Частни училища - информативна тема 31

• 29 890
  • 738
  •   1
Отговори
# 270
"Лабиринт, свързване на точки, довършване на рисунка. Нещо с някакви стрелки, не разбрах какво. Това на първи кръг. За втори нищо не разбрах, получих само отговор "Не помня, но беше изумително".
Информацията ми е мноооого оскъдна- нищо не щя да каже, освен че са яли банани и  иска госпожата от изпита, да е нейната госпожа. Не знаеше тогава , че  е изпит де. За първи кръг е имало  и  какво е излишно. Не им четат условието, а им прожектират на интерактивна дъска. За  втори кръг е "тайна" бе хора-нещо са играли на детективи с едни "какички" -търсили са нещо , изрязвали са, лепили са , редили са някакви кубчета ли, елементи ли , тъй и  не разбрах , ама част от  фигурите са я затруднили...Част от времето са били и насаме с учител или психолог- не знам точно. Тази година на  втори кръг може и да вкарват децата в час при пук-четата- при нас беше грипна ваканция и затова си бяха само външни деца.

# 271
Сега като каза за елементите - и аз нищо не разбрах за тях, само че и моята я бяха затруднили. Сетих се и за дедеткивите и психолога. Хах, да, бананите също ги помня. Но наистина, вторият кръг беше голяма мистерия.

# 272
А как подготвяхте децата? Нещо по-различно от обичайните помагала със задачи за тази възраст?

# 273
Не съм я готвила, защото решихме да кандидатства там в последния ден за записването. Преди това е решавала стандартни задачи за годините й, но по когато й е било интересно, не с цел подготовка. Беше в хубава градина, макар и държавна, в непрестижен квартал.

# 274
Тоест няма смисъл от побъркване на децата от учене, дори за Светата троица.

# 275
  • Пловдив/София
Нали конкуренцията е 10 за 1 място ли беше, как влизат тогава без подготовка? Особено ако детето не ходи на градина или е в средно хубава и не е виждало повечето задачи, ще се затрудни сериозно според мен... Те и в Шилер се носят форумни легенди как “не сме се готвили целенасочено”, но майките, които аз познавам лично, знаят наизуст какви задачи се падат и какви са помагалата.
Не визирам детето на Амели, ама как все във форума са най-умните деца, които без подготовка преборват конкуренцията, винаги ми е било странно... няма ли някой да си признае, че се е готвил :Д Аз например занимавам детето по малко всеки ден, при това не за топ 3 училища. Може с момчетата да е различно, но ако аз не настоявам, ще се играе с коли или по дървета по цял ден и няма как да направи рисунки и каквото беше там...

# 276
  • София
Пипи, приеми, че има природно интелигентни деца, на които им се отдава да разсъждават логически и да печелят състезания. Моите не са такива, но познавам две, които влязоха без и един час зор в ПК на Шилер. На едното майка му разбра за възможността ден преди крйния срок за подаване на документи.

# 277
  • София
Това с (не)подготовката за изпити за някои училища е същото като с (не)подготовката за седми клас - много хора откровено лъжат или уж небрежно премълчават или свеждат до минимум това, че децата са готвени целенасочено. После се оказва, че или са били в СМГ, или е имало двоен хорариум на нужните часове, или някой роднина е подготвял детето...  Ако вярвах на такива приказки за неготвенето, децата ми нямаше да завършат гимназиите, които завършиха, а щяха да са с 4.50 успех на изпитите, което е средна хубост и едно голямо нищо за желана гимназия.

# 278
Нали конкуренцията е 10 за 1 място ли беше, как влизат тогава без подготовка? Особено ако детето не ходи на градина или е в средно хубава и не е виждало повечето задачи, ще се затрудни сериозно според мен... Те и в Шилер се носят форумни легенди как “не сме се готвили целенасочено”, но майките, които аз познавам лично, знаят наизуст какви задачи се падат и какви са помагалата.
Не визирам детето на Амели, ама как все във форума са най-умните деца, които без подготовка преборват конкуренцията, винаги ми е било странно... няма ли някой да си признае, че се е готвил :Д Аз например занимавам детето по малко всеки ден, при това не за топ 3 училища. Може с момчетата да е различно, но ако аз не настоявам, ще се играе с коли или по дървета по цял ден и няма как да направи рисунки и каквото беше там...
Обикновенно тези училища не размитат за подготвени деца.
Всяко едно дете може да се подготви за този изпит. Разликата е времето за подготовка и начина за възприемане на информация. За едно дете тази подготовка отнема месеци. Мислите ли че в училище с новият материал в тези училища някое дете ще го чакат месеци. Ами -не. Трябват им деца с бърза мисъл и възприятие с нестандртни подходи.
Ако си мислите, че тренираните деца не ги познават лъжете се. Неподготвено но природно интелигентно дете с логическа мисъл за тези задачи не са му нужни подготовка от дни.
Детето ми във втори клас схвана логиката на деление с опашка за около 20 минити. В трети клас схвана деление на четирицифрено с двуцифрено за около 10 минити. Детето на приятелка категорично няма логическа мисъл в трети клас отново работят на деление с едноцифрено.
Та моето е влязло в училището НЕ подготвяно.

# 279
Абе баш Питагор че най подготвени ги искат, психоложката им беше казала, че трябвало насън като бутнеш детето, да ти каже отговора, толкова трябва да е решавало. И при прием за ПУК на 16 деца от примерно 300 кандидати, дали не трябва подготовка.

# 280
За ПУК тоя лаф с неготвенето става. Има и такива деца, особено ако в градината учителките са си свършили работата достатъчно добре. Виж за първи клас леко ще намигна и ще се оттегля. Но преди това ще кажа, че и моето ги схвана тези деления за има няма 10 мин. Но после доста задачи изреши докато спре да прави технически грешки. Неслучайно точно в Питагор имат толкова обемни домашни по мат. В СС няма такива. Максимум 7-8 задачи за уикенда.

# 281
  • София
Когато някой каже, че не е готвил детето си целенасочено за изпит и въпреки това то се е справило добре, аз му вярвам. Но това не означава: Аз бях оставил детето си да живее като пещерен човек, който никога не е виждал ни логическа задача, ни молив и после внезапно го заведох на изпит. В общия случай детето е посещавало добра детска градина, а вкъщи, най-малкото за забавление и откъсване от телевизора и компютъра, се е занимавало със задачки от типа на списание Бърборино и книжките на Фют.
Ето и аз казвам, моят седмокласник изкара супер резултати на матурите без допълнителна подготовка, а изцяло брагодарение на училището си. Това, обаче, съвсем не означава че всеки един седмокласник от всяко едно училище би получил необходимите знания само в часовете си да са се справи като него.

# 282
Абе баш Питагор че най подготвени ги искат, психоложката им беше казала, че трябвало насън като бутнеш детето, да ти каже отговора, толкова трябва да е решавало. И при прием за ПУК на 16 деца от примерно 300 кандидати, дали не трябва подготовка.
Категорично това са глупости.
При кандидатсването на моето дете в Питагор преди години присъствах на теста (препитването) с психоложката. Тя бе по-впечатлена от това че при търсене на път детето не ползва пръст или химикалка а намира правилният път само с поглед. Или от това че при определена задача обърна листа на обратно за да получи по-добра визоализация. Отколкото от вярното му намиране на излишният предмет.

Фанси съгласна съм.
Естествено че след показване трябва упражняване. Ама за ПУК...седмица е достатъчно.

# 283
  • София
'Начи абсолютно никакво значение няма дали е от Крокотак, от Фют или от Моливко. На пазара, че и в нета има достатъчно забавни материали за деца, ако човек има желание да намери. Идеята е, че детето не е смъкнато от дървото и заведено на изпит, както Пипи се опитва да вмени на хората, които казват, че не са си подготвяли децата за изпит.
Не знам ти, Мецане, дали си решавал с твоето дете задачи целенасочено за да се готвите за изпити, но лично аз съм давала на моите от съвсем малки подходящи за възрастта им книжки и списания, за да им уплътня времето и да не дремуцат пред телевизора

Последна редакция: нд, 22 дек 2019, 19:25 от Onna-bugeisha

# 284
  • Пловдив/София
Онна, за мен работата по книжки е “готвене”, защото се инициира от родителя. Освен ако детето самО не си избира такива книжки  от книжарницата и не сяда само да си ги решава, без подкана и помощ. Може да има и такива, но около мен не познавам.
Хоуп, звучи чудно това за нестандартната мисъл, но ако детето не е имало занимания за фина моторика, ще го приемат ли само защото разсъждава добре?

Общи условия

Активация на акаунт