Частни училища - информативно-дискусионна тема 33

• 27 412
  • 781
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте, пиша с молба към родителите на деца в Питагор.
Дойде времето за избор на училище за първи клас. Изведнъж се оказахме пред дилема която трябва да разрешим, та надявам се със споделеното от вас поне малко да улесня себе си в този належащ избор.
Може ли да изброите положителните и отрицателните неща (според вас) в училището. Може и само отрицателните, ако виждате такива, понеже знам, че положителните за всеки ще са в пъти повече щом детето му е там. Искам да отсея това което няма да ми хареса.

Благодаря ви Simple Smile

# 436
  • София
ОК, Бърди, да не са  всичките пет, 4 от 5 са. За мен лично това е неприемливо за 18 годишен младеж/девойка.

Роси_та, момичето не написа никъде  за учене + елективи/клубове и/или техни аналози, а за фиксиран времево учебен процес. Затова и попитах какво толкова се учи..

"всички дни, с изключение на сряда, от 5. до 11. клас, включително, учат от 8:00 до 16:30"

Освен това, когато ученик е избирал Колежа, е знаел идеално, че нещата стоят така. А според написаното става дума за неочаквани промени в движение.

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 23:08 от пенсионирана русалка

# 437
Редактирах се.

Фенси, чакай малко де, 12 клас сме.
 Диплома 6,00 гарантира ли щастие😀
А богат мъж?
Мисли овреме, че богаташи малко, златотърсачки много.

# 438
  • София
Русалка, аз за това написах, че ще ми е интересно да им видя програмата и разпределението на часовете. Ако учат стандартни предмети (по подобие на дребосъците с увеличен хорариум), тогава не виждам никакъв смисъл от подготовка вкъщи. Би трябвало всичко да е усвоено в час.

# 439
Сега ще Ви кажа каква е ситуацията. Не мрънкам, а просто си изразявам мнението по въпроса. Написах ги всички тези неща, за да покажа каква е ситуацията, за да не вземете да си запишете детето там и после да съжалявате. Аз с радост бих се преместила, но маро се сетя че ще Трявна да оставя приравнителни изпити и тем подобни ми става зле и все си мисля че ще могат а избутам това което ми остава. Във връзка с оставането до 16:30, не са допълнителни часове, а си учим. Например последен час английски, български, испански и т.н.Във същото време ни слагат 3 часа география, 2 философия, 2 физическо и така. Не мисля, че на такива години трябва да се набляга на тези предмети, да важни са, но примерно английски, Бел и мат са по-важни.

# 440
Мисли овреме, че богаташи малко, златотърсачки много.
[/quote]
Дай да не започваме със златотърсачките, с Попеа вече го играхме тоя мач😀

# 441
ОК, Бърди, да не са  всичките пет, 4 от 5 са. За мен лично това е неприемливо за 18 годишен младеж/девойка.

Роси_та, момичето не написа никъде  за учене + елективи/клубове и/или техни аналози, а за фиксиран времево учебен процес. Затова и попитах какво толкова се учи?

"всички дни, с изключение на сряда, от 5. до 11. клас, включително, учат от 8:00 до 16:30"

Освен това, когато ученик е избирал Колежа, е знаел идеално, че нещата стоят така. А според написаното става дума за неочаквани промени в движение.

Има промени в движение, които нито учениците, нито родителите бяха наясно, и те ни поставят пред свършен факт. Заявили са го и ако искаме да говорим с някого за това, те ни отвръщат че програмата е направена и няма какво да се промени.

# 442

Титина, да, Русалката и Анди са любимци тук, което е единственото вярно нещо, дето си писала, ама защо са любимци? Ами защото хората ги харесват, насила любимец не се става. А хората ги харесват, защото постовете им са интелигентни, полезни, информативни и винаги възпитани. Особено Русалката никога не се е изказвала против ЧУ и постовете й са изключително балансирани.
И макар че ти, Титина, не знаеш, но и двете имат съвсем пряк поглед върху ЧУ. Анди работи с деца, със всякакви деца от всякакви училища, Анди си го е казвала с какво се занимава и има много даже добър поглед. Така че те двете могат да дават акъл, да. За разлика от американци, нямащи хабер от реалностите у нас.
Казвам, че е смешно, а ако трябва да съм честна е тъжно и плачевно. Прословутата специалистка  с бизнеса свежда почти вековна образователна система до броене на кебапчета. Толкова за компетентността и.

# 443
Нещо не вдянах Медовик и Белослава Цветкова едно и също лице ли са, или две различни. И какво е това внезапно нашествие на ученички от Британка тук😄 Може и да е пързалка. Но и аз съм чувал от достоверен източник, че много деца от Дрита са напуснали след сливането, най-вече заради увеличените такси, както съм чувал и че за старите ученици на Дрита се запазвали старите такси, та не знам кое е вярното. Но при такива сливания няма как да няма сътресения.

# 444
  • София
Във връзка с оставането до 16:30, не са допълнителни часове, а си учим. Например последен час английски, български, испански и т.н.Във същото време ни слагат 3 часа география, 2 философия, 2 физическо и така. Не мисля, че на такива години трябва да се набляга на тези предмети, да важни са, но примерно английски, Бел и мат са по-важни.
Да де, учите си, но по кои предмети са ви увеличили броя часове, спрямо първите месеци, когато сте учили до 14:30? Колко учебни часа имате дневно? Казваш, че се набляга на география, философия, физическо - повече часове ли имате по тези предмети в сравнение с други училища? Колко часа седмично имате география например?

Мецане, Медовик до днес пишеше като майка на ученик. Може би за първия пост детето е ползвало профила на майка си, а после си е направило свой.

Последна редакция: пн, 20 яну 2020, 23:39 от sanaka

# 445
Къде точно съм казала, че не се подготвят и не решават задачи?! Никого не заблуждавам, децата имат нужда от специална подготовка за ОМТ.

Да не би да твърдиш, че родителите, които са осигурили специална подготовка по математика на децата си от ранна детска възраст, са пренебрегнали подготовката им по останалите предмети?  Моите преки впечатления изобщо не са такива. Напротив, родителската заинтересованост продължава и в горните класове. Вече цял срок функционира група, изцяло заета от десетокласници от СМГ по БЕЛ в неделя сутрин в "Софроний". Нали не мислиш, че сами са се записали Simple Smile
Твърдя. Цялата група, която водехме децата на курс в СМГ, разчитахме на подготовка по останалите предмети в ДУ. Децата ходеха на английски и спорт. И толкоз. От понеделник до петък от сутрин до вечер на училище и занималня. Оттам беше подготовката по останалите предмети. Още в 4 клас дадох на детето право да избере в кое училище иска да учи. След като го приеха в СМГ де. В 7-ми се опитах само да вметна, че е добре да си помисли дали не иска в НЕГ. След като си беше изкарало бала де. В 10 клас да го записвам аз на нещо?! Абсурд! Колко са децата на курс по БЕЛ от СМГ - 7,17, 27...от 170? В Гьоте няколко групи са само с деца от СМГ. Всяко си гони целите и е избрало на какво да се запише. От 3 години само плащам без да се намесвам и налагам в избора. А че има майки-орлици дето ги дундуркат до магистратура поне, сигурна съм, че има. Тези родители от СМГ, с които се познаваме, не са от този тип.

Последна редакция: вт, 21 яну 2020, 00:01 от Warwick

# 446
Русалка, аз за това написах, че ще ми е интересно да им видя програмата и разпределението на часовете. Ако учат стандартни предмети (по подобие на дребосъците с увеличен хорариум), тогава не виждам никакъв смисъл от подготовка вкъщи. Би трябвало всичко да е усвоено в час.

Каквито и предмети да учат, в 10-11 клас горе-долу повечето се ориентират накъде искат да поемат. Защо, чисто илюстративно, ученик, който ще кандидатства с химия и биология, да кара допълнителни часове по математика вместо да се самоподготвя вкъщи по желаните предмети?

# 447
  • София
последен час английски, български, испански и т.н.Във същото време ни слагат 3 часа география, 2 философия, 2 физическо и така.
Къде ви ги слагат? Допълнителни, освен тези досега ли? Имате 2 часа философия или сте имали 2 и сега още 2 и стават 4 и затова оставате до по-късно?

Късните часове, когато са смислено направени, не са лоши. Остават повече "дупки", в които имаш време за консултации с учител или социализация. Така училището става общност, а не просто място, където ходиш да вдигаш ръка. Но трудно се разбира какво има предвид Белослава...

# 448
  • София
Струва ми се едно нещо убягва на повечето, а именно въпросът “В кое училище детето ми ще е щастливо?”
СС не мисля, че е отговорът и въобще училищата от състезателен тип, които изнасилват детството за резултати.
Имате ли мнения за Артис?
Чудесно, но повечето здравомислещи вече са си задали този въпрос.

А фактите са, че на децата в споменатото от Вас, а и в много други, които гонят резултати, нищо им няма. И никой никого не изнасилва.

А че може някое дете да е нещастно в СС - може. Но така също може и в Артис. Аз от прочетеното за това училище не бих оставила детето там. Търсете друго училище, което няма афинитет към високи резултати - има и такива (но само да подскажа - няма да е Иззи, защото те ще гонят резултати). По-скоро някое от утвърдените, на които им е ясна визията и знаят какво правят.

# 449
  • София
Титина, коя е толкова тази сфера относно училищата и образованието, в която нямаме познания? Какво, някякви извънземти деца ли се обучават по извънземни системи, толкова ли е уникално, с някакво тайно знание, което е недостижимо за нас? Ха,де, стига!

Общи условия

Активация на акаунт