ЯНУАРСКИТЕ бебоци слушкат, догодина в мама ще се гушкат.

• 13 879
  • 261
  •   1
Отговори
# 225
Абе ,то май всички шефова се такаАз на моя не му говорих няколко дни,защото има вероятност да ме прецака,говорих направо със счетоводителката,а вече 5 години работя за него и му бях страшно ядосана.Но засега като ,че ли май ще се разберем.Помпа мисля да взема от една приятелка.А като показах леглото на на мтжа ми ,той каза ,че ще направи макет и сам ще го измайстори.Ама нека да го видим.  bouquet Ще пукна от жега-само на работата имам климатик,но сега съм у нас.

# 226
  • Willebroek, Belgium
здравейте Hugкак сте.аз направо се побърквам в нас ве4е в тая жега,4е и тоз дето трябва да ни слага климатика не идва Crossing Armsвие нямате ли си корем4ета ве4е.гледат ми се снимки.хайде снимайте се и ги слагайте в албума.не бъдете срамежливки Crazy Mr. Greenслед малко трябва да се захващам с домакинска работа а така ме мързиииии Sick

# 227
Здравейте мами, ама вие много сте изписали през почивните дни. Браво на вас.
По въпросът с майчинството има ли някой по-пълна информация?? Сега се говори че ще е 9 месеца и ще се дават 90% от официалната заплата. Май като гледам  почти всички сме в еднакво положение-взимаме заплата на ръка, а се осгуряваме на далеч по-ниска. Надявам се да си остане старото положение - 2 години майчинство , защото така или иначе няма да взимаме повече пари за майчинство #Cussing out, а според новите условия то ще бъде само 9 месеца. Интересно ми е кой ще ги гледа децата след това???

# 228
  • София; Дружбето
Това с деветте месеца е голяма простотия. Да оставиш 9 месечно бебе в ясла, за да работиш , е това е гавра. Пък после защо не раждат. Нямам думи  #Cussing out

# 229
  • В офиса
Stiliana, къде го четеш това за майчинството. Има ли нещо официално прието?

# 230
Stiliana, къде го четеш това за майчинството. Има ли нещо официално прието?
Не знам дали е официално, вчера го чух по новините. Не съм сигурна дали не са го вкарали в НС за гласуване. Това се говоти вече доста упорито, но нямям по-подробна информация.

# 231
За сега е само предложение, дано не го приемат. В България няма база за отглеждане на деца под 1,5 - 2 годинки в обществено заведение, яслите не са за 9 месечно детенце Confused
Ще трябва да стоим в неплатен отпуск или да наемаме бавачки, ако се върнем на работа. Поредното необмислено предложение, стискайте палци да не го приемат!!!

Голяма буря идва! Започна да вали много силно!

# 232
Ето тук има тема  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=117549.0

Информацията е тази:

Цитат
Христина Христова: 315 дни вместо 135 майките ще получават заплата, за да гледат дете

30 юли 2006 | 12:25 | Агенция "Фокус"

София. 315 дни или девет месеца при раждането на детето майката може да го гледа и да получава 90% от последната си заплата , ако е била осигурявана, съобщи Христина Христова, депутат от НДСВ и вносител на проект за промяната, в предаването “Неделя 150” по БНР. Това ще гласи проектът, който вероятно ще влезе в парламентарната зала в най-скоро време седмица, каза още тя пред “Неделя 150”.
Ако се приеме законопроектът в този вид от 1 януари 2007 г. отпуската за гледане на дете при раждане ще скочи от 135 дни сега на 315 дни, а размерът на обезщетението на осигурените майки ще е 90% от осигурителния доход, каза още Христова.
Този вариант е компромисен между двата проекта, които бяха внесени – на Христова и Велчев, който предполагаше 400 дни платена отпуска за гледане на малко дете, и проектът на Адемов и Мръцков, който искаше 200 дни. Общественото мнение и протестите на майките наклониха везните към по-съществено увеличение на периода за платената отпуска за гледане на дете.
Христова е изпратила писмо до майките, които настояваха за още по-дълъг период на платен с 90% от заплата срок, с което ги информира за положителния изход от дебата при второто четене на законопроекта в Комисията за социална политика на Народното събрание миналата седмица.

Т.е. първите 315 дни майките ще получаваме 90% от последната си заплата, а останалите месеци - по 170 лв.
Не са казали, че срокът на майчинството ще е по кратък, което е добра новина Simple Smile

Последна редакция: пн, 31 юли 2006, 12:46 от Анджелина

# 233
Ооо така звучи значително по-добре Simple Smile

# 234
  • София
Не знам, но снощи казаха точно това, че има идея майчинството да е САМО 9 месеца, 90% от заплатата. Без след това да продължава до 2 години със 170лв. Дори имало предложение майчинството да е само 10 дни... Shocked Shocked Shocked което адски ме възмути, защото родилката не може да се възстанови за 10 дни, камо ли да търчи сутрин в 7 да гони градкси транспорт, щЪ мЪ прощават.  #Cussing out Да не коментираме въобще кой ще гледа децата. В яслата по закон са длъжни да приемат децата след 10 месец, обаче със закона до тук. Аз акто вдигнах един скандал на директорката в най-близата ни ясла, че ми предлага да вземе детето след година и половина, т.е. като е почти на 3 години  Shocked, само дето се ядосах. Те деца под 2 години не взимали. Насметох я, да си прочете в закона какво пише, а тя каза, че да, така пише, ама тя няма места и нико копче не може да и каже.  Rolling Eyes Места просто няма, дори за 2 годшни деца, какво остава за 10 месечни.... Wink

# 235
  • В офиса
Да, изобщо не е уреден въпросът за гледането на малки деца. Всъщност, даже и да взимаха 9-месечни в обикновените ясли, пак щеше да е гадно решение, защото там децата са прекалено много.
Детегледачка трудно можеш да намериш за под 300 лв. Пък и от всяка леля детегледачка не става.
Единственото решение, което аз виждам, са професионални забавачки с най-много по 5 деца на различни възрасти. Но такива в бг няма.
Изобщо, тези неща могат и да се поразвият след 2-3 години, но ние ще си отнесем промяната на закона с всичките му странични ефекти.

# 236
  • София; Дружбето
Или както в моя случай свекито взима 120 лв заплата, да я прибера при нас и да гледа бебето. От което ще следва обаче семейна криза  Crazy  Абе да видим квакво ще кажат точно, че такак с догадки няма да стигнем никъде  newsm78

# 237
Абе те го казаха вече - 9 месеца майчинство, за съжаление съм разбрала правилно Sad А по въпросът с яслите, аз подадох молба една година по-рано за моята дъщеря и така я приеха. С градината пак така - една година по-рано се подава молба иначе има вероятност да няма места.

# 238
  • София
Тръгнах да подавам молби на 4ти януари, защото в повечето яси изхвъряли молбите от предната година.  Shocked И на повечето места ми казаха, че ще я приемат не септември 2006, а 2007!!! #Cussing out #2gunfire Сега сме приети в една ясла на другия край на града. Баща и ще я води и взима, но как ще се справи с времето не ми е ясно. Аз още нямам кола, надявам се октомври да имам, но все пак с новородено бебе ще ми е трудно аз да го правя това, нали се сещате... #Cussing out

# 239
Абе те го казаха вече - 9 месеца майчинство, за съжаление съм разбрала правилно Sad

Аз намерих това, но е от 20.07.
Ето статия:

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2351&sectio … =2&id=0000502

Цитат
От 2007 г. осигурените майки ще получават 90% от заплатата си до навършване на 9-месечна възраст на детето, както и 45 дни преди раждането, реши социалната комисия вчера, като прие поправки в Кодекса за социално осигуряване. От 10 месеца до навършване на 2-годишна възраст на детето майката ще има право на минимално обезщетение, определено от държавата. Вероятно догодина то ще е 170 лв.

Общи условия

Активация на акаунт