Деца от всички страни, добре сте дошли-8!

• 20 920
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте! Тук също се започват поздравления от няколко дни преди Великден до неделя и после нищо. Поздравленията са за изкарване на светли празници, не е честит Великден. Честит Великден е само в неделя и понеделник.
Днес свеки ме шашардиса, че днес не се яде месо. Чудесно, аз нямам проблем с това, но ядохме солена торта с риба и яйца. Утре ще ядем месо. Каква е логиката?
Аз харесвам много нашите български традиции за Великден. Специално семейството на мм не виждам да спазва някакви особени традиции.

Кала, наистина много страшно е това торнадо. Често ли се случва?

# 601
  • USA
Aся точно както го описваш е и в старостилната църква в която баща ми ходи в БГ.Тукашната (Българска)е строена преди 100г. и се ходи отново с шал на главата за жените и дълга пола под коляното. За съжаление нашето поколение не сме научени много да ходим в църква и с обичаите и съответно много малко БЪлгари я посещават. Болшинството са си американци. Службата е на английски по същата причина.
Анджи ходи в католическа градина и там също се поздравяват още от вчера.Учителките пращат ли пращат уроци,приказки,музика,танци и поздрава е от сорта Христос Воскресе,което и на мен ми е странно.
Якамоз четох,че при вас от другата седмица ще отварят магазините за дрехи полека лека.Вярно ли е или местните новини заблуждават?
Торнадата не са рядкост тук.Децата в училище ги тренират веднъж месечно както за пожар. Ние имаме мазе и там е най-безопасно. Децата не изглеждаха никак притеснени или уплашени. Миналата година пак имаше и дървета падаха на няколко пъти и то съвсем до нас на наши съседи.Трамплина обаче тогава не полетя,че беше добре забит в земята. Излезе първо мм да го търси и мислеше,че е в двора на съседите,но се оказа,че там е долетял друг трамплин.Аз се усетих,че вятъра беше в другата посока и тръгнахна там. Изумена съм.Летял е първо на изток,а после го е завъртял на юг и беше точно на кръстовището .Заобиколил нашата къща. Абсолютен късмет!

# 602
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Кала, то може и тази да е старостилна, тук я наричат по друг начин.
От руските църкви в чужбина, една част са към Московската патриаршия, а другите се наричат: чужбински. И има разлики, тези чужбинските са по-строги.
Това го знам, защото там се венчахме,  като свещеникът беше немец от друга църква. Та, той не беше толкова строг и в неговата църква можеше с панталон и без забрадка.

Якамоз, традиционно петък е ден за пост и се яде риба. Може би свекитата ти не постят, но са решили друга част от традицията да спазят.
В Германия има доста хора, които и през останалото време ядат в петък риба.
Като гледам менютата на местните кетъринг фирми - и те петък предлагат риба.
Протестантите не постят. Те и свещи не палят.
Обаче вчера мъжът ми изкара риба за вечеря...

При нас Великден е milestone как ще продължи карантината.

# 603
Кала, ще отворят само магазините за детски дрехи, както и книжарници и канцеларски материали. Тук времето е направо лятно и децата имат нужда от дрехи, обувки и не всички хора могат и искат да поръчват онлайн. Ние лично ще поръчаме дрехи онлайн, не бих тръгнала по магазини сега. Ще поръчам от hm каквото е нужно.

# 604
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз не обичам да поръчвам дрехи онлайн. А е доста обла и някои скини модели не й пасват. А на картинка не мога да преценя.
Тъкмо се бях зачудила какво да правя и сега една приятелка ми донесе един кашон с дрехи и обувки 👍🏻
Късмет просто.

Бях днес малко да пазарувам, лудница беше. Сега се опитвам торта да правя, но все някой ми обърква плановете!!!
За утре не смятам да правя гурме рецепти, стрес не ми трябва.

# 605
  • Немция
Хич не харесвам тази тясна мода при децата, по-точно тесните панталони. Не ги намирам за комфортни и ограничават движенията, при момчетата притискат слабините. При момичетата поне има еластични клинове.

Ася, не прави нищо засукано, не е задължително . Важното да си изкарате един приятен празник (макар че на мен делници и празници започнаха тотално да ми се сливат).

Много сте навътре с църковната тематика. Моите момчета ходеха на католическа детска градина, после основното училище пак е католическо, но нещо съм пропуснала момента с предварителния поздрав за Великден. Пожелание за приятни празници - да, но нищо повече. Ето, днес се засичаме със съседи, никой не ни е поздравил отсега за Великден. Иначе оставиха сладости пред вратата от името на великденския заек.
Рибеното меню в петъка преди Великден ми е известно.

По църкви рядко ходя, най-вече покрай децата на католическата. Минавали сме за някоя свещ в православни църкви - недалеч има гръцка и сирийска. Но определено не съм се задълбочавала. Дори не знаех, че се поздравявало с "Христос воскресе" до Петдесетница.

Кала, разказах на децата за вашето торнадо, Бибитко набързо провери какви торнадота е имало за април в САЩ. Общо 19 били за април.
Страшно е, като разказваш как летят батути като перца из въздуха.
Голям Бибитко сега е захванал с проект за САЩ. Grinning Завърши колажа с щатите, сега прави брошура с най-важната информация за страната . Хубаво е, че си намира занимания и не скучае. Все си намира теми, които да разрови.

# 606
Бибит, браво на твоето момче, много е хубаво, че проявява такива инициативи.

За тясната мода не съм забелязала, аз купувам основно анцузи и клинове. Те децата основно играят и им взимам удобни дрехи. Около мен също така обличат децата.

На голямата изпратиха по уатсап историята за червеношийката. Аз я изслушах до половина. Стигнах до часта където летяла и видяла един мъж закован на кръст. Вие бихте ли дали на 4 годишно да слуша такава история? Честно казано ми се видя малко прекалено, тя сега много се впечатлява и сънува кошмари. Не знам дали е подходяща възраст за религия. Вашите деца, които са ходили в католически градини как реагираха на подобни истории?

# 607
  • USA
Якамоз на нашите им четат някакви много заобиколни истории.В нито една не се споменава за Исус на кръста. Основно обясняват,че Господ ни е обичал толкова много ,че е дал единствения си син в жертва,че е претърпял толкова болка,за да ни спаси.Ето една история от учителката на Анджи https://www.loom.com/share/e2d23b6912a74c56852f6168d3b79a21
Ася забравих да ти кажа за кърпите,че ако си ползвала текстилни бои,ютия е достатъчно за да не пускат.Ние рисувахме с децата преди време на блузки,за тях и ютия не беше нужна.Не пуска въобще. Аз съм рисувала на коприна с бои за коприна и за тях се ползваше ютия. Чудни резултати стават.
Бибит,хубаво се е хванал твоя син с интересни неща.Аз си спомням,че ги учихме в 5-6 кл. някъде тези неща и ми бяха много интересни.Обожавах да рисувам и карти.Големия моя също се прехласва по географията,но не си пада по рисунките. Има едно момиченце с което от време на време са на скайп и като няма за какво да си говорят ги хващам да рисуват заедно. Казвам им едновременно една дума и те трябва да направят бърза скица за 30 сек. Засичам им време.Много им харесва после си снимат рисунките. На мен също ми е интересно като видя коренно различни резултати.Примерно им казвам лампа и единия е нарисувал лампа като фенерче,а другия голяма лампа за пода.Или четка.Единия нарисувал четка за зъби,другия за рисуване.На тях също много им допада.
При нас пак е студено.Днес си помислих,че съседката е родила,че се изсипваше сума народ пред тях.После се сетих,че е заради великден.Хората стоя в колите на улицата ,а децата и родителите на верандата и така си говориха. Въобще тук са много сдържани хората и пазят дистанция.Вчера една баба мина с изрисувана кола честит рожден ден и знаме със същия надпис и балони веещи се от прозореца за внучката и. Много мило ми се стори.

# 608
Честит Великден, на всички, които празнуват днес!
Ние си следваме православния, въпреки че сме много малко тук. Но имам приятели и гърци, и руснаци, че и копти. Тази година нямам и шанс да раздам козунаци и яйца, ще приготвя малко, но ще украсим. Моята професионална практика всъщност започна в една от големите софийски църкви и все още си спомням с радост за онова време.
Ние все така си седим вкъщи и даже влязохме в някаква рутина. Тук понеже винаги е имало текучество на кадри, хората идват и си заминават на няколко години, и винаги си правим farewell parties, дори да не са чак партита, все се сбогуваме подобаващо. Тъкмо изпратихме две близки за щатите и една за Кипър, и дойде карантината. Сега научавам за още две, едната ми е много на сърце, заминава за Канада, другата за Оман...и няма да можем да се видим като хората. А те пък се притесняват как ще се организират в тези условия - всякакви продажби и мувинг са крайно усложнени.
Вие пускайте снимки, много са зареждащи. При нас последните два дни удари 40С, днес е маалко по-хладно и съм на двора, докато може. Имам си и именник и трябва нещо да му приготвя, ама нямам мляко и не съм измислила какво.
Честити да са ви именниците, който си има наблизо!

# 609
  • На остров
Тити много ми се прииска и на мен 40 гр и басейн Simple Smile . При нас от днес е пак облачно и студено. Забелязвам, че вървим с Кала по едни същи циклони на времето, но при тях някак всичко е по хард или жега или студ при нас жегата тези дни беше до 10-12 гр а сега се чака да падне около 1-5.
Кала много ми допадна идеята ти за игра и рисуване на предмети не за 4 г но за по-големи.
Аз също много обичах и география и рисуване Simple Smile .

Тити имам тук позната свири на цигулка в свободното си време в църкви, те са цял оркестър може би камерен. Въобще тук в църквите може да се слуша много хубава музика.

Бибит много са ти любознателни децата! Прави ми впечатление че обичат и да изследват нещата в детайли, което е чудесно качество според мен.
Аз също не съм наясно с нищо религиозно само някакви общи факти от обща култура. Но виждам много хубави неща, които църквата прави тук. Определено много ми се промени отношението към църквата от както живея тук, преди бях още по малко заинтересована.

Якамоз не съм я слушала тази приказка и не мога да коментирам.

Ааа и да днес имам имен ден по православният календар и ви черпя виртуално с напитка по избор Heart

Честитя и на всички други именици малки и големи !

# 610
  • Rennes, France
Честит имен ден на всички цветя!
Честит Великден, за тези които празнуват днес!

Аз съм толкова далече от църковната тематика...ММ няма никакви придобити навици и обичаи да следва, така че аз следвам минимума. Но за рибата в петъка преди Великден, не го знаех - ние правихме барбекю Flushed - толкова хубаво време беше, и още ще бъде. Дават го с леки превалаявания, но си остава приятно пролетно, че на моменти 25-градусово лято.
Децата днес търсиха шоколадови бонбони в градината. Емма стана рано и се измъкна, Луи спеше, знае че не трябва да ходи, но Емма забравих да я предупредя, та стана една...както казва ММ, ние не трябва да празнуваме когато има празник, все някой се сърди. Ще мине и това. На ливадата обаче кокошките снесли 3 яйца, и ММ ме пита: ама ти истински яйца ли сложи? Аз отговарям не...еми отивам, и какво да видя, снесли по средата на нищото. Чудно ми е че снощи не съм ги смачкала в тъмното, то 20см от тях сложих шоколадови яйца...
За дрехите и аз забелязвам тази мода и много се дразня. На Емма купувам клинове, на Луи анцузи от БГ. Тук само в НМ намирам понякога, не много вталени.
Ася, харесаха ми кърпите, браво!
Маманорге, браво за яйцата и козунака. Не знам дали ще се навия за другата седмица, само аз ще си го ям.
Две в едно, страхотна трапеза, страхотен сладур!
Бибит, хубави снимки показваш, да са ти живи и здрави, и така любознателни децата!
Тити, 40 градуса .... жежко е при вас!
Мелина, дано се позатопли и при вас скоро...
Якамоз, историята и на мен ен ми е позната. Смятам че на деца в тази възраст, трябва да се поднасят историите кратко и ясно, без много подробности.
Калалили, уау, торнадо! Страшно звучи, радвам се че сте се разминали без щети с трамплина. Той голям....и пак литнал. Интересно звучи историята с рисунките. Моите деца не обичат много виртуалната комуникация. Емма отказа последния урок по Зуум, не я насилих. Децата викат в един и същи момент, някои по-високо говорят - става мазало. В тази мисъл, разбирам детето на А-Тита, очевидно и моите са така...
Брюкселче, снимката с трамплина с татко и Миа беше трепач. Как я караш ти с работата?

При нас у-щето свърши в петък. 4 седмици у-ще в къщи: не беше трудно, но не беше и лесно. Летях като совалка между стаите, и двамата имат нужда от напътствия, Емма най-вече. Сега 2 седмици ваканция. Ще видим утре какво ще каже Макрон, но смятам че ще удължи с поне още 2 седмици карнтината.
ММ се прибра, но вече 10-и ден е в само изолация. Прибра се със самолет пълен с италианци... Имам градинска къща и там спи. Носим му храна, заедно сме в градината, но на разстояние, не се докасваме. Децата плакаха първия ден че не могат да го гушнат, Емма сънуваше кошмари че баща й хванал вируса и ей такива ти ми неща. Чакаме четвъртък да си го " приберем " в къщи. Той говори и с лекар, да види дали има възможност да си направи теста - няма. Така че 14 дни трябва да си минат.
Иначе друго интересно няма. Радваме се на хубаво време, грдинарстваме усилено, засдихме фасул. Режем и редим дърва за зимата, играем на федербал. Както казва ММ: хубаво е да си в изолация Mask Yum
Пазете се дами!

# 611
  • на брега на морето
Честита Цветница! Flowers Rose
Както и Честит Великден на тези, които празнуват днес!:hatched_chick:
Къти, Hugдано по- бързо ви минават дните и да идва четвъртък да могат децата да гушнат татко си!

# 612
  • На остров
ММ е с задух от сутринта и му свистят гърдите като диша чува се едно пиип, и най вероятно е вируса. За последно излизахме преди 5 дена на пазар.
Сега основната ми тревога ако и двамата станем много зле кой ще гледа Лео.

Къти качвай по някоя снимка, много хубаво звучи със смесените яйца, радвам се че твоя мъж се е прибрал !

# 613
  • Rennes, France
Ау, две в едно, дръж ни в течение. На мен това ми беше най-голямата тревога, като бях сама с децата. Спокойствие, много лека храна, и почивка. Свързахте ли се с лекар? Прегръдки и дано да не е вируса!!!
Снимки не направих, но ще гледам да кача тези дни. С децата направихме агнешка чорба за обяд, със спанак. Мисля че така няма начин, ще ядат - нали е тяхно поризведение...

# 614
Историята е следната. Един ден една птица излетяла от гнездото си, за да търси храна за децата си. Както летяла видяла на един хълм много хора три кръста и един мъж закован на средния. Отишла там и кацнала до главата на мъжа, който бил Исус. Тъй като много го съжалила се опитала да отчупи един от шиповете на трънената корона и успяла, обаче кръв опръскала гърдите си. Когато отлетяла обратно в гнездото и децата и се изцапали с кръв и от тогава тази птица се казва червеношийка.
Аз ставам все по малко религиозна с годините. Децата още не са кръстени защото се чудя коя църква ме отблъсква по-малко: православната или католическата. Сега след нещата, които стават в България направо много се ядосвам и клоня повече към католическата, но и тя не е точно това, което би трябвало да бъде. Иначе много се чудих дали да запишем голямата на вероучение. В крайна сметка я записахме защото не е лошо да познава религията на държавата в която живее, но не знам дали ще продължи и в училище. Тук след кръщенето се прави и комунионе, мисля към 10 годишни децата получават приобщаване. Обличат се в бяло и е голям празник за тях. Та ще видим как ще се стекат нещата.

Две е едно, честит имен ден и тук! Дръж ни в течение определено!

Общи условия

Активация на акаунт