Брекети – къде, какви, за колко? -тема 13

• 65 293
  • 831
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте!
Отскоро ви чета, тъй като вече е наложително да сложа брекети.
На 29 години съм, цял живот с кръстосана захапка.
Като дете носих шини, помогнаха доста, проблема е, че единия ми кучешки зъб порасна когато бях на 25 и от там се разбута всичко.
Долните също са криви.
Ще помоля за мнение за д-р Румяна Маринова.
Благодаря!

# 181
Повечето в групата сме над 20г. и сме носили/носим брекети. На всяка възраст може да сложиш. И зъбите не се местят по-бързо или по-бавно от възрастта, зависи си от структурата им и как ще реагират. За възрастта е от значение челюстта, но аз съм виждала и на възрастни да слагат апарат за разширяване на челюст, така че не е нечувано. А и четох, че челюстите не спират да растат до опрeделена възраст. Този явно не му се занимава или са му много стари методите, за да твърди че не се слагат брекети на над 20-годишни... 

# 182
Моя близка сложи брекети на връх 50-тата си годишнина.
Може да е имал предвид, че е добре да се поставят на детски години когато все още челюстта расте.

Не,не точно това си каза. Аз съм на 23 и каза,че вече е късно за брекети. Нямало да има кой знае какъв ефект, щяла съм само да си дам парите.

# 183
  • Sofia, Bulgaria
Моя близка сложи брекети на връх 50-тата си годишнина.
Може да е имал предвид, че е добре да се поставят на детски години когато все още челюстта расте.

Не,не точно това си каза. Аз съм на 23 и каза,че вече е късно за брекети. Нямало да има кой знае какъв ефект, щяла съм само да си дам парите.
Консултирайте се с друг ортодонт. Аз съм на 34 години и съм с брекети, лекуваме дълбока захапка и криви зъби. За една година носене, вече съм в края на лечението. Брекети могат да се сложат и на 80 години, стига да имаш постоянни зъби.

# 184
Момичета,аз сложих на 30 брекети и бях с ужасно криви зъби,които за 3 месеца бяха наредени,друг е въпроса че захапката по трудно се оправя.А колкото до възрастта за слагане,моят зъболекар е сложил на 70 ,защото е имал проблем със слуха заради криви зъби

# 185
При цялото ми уважение, но този ортодонт явно не му се е занимавало или просто не е достатъчно компетентен. Няма възрастови ограничения. Аз съм на 31 и от месец нося брекети. Има видима разлика и то не малка. Костите са жива материя, докато човек е жив, може да се случват промени.

# 186
Аз получих подобно отношение от доста именит столичен ортодонт-професор, към когото ме препратиха професори от МУ.
Каза ми, че проблемът ми е толкова комплексен и предвид възрастта ми (30 години) в моя случай не гарантира абсолютно никаква полза от лечение с апарат и брекети, и да си реша аз дали искам да й дам парите си - мой риск и решение си било,защото тя не смята, че ще бъде успешно. Проблемът ми трябвало да се хване от ранна детска възраст, сега било безмислено.
Просто не й се занимаваше на жената, което много ме притесни. Отношението също не беше много приятно, но всеки специалист има право да си избира пациентите и случаите с които преценява, че може да се справи.
 В последствие открих ортодонт, който не смяташе така и прецени, че борбата ще си заслужава, колкото и да е трудна.
Аз също смятам, че си заслужава и с правилното лечение+пост грижа ефектите се затвърждават независимо от възрастта!
Не спирайте да се борите! В темата има много споменати доказани имена на професионалисти, които са готови със сърце и душа да вложат всичко от себе си.
В момента съм с брекети на горни зъби след 4 месечно носене на постоянен апарат за разширяване на горна захапка. Мога да кажа, че съм много доволна към момента. Дали захапката и зъбите ще се върнат в изначално положение след края на лечението - не знам, но не мисля нито да се отказвам, нито да губя надежда. Ще положа, колкото усилия мога и трябва, пък каквото-такова.
Просто трябва да се намери достатъчно опитен професионалист, който да има истинско желание за работа.

Последна редакция: нд, 16 фев 2020, 18:44 от Анонимен

# 187
Точно така! Не се предавайте! Резултатите трябва да се поддържат след сваляне и просто трябва постоянство. Simple Smile
А пък за ортодонтско лечение толкова пари се влагат, че не знам как някои ортодонти си позволяват да имат такова пренебрежително отношение.

# 188
Auspicious  Това явление си го обяснявам с това, че най-вероятно ортодонтите отказващи пациенти с по-особенни нужди, вече си имат достатъчно плащащи пациенти с по-леки и по-прости за третиране състояния, и не им се занимава да влагат усилия в нещо по-сложно за същите пари.

# 189
Аз свалих декември месец горните брекети, този месец ще свалям долните. Горе ми сложиха постоянен ретайнер, долу също ще е такъв. Като питах има ли смисъл да искам и сменяем за през нощта, ми обясниха, че се слага само единият вид. Има ли практика да се слагат и двата вида?

# 190
Да, има логика. Затова прехвалените ортодонти могат да ни излязат солено накрая. Те имат толкова много пациенти, че не могат (или не искат) да обърнат качествено внимание на всеки и това си личи и в работата им.

Femme_fatale, да задължително се носи и сменяем на всички зъби. Каквото и да ти казват, постоянните не са супер постоянни (винаги може да се отлепи) и след време да получиш изменения в другите зъби. Гледах наскоро едни снимки на хора с постоянни ритейнъри веднага след сваляне, 1 година след сваляне и 4 години след сваляне. Ами измененията в зъбите бяха ужасни. Ще потърся линк.

Последна редакция: нд, 16 фев 2020, 18:57 от Auspicious

# 191
Да, има логика. Затова прехвалените ортодонти могат да ни излязат солено накрая. Те имат толкова много пациенти, че не могат (или не искат) да обърнат качествено внимание на всеки и това си личи и в работата им.

Femme_fatale, да задължително се носи и сменяем на всички зъби. Каквото и да ти казват, постоянните не са супер постоянни (винаги може да се отлепи) и след време да получиш изменения в другите зъби. Гледах наскоро едни снимки на хора с постоянни ритейнъри веднага след сваляне, 1 година след сваляне и 4 години след сваляне. Ами измененията в зъбите бяха ужасни. Ще потърся линк.
Аз отдолу съм с постоянен , а отгоре със сменяем. Казаха ми, ака има проблем с който и да е от тях, моментално да реагирам, защото е изключително важно.

# 192
Аз свалих декември месец горните брекети, този месец ще свалям долните. Горе ми сложиха постоянен ретайнер, долу също ще е такъв. Като питах има ли смисъл да искам и сменяем за през нощта, ми обясниха, че се слага само единият вид. Има ли практика да се слагат и двата вида?
За всеки пациент е индивидуално и ортодонтът преценява най-добре.
Аз съм с постоянен на долни зъби и подвижен на горни зъби, който нося нощем и нямам размествания.
Ако захапката ти е направена перфектно, няма да имаш проблеми с разместването. Така ми обясни ортодонтът, така е и при мен, вече 2 г след свалянето.

# 193
Шийла, кой е твоят ортодонт?

# 194
От малък град е, няма да съм полезна с препоръки.

Общи условия

Активация на акаунт