Лекарства - дозировки , странични ефекти , взаимодействия ...

• 917 493
  • 2 912
  •   2
Отговори
# 2 445
Като състав нямат нищо общо,но като приложение/ако става въпрос за изгаряне-без тежки поражения и сериозни рани от мехури-охлузвания и др.повърхностни кожни раздразнения/-със същия успех може да използвате Пантенол и Апипантен-и пак казвам-зависи какъв точно е проблема. Hug

# 2 446
  • София
здравейте,

Извинявам се предварително, ако задавам въпрос, който вече е дискутиран, но за съжаление нямам възможност да прегледам всичките мнения по темата.
Това, което живо ме интересува е следното: в самото начало на бременността ми съм. Вчера бях на преглед, на който се констатира наличието на две плодни сакчета. Гинекологът ми предписа да пия в следващите две седмици следното: Но шпа - 3 х 1 таб., Герикапс (витамин А и Е)- 2 х 1 таб. и витамин С 1000 мг - 2 х 1 таб. Тъй като не обичам по принцип да пия хапчета, пък било то и витамини без повод, преди да започна да го правя когато се налага, винаги чета листовките и допълнителна информация за тях, та така и този път. Още в апткета фармацевфтът ми обърна внимание на предписаната висока доза на витамините и по-специално на Герикапс. Наистина препоръчителната дневна доза, написана на опаковката е 1 таблетка дневно или за витамин А това е 5000 IU. От всичко изчетено до момента в нета съм доста объркана - мненията за допълнителния прием на витамини по време на бременност не са еднозначни, важна е дозировката и това, което ме притеснява е влиянието на витамините А, Е и С и предозирането йм върху плода. Разбира се, предстои ми разговор за това с гинеколога, но ще ви помоля и за вашето мниение и споделен опит. Ще се радвам, ако с мнение се включи и маг.фарм. Антон Вътев. Благодаря.

# 2 447
Froh, веднага ти казвам да  НЕ взимаш Герикапс . Вит. А - има данни, че по-големи количества от него причиняват дефекти на плода. На бременни и дори на плануващи бременност не се дават добавки с вит. А , вкл. и рибено масло, а също - забележи - не бива да ядат черен дроб ( и пастети от него ).
За вит. Е няма данни, че във високи дози е безопасен.
Вит. С също с в МНОГО висока доза , ти не си свръхчовек .....

# 2 448
Аз пък имам следните данни за Герикапс :

ПРИЛОЖЕНИЕ:
Като добавка към храната GERICAPS® е предназначен да обезпечава дневната физиологична потребност на организма от витамин А. Подходящ е за профилактика при витаминен А и Е дефицит в следните случаи:

* при нарастващо отслабване на зрението
* при кератози по кожата и лигавиците
* за стимулиране на половата активност
* при отслабена съпротива на организма към инфекции
* при смущения в растежа на косата и ноктите
* при слухови смущения
* при смущения в критическата възраст на мъжа и жената
* при хора в напреднала възраст с миозити и мускулна дистрофия
* при стерилитет, ентерити, хематопатии, фотофобия, парадонтоза, гингивити, акне, дискератози
Това го казвам във връзка с :

Froh,   Вит. А - има данни... На бременни и дори на плануващи бременност не се дават добавки с вит. А ...

Извинявам се, че спамя темата  Peace

# 2 449
Иначе и аз съм на мнение, че дозите на Герикапс и витамин С са високи.

# 2 450
Приемах Флунаризин около месец.След колко време организмът ще се очисти от лек.вещество  и ще намалеят страничните ефекти?

# 2 451
Здравейте маг.фарм. Антон Вълев,
преди време ми обяснихте изчерпателно за Пиносол.Казахте ,че вече не се внася,а аз съм много доволна от тези капки.Има ли в аптечната мрежа подобни на тях-имам предвид на билкова основа и да не  действат като мощен деконгестант?И да са подходящи за дете на 4 годинки.

Благодаря предварително
Поздрави

Здравейте!

За Ваша радост и за наша радост (на фармацевтите) такъв препарат съществува – нарича се Гелоситин спрей и съдържа екстракти от портокалово и грепфруктово масло. Омазнява носната лигавица, намалява оттока й и по този начин отпушва носа. Подходяш е при хрема по време на бременност.

Поздрави,
Маг.фарм. Антон Вълев

Здравейте маг.фарм. Антон Вълев,
а бихте ли ми казали от гледна точка на риска от алергична реакция Гелоситин по-безвреден  ли е от Пиносол

Благодаря

# 2 452
По настоящем (към днешна дата) има пиносол в аптечната мрежа  Simple Smile.

# 2 453
  • Бургас
Каква трябва да е дозата на 4г дете 16-17кг като приема Биодроксил 250мг?
Пише 50мг/кг/ден, ако го изчисля идва към 4мл за целия ден, а на нас ни изписаха 2 пъти по 5мл.
Много ли е?

# 2 454
здравейте,

Извинявам се предварително, ако задавам въпрос, който вече е дискутиран, но за съжаление нямам възможност да прегледам всичките мнения по темата.
Това, което живо ме интересува е следното: в самото начало на бременността ми съм. Вчера бях на преглед, на който се констатира наличието на две плодни сакчета. Гинекологът ми предписа да пия в следващите две седмици следното: Но шпа - 3 х 1 таб., Герикапс (витамин А и Е)- 2 х 1 таб. и витамин С 1000 мг - 2 х 1 таб. Тъй като не обичам по принцип да пия хапчета, пък било то и витамини без повод, преди да започна да го правя когато се налага, винаги чета листовките и допълнителна информация за тях, та така и този път. Още в апткета фармацевфтът ми обърна внимание на предписаната висока доза на витамините и по-специално на Герикапс. Наистина препоръчителната дневна доза, написана на опаковката е 1 таблетка дневно или за витамин А това е 5000 IU. От всичко изчетено до момента в нета съм доста объркана - мненията за допълнителния прием на витамини по време на бременност не са еднозначни, важна е дозировката и това, което ме притеснява е влиянието на витамините А, Е и С и предозирането йм върху плода. Разбира се, предстои ми разговор за това с гинеколога, но ще ви помоля и за вашето мниение и споделен опит. Ще се радвам, ако с мнение се включи и маг.фарм. Антон Вътев. Благодаря.

Здравейте - да поправя техническата ви грешка първо - фамилията ми е Вълев, дядо ми се казваше Въльо (като вълк) Simple Smile

За Герикапс - няма сведения, че дозата 2х1 е опасна при бременни. Обаче е комбиниран препарат и при доста пациенти се получават хипервитаминози А, които са доста тежки за овладяване. Мой съвет е да се консултирате с лекуващия лекар и да го попитате дали наистина има нужда от вит.А. Ако е заради вит. Е изписан, то по-добре да вземате чист витамин Е - има ги на пазара. Уточнете!

Вит С съвсем не е във висока доза - при болестни състояния се стига до 3000 мг/ден. Така че, спокойно. Изследванията показват, че доза от 800 мг/ден е напълно достатъчна. Затова и се направи препарата Цетебе - 500мг/капс - със изменено освобождаване. Високите дози вит С могат да създадат условия за подкиселяване на урината и оттам- образуване на камъни в бъбреците.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 455
maritta
Може би не правите разлика между естествен източник на каротин,провотамин и синтетичен  Витамин А. Peace

# 2 456
maritta
Може би не правите разлика между естествен източник на каротин,провотамин и синтетичен  Витамин А. Peace

Всъщност осъзнавам разликата.
 Това, което съм написала по-горе за Gericaps е това, което фирмата-производител е написала официално в сайта си и на листовката на самото лекарство(всъщност е хранителна добавка).
Не смятам, че това по някакъв начин разкрива познанията ми, в която и да било област. Peace

# 2 457
Марита,
След този постинг на жената
Цитат
Froh, веднага ти казвам да  НЕ взимаш Герикапс . Вит. А - има данни, че по-големи количества от него причиняват дефекти на плода
Отговаряте с това
Цитат
Аз пък имам следните данни за Герикапс

което ме кара да мисля,че е като аргумент в полза на препарата.
Фирмата производител има едни цели,пациента други.

# 2 458
Всъщност идеята ми беше, че в показанията на Gericaps фигурира :

* за стимулиране на половата активност,.... при стерилитет

което беше в отговор на:

Froh, ...и дори на плануващи бременност не се дават добавки с вит. А ... 
И това не е в полза на препарата, а в защита на много колеги, които изписват Gericaps и подобни на семейства, планиращи дете!!!!

Както и да е....Дано този път е станало по-ясно.

Желая Ви здраве и успехи - на Вас и цялото Ви семейство!!!

# 2 459
Не сьм искал да влизам в спор в никакьв случай.
Да се предписва Витамин А за стимулиране на полова активност (самото описание на индикацията е смешно) е наистина смешно.
Нито е доказано,нито действа.Това имах предвид.Дано е станало сьвсем ясно и на двама ни.
Успехи и здраве и на вас Peace

Общи условия

Активация на акаунт