Частни училища - информативна тема 31

• 29 757
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Човекът пита накъде, а не видях изрично да е написал, че накъде-то трябва да е само в частния сектор Simple Smile. За НЕГ мога да дам мнение от  първа родителска ръка, както откъм среда, така и откъм подготовка и реализация на младежите. Който иска две дипломи отива в лайстунгсклассе, но за разлика от АК не е толкова стегнато и децата имат повече свобода - никой не им досажда с адвайзърстване, участието в разни форми в гимназията е по желание, а не почти доброзорно. Който иска пак влиза в най-желани университети, но имат предимството по-лесно да им се получи в Германия. И за работа след гимназия хич не са зле - могат да си ползват немския плюс английски по подразбиране.  Разбирам, че тук е темата за ЧУ, но това не означава клетва във вярност към частното образование, все пак сме свободни хора и търсим възможности за децата си, а не вярност към някаква идеология.

# 361
Анди, Нотарис имаше предвид конкретно за СС, че може да е много топ, но колкото и да е топ, е само до 7 клас, а после къде отиват децата от това училище. А не изобщо накъде след 7 клас. Изобщо накъде е ясно.
От дискусиите съм останала с впечатление, че децата от СС масово се насочат към АК и в училището се води специализирана подготовка за това.
Колкото до това дали ЧУ или ДУ, има заклети фенове на ЧУ, има и по-гъвкави, има и със сменени позиции - всякакви случаи има, според ситуацията на всеки Simple Smile
Скрит текст:
Ами разбрах, че тук две-три мами с успели да влязат там дечица го хвалите много, дори да не се усещате. Щастливи сте. Което е разбираемо и ви подкрепям. Та намбър уан в София е ясно. До 7 клас. После да се оправят.

Сега си имах цяла тайфа момичета вкъщи. Оправят се за дискотека, у нас е сбирката от години преди купоните. Понеже тези деца ги познавам от малки, поне от 8 клас, някои от ДГ, спали са вкъщи сто пъти, изгориха ми килима и повръщаха от балкона, изпушиха ми цигарите и изпиха водката, крил съм ги от техните и какво ли не, страшно много им се радвам как растат. Много хубави деца, вече 17-18 годишни, отличници от СС, от АК, от АAS, от къде ли не, страхотни са. Всички дванадесетокласнички са приети, където искат, вкл. Оксфорд. Толкова интелект, красота и чар не бях виждал скоро в хола😀. Просто исках да го споделя с вас, желая им цялото щастие и късмет в живота. Не знам кой как ги е подготвял и за какво, просто ги виждам с очите си и съм щастлив да познавам такива деца.

Когато едно от 7 изречения е глупост, то голяма е вероятността и седемте да са такава.
Приемът в Оксбридж може да се твърди, че е ясен на ниво има ли оферта или не на 15.1.
На 23.12 не може да има приети.
Дискутирай след като те влече, но не се обвързвай с факти, тоест, карай като ежко Simple Smile
Идеята май беше, че откъдето и да са, и където и да са приети, са все прекрасни деца. Което си е така.

Последна редакция: ср, 25 дек 2019, 09:58 от Анонимен

# 362
  • София
Може би повечето отиват в АК, но има и деца в най-желаните държавни. Има някои, които решават да сменят езика и честно да си кажа, за мен това е доста добър вариант - до седми клас здраво английски, после минаване на немски в най-желаната държавна, особено ако изкара и лайстунгсклассе. За мен направо е идеална комбинация, ако трябваше сега да съм в конфигурацията "накъде след СС". Това е моето виждане, което бих предприела за своите деца, ако бях ситуацията с дете в СС.

Последна редакция: ср, 25 дек 2019, 10:15 от Andariel

# 363
  • София
В стари теми се обсъждаше, че почти половината са се насочвали към АК, но далеч не е избор за всички. Което е съвсем нормално. Децата са различни, интересите им са различни. Пък и то изборът не е особено голям, ако трябва да сме честни Simple Smile

# 364
  • София
На сайта на СС мисля, че има статистика за реализацията на всеки випуск, ако представлява такъв интерес: https://svetasofia.com/koi-sme-nie/realizaciq/

Sadlady е права, че АК далеч не е избор за всички. Не ми е известно да има и целенасочена подготовка за приема за тестовете в АК.

# 365
  • София
Графиката им е ужасна  като подбор на типа и като цветово решение.
Откъм информация - 30-35 процента за държавните езикоте надмина очакванията ми. Фаворитът е АК, но държавните заемат малко по-малък дял от АК. Другите частни гимназии и чужбините намаляват като процент. Само това "С усилено изучаване на език" към какво е - към частните или към държавните? Тук нещо не са си изчистили критериите, ама карай.

# 366
  • София
Може би това е т.нар. 2 ешалон.

# 367
Критериите наистина са доста размити - езиковите гимназии могат да са частни и държавни, частните могат да са езикови или не, а тези със засилено изучаване на език са точно езикови, защо са отделно, не е ясно. Само АК е ясен критерий и се вижда, че наистина  е предпочитан, за последната година е над 50 % само той, ако приемем, че езиковите са само държавни, те са 28 %, а останалите са пренебрежимо малко.

Аш, не в самото училище, а организирани от него като допълнително занимание, някой назад беше написал за бусове от СС за Лого 3 или за друг център за подготовка за АК  (не помня името точно).

Последна редакция: ср, 25 дек 2019, 12:38 от Анонимен

# 368
  • София
Редакция.

Последна редакция: ср, 25 дек 2019, 13:41 от Andariel

# 369
Анди, съгласна, но не само това, все пак над 50 % наистина са отишли в АК (говоря за последната година), което показва, че и на възпитаниците това са основно предпочитанията.

# 370
  • София
редакция

Последна редакция: ср, 25 дек 2019, 13:42 от Andariel

# 371
Училището НЕ организира курсове нито на място, нито извън него. Ползва се единствено улеснението от организиран училищен транспорт към определени школи в които има струпване на деца от випуска. Където доброволно и по собствено желание РОДИТЕЛИТЕ са записали и платили курсовете. Това е съвсем нормално, особено ако знаете, че по същата схема например, когато дете има рожден ден и се празнува с деца от училището, родителите могат да заявят училищен бус, който да ги закара заедно до мястото на провеждане на празненството. Съвсем нормално е да има такава организация, защото повече от половината деца кандидатстват в АК и съответно ходят на специфичните курсове за това. Училището се е постарало така да организира и училищната програма, че децата да са по едно и също време на тези курсове.

И какво пък чак толкова не ви е ясно от "размитите" критерии? Частни гимназии са си частни гимназии - независимо какви. Езикови и с усилено изучаване са държавни гимназии.

Последна редакция: ср, 25 дек 2019, 13:37 от Fancy

# 372
  • София
Ок, не ги организират от училището (останала съм с грешно впечатление).

# 373
Ок, не ги организират от училището, но си партнират по някакъв начин чрез транспорта. Това си е тяхна работа, разбира се, но не е чудно, че АК е фаворит. Играла ли си "Цивилизация" - какъв е ефектът от строежа на пътища?

Не, не си партнира с никой организатор на курсове. Партнира си с родителите, като им улеснява живота. Може би не знаеш, но за АК готвят две или най-много три школи. Випускът е от 80 деца. Минимум половината искат АК. Каква е вероятността във всяка от тези 3 школи да се съберат повече от 8 деца от СС? Голяма. Е училището помага на родителите, като ги освобождава от развозване в делничен ден.
Дали е ПР не знам и не ме интересува. Факт е, че децата едно друго се заразяват от манията за АК.

# 374
  • София
редактирах си постовете, моля редактирай и твоите в тази част, за да не задълбочаваме объркването.

Общи условия

Активация на акаунт