Брекети – къде, какви, за колко? -тема 13

• 65 281
  • 831
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте, след лечение с брекети съм и с два постоянни ритейнър-а. Проблемът ми е, че натрупвам много зъбен камък за кратко време. Най-засегната е областта около ритейнърите, имам чувството че там най-много мръсотии се събират заради лепилото. И така искам да попитам това лепило подлежи ли на подмяна и дали някой е сменял вътрешен ритейнър по хигиенни съображения?

# 226
Моят приятел е с постоянен ритейнър и сравнително често чисти зъбния си камък. Не си спомням да се е оплакал относно това, но си спомням, че имаше случай на леко отлепване преди време и отиде при своя ортодонт и той му го фиксира. А не е с брекети от повече от 10 години вече.

# 227
Здравейте. Аз искам да попитам някой, който е бил с дълбока захапка и се е наложило вадене на 2 горни зъба, как се затвори разстоянието от извадените зъби и за колко време?

# 228
Аз съм с дълбока захапка, но не са ми вадени зъби. Доколкото ми е известно, това е много индивидуално. На моя приятелка дупката от един зъб се затваря през цялото ѝ лечение. Много зависи от костта, пространството и ред други фактори. Но със сигурност не става за дни ...месеци поне.

# 229
  • Бургас
Аз съм с два извадени горни зъба, но не заради дълбока захапка, а струпване и малка челюст. Местенето е индивидуално, а и не е добре да се бърза. Другото е, че междувременно се правят и други неща... Иначе забелязах при мен, че като имам еластична верижка (с която се затварят разстоянията) около 1мм на месец беше събирането, ако това Ви служи за ориентир. Но пък като се затвори половината и вече не бие толкова на очи...
На мен в четвъртък ми махнаха горните брекети, долу има още малко, много съм доволна Simple Smile

# 230
Аз съм с извадени  и горе и долу,поради струпване,за 5 месеца ми се затвориха  напълно горните,долу имам още малко(долу сложих брекети август месец 2019,а горе юни 2019)

# 231
  • София
Здравейте! Някой ортодонт работи ли към момента? (За София става въпрос)

Последна редакция: нд, 29 мар 2020, 17:56 от kashmir

# 232
Здравейте! Някой ортодонт работи ли към момента? (За София става въпрос)

# 233
Здравейте! Преди няколко дни ми излезе разстояние между два от зъбите и сега по моя инициатива си сложих ластици и го запълних . Проблема е че след няколко дни ще свалят брекетите ми и не знам дали няма да се върнат и пак да ми направят разстояние. За колко време стават готови ретайнерите , някой запознат ли е ? Притеснявам се през времето , в което чакам да станат готови ,че ще станат по-зле зъбите ми

# 234
При моят ОД се процедира така: свалят се брекетите и след три часа ретайнърите са готови. Всичко става в рамките на деня, както е и редно.

# 235
  • Варна
Ретенционните апарати се разделят на две групи: 1.неснемаеми ( грешно използвате името постоянни) 2. снемаеми ( които във форума наричате временни ). За неснемаемите ( залепените ) се взема отпечатък от зъбите, изработва се ретейнера и на следващото посещение, когато се свалят брекетите се залепя ретейнера. При втората група първо се свалят брекетите ( в повечето случаи ), взема се отпечатък от зъбите и по гипсовия модел се изработва ретейнера. Поставянето му е препоръчително да стане в кратки срокове. Най-често това е на следващия ден. Има технологично време за изработване.
В повечето случай ретейнерите са временни ( за определен интервал от време ), като идеята им е да задържат получения резултат след активното ортодонтско лечение до изграждане на пълноценна кост около корените им. Изключение е например при пациенти след ортодонтско лечение и съпътстващ пародонтит. В тези случай ретейнера се оставя за постоянно, защото при това заболяване е загубена част от костта, която поддържа зъбите и идеята на ретейнера е освен задържане на полузения резултат е и да стабилизира зъбите и да преразпредели натоварването което зъбите понасят при натоварване.

# 236
  • София
Аз съм с пародонтит и имам час за сваляне на брекетитет на 11-ти. Говорихме, че веднага ще се шинират с постоянен ритейнър - метален или от фибро стъкло. Не сме говорили за взимане на отпечатък. Каква е разликата между шината и несменяемия ритейнър?

# 237
Не се взима отпечатък при залепените ритейнъри - залепят се минути преди да се свалят брекетите и тогава се свалят брекетите. Най-често на предните 4-6 зъба. Ритейнъри се носят до живот, ако искате поддържане на резултата т.е. прави зъби. Ако не се поддържат след време, ще започнат да се кривят, а и зъбите се местят цял живот дори и при хора, които никога не са носили брекети, процесът на стареене естествено също оказва влияние. Никой не знае (няма достатъчно изследвания и проучвания) колко точно време е необходимо да се изгради стабилна кост около корените в новата им позиция, това може никога да не стане и затова зъбите се поддържат с ритейнъри.
 Относно загубата на кост - при повечето пациенти след орто лечение има загуба на кост от местенето на зъбите с брекети, 20-25%, което не е много, но ако пациентът е с къси корени не е желателно, тъй като едно такова местене ще увреди повече зъбите.

# 238
  • Варна
Аз съм с пародонтит и имам час за сваляне на брекетитет на 11-ти. Говорихме, че веднага ще се шинират с постоянен ритейнър - метален или от фибро стъкло. Не сме говорили за взимане на отпечатък. Каква е разликата между шината и несменяемия ритейнър?
Може би вашия зъболекар ще си подготви теления ретейнер направо по формата на вашите зъби директно в устата. Аз предпочитам да го направя върху модел, смятам че става по-точен по този начин. Ако ще ви поставя ретейнер от фибровлакна, за него не се налага предварителна подготовка, защото той е пластичен и след адаптирането му в устата се свети с фотополимерна лампа и се втвърдява.

# 239
  • София
А има ли значение дали ще е метален или от фибровлакна? Кой е за предпочитане?

Общи условия

Активация на акаунт