Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - Тема 5

• 45 842
  • 760
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, теглили ли сте от Обб ипотечен кредит? Какви са условията и изисквания? Благодаря предварително 🤞❤️

# 616
Здравейте, теглили ли сте от Обб ипотечен кредит? Какви са условията и изисквания? Благодаря предварително 🤞❤️
Ние теглихме от ОББ. Избрахме ги защото ни дадоха най-добра оферта (бяхме обиколили 5-6 банки). Нямаха кой знае какви изисквания - на нас ни беше нужно финансиране за 50% от стойността на жилището, вероятно и това е от значение. Партньорът ми беше титуляр по кредита, аз - съдлъжник. Преместихме си сметките за получаване на заплата там. Общо взето това беше по-специалното, което направихме. Частта с цялата документация (набавянето и предоставянето ѝ), както и оценката на имота я движеше брокера ни.

# 617
  • София
Здравейте!
Много съм "боса" по темата с ипотечните кредити, а и с мъжа ми нямаме близки познати, които можем да разпитаме, така че се включвам да ви следя.
Предварително се извинявам, тъй като вероятно ще задавам някои лаишки въпроси. Blush
Като за начало, интересува ме - в какво се състои първоначалният етап на търсенето на ипотечен кредит? Каква е процедурата? Звъним във всички банки наред и искаме консултация със съответния професионалист?
Как можем да разберем за имот на каква стойност евентуално биха ни одобрили, т.е. какъв е таванът на средствата, които биха ни отпуснали, предвид доходите ни?
За сведение - ММ има сметка в "Raiffeisen", по която си получава заплатата, а аз имам сметка в друга банка.
Всичко ми е много объркано, а и сега, с тази пандемия, нещата, като че ли, стават още по-сложни.
Като за начало самата аз бих си сложила таван на стойността на имота, който ще се купува.
След това ще отида в обслужващите ни банки - моята и на мъжа ми и ще поискам предварително одобрение на база доходите. Така ще разбера каква сума би ми отпуснала банката и на какви условия - такси, лихви, застраховки и тн.
На база двете суми - стойността на имота и това, което биха ми отпуснали от банката ще се срещна и с кредитен консултант - там вече с приблизителната стойност на очаквания кредит за да ми изготвят оферти и на другите банки, в които не съм клиент.
На кредитния консултант не дължите такса или комисионна, ако изтеглите кредит от банка, с която той ви е свързал, банката плаща за извършената услуга.
Успех

# 618
таван на имота не бих си сложила, но ще се свържа с няколко банки да си изясня колко пари мога да получа с мойте доходи.
Консултант няма да ползвам и ще си черпя информация от източника, банките, на база на предложеното, ще си избера впоследствие банка

# 619
  • София
Аз бих избрала консултант. Ако е читав, би свършил чудесна работа.

# 620
  • Плевен
Здравейте! Уведомиха ни, че трябва да подновим ипотеката си. Знаете ли щом при тегленето на кредита е била договорна, сега пак ли трябва да е такава?

# 621
  • Плевен
Оказа се,че тези дни ще погасим кредита си предсрочно. Знаете ли колко време отнема заличаване на ипотеката след това? Бавят ли се банките с документите, които трябва да ни дадат? Благодаря!

# 622
  • София
При мен, банката си пое и извърши всичко, чрез техен нотариус. Платих такса, чакаш известно време. 2-3 седмици по спомен, нл може и повече да е било. Нещо се забавиха, пак им звънях.... Помня едно туткане. После техния нотариус написа че ипотеката е заличена, ако ми е нужен документ да Ида в Агенция по вписванията.  Но така и не отидох там. Живея до агенцията, всеки ден подминавам опашките, така и не влязох да искам документ за заличена ипотека. Трябва да чакам, а не ми е нужен такъв документ засега

# 623
  • Сф
Ние също предсрочно погасихме импотечния, но ме посъветваха да не заличаваме все още ипотеката, освен, ако не бързаме да продаваме или  ни трябва да е свалена. Ако някой тръгне да прави имотни измами, ще му е по- трудно без да е свалена ипотеката. А тя така или иначе има давност 10 години, които като изтекат и нямате заем, собствеността ще е без тежести

# 624
То пък този измамник не може да провери в Регистъра на длъжниците, че сте го изплатили Simple Smile
Я си изчистете по-добре тежестите, че не се знае какви времена идат, ще има и финансова криза...

# 625
  • Плевен
Благодаря. Значи така или иначе и без да бързам, през март ще я заличат. А самото закриване на заема в същия ден на подаване на молбата ли става? И дават ли нещо черно на бяло, че вече не си им длъжник?

# 626
  • Сф
То пък този измамник не може да провери в Регистъра на длъжниците, че сте го изплатили Simple Smile
Я си изчистете по-добре тежестите, че не се знае какви времена идат, ще има и финансова криза...

Да, ще види, че сме го изплатили, но само банката може да свали ипотеката. Той като какъв ще се яви да подава искане за махане в Агенцията?

Последна редакция: пн, 28 дек 2020, 11:46 от Miraj*

# 627
Именно, наличието на тежест е най-доброто предпазно средство срещу измами. Експертите препоръчват при рискови имоти да се направи една ипотека на минимална стойност за дълго време, например 3-4 хиляди лв., единствено с цел блокаж.

# 628
Благодаря. Значи така или иначе и без да бързам, през март ще я заличат. А самото закриване на заема в същия ден на подаване на молбата ли става? И дават ли нещо черно на бяло, че вече не си им длъжник?

Същия ден става. Не помня обаче дали са ми дали хартийка. Аз си видях в банкирането, че вече нямам кредит.

# 629
Трябва да получите официален документ от банката, в който пише, че сте погасили кредита и не дължите нищо повече на банката. И ви съветвам да си го пазите.

Последна редакция: вт, 29 дек 2020, 12:07 от Pepina_n3

Общи условия

Активация на акаунт