Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - Тема 5

• 45 814
  • 760
  •   1
Отговори
# 630
  • Сф
Не е задължително да получат документ от банката. Юли месец ор Прокредит ми казаха, ако искам да си направя скрийншот от банкирането, че не излиза кредита. Иначе, ако съм искала удовстоверение- заплащало се.

# 631
Не е задължително да получат документ от банката. Юли месец ор Прокредит ми казаха, ако искам да си направя скрийншот от банкирането, че не излиза кредита. Иначе, ако съм искала удовстоверение- заплащало се.
ами заплати си го, колко да струва един документ да ти напишат, макар, че би трябвало да  са длъжни да ти го напишат.  Скрийншотът не е документ. Утре ако някой ти каже, че дължиш на банката някакви пари, как ще докажеш, че не дължиш нищо?

# 632
  • Сф
Е, нали банката има достъп до закритата ми сметка и трансферите и може да види, че е погасен? Дори и там да не се вижда, нареждането от другата бака ще се види.
А и кой ще е този, който ми каже, че дължа пари, освен ако не е самата банка?  Simple Smile

# 633
  • София
Документът, че кредитът е погасен, е 60-70 лв Поне толкова ми искаха в ДСК миналата година...
Да попитам, ако имам ипотека и искам предсрочно да погася половината от нея, нали нов погасителен план се прави само? Или наново се учредява нова ипотека и има нови такси?

# 634
Само нов план. Можеш да си внасяш по няколко вноски по всяко време, правят ти нов план автоматично с оставащата главница + лихва.

# 635
  • София
Само нов план. Можеш да си внасяш по няколко вноски по всяко време, правят ти нов план автоматично с оставащата главница + лихва.

Много благодаря! Но аз ще искам до ми намалят годините и вноската, защото сумата ще стане наполовина. Тогава същото ли е?

# 636

Много благодаря! Но аз ще искам до ми намалят годините и вноската, защото сумата ще стане наполовина. Тогава същото ли е?
Според мен, ще те попитат кое искаш да ти намалят - годините или вноската? Ти ще си избереш, според това, което ти е най-изгодно, можеш да си направиш изчисления с калкулатор от интернет.  В ЕС би трябвало да има закон, че таксата за предварително плащане да е не повече от 1% от главницата. А може банката ти да ти разрешава и до някакви суми да внасяш без такса.

denizara
Много е това 60-70 лева! Не се съгласявай, ами иди си потърси правата. Длъжни са да ти го дадат, защото ти си изпълнила договора и това е просто едно потвърждение, не е екстра.  Важно ти е да ти впишат, че към еди коя си дата не дължиш нищо на банката.  Иначе могат да измислят, че дължиш нещо със задна дата, примерно не са ти изчислили правилно лихвата.

# 637
Да, по принцип си избираш дали да се намали периода или вноската, стандартното е периода да намалява с предплатените месеци/години. Междинен вариант също може, по-малко от периода и вноските.
Такса за предварително погасяване има само през първата година на ипотеката, след това няма. Общо взето, винаги е оптимално човек да изсипе колкото насъбрани спестявания има за година или две, освен ако тези пари не му носят по-добра доходност другаде.

# 638
  • Варна
Специално в ДСК си изпатих с частично погасяване в началото на тази година, защото в 3 различни офиса ме уверяваха,че освен да внеса сумата не трябва да правя нищо друго щом искам да ми се намали срока и накрая ми намалиха вноската ,а запазиха срока. След което се оказа,че трябвало да подам молба и платя 50лв такса ,за да намалим срока ,а да запазим вноската. Бъдете много внимателни с ДСК!

# 639
Това е ужасна прецакванка, абсолютно некоректно. Само лоши неща чувам за тези ДСК, не знам как още имат клиенти за кредитите.

# 640
  • Варна
ДСК винаги са били трагични от към обслужване,но от както се сляха с Експресбанк нещата са покъртителни.
Четири месеца им се молих да ми активират електронното банкиране на една фирмена сметка,което по принцип става в рамките на 7 дни.
Накрая пак с връзки се случиха нещата...

# 641
  • София
Документът, че кредитът е погасен, е 60-70 лв Поне толкова ми искаха в ДСК миналата година...
Да попитам, ако имам ипотека и искам предсрочно да погася половината от нея, нали нов погасителен план се прави само? Или наново се учредява нова ипотека и има нови такси?
дск са големи кожодери при разводите - не се учудвам.
уникредит и те са май в това тесто /за една проста справка ме въртят 2 месеца и още се ослушват/. Сложно ли е да се смени превода не пенсията от дск на РББ примерно. За да нямаме нищо общо с тези.

# 642
Не е сложно. Пуска се заявление в НОИ, но вероятно ще искат и документ от новата банка, че тази и тази сметка е с титуляр получателя на пенсията.

# 643
Специално в ДСК си изпатих с частично погасяване в началото на тази година, защото в 3 различни офиса ме уверяваха,че освен да внеса сумата не трябва да правя нищо друго щом искам да ми се намали срока и накрая ми намалиха вноската ,а запазиха срока. След което се оказа,че трябвало да подам молба и платя 50лв такса ,за да намалим срока ,а да запазим вноската. Бъдете много внимателни с ДСК!
а не подадохте ли молба за Извънредно плащане? Там трябва да се посочи, че клиентът желае банката да получи тези пари по кредита и да избере вноската или срокът да се намали. Клиентът може да си слага колкото иска пари по сметката, това не значи, че банката може да му ги вземе, за да погасява кредита. След предсрочно погасяване на част от сумата, банката трябва да ви даде погасителен план. Ето в такива случаи се вижда колко е важно да има писмено съгласие.  Отидете и си търсете правата, това решение го взима клиентът, а не банката. И никакви 50 лева! Да ви покажат молбата, където сте 'писали' да ви се намали вноската!

# 644
  • Плевен
Информция от днес - в Булбанк Удостоверение, че нямаш задължение към банката е 36 лева, ако клиентът желае такова. Но тази цена 60-70 лв в ДСК направо е шокираща.

Общи условия

Активация на акаунт