Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 ноем. 2019, 20:19 ч.

Разчитане ли и вярвате ли в пенсията си?

 • 9 252
 • 431
 •   3
Отговори
# 420
 • тук-там
 • Мнения: 3 560
Доброволното е почти като застраховката Живот! Ако ти трябват - не ти ги дават, накрая.....дано не разчиташ на тях. Учудвам се, че въпреки големите разходи за задължителното ДОО и ДЗПО, някои наливат доброволно пари там, където ще тече непрекъснато.

# 421
 • Мнения: 1 064
На мен на бившата ми работа работодателят ми правил в Лукойл от началото, когато се въведе това в България, от 2002г. май. Но няколко години, и после се отказал.  Получавах и плик със сумата, но ги преместих в Алианц и ги следя с ПИК код от Алианц. Не мога да ги изтегля сега, мога чак 5 години преди възрастта за пенсиониране. Защото са вторият стълб, наричат се ДПФ с вноски от работодател.
     За първия задължителния УПФ всички предполагам знаете, не може да се избегне.
    А Лъки говори за третия стълб, ДПФ с лични вноски. Той може да се изтегли по всяко време, само подписва декларация, че не ползва данъчно облекчение за него. От фонда давали тази декларация.

# 422
 • Мнения: 33 208
Точно го е обяснила кристиниа.
На Лъки мъжът не работи в България и си  внася сам.

# 423
 • Мнения: 1 942
Точно го е обяснила кристиниа.
На Лъки мъжът не работи в България и си  внася сам.
Е що не внася в др държава ами в Бг?Аз останах с впечатление,че са вБг!

# 424
 • Sofia
 • Мнения: 1 190
Доброволното е почти като застраховката Живот! Ако ти трябват - не ти ги дават, накрая.....дано не разчиташ на тях. Учудвам се, че въпреки големите разходи за задължителното ДОО и ДЗПО, някои наливат доброволно пари там, където ще тече непрекъснато.
Твърдо не съм съгласен с това. Няма такова нещо "не ти ги дават накрая". Точно обратното. Накрая е "пито-платено", и доволни са всички - и компанията, че 20 г. (примерно) си внасяла, и ти, че си взимаш сумата, която знаеш от самото начало + лека горница. Hands Open Hands
За застраховката живот говоря. Hands V
Другото, което е, полицата е със статут на ценна книга, а пенсионното просто хвърчащ лист договор.
Плюсът на пенсионното е, че можеш по всяко време да внасяш колкото искаш, минус е, че не е обезпечено, като застраховката, и не се унаследява от бенефициенти.

Последна редакция: нд, 19 яну 2020, 23:24 от FragranceFanatic

# 425
 • Мнения: 33 208
FragranceFanatic,  с теб винаги имаме спор относно "горницата", затова най-приятелски те питам. Кой е получил на изход такава застраховка, понеже те са дългосрочни. На вход е ясно, но на изход засега е само на теория.
Има ли получил?
За пенсионни застраховки с инвестиционен елемент питам. Те са сравнително нови.

# 426
 • Sofia
 • Мнения: 1 190
Колко си готина, DeVa. Хаха Smiley Flowers RoseNature Last Quarter Moon With FaceHands Ok HandNature First Quarter Moon With Face
Приятни са ми разговорите с теб, приятелски, естествено. Няма спор при мен. Аз ти казвам всичко, каквото е, излизайки от моята практика и свързано с общи условия на договори и каквото се случва реално, ситуацията, каквато е.

Визирам класическата спестовна застраховка, сравнена с пенсионното, а не инвестиционните, там е друго.
Засега няма да дълбая, за да не става много дълъг постът. Знам, че ще генерира интерес, ама ме мързи малко, признавам, и не търся "чест и слава". Grinning

Приятелко, нямам 20 годишна падежирала, защото знаеш - млад съм, но имам 8, 9 и сега пролет-лято предстоят първите 10 годишни. Едната е детска. Миналият юни отново имах детска  - на 6-я ден вече пълнолетното "дете" си получи сумата на новоиздадената му банкова сметка, и сега учи стоматология в Испания с парите. През годините съм имал много 5-8 годишни, не за друго, а защото хората бяха над и около 55 г., като си правеха полиците. Въпреки това искаха да си заделят някакви пари и да не ги мислят, да не ги пипат за в бъдещ момент. Но каквото е за 10 годишните, същото ще е и за 15, и 20 годишните. Договорът е един и същ.

Не знам, но никой не знае, освен "вътрешните хора", че първите 2 (две) години спестовната застраховка е пълен разход за една компания, затова не се разпределя доходност, а чак от третата, след като се сформира някакъв резерв по полицата, и "откупната стойност" е след 24 м. Въобще застраховането е много по-сложно от банкирането. Wink

"Горницата" е минимална, минаха времената с високата техническа лихва и доходност от резервите от порядъка на 6-8%.
Затова сега всичко се прехвърля в индексните застраховки. Минусът е, че емисиите, които се пускат са ограничени, сезонни и малко хора имат достъп до тях. 1 мил. USD много бързо се купува. Все пак банките са пълни с кеш и много хора се чудят къде да ги денат парите, харчат за глупости, спекулират, или обичайното - имоти, земи (ако има), воаяжи по скъпи дестинации и т.н.

Малко се изненадах, DeVa на мисленето ти, че никой няма получил и всичко е "измама". Нямаш ли познати със застраховки, не коментирате ли?  Да, де, ясно е, то до 65 трябва да се чака, ама все пак. Но те разбирам, в БГ сме.
Ясно е също, че темата е мътна и кървава тук и е една от последните, за които се говори, освен ако говорещият не чуе, че на някой са платили нещо си, или той самият не преживее катарзис под формата на злополука и/или заболяване, въпреки че всички "уж" знаем каква ни е здравната система, както и пенсионната.
А бели и стабилни компании на пазара отдавна има.

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 00:18 от FragranceFanatic

# 427
 • Мнения: 33 208
Благодаря ти за милите думи и за подробния отговор, FragranceFanatic! Simple Smile
Аз многократно съм споделяла за моя злолопучен опит с дългосрочна застраховка Живот, учудвам се как ти не знаеш? И защо съм недоверчива към сумите на изход.
Иначе не случайно те попитах дали имаш падежирана пенсионна застраховка, точно защото си млад Heart Eyes и едва ли си изплащал на някого за твоя стаж в застраховането.
Много е добре да имаш застраховка, особено здравна, също и имуществена. Имам и двете и ми е много спокойно така. За рисковите съм с две ръце "за", но за спестовните съм с особено мнение, поради личен лош опит.

# 428
 • Sofia
 • Мнения: 1 190
DeVa, да, сещам се случая ти с девалвацията 1999 г. и обезценяването.
Гледай сега - съгласен съм, нормално да си недоверчива. Сигурно и аз бих бил.
Времената обаче са други. Продуктите са коренно различни, както и микро-макро икономическата конюнктура, и на една застраховка във валута EUR, няма какво да й се случи. Обяснявал съм за Гаранционния фонд, равен като тежест с този по депозитите до 196 000 лв., но в застраховка сумата може да е и 1 милион(несеквестируема, не подлежи на запори, преследвания, претенции, кредитори, защитена и "скрита" е), респективно застрахователната сума. Stuck Out Tongue Съответно застрахователният микс би бил огромен, много по-голям от размера на влоговете. Съответно можеш да си представиш за какви резерви става дума, и презастраховане, т.е. допълнителна гаранция на сумите "на изхода". Wink

За левовите също не съм песимист, като преминем към Еврото, защото сме с борд и ще се превалутира просто. Дали ще е х1.95583, предполага се, но няма как да ти кажа, защото застрахователно актюерните сметки са сложни и също ще влезнат в уравнението, а не просто имал си 20 000 BGN. застрахователна сума, и ще ти стане малко над 10 000 EUR, след приравняване на курса на Еврото.

Горното ти го казвам за "съмненията" ти "аджеба хората ще получат ли парите си"? Колкото ще получат депозитите си, толкова и пенсионните застраховки, същото е.
Относно "получаването" на изхода - то не случайно и в общите условия си пише - "100% от застрахователната сума", "гарантираната застрахователна сума".
Разберете, че полицата е ценна книга, имаща си своята тежест, и не е просто "договор за носене на риск". Simple Smile

Аз досега съм имал около 20-на падежирали(големият % са около и над 15 годишни), което никак не е малко, и смея да кажа, че в България кадрите, като мен, са няколко човека. Особено точно по "периметъра" възраст.

Така че, изплащал съм. Удоволствието, което изпитвам от погледа и отношението на хората, много малко професии могат да ти го дадат. А спестовните застраховки са само част от картинката. Simple Smile
Покрай мен също - много колеги са изплащали, по-възрастни и т.н. Животът си върви. Peace

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 19:47 от FragranceFanatic

# 429
 • Мнения: 33 208
Да, за гарантираната застрахователна сума съм съгласна, че в днешно време ще е така. Деноминация едва ли се очаква. Simple Smile
Но тази сума обикновено е доста под внесените средства, защото трябва да се покрият таксите все пак.
Което не е ОК за спестители като мен. Simple Smile
Защото нали все пак се надяваме да доживем срока, не да се ползва от наследниците.

# 430
 • Sofia
 • Мнения: 1 190
Да, DeVa, важното и пожелателното е осъществяването на този сценарий - доживяване, естествено. Hands Thumbsup

Коментирал съм и преди, и ти знаеш - в класическата спестовна застраховка има повече разходи, заради адски многото рискове, които се носят, потенциалните N на брой обезщетения, които биха могли да се изплащат, административни и аквизиционни разходи, калкулирани за целия 20 годишен срок, ако приемем, че коментираме такъв срок. Simple Smile След което, клиентът да продължи да си внася( след изплатените обезщетения, без да се променя сумата "на изхода" Wink ) и на падеж отново си получава гарантираната сума. Кавички няма, защото е такава. Stuck Out Tongue Winking Eye Ако се инвалидизира, недай Боже, освобождава се от плащане, полицата си е в сила, и на падеж отново получава "изходната сума". Sunglasses

Естествено, не е "буркан банк" и дюшек 2x2 да е 4. Joy

Има хора предпочитат да правят такава пред рисковата, защото дава много повече опции. Сценариите са 10-ки.
И едно 80-90% от това, което внасяш, накрая ти се връща. Всяко нещо си има цена, която се плаща от тези, готови да я платят, и които не гледат 2 и 2 колко е. Със сигурност не са будали. Много хора превъртяха милиони през такива застраховки. Сега е доста по-трудно, заради ЕС и директивите, декларациите за произход на средства, оценка на риска и т.н. Не може просто да си направиш застраховка за 1 милион EUR. Ще те спукат от изследвания, декларации, ще ти "оценят" живота, аджеба толкова ли е рисков, задължително трябва да имаш бизнеси, активи, много имоти, семейство, деца и т.н. Но много задълбах. Необятно е. 95% от хората изобщо не си дават сметка за какво става въпрос. Wink

Поздравявам те иначе. Застрахователна култура си имаш, и ще възпиташ и дъщеря си така. Simple Smile
Ако беше в София, или животът ни беше срещнал някак си, с удоволствие би била мой клиент. Wink
Не че не мога да отскоча до Пловдив да се запознаем, нали се сещаш.
Дискусията ни е чудесна. Дано повече хора си отворят очите, и разберат това-онова. Wink

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 20:30 от FragranceFanatic

# 431
 • Varna
 • Мнения: 19 185
Точно го е обяснила кристиниа.
На Лъки мъжът не работи в България и си  внася сам.
Е що не внася в др държава ами в Бг?Аз останах с впечатление,че са вБг!
Защото сме в Бг.

Общи условия

Активация на акаунт