С какво ви дразнят свекървите? – 117

• 37 732
  • 747
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Ама заповедническия тон е към сина, не съм снахата. Пък и хайде нищо няма да му стане на детето от половин час телевизия, да не се вталяваме толкова.
Моята свекърва е доста по-властна и дразнеща, ама се научих рязко да оглушавам като започне да си дрънка нейните глупости и ми е много по добре. Първите години и аз се дразнех много, ама от цялата работа само си докарвах напрежение в отношенията ни с ММ. В един момент осъзнах че тя си е такава, аз съм никоя че да я премоделирам по мой вкус. Когато се касае за нещо съществено и пряко касаещо ме, го заявявам категорично и спокойно. Един два пъти се понацупи, ама и мина 😅

# 121
  • при късмета
Дали ще стане нещо на детето от телевизия или не, могат да решават само и единствено родителите и никой друг. както и никой няма право да променя наложени от тях правила.
Проблемът, е че многократно сме й казвали да следва нашия модел на грижа и възпитание, но тя не го прави!
Ако не я видим му дава всякакви  неща за ядене и пиене, оставя го да си играе с неподходящи неща, пуска му да гледа телевизия и разрешава всичко, което ние не и т.н..
Когато й направим забележка се почва дежурното: "Само да види", "Аз само да му покажа", "Нищо няма да му стане", "И аз съм отгледала деца" и още подобни в този стил.
Вероятно това допринася за тази ревностна защита на детето от нея, която се надявам да преодолея в най-скоро време и да се чувствам по-спокойно, но за това са нужни и усилия от нейна страна, а тя не вижда да има проблем.

Пак да ти кажа, че тук трябва да се намеси мъжа ти. Ти нищо няма да постигнеш сама. А май той няма това желание, така че в тази насока трябва да мислиш. Не е проблем, че ѝ носи вода и чехли когато идва, но това, че не зачита думата ви за детето е голям проблем. Мъжа ти е този, който трябва да ѝ обясни, че трябва да се съобразява особено с нещо, което ѝ е казано многократно. Че не може винаги да минават "Само да види", "Аз само да му покажа", "Нищо няма да му стане", "И аз съм отгледала деца" и още подобни в този стил. И, че това трябва да се промени по един или друг начин, какъвто си избере свекървата. Но първо мъжа ти трябва да е наясно с това

# 122
Здравейте!
Нахлувам в темата за да споделя, а ако получа и съвет ще е чудесно!
Скрит текст:
Накратко свека е начетен, интелигентен човек с тотална липса на човешки добродетели, съобразителност и зачитане на чуждо мнение! Страда от патологична алчност, крайно пресметлива в действията и постъпките си, не приема чуждо мнение и налага своето, на всяка цена! 
С ММ живеем самостоятелно в наше жилище, не ни помага с нищо и не зависим по никакъв начин от нея.
Едвам я понасям, макар да се виждаме рядко и за кратко!
Давам ви само няколко примера, защото за нея роман може да се напише...

*  Много ми е неприятно, когато дойде у дома да види внучето си и започва от вратата да раздава команди на ММ. Закачи ми якето, донес и ми вода, къде е еди коя си играчка...донеси я и т.н.. ММ изпълнява, а аз се чудя как да реагирам за да няма безкрайно обидени!

* В един момент от престоя й започва да наглася и домът ни... да сме подредили мебелите еди как си, да купим еди какво си за тая и тая стая, на подредя дадено нещо по нейн стандарт! Всеки път аз или ММ или и двамата й казваме, че това си е наша работа, а тя заявява "Аз само казвам!", повтаряме, че не сме я питали, но тя го прави всеки път...просто не спира!
Това ме побърква!

* Винаги и във всяка тема обяснява Тя как прави дадено нещо, Тя как знае, как може, как е измислила, навремето как е правила, колко невероятна майка е и т.н.. Много ме напряга, защото сме слушатели- заложници!
Има ли начин за реакция без да има обидени?

* Много се дразня, че винаги ме прекъсва в разговор с нея или с другите гости, без да ме изслуша и започва да нарежда и обяснява, поучава без дори да има нужда! Злепоставя ме по този начин! Сякаш аз нямам капацитета да сглобят едно изречение...постоянно ме прекъсва, не мога мисълта си да довърша!

* Напоследък започва много да се опитва да се бърка по отношение на детето! По всички въпроси...относно градината как трябва тя да го гледа, относно хранене, възпитание, обличане...всичко, всичко и то по-нахален начин!
С ММ няколко пъти категорично заявяваме, че това не е нейна грижа, а тя пак започва "Аз само да кажа...само казвам"...и така всеки път "Само ни казва" едно и също.  Това вмешателство трябва да спре сега, защото в бъдеще ще се задълбочи, но тя не се разбира от дума!

* Може да е смешно и маловажно за някои от вас, но много ме дразни когато сме с повече гости, без значение къде, тя постоянно дърпа детето да го гушка, то се дърпа , аз го взимам. Тя след две минути пак почва да го тормози. Казвам й "Не виждаш ли, че не иска да го гушкаш. Остави го да си играе около нас." Тя заявява на висок тон, че само днес ще го вижда и после чак след месец и сега ще го гушка 😠 и пак се почва тормоз над детето. То е още малко, но бих искала да разгранича тези нагони и да стане е ясно,  че с детето се занимаваме само аз и ММ.

Ох...много дълго стана, ще прощавате!
Може и аз да съм в грешка, може да се вглеждам прекалено много в някои неща...Не знам!
Ако има и други в подобно положение давайте идеи как се махат капаците на кон? По какъв начин да й се каже, веднъж за винаги, че да спре да налага нейните стандарти и поведение?
Весело посрещане на празниците!
Аз на твое място...
1.ще спра да я забелязвам, особено какво казва/прави
2.дойде ли на гости, ще се изнеса, докато не си тръгне
3.на общи събирания-просто няма да разговарям с нея.Ако тя ме заговори, всеки път ще се измъквам с "Сега съм заета, по-късно!".И така всеки път.
4.На гости Няма да й ходя.
Накратко, тотално ще се дистанцирам, точно както почти не общувам с гадния съсед, например, от последния етаж.....поздравявам само защото съм възпитана.
Точно същото студено, дистанцирано и възпитано държание ще имам към нея.
Тя така или иначе, нито ще се усети, нито ще се промени.А аз ще си запазя нервите.

# 123
Ако бях на твое място хич нямаше да се втелясвам. Явно си е такава жената.
А, и виждам някаква ревност към детето. Спокойно, няма да те измести като майка.

На такива им казвам - "Да, добре, благодаря за съвета, ОК, може" и после си правя каквото съм си наумила. Не се казва "то си е наша работа". Груба си. Мънкай и се усмихвай, докато тя се опиянява от гласа си. Българинът обича да дава всякакви съвети и да се чувства по-умен.

Тази свеки е бял кахър. Имаш късмет, авторке.

# 124
Хора, стига, моля ви се, че чак се почувствах адски неудобно!                                                                                                                       

Искам да направя едно пояснение, явно съм се изразила недвусмислено.
Не ме дразни това, че иска дадено нещо, когато ни е нагости, разбира се! Винаги, когато идва човек у дома слагам на масата дребни сладки или сладкиш, нещо за пиене, а ако вечер си устройваме и трапеза! Не, не това ме дразни!

Тя се държи с ММ, като със слуга! Пред мен, пред детето, пред други гости, а не само когато е сама! Винаги!

Извинете ме, но не ми е приятно да застане по средата на стаята и с диригентски маниер да започва да нарежда...не виждам какво ще й стане ако вземе сама играчка на детето, от секцията с играчки или си вземе телефона от масата, например!

Далеч съм от мисълта да ми рови в шкафчетата и да си сипва сама каквото и да е, разбира се, че бих се издразнила! (Въпреки, че в началото на връзката ни ровеше по хладилника и по гардеробите, уж да видела как сме ги подредили, още първияТ път й казах, че това са лични неща и за мен не е удобно да рови така! Това беше последния път, в който се съобрази за нещо с мен - преди 10 години!)

Начина, мили хора, начина, тонът, маниера, не искам детето ни и други роднини да ме питат после "Как издържам да не се намеся?", "Винаги ли е такава?" и какво ли още не в този стил.

Имало е случаи, на семейни събирания, да говорим с нея предварително и ММ да говори с нея на саме, но нииищо...дори скоро, на едно събиране по повод празник на детето ни, изведнъж се развика "Колко пъти да ти казвам да ми донесеш чантата?" на ММ!  Чантата й е в коридора!
 В суматохата мъжът ми забравил и тя побесня! Няма да ви казвам колко съжалително ни гледаха останалите роднини, то си беше зрелищно с голямо количество драма, де! Страшна излагация! За чантата, дами и господа, за чантата! Това също ме наранява, по някакъв начин се чувствам унижена и аз и мъжът ми...
То направо излиза, че когато ни е нагости трябва да й кусаме с лъжичка в устата...

Не знам...дано ме разберете правилно...отношението й ме наранява!
Да, ММ е нейн син и навярно някога е бил и нейн слуга, но вече е мъж, здраво стъпил на краката си и подобно отношение не ми допада.

Лошото и тук и във всички останали примери е, че колкото и да сме говорили с нея, кротко, дипломатично, колкото и да сме й се молили да зачита нашите решения, мнения, личности, да се изслушваме и да не се налагаме един на друг, ефект няма. Започва се с дежурните "Аз знам", "Само ви казвам как ще е по- добре", "Аз съм му майка" и т.н...

# 125
А я си представи да живеехте в нейно жилище какво щеше да бъде.

# 126
  • София
На мъжът ти щом му е ок така, нека си мълчи и да слугува. Ако не - да тропне с ръка по масата и да я постави на място. Ти защо се дразниш при положение, че той е ОК със ситуацията?

# 127

На такива им казвам - "Да, добре, благодаря за съвета, ОК, може" и после си правя каквото съм си наумила. Не се казва "то си е наша работа". Груба си. Мънкай и се усмихвай, докато тя се опиянява от гласа си. Българинът обича да дава всякакви съвети и да се чувства по-умен.

+1000. Точно така се прави.

Още нещо. Radsf, не влизай в ролята на квачка закрилница на малкото пиленце по отношение на мъжа ти. Той е голямо момче, сам ще се оправи.

# 128

Скрит текст:
Не ме дразни това, че иска дадено нещо, когато ни е нагости, разбира се! Винаги, когато идва човек у дома слагам на масата дребни сладки или сладкиш, нещо за пиене, а ако вечер си устройваме и трапеза! Не, не това ме дразни!

Тя се държи с ММ, като със слуга! Пред мен, пред детето, пред други гости, а не само когато е сама! Винаги!

Извинете ме, но не ми е приятно да застане по средата на стаята и с диригентски маниер да започва да нарежда...не виждам какво ще й стане ако вземе сама играчка на детето, от секцията с играчки или си вземе телефона от масата, например!

Далеч съм от мисълта да ми рови в шкафчетата и да си сипва сама каквото и да е, разбира се, че бих се издразнила! (Въпреки, че в началото на връзката ни ровеше по хладилника и по гардеробите, уж да видела как сме ги подредили, още първияТ път й казах, че това са лични неща и за мен не е удобно да рови така! Това беше последния път, в който се съобрази за нещо с мен - преди 10 години!)

Начина, мили хора, начина, тонът, маниера, не искам детето ни и други роднини да ме питат после "Как издържам да не се намеся?", "Винаги ли е такава?" и какво ли още не в този стил.

Имало е случаи, на семейни събирания, да говорим с нея предварително и ММ да говори с нея на саме, но нииищо...дори скоро, на едно събиране по повод празник на детето ни, изведнъж се развика "Колко пъти да ти казвам да ми донесеш чантата?" на ММ!  Чантата й е в коридора!
 В суматохата мъжът ми забравил и тя побесня! Няма да ви казвам колко съжалително ни гледаха останалите роднини, то си беше зрелищно с голямо количество драма, де! Страшна излагация! За чантата, дами и господа, за чантата! Това също ме наранява, по някакъв начин се чувствам унижена и аз и мъжът ми...
То направо излиза, че когато ни е нагости трябва да й кусаме с лъжичка в устата...

Да, ММ е нейн син и навярно някога е бил и нейн слуга, но вече е мъж, здраво стъпил на краката си и подобно отношение не ми допада.

Лошото и тук и във всички останали примери е, че колкото и да сме говорили с нея, кротко, дипломатично, колкото и да сме й се молили да зачита нашите решения, мнения, личности, да се изслушваме и да не се налагаме един на друг, ефект няма. Започва се с дежурните "Аз знам", "Само ви казвам как ще е по- добре", "Аз съм му майка" и т.н...
Сама пишеш, че ТОЙ, мъжът ти, няма проблем с това...
Тогава, на теб какъв ти е проблема?
Да се оправя той с майка СИ.Не е твоя работа да им "наместваш" отношенията.

# 129
  • София
Ще я "оправите" само ако започнете с нейните камъни в нейната градина. Например на едно такова драма куйн викане "колко пъти да ти кажа да ми донесеш чаната" синът би следвало да каже "А, ама ти на мен ли го каза? С тоз заповедническо - напорист тон помислих, че слуга си имаш. Чантата ти е в коридора, вземи си я, понеже аз върша едиси какво и не мога да ти я донеса". Каже нещо за детето в стил "аз само да кажа", отговаряте й "няма нужда да ни казваш, не сме малоумни, поне за сина си би следвало да го знаеш". и т.н. Другия вариант е да си мълчите, да казвате "добре" и да я търпите.

# 130
А я си представи да живеехте в нейно жилище какво щеше да бъде.
Точно поради тази представа пиша чак сега! Кошмар!
Винаги може и по-зле и смятам, че има жени героини, които успяват да си съхранят семействата бидейки в един дом с подобна свека! Респект към тях!
Аз знам, че щях да се побъркам и навярно би се стигнало до скарване и т.н..

# 131
  • при късмета
Виж сега, не можеш да държиш сметка на други двама, какви ще са отношенията помежду им, бил и единия мъжа ти. Ако вземеш ти да го защитаваш от свекървата, само ще си смените ролите, това ли искаш? Ти представяш ли си се в нейната роля? Остави мъжа ти сам да се оправи с това. Не можеш "да го спасиш" от майка му, ако той не иска
Можеш да ѝ се ядосваш и да я критикуваш само за това, което засяга теб и детето. Т.е. за акълите как да подреждате у вас и какво прави/дава на детето.

# 132
  • София
Скрит текст:

Скрит текст:

Сама пишеш, че ТОЙ, мъжът ти, няма проблем с това...
Тогава, на теб какъв ти е проблема?
Да се оправя той с майка СИ.Не е твоя работа да им "наместваш" отношенията.
Точно, да. Предполагам, че той не е идиот, пълнолетен е, тя му е майка. Следователно, ако иска, може сам да се оправи с нея.

П.П. Защо вас ви гледат съжалително? Тя се изглага, обиждайки сина си, теб защо да те съжаляват?

# 133
Ще мине време и ще спре да ти пука. Може би не веднага. Човек разбира, че ако нещата между него и половинката вървят , другото минава и заминава покрай ушите. Живи и здрави 😁

# 134
  • София
Дразни я и иска да промени ситуацията между мъжа си и майка му, защото я удря тежко в либидото да го гледа в ролята на слугиня. Само че, авторке, това следва на него да ги кажеш и той да си коригира отношенията, ако той така прецени.

Напомни ми една случка. Миналата година майка ми, на гости, обяви на мъжа ми, който в момента преобличаше новородено, ей така от нищото "след като свършиш с прахосмукачката не забравяй да добавиш (нещо си) към списъка си за пазаруване". Леле как побеснях! Мм запази самообладание и ме убеди да подмина репликата. Сега понякога се бъзикаме един друг с тази реплика.

Общи условия

Активация на акаунт