Прием в ясли и детски градини в Пловдив - 7

• 53 659
  • 455
  •   1
Отговори
# 360
  • до най-прекрасния мъж
За ясли ще обявят места до 24.04., така е по календар. Като цяло, следете всяко класиране от тук нататък, всяка ясла си обявява местата по различно време и невинаги всички места наведнъж. При тях няма такава организация на класиранията, както е при ДГ.

# 361
Здравейте! Обмислям да кандидатстваме за ясла на голямото класиране, но през септември дъщеря ми ще е на 1 г. и 8 мес. Ако случайно я приемат трябва ли веднага да я запиша в яслена група? И дали приемат деца под 2 годишна възраст?

# 362
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте! Обмислям да кандидатстваме за ясла на голямото класиране, но през септември дъщеря ми ще е на 1 г. и 8 мес. Ако случайно я приемат трябва ли веднага да я запиша в яслена група? И дали приемат деца под 2 годишна възраст?
Да, с директорката можете да уговорите някакво отлагане, но колко и дали ще позволи, е въпрос на нейно решение. Предвид че много деца остават без места в ясла, много малко директори се съгласяват на отлагане и то не дълго.
В яслена група се приемат деца от 10-месечна възраст нагоре.

# 363
Чудесно благодаря! А трябва ли веднага да се върна на работа, ако я приемат на ясла през септември? Предполагам майчинството ми се спира.

# 364
  • Пловдив
В момента, в който детето физически тръгне на ясла, се връщате на работа, получавате 50% от майчинството.

# 365
Благодаря много за информацията! Изобщо не съм в час как стоят нещата, но май ще послушам съвета да се свържа директно с конкретните заведения.

# 366
  • Пловдив
Хора, какво значи това, наистина ли няма свободни места за ясла за голямото класиране?

Сина ми септември ще е на година и пет месеца и ми се искаше да кандидатстваме за ясла.

А защо наричате "голямото класиране", то важи според мен за детски градини, не за ясли. За нашата ясла например голямо класиране е август, когато се освобождават местата от децата приети на градина. Тогава бяха пуснали над 60 места. През останалото време е рядкост да има места. Става дума за ДЯ "Веселушка", приеха ни с 19 точки. Сега кандидатствам с баткото за градина, а предстои да пусна малката на ясла, но чак есента, защото е още малка.

# 367
Чета каквото пише в сайта просто и по това се водя. В последствие разбирам, че за яслите нещата стоят по съвсем друг начин.

# 368
Проблемът с яслите е, че не обявяват по едно и също време всички, както е с градините. В моя квартал са две, от които едното е ОДЗ. Едната ясла пусна местата през юли, там бяха доста места и реших да пусна заявление и да не чакам, друугата пуснаха местата през август. Още юли ни приеха, но детето пак тръгна септември, когато прехвърлиха децата в градината.

# 369
  • Пловдив
Класирания за яслите има ежемесечно. Просто пускате документите и чакате. Нас ни приеха в детски смях с 18 точки, през октомври 2022. Не я записах в крайна сметка, но просто е пример, че не е нужно лятото точно да ви класират, може и да е през друго време от годината.

# 370
Да, при яслите е по-различно. Т. нар. Голямо класиране е за градините. Ясно помня, когато моето дете кандидатстваше, как и аз се бях шашнала.
Справка-приеха я през юни и тогава имаше доста обявени места.

# 371
Да ви питам нещо, някоя мама дали е разглеждала детска ясла или градина, преди да си пусне детето там? Значи питах на три места и ми казаха че нямало как това да се случи. Това за мен е супер странно и честно казано неприемливо, все пак ще оставям детето си там по цял ден, а дори няма  да имам представа в каква обстановка ще бъде!

# 372
  • до най-прекрасния мъж
Да ви питам нещо, някоя мама дали е разглеждала детска ясла или градина, преди да си пусне детето там? Значи питах на три места и ми казаха че нямало как това да се случи. Това за мен е супер странно и честно казано неприемливо, все пак ще оставям детето си там по цял ден, а дори няма  да имам представа в каква обстановка ще бъде!
Аз се ориентирах първоначално по снимки. Обикновено имат ФБ групи, които са отворени и може да се види обстановката и да се добие представа или от сайтовете им. Нас ни пуснаха вътре на дни на отворени врати (два дни преди първия учебен ден), които бяха обаче за вече записани деца само. Иначе, на РС среща веднага след големите класирания, родителите от другата групичка също бяха допуснати до групата им, но при нас течеше ремонт и нямаше как. Но отново за записани вече деца.
Имай предвид, че не всички градини допускат, в някои родителите изобщо не виждат помещенията, освен по снимки, които се споделят в затворени Вайбър и ФБ групи, когато децата тръгнат на градина/ясла.
Това е действителността тук. Даже миналата година с една учителка спорехме във ФБ дали е добре или не да има ден на отворени врати. Според нея не било нужно да има плавна адаптация и изобщо родителите да влизат в помещенията. Та не ме учудва и че болшинството градини нямат ден на отворени врати. Нещо, което за мен е изключително важно. И за щастие попаднахме в такава градина.

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 23:13 от blue.angel

# 373
  • Пловдив
В яслата не сме били допуснати, влезнахме в стаята на групата за 8 март, когато децата имаха "представление за мама".
В градината ме допуснаха, но там имах предварителен разговор с директорката и се случи тогава. След това си кандидатствахме.

# 374
  • Пловдив
Имахме родителска среща 2-3 дни преди началото на учебната година. Тогава влезнахме и разгледахме.
Иначе не мисля, че дават, нямат практика в държавните градини да го правят. Това би означавало постоянно да идват родители, които да влизат, докато други деца играят , а и това не е редно и не е безопасно. Аз лично не съм съгласна детето ми да е на градина и да влизат външни лица ден през ден.

Но това не означава , че не може да има ден на отворени врати в съботен ден, когато родителите да се запознаят с обстановката. Вече желание от страна на градината дали ще има е друг въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт