Пети клас 2019/2020

• 26 861
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/potvardeni-sa-4-sluchaya-na-koron … -pleven-i-gabrovo
Ще се разпространи, вече се е, виждаме само върха на айсберга. Положителните проби ще растат лавинообразно. Болните са хванати на случаен принцип- от тези, които вече са с пневмонии по болниците. Имали са време да контактуват и да заразяват поне 2 седмици досега. Не се пише да са се върнали от някъде, което значи, че са се заразили тук и търсенето на нулевия им пациент е вече все едно, ойде коня у ряката.
Сега какво ще измислят не знам. Изолация и карантина? За кого, как, колко? Дотук сме в грипна ваканция, но ще се удължи ли? какво ще става с учебната година? Имам дванайсетокласник, за Бога!
Аналогия: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1% … D1%80%D0%B8%D0%BF

# 601
Твърде вероятно е да има удължени ваканции.Много неприятна ситуация за всички ученици.
Вчера решавахме задачи с процент,лихви,е пълна каша.Има ли текстово условие,няма шанс да го измисли сам.Връщам го по 2-3пъти.Ще тренираме и днес,дано е по благодатно положението.
Честит празник,дами!
Бъдете здрави и щастливи!

# 602
  • Майничка
Ra2, с кое точно правиш аналогия при испанския грип - с разпространението, със заразността или със смъртността? Защото, нали се сещаш, че той върлува в един период на войни, недоимък (в т.ч. недохранване и липса на лекарства) и липса на централизирано здравеопазване. Освен това, голяма част от жертвите му са сред младите, активни хора.
Според мен, сравнението изобщо не е адекватно.
Че има и тепърва ще има разпространение и у нас, и в Европа си е така, но в съвременния свят има достатъчно информация и условия да се избегнат подобни апокалиптични сценарии. Въпрос е на елементарно самосъзнание и здравна култура да се поддържа добра хигиена, да се ограничат контактите на по-възрастните и хората в риск (в това число и да им окажем логистична подкрепа), да си проконтролираме децата да не бръмчат на големи групи в затворени пространства, ние, хората в активна възраст, да спазваме някакви хигиенни правила при контакти, пътувания и т.н.

# 603
Това: "Първата световна война не е причина за възникването на пандемията, въпреки че масираното придвижване на големи военни части, както и разполагането на казарми в населените места, спомагат за разпространението на вируса.

Основен фактор при тази пандемия е неимоверно нарасналите пътувания на хората в световен мащаб. В началото на 20 век, масовото навлизане на модерни транспортни системи улесняват придвижването на близки и далечни разстояния, както на войници и моряци, така и на цивилни пътници, довеждайки до масовото разпространение на болестта в рамките на кратък период от време."

Вирус нищо го не мори, ни сега, ни тогава. Някои вируси отговарят на някакви медикаменти, не и този.  Нямаме лекарства на въоръжение, т.е в аналогична ситуация сме по отношение лечението.

А ето и обяснението за повече жертви сред по-младите тогава: "След изследване на тъкан взета от замразени жертви се стига до заключение, че вирусът е убивал посредством предизвикване на т.нар. цитокинна буря (свръх-реакция на имунната система). Това обяснява как реакцията на силните имунни системи фактически е опустошавала тялото на заразения."

А че ще вземем мерки, ще вземем- ограничени контакти, дезинфекция и оптимизъм. Какво ще измислят, ще видим, но се тревожа за учебната година.

# 604
В нашия град съобщиха, че при първи случай на корона вирус в града и ще бъдат затворени всички училища.
Не знам как стои въпросът с детските ясли и градини. Според мен и там трябва да се взимат такива мерки. Но предполагам, че родителите сами ще си спрат децата от яслите.

# 605
В Пловдивска област удължиха грипната ваканция до другия понеделник. Наборката решава задачи вкъщи.
Съчувствам на седмокласиците и дванайсетокласниците....

# 606
При нас няма да удължават ваканцията за сега.Няма да крия,че съм притеснена.В училището няма топла вода,сапун,хартия....Дребните съм спряла от градина.
Пуберчето решава днес яко задачи и 50% бяха грешни.Реве ми се,а на него не му пука.Само подвиква и хвърля химикали.Издивях и го наказах.Утре ще учи по англ.език и история и за четвъртък е готов.

# 607
Ох, и щерката решава и на 50% грешни. Отчаяна съм, толкова да ѝ липсва математическа мисъл....

# 608
Вие пък! Моичкият, ако го оставя сам да решава, грешните задачи ще са 100%. Като седна край него, сякаш сили му давам. Сам тц. За съжаление е при родителите ми и няма начин там някой да му обяснява задачи. Ако кака му се освободи преди петък, разчитам да се прибере в къщи и да се заеме.

# 609
На моят не му липсва мисъл,а хъс,внимание и старание.Дразни ме,че точно безхаберното поведение ще му изяде главата.(ако не може,няма смисъл да го мъча,че и мене си).Още по дразнещо е арогантното поведение.

# 610
На моят не му липсва мисъл,а хъс,внимание и старание.Дразни ме,че точно безхаберното поведение ще му изяде главата.(ако не може,няма смисъл да го мъча,че и мене си).
И при дъщеря ми това е проблема. Все ѝ е тая. Никакво старание, ако ти покажа тетрадките, няма да повярваш, че е момиче.

# 611
Аз на това му казвам, че е над нещата. Синът ми е така. Но и математическата му мисъл е зеро.

# 612
Щерката след като завърши първия срок с 5-ца по математика, значи не е толкова безнадеждно положението... Ама защо трябва да е с толкова нерви?!

# 613
Моят тъкмо изкара една 6 и то по история (!) и пак грипна ваканция. Пак ще излезе от ритъм.
Да ви кажа каква инфарктна ситуация имах тази вечер с него. Прибирам се от работа, опитвам да отворя, ключа пъхнат отвътре. Звъня-нищо. Обаждам му се по тел. - не вдига. Паниката взе да се надига, звъня на пожар на вратата и по тел. Удрям по вратата-нищо. Съседите взеха да излизат. Мъжа ми на 100км от нас, обяснява ми по тел, че нашия сигурно спи вкъщи намръзнал цял ден от игри навън, а в моята глава апокалипсис. След 20 мин без отговор, извиках един съсед и проби патрона на входната врата с дрелка. Влизам - нашият спи в спалнята ни на затворена врата, телевизора работи, телефона му с изкл. звук. Толкова дълбоко заспал, че едва го събудих да му кажа, че сме влезли насилствено. 🙄 Извини ми се 200 пъти, тайно ходи да гледа продупчения патрон на вратата.
Предишната грипна си сряза крака, та го водих по болници. Не знам дали ви разказвах.
За сетен път се уверих, че онази поговорка дето казва да не ти се случва това, което ти мисли майка ти, е вярна.
Абе, важното е да сме живи и здрави!

# 614
  • Пловдив
Ние имахме подобна случка преди два дни Simple Smile Баща й пуши на терасата, тя без да иска или въобще не помни как го е заключила и си е отишла в стаята. Съответно той не може да влезе. Звъни й по телефона - излючен звук, смарт гривната в другата стая, тя заседнала на компютъра със слушалки Close , а на котлона си се готви манджа Simple Smile След като се прибрах на пожар, дори не усети, че се прибирам, че някой си е блъскал на терасата и т.н.
По отношение на ваканцията - стои си вкъщи, не излиза, мързелува, излежава се, играе игри, но вече й писна.
Прочетох, че са готови видеоуроците на Просвета по български и математика за седмокласниците - http://www.prosveta.bg/uchim За нас няма да има нищо предполагам, но не е лошо да се помисли и по този въпрос и да се реагира навреме.

Общи условия

Активация на акаунт