Свекървата, мъжът и жената

• 34 336
  • 1 118
  •   1
Отговори
# 540
Съгласна съм със Сирената.
Този мъж в най-добрия случай ще е воденичен камък. И винаги ще е ненадежден, никога няма да може да му се довери, да се опре на него, да разчита - не говоря само в материален аспект.
Въпрос на личен избор дали си струва.
Но ОК, да опита. Може пък да се закваси морето.

# 541
Семейни кооперации има не само в София. То и не е само български феномен, то си е цяла култура. Едно е да се съберат 2-3 поколения и да си построят сграда по свой вкус. Друго е едно семейство да реши да строи къща и тая къща да е жизнеопределяща за още неродени хора - тоест плоча и етаж за сина предвидени, още докато е в пелени.

Все едно аз сега да тръгна да вдигам къща и да не я направя по модерния модел, еднофамилна тип американска, ами да я нацепя за апартаменти за след 30г и да правя сметка да заселвам там снахи.

Факт, мъжът при всеки конфликт ще има стратегия за нападение и отвличане на вниманието - а ти помниш ли едно време кога бяга от къщи. И дори прибирането й ще се тълкува не като компромис, а като признание за вечна вина и вечна най-ниска позиция в семейната йерархия.

# 542
Ще кажа нещо грубо, но за жалост е вярно. Докато не умрат и последните закърмени с подобно мислене този проблем ще съществува винаги. Лично познавам млади жени, майки и свекърви, които инфаркт получават само при мисълта семейната къща да бъде напусната от децата, не дай си боже в друг град да заживеят. Това са привички останали от миналото, които са напълно несъвместими с днешния начин на живот. 99% от съществуващите проблеми между роднините било то кръвни или придобити по брак ще изчезнат, ако всяко семейство (мъж, жена, деца) си живее отделно (в отделни сгради имам предвид, а не горния етаж, ама с отделен вход). Колкото повече хора на едно място, толкова повече различни характери, навици и очаквания. А в 21ви век поведение тип "завряна снаха" и "свекървата Султана" е обидно и неприемливо. Неприемливо е и да се очаква от жената цял живот да прави компромиси, да проявява разбиране и да се съобразява с неща, които могат да бъдат избегнати. Налагането на правила от по-възрастните важи единствено за семейство от типа (баща, майка и деца) и то до момента, в който децата не станат големи хора. Но да налага правила на човек (зет, снаха), който по никакъв начин не те е избирал да си част от живота му и да се очаква от него да те слуша и изпълнява, като авторитет е безочливо и нагло.
 Всяка жаба да си знае гьола. Всеки мъжа/жената, децата, семейството и дома (отделно).

# 543
То в такава конфигурация дори не може човек да се отпусне и да излезе като хората, въпреки че има гледачи. Щото си знаеш, че това ти се заприходява в досието като "снахата си вее г§за, аз й изгледах детето от мръвка". И че рано или късно ще се извади с цел спор или компромат.

# 544
  • София
Факт, мъжът при всеки конфликт ще има стратегия за нападение и отвличане на вниманието - а ти помниш ли едно време кога бяга от къщи. И дори прибирането й ще се тълкува не като компромис, а като признание за вечна вина и вечна най-ниска позиция в семейната йерархия.

Да, ако тя се върне като насрана без да се договорят поне 2 условия за ненамеса, които уж са я принудили да се изнесе.
Казвам "уж", защото не това е причината да отиде при мама.
Ако продължава да обвинява и него, и родителите му във всички грехове, събиране няма да има.
Че целта на обвинителките е такава, е ясно.
Но, ако авторката има акъл, ще даде шанс и на себе си, и на мъжа си, и на детето им.

# 545
Ще се договорят, колко ще се спазват е друг въпрос, и дали няма да се спазват по буква, но с пасивна агресия - трети въпрос.

Аз пак не знам защо да живеят на етаж, ако имат свободен апартамент. То пък тия мъже хептен вече - момата си идва и с имот, обаче не е като при мама...

# 546
  • Насред хаоса
По-леко с повествованията и фантазиите. Момичето си е казвало още от началото какво й пречи. И то е липсата на отделен дом, намеса по всяко време от свекървата и липсата на право на личен живот и семейство. Това далеч не са всички грехове, а и обвинения не виждам. Напълно основателни оплаквания, не обвинения. Постъпила е точно като зрял и нормален човек - казала е, оттук нататък топката е в неговото поле. Това, че той е избрал да се държи като безотговорна лигня, не прави нея по никакъв начин отговорна за това му решение и поведение.
И пак да натъртя - ако мунчо има акъл, ще даде шанс на семейството си, на жена си и на детето си.

# 547
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Ще се договорят, колко ще се спазват е друг въпрос, и дали няма да се спазват по буква, но с пасивна агресия - трети въпрос.

Аз пак не знам защо да живеят на етаж, ако имат свободен апартамент. То пък тия мъже хептен вече - момата си идва и с имот, обаче не е като при мама...

Няма угодия - ако момата има къде да живее, мамин златен не ще, ако отидат в негово жилище, ето интересчийка е, ако пък се забият в къщата/апартамента на неговите родители, тогава вече настава Апокалипсис сега - "Дойде тука гола и боса, къща, храна, всичко и осигурихме, детето/децата и изгледахме..." 
  Естествено има и хармонични отношения между поколенията и семействата, но това става с интелигентни и възпитани хора. Иначе - теми в "Мамата" има достатъчно.

# 548
  • София

Да, ако тя се върне като насрана без да се договорят поне 2 условия за ненамеса, които уж са я принудили да се изнесе.
Казвам "уж", защото не това е причината да отиде при мама.
Ако продължава да обвинява и него, и родителите му във всички грехове, събиране няма да има.
Че целта на обвинителките е такава, е ясно.
Но, ако авторката има акъл, ще даде шанс и на себе си, и на мъжа си, и на детето им.

И ти как си я въобразяваш тази "договорка за не намеса"??? Ще се върне снахичката в чуждата къща и ще тропне по чуждата маса с думите: горния етаж го забравяте; никакво качване там, когато ви скимне; ключалките се сменят и ще идвате само с предварителна уговорка! Laughing И свека ще я разцелува и ще каже "да дъще, както кажеш така ще бъде Kissing HeartKissing HeartKissing Heart" Joy И ще си заживеят щастливо! Даже може покрай леглото на бебето, което е у свекини да Опнат и една спалничка за младите! За по-задушевно.Satisfied

Последна редакция: ср, 11 дек 2019, 13:28 от ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪

# 549
Говорите за това тяхно събиране, като че е основният проблем.
Събирането е лесно.
Трудното е животът след това.

# 550
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Говорите за това тяхно събиране, като че е основният проблем.
Събирането е лесно.
Трудното е животът след това.

Именно, те до вчера са се клели , и са си "вадили очите" , днес ще плеснат с ръце, и ще се прегърнат.

# 551
Аз пък съм съгласна с Абсурт, че сдобряване не се постига, като се репчиш на другия, че е смотан и се крие под полата на майка си. И за мъж, и за жена се отнася! Какво и с какви изразни средства си говорим ние тук е едно, то си е за наша вътрешна употреба Wink, но като преговарят двамата заинтересовани и целта им е да изгладят отношенията си, са нужни известна дипломагичност и цедка на устата.
Та не му правите голяма услуга на момичето с тази категорична и безрезервна подкрепа. То явно поначало е малко, незряло и доста разглезено - една безотговорна мамина-таткова глезана Богдана... За няма и една година е успяла да се запознае с мъж, влюби, забременее, вдигне сватба, роди и избяга... Семеен блицкриг Joy Такъв човек трябва много внимателно да се подкрепя, защото с вашата виртуална подкрепа зад гърба, тя още много каши ще надроби. Ама после тя сама ще си ги духа, нали...
Правилно предположих за креватчето, че не е купувано.  Мислех, че е прехвърлено от познато детенце, а то било подарък. Ами няма да го изхвърлят хората. Имат свободна стая, слагат го там. Авторката като не го иска, след време може на дъщерята да влезе в употреба. Драма голяма...  Какво се впихте в него Simple Smile

# 552
Никого не бих посъветвала да се събира с мъж, който го кълне и обижда. За какво? За да става свидетел детето на тия простотии? Освен това рядко се минава с кълнене, след него може да последва и посягане, е така, задето противоречи.

Коя тук ще посъветва дъщеря си да се прибере при такъв? Нещо се съмнявам.

# 553
  • София
Тази свекърва очевидно е провал съдейки по поведението на сина й. И аз да съм, не бих искала да влияе на детето ми със "спасителски" манталитет. Изобщо не съм оптимист за бъдещето на това "семейство", младежът очевидно е обработен до краен предел и ще е цяло чудо да се измъкне от МАМИНКА.

# 554
Дори и да спазват приличие, тук става дума за фундаментални разлики в ценностната система и в характерите.
Не знам как се променят и напасват такива неща.
На теория е възможно, но като няма желание от двете страни, по-скоро няма да стане.
Един мъж, ако още от началото не е достатъчно мотивиран от любовта си да се променя, старае и прави жертви, в бъдеще съвсем пък няма да го направи, точно обратното. С такъв не знам как се гради семейство. Може, ако е на гърба на жената и мъжът само фигурира формално.
А способни на клетви за смърт са една много специфична порода хора.

Но авторката трябва да опита - да постигне съгласие да се отделят, да видят способни ли са да бъдат семейство. Ако не става, както винаги казвам, трябва всеки да има план Б.

Общи условия

Активация на акаунт