Работа, CV-та, HR-и, съвети - 69

• 25 177
  • 760
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Да позная ли, че изпитателният срок е само в полза на работодателя?

При нас например не е.

# 346
  • София

Да. След изпитателния срок обаче си вързан с белезници и не можеш да мръднеш. Освобождаване в изпитателен срок е нещо което правим изключително рдяко, защото е невъзвръщаeма инвестиция, за да не е голяма загубата инвестираме в подбора, но не винаги е сполучлив.

Последна редакция: вт, 31 дек 2019, 12:37 от Мацето

# 347
По-добре един служител да си тръгне на втория месец от изпитателния срок, отколкото да продължават да се влагат усилия в обучението му, а той да идва демотивиран на работа.

Имахме случай на колежка в обучение, която напредваше бавно, допускаше грешки и като цяло не се справяше добре и не я харесваха. Мина ми през ума да я предупредя, да си наляга парцалите и да е по-отговорна, но си замълчах. Не знам дали остана два или три месеца при нас - излезе в болничен и през това време подаде молба за напускане. Бяха "шокирани" от наглостта й (по техни думи)! Убедена съм, че щяха да я уволнят до 1-2 седмици и без това, но иначе голяма драма.

Друга колежка на същата позиция - също работи 3 месеца при нас. Съвестно и организирано момиче, добре се вписваше. За себе си е преценила, че това не е нейното място (не толкова като естество на работа, колкото вечното юркане).

Поради какви морални съображения се налага да остане, ако не й допада?!?

Като цяло самата фирма не задължаваше да се спазва предизвестие, случвало се е само по изключение. Другите ги освобождаваше при заявяване на желанието им - не само при служители в изпитателен срок.

От своя страна фирмата няма скрупули да освобождава служител още след 2-рата седмица, като прецени, че не е пригоден.
Ако нечие его реагира остро на едно такова уволнение, си е негов проблем. По-добре да е рано, преди да си направиш илюзиите, че си се уредил и да почнеш да планираш разни стъпки и финансови разходи и други лични планове (и такъв случай имаше - поработи човекът няколко месеца, ожени се и малко след това го шътнаха).

# 348
  • София

При нас например не е.
Разбрах за при вас. Говорех за при нея. Simple Smile

# 349
  • Бургас
Не е точно така. Шефът ги е съкратил. Така те могат да получават доста добро обезщетение за безработица. Това го излага на риск, защото те могат да решат да го съдят и да търсят отмяна на съкращаването. Но той все пак е предпочел да ги съкрати, а не да ги принуди да подпишат молби за напускане (както правят тук-там).
Освен това, шефът е взел решение да съкрати трима с големи заплати, за да може да плати на останалите. Вероятно тези трима са най-добрите. Дали е лесно да си освободиш тези, които ти работят най-добре, за да можеш да дадеш заплати на останалите си служители?

Много ми е смешно, когато някой напише нещо в този форум и друг започне да интерпретира думите до степен на фантастика и не само това, но и да ми обяснява как стоят нещата в собственото ми работно място.
Ами не, работата при нас не е спаднала, нито приходите, нито сме в безизходшца, нито се налага да се съкратят едни за да се дадат заплати на други. Даже имаме прираст. Просто се увеличиха ЛИЧНИТЕ разходи на собственика. Когато разходите за почивки, лични автомобили, любовници, съпруги, деца и т.н. се увеличат, се налага съкръщение на фирмените разходи 😀 А това, че ги съкрати за да имат право на обезщетение от БТ е от гузна съвест, не от морал 😀

Последна редакция: вт, 31 дек 2019, 12:24 от Irene Adler

# 350
Според мен повечето шефове го приемат като лична обида, когато напусне някой - "Ама, как може?!! Ние му/ѝ даваме хляба, пък той/тя....?!? Какво не ѝ харесва?!?"

А иначе скрупули нямат, когато трябва да се "разкара" някой - току някоя братовчедка трябва да уредим. Може и да ни е настъпил по мазола, като е изявил претенции да му се заплати или компенсира извънредния труд.... Ама, как може да не чувства дълг към тази фирма?!?!

Дори и в чуждестранни фирми управлението се побългарява. После се чудят защо има текучество.

# 351
На едното място шефът ми беше много съкрушен, като казах, че напускам.
Аз: "Не е развод." Той: "Дали?!?"

Спазих си 2-месечното предизвестие въпреки че беше чиста загуба на време.

# 352
На едното място шефът ми беше много съкрушен, като казах, че напускам.
Аз: "Не е развод." Той: "Дали?!?"

Спазих си 2-месечното предизвестие въпреки че беше чиста загуба на време.

Бил е влюбен в теб. Grinning

Един мой бивш шеф и той така. Много се чуди да ме пусне ли, да ми предлага друго ли, какво ли...

# 353
Шефът не дава пари и не храни служителите. Аз давам пари и храня котките в квартала. Той плаща за услуги, които му де вършат заради парите. Логично, след като получаваш 1 стохилядна или милионна от печалбата на фирмата, няма как да се отъждествяваш с нея така, както човекът, който взима половината.
Като стойност, разбира се, знам, че нетната печалба е след всичко.
Ако ги нямаше шефовете нямаше да ги има и работните места. Не живеем в комунизъм. Само в този строй държавата създава всички работни места. При капитализма повечето работни места се създават от така наречените шефове. Можещи хора, които са рискували много за да създадат работни места и естествено да печелят.

# 354
  • София
Ние не сме и в капитализъм.
Много ги обичам речите за можещите и знаещите. Но положението не е такова.
Отдавна сме заклещени между двата строя. Пък разни полуграмотни "бизнезмени" не ме бъркат мен. Сори нот сори.

# 355
Шефът не дава пари и не храни служителите. Аз давам пари и храня котките в квартала. Той плаща за услуги, които му де вършат заради парите. Логично, след като получаваш 1 стохилядна или милионна от печалбата на фирмата, няма как да се отъждествяваш с нея така, както човекът, който взима половината.
Ако ги нямаше шефовете нямаше да ги има и работните места. Не живеем в комунизъм. Само в този строй държавата създава всички работни места. При капитализма повечето работни места се създават от така наречените шефове. Можещи хора, които са рискували много за да създадат работни места и естествено да печелят.

А, ако ги нямаше служителите, кой точно ще я работи работата?
Зависимостта е двустранна, не се опитвайте да омаловажавате труда на работниците. Peace

# 356
  • Бургас
Те шефовете не създават работни места от алтруизъм. Просто за замислената от тях дейност имат нужда от услугите на работници, за което и си плащат.

# 357

А, ако ги нямаше служителите, кой точно ще я работи работата?
Зависимостта е двустранна, не се опитвайте да омаловажавате труда на работниците. Peace
Населението на земята е близо 8 милиарда и се увеличава непрекъснато. Не е като да няма кой да работи 😄😄😄. Да не говорим, че като е толкова лесно да си шеф се чудя защо толкова много хора ги е страх да рискуват. Какъв е проблема да ипотекират имуществото си и да създадат собствен бизнес. Така ще могат да плащат на служителите си огромни заплати и да не служат на шеф. Пробвайте и после пишете дали е лесно.

# 358
  • София
Нова година - нова работа! Ще почвам!
Хич не знам как ще е, ще съм почти сама в офиса, ще трябва да правя всичко.

# 359
NikoT, лесно или не всеки си преценява и си носи последствията от решенията. Не е като да давате на служителите повече, отколкото остава за вас. Все ми е тая, не ме интересува каква е колата или жената на шефа. Стига да спазва договорките ни и да има нормална работна среда.
Уважавай служителите си и труда им, щото те ти осигуряват оборотите и печалбата!

Като е 8 млрд. населението, защо постоянно се пише, че няма кадри? Неее, кадри има, балъците свършиха....

За съжаление в провинцията просто няма избор и хората са принудени да търпат какво ли не.
Не е като да не хващат пътя за чужбина.

Free Agent, честито и успех на новата работа!

Общи условия

Активация на акаунт