СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 7

• 33 775
  • 772
  •   1
Отговори
# 225
За предмети, изучавани само един учебен час седмично имаше ли срочна оценка?
По всичко без ФУЧ и модул спорт (допълнителното фвс) имат оценки. И за предмети ИУЧ, т.е. ако ще и половин час седмично да е (през седмица, при нас има такъв предмет ИУЧ) пак имат срочни и годишни оценки.

# 226
Да се върнем на министъра:
.....
"Променяме учебните програми от 2016 г. Конкретно този випуск са по старите учебни програми. Учителите препускат по материала. Ще намалим дълбочината на темите. Трябва да учат многочлени, тъждества, триъгълници, но по-малко от това”, каза Красимир Вълчев.
......
С изключение на МГ-тата (вероятно даже не всички) и тук-таме учители ентусиасти, колко, да му се не види по-малко! Rolling Eyes

Ако единствените многочлени, които виждат са точни квадрати и най-"сложните" им задачи са 2.a.b. да не е в средата, по-добре да не ги учат. До 12 клас да си карат лица и обеми - да си смята народа складовото пространство и колко квадрата тапети да си купи, как от общата цена да си извади ДДС, какво значи km/h, дето го пише на глобата и толкоз.

На няколко пъти гледам домашната на моя син и му показвам, задачите скачат 15,16,_, 18 и 19. Естествено 17 е малко по-различна и има да се помисли, та за това отпада. И му показвам да си знае, че е в негови ръце да затъпее или не.

Тъждества, многочлени и триъгълници не се учат, заради тях самите, а за да развият мисъл.

# 227
Малкият ми син е 2009, от тях са по нова програма. Всяка година са с нови учебници и помагала.

# 228

Тъждества, многочлени и триъгълници не се учат, заради тях самите, а за да развият мисъл.

Е, тъй де, и аз все това му обяснявам, ама куха глава тийнейджърска, не ще да вдява. Абе, вдява всъщност, но с нежелание. Мисля, че все нещо остава там вътре, да видим ще доживея ли и да се появи на показ.
Тези дни слушах една дискусия по радиото. Беше по повод на превода на "Под игото", но се припознах в мнението на водещата, че цялото това опростяване, за да могат децата "да разберат" е пагубно. Това гонене единствено на минималното ниво, защото на децата им е трудно, не разбират, не им е интересно. Та тя даде пример с химията "на мен ми беше много трудна, хайде да я опростим максимално". На друг му била трудна физиката и така нататък. Хайде да учим всичко на ниво някакви базови понятия и толкова. За какво са ни разни сложни многочлени, физични закони, химически формули, да четем литературни творби? Е, няма да имаме лекари, инженери, архитекти, ама колко ще им е фън на децата. Спирам, че ме хващат бясовете.

# 229
Проблема е друг, не знам защо дори трябва да се обяснява, като е очевиден
Децата не виждат връзката между тия неща дето ги учат, едно с друго и с живота
Учат ги сами по себе си
И като се падне кофти учител, който ги "цака" с оценки върху неучени неща...и като добавим МОН...ептен нищо не става
Например за да кандидатсваш с биология и химия трябва да напишеш ДОСЛОВНО каквото пише в учебниците. Не можеш да изпуснеш, не можеш и да ДОБАВИШ информация, дори и да е вярна, и да я знаеш от обща култура, ако я няма в учебника. Ако има грешка в учебника, пишеш с грешката Joy По математика обаче трябва да си решавал като луд, да си състезател световно ниво едва ли не, та да минеш успешно капаните на МОН Joy и какво е искал да каже автора в тая задача Joy, без да го има в учебника, а да си се сетил явно сам ( щото паралелно образование нямаааа)
Кому е нужно това всичкото. Та те един Египет са успели да напишат скучно в учебника! Египет, който запленява милиони деца по света.
Защо вместо това не съчетаят уроците по география, история, литература и т.н. Да са на един континент и период и да разглеждат държавата в цялост- изкуство, география, икономика и т.н.Не опростени, а свързани, допълващи се, в цялост?

# 230
  • София
Сменям малко темата - току-що разгледах теста по БЕЛ Иван Рилски, който е качен във Фейсбук. Много ме изненада предпоследният въпрос, в който се иска да се даде дефиниция на литературни термини и пример от произведение.
Това не беше ли отпаднало от програмата тази година?

# 231
  • софия
ВСИЧКО е проблем. Проблем е начинът на преподаване, липсата на връзка между сухата теория и нейното приложение, съдържанието - аз съм против опростяване на материала, но академичното ниво на теорията и преподаването ѝ без връзка с останалите предмети, както и липсата на обяснение и приложимост в реалния живот, също не носи особена полза, а затормозява.
В друга тема майки споделяха за съдържанието на математиката, напр., в края на средното образование в чужбина (Германия и Холандия). Там децата покриват по-високо ниво на знания, но това не е така трудно за тях точно поради начина на поднасяне на информацията и изискванията за нейното усвояване.

# 232
  • Велико Търново
HAPPY, тъкмо мислех да се изкажа по темата и ти си написала абсолютно 1:1 моите "размисли и страсти" Flowers Hibiscus  Аз доскоро недоумявах как може напр.географията да не й е интересна на щерката - ами как да е, като учителката не държи да наблегне на интересните факти и така децата поне малко от малко да научат контитентите и държавите, които се намират там, ами ги изпитва на сухи цифри - колко е дълбоко еди кое си езеро, на каква географска ширина и дължина се намирал еди  кой си нос, колко метра е еди кой си връх....е, това ли е най-важното, бе джанъм?!? Значи, то не знае къде е Мароко например, но трябва да знае колко е дълбоко езерото Байкал...Оттук нататък, ако в гимназията учителят по география не събуди интерес, така и ще отиде, с отвращение към предмета..Аз, поне когато мога, гледам основна обща култура да има, да не се излага Wink

# 233
Регалия са качили вариант за пробен изпит по МАТ и вариант по БЕЛ на фейсбук профила си.
https://www.facebook.com/profile.php?id=1681696977

# 234
  • София
Някой друг има ли без мейл от Междучасие за пробния по математика? Вече отива към трета седмица, а още нямам резултат,  да знам дали да им звъня?

Проблема е друг, не знам защо дори трябва да се обяснява, като е очевиден
Децата не виждат връзката между тия неща дето ги учат, едно с друго и с живота
Учат ги сами по себе си
И като се падне кофти учител, който ги "цака" с оценки върху неучени неща...и като добавим МОН...ептен нищо не става
Например за да кандидатсваш с биология и химия трябва да напишеш ДОСЛОВНО каквото пише в учебниците. Не можеш да изпуснеш, не можеш и да ДОБАВИШ информация, дори и да е вярна, и да я знаеш от обща култура, ако я няма в учебника.
Да, затова сега големият ми син ме изумява в немската, защото немците не учат така и не е достатъчно да си наизустиш материала в иначе прекрасните учебници, трябва мисъл и допълнително ровене. И на моменти му е трудно, защото седем години му е вменявано да зубри, да е буквояд и т.н.т. А там нещата са представени толкова интересно, дори математическите задачи са малко като приказки, успява да те заинтригува. По -другите предмети учат интересни и практически неща, освен немската литература, но и там се учи по друг начин.

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 16:09 от liani

# 235
Нямам мейл за ПИ по мат. от Междучасие.Очаквам в събота след курса да има "мамо, всичко си бях решил" , но...

# 236
  • София
liani, и аз нямам мейл от пробния по математика. Дъщеря ми не е и на школа там, та кога ще дойде не е ясно.
Иначе вчера им звънях и провериха и казаха, че г-н Симеонов още не го е проверил Simple Smile

# 237
  • София
И аз още чакам заветния мейл 😋.

# 238
  • sofia
И аз нямам имейл,  но да си призная вече и интерес загубих. Явно ме гони голям наивитет за   машината, която са тези пробни изпити. Както се разбра, не са много близки до трудността на НВО и с материал, изучен допълнително.  Какво изпробват тогава? Моята цел беше да имитират реалния изпит, за да си прецени детето времето и да хване тънкостите как да го организира според сложността на задачите.

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 16:57 от googlish

# 239
  • София
Два пъти говоря с Междучасие тази седмица. Чакат Симеонов да ги провери. До края на седмицата трябвало да стане. 🙄
Така е с много гениалните хора...

Общи условия

Активация на акаунт