат с нашата програма, защото за половин година няма да им изготвят нова, щото министърът си често езика.
За това изследване на Pisa така и не съм виждала публикувана информация през годините в кои училища, поименно, е провеждано. Защото не е все едно. И да, действителността в някои училища е ужасна, защото има деца в девети клас, които едва говорят български и съответно почти не могат да четат и пишат. Там обаче проблемите не са само на образованието, а доста по-комплексни за съжаление.

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 12:50 от ston

# 218
  • софия
Ston, не, че нещо, но той не те пита. И за мен не е особено ясно дали промяната ще е за настоящите шестокласници или за набор 2016, но второто няма особен смисъл.

# 219
  • София
Ама вие наистина ли сте си мислили  дори и за миг че нещо  от т.нар"нова програма" ще остане трайно  и занапред.....? Реформи и промени  до откат.ТОва е .ДА кипи дейност.КОлко е  смислена е друга тема.На маймуни ни направиха.Добре че нямам друго дете че  да приключа с вълненията

# 220
  • софия
Не съм очаквала, но се надявах да се започне от промяна на съдържанието и начина на преподаване, а не от изпита, който е отражение и оценка на тях. А то излиза, ако не съм разбрала грешно, че настоящите шестокласници ще си учат по куцото съдържание, но ще им измерват друго.

# 221
  • София
Те и сега не знаят какво учат и какво аджеба измерват.Така че-  всичко е точно Wink ОХ...искам ваканция

# 222
  • София
За предмети, изучавани само един учебен час седмично имаше ли срочна оценка?

# 223
  • у дома
Всичко се прави за пари-НВО  математика за трета година е с различен формат-малко пипнато тук-там,но е различен-издават се n на брой нови помагала,които няма от къде да вземеш и съответно купувяш-въобще нямам думи...

# 224
  • у дома
За предмети, изучавани само един учебен час седмично имаше ли срочна оценка?
По новата програма-да,по старата-не.

Общи условия

Активация на акаунт