Прием в ясли и детски градини в Пловдив - 7

• 56 590
  • 474
  •   1
Отговори
# 450
В нашата има салон
Отделна зона с площадка за най-малките също

# 451
  • Пловдив
Дори не съм и предполагала, че има ДГ без салони... Не, че имам много спомени, но специално за физкултурен салон много добре си спомням, че имаше и по мое време.
В ДГ, където бяха моите деца също има салон и вътрешен двор, а от няколко години - и еко градинка, където децата си отглеждат зеленчуци.

# 452
  • Пловдив
Ами то реално детските градина са си същите от едно време. В Пловдив почти няма новопостроени такива.
Десислава и още няколко и басейн имат.

# 453
Блоковите нямат. И в нашата си има салон и вътрешен двор.

# 454
При нас има оградено игрище навън, а който е записанхна футбол зимата ритат топка вътре в коридора

# 455
Десислава е стара градина, няма басейн.

# 456
Здравейте, искам да попитам има ли случайно майка с детенце в Детска ясла Слънчо, група 4та "Слънчеви зайчета"?

# 457
Здравейте, искам да попитам има ли случайно майка с детенце в Детска ясла Слънчо, група 4та "Слънчеви зайчета"?
Да, синът ми е в тази група.

# 458
Здравейте мами, ще се радвам за насоки, понеже съм много боса по темата.
Наши познати са започнали процедура по преместване в България от Израел. Очаква се децата им да започнат детска градина идния Септември. Децата не говорят бъкел български, говорят руски. Избрали са село Марково. Видях, че в селото има детска градина. Ще се радвам на отзиви за градината и дали, според вас, тя би била подходяща за деца, които не говорят езика.
Не знам нищо за детските градини, и ние сега се върнахме в България, но децата ми са вече в ученическа възраст и българският им е майчин език.

# 459
  • Пловдив
Здравейте, която и да е градина ще е Ок. Децата много бързо започват да схващат и ще проговорят български за 2-3 месеца. Ние имаме детенце от Турция , дойде в групата без грам български и само след броени месеци вече говореше и разбираше всичко.

# 460
Здравейте, вероятно помните моите питания и смущения от първа среща с градината, към днешна дата всичко е точно, коня е рЯката.

Имам някои чисто технически въпроси към Деси, ще съм благодарна при възможност да пише.
Мисля, че по-добре да питам тук, а не на лично.
- Как точно решихте кой се заема с т.нар родителски актив?
- Колко човека включва?
- Кои вземат участие в предложение за дадена кампания? Как се решава кое точно е на дневен ред?
- Смостоятелно ли от инициатори се купува нещо и после се търсят пари или има допитване?
- Решението за дадено подобрение се взема от всички или просто се представя на мнозинството, че вече е решено и се търсят доброволци за изпълнение?
- Документално предполагам с формуляр за дарение се оформя всичко?!
- Работи ли персонала първо в угода на родителски актив с децата и после другите?

Шестото ми чувство сработи, или аз така виждам.

Имаше събиране за кърпи, както бях писала, дадох парите и забравих.
Имаме външни фирми с представления, театър, концерт поне веднъж в месеца, където не виждам нищо смущаващо да се плаща за разнообразяване и минаване по-бързо деня на децата.

Не е и до плащането, а смисъла на градината за деца/родители.
Имахме инициатива за карнавал от родител,  всички мисля приехме идеята нормално, включихме децата.
Последва тържество, където забелязах отношения деца/ учител/родител от "кръга".
Нормално и над нещата погледнах, а и живота не е градината.
Тенденцията продължи по кьошета с намигвания и комплименти, за другите деца прилично поведение в рамките на възпитано лицемерие, което е Ок.

Не знам колко е дълбока връзката персонал - родителски актив, но започна да кипи предлагане на взети решения в търсене на изпълнители от другите родители. Почти всеки месец за общо три месеца се говори за нова неотложна придобивка - немалка, времето не е благоприятно, никой почти не взима отношение, но се продължава със следващо решение.
Последно имаме ново предложение/решение, което  доведе до казано на глас мнение, включително и моето.
Предстои вероятно тепърва запознаване между нас родителите и изясняване кое, как, защо, кой има право и кога...

Отделно извън личните празници на децата, има родители все нещо киснат в градината между децата с тяхната си кауза. Другите трябва да гледаме видео и благодарим според персонала, а никой не ме е питал искам ли.
Някакъв пълен мармалад, персонала не иска нищо, защото е незаконно да иска, но чрез пет човека наемници се проси нон стоп
По принцип няма лошо в инициативи за подобрения, искат ги натрапчиво, надменно, веднага

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 19:40 от Щефи

# 461
  • Пловдив
- Как точно решихте кой се заема с т.нар родителски актив?
* на първата родителска среща се избира, чрез гласуване

- Колко човека включва?
*при нас са 3, в това число и касиера

- Кои вземат участие в предложение за дадена кампания? Как се решава кое точно е на дневен ред?
*Нещата конкретно при нас са малко проформа. Пари освен за Коледа, за друго не се събират. Имаме идейни родители /общо в градината/, аз в момента имам и свободно време - каквото предложихме да направим за децата на директорката, беше отхвърлено /предполагам е на лична основа, поради един казус, заради който лятото ѝ стана доста напрегнато/.

- Смостоятелно ли от инициатори се купува нещо и после се търсят пари или има допитване?
За всичко първо се коментира, после се гласува във вайбър групата ни.
Единствено протектори за леглата и едни табли за обувките в гардеробчетата, в първа група госпожите ни помолиха да си закупим за децата - всеки си ги купи отделно.
За тържества е трябвало да вземем на децата фенерче, камбанка и подобни примерно покрай някое тържества.
За първи път тази година закупих даден артикул, преди събиране на парите, повече няма да повтаря - 18лв., не можах да ги събера 🤐

- Решението за дадено подобрение се взема от всички или просто се представя на мнозинството, че вече е решено и се търсят доброволци за изпълнение?
*Тук е зависи...някои подобрения се говорят и гласуват на родителския съвет, обикновено касае бюджета на градината или някой е успял да намери спонсор.
Редно е да се вземе от всички решението, защото някой примерно може да обновява ежегодно.
За засаждане на дръвчета се съобщи на всеки родител, че при добра воля може да се включи. Градината от някъде ги беше получила.

- Документално предполагам с формуляр за дарение се оформя всичко?!
За големите неща/ремонт - да. Има някои бази, които се справят със собствения си бюджет.
Иначе в публичния сектор (детски градини, училища и др.) счетоводството се води съгласно НСФОМСП за бюджетни предприятия.

- Работи ли персонала първо в угода на родителски актив с децата и после другите?
*при нас смея да кажа не.
Основата е директорът. Учители/лели няма да си подритнат трудовите договори.

Тази година ВСЕКИ месец децата имат театър. Два пъти имаше събития в Синдикалния дом, под егидата на районната община мисля. Сега последно беше мюзикъл.
При наше предложение за готварска работилничка и подобни събития, които отнова ще платим родителите ни беше отказано, казах защо според мен.
Синът ми вече не иска да ходи на театър, не му харесвало, два пъти го карам да ходи, за да не стои сам с лелята, ами мисля следващия път да се съобразя с желанието му, пък ако искат нека ме гледат накриво.

Покрай Коледа и 8.03 има фирма за календари и подобни щуротии - не плащам за такива прахосъбирачки.
На Коледа събираме пари и за снимки с дядо Коледа и групата...втора година не знам кога ще получим снимките 🤦🏽‍♀️ за мен е редно да е преди Коледа, явно за фирмата не. Тук дори не искам да се напрягам, защото фирмата е избрана от градината - пиша го изгубена кауза, защото вероятно има някаква изгода.
Та просто лично аз се опитвам да си избирам "битките".
Повечето родители при нас са пасивни и също не се напъвам за нищо.

От разговори с различни родители явно има два вида - такива, които нон-стоп нещо искат да правят и такива като нас пълен пас 🤣

# 462
Сърдечно благодаря, Деси

Почти нищо от отговорите не се случва при нас, тепърва ще се нищи, защото чашата попреля.
Мисля, че трябва да има дискусия за всичко, не - ние решихме, и никой не знае кои сме - ние, следва се пълно мълчание от другите и пас.

Последното е закупуване на подобрение, което ще е минимум 50 евро на човек, не е въпроса в парите, а начина, по който се налага.
Преди това беше планов ремонт, несъвместим със сезона - предложението като готово решение с дати и да дойдат доброволци. Тънкия момент тук е, че доброволците имат майсторската работа, не е за всеки по нещо просто. Не е редно някой да бъде длъжен да се разпознава и да ходи да бъхти безплатно, после да го подминават на разминаване, всеки семейство храни и е зает

Много неща се насложиха, които искат изговаряне, всичко по веригата рефлектира за жалост

# 463
Ние първо го обсъждаме, гласуваме, минаваме през 2-3 скандала и тогава събираме парите. И пак не може да се събере цялата сума, въпреки че уж всички са "за". Не мога да си представя така няколко човека да решат и да кажат на готово, че трябва да се направи нещо, ще стане апокалипсис. Иначе си гласувахме за родителския актив, никой не искаше да е в него, едва-едва се напериха трима човека.

# 464
  • Пловдив
Абсурдно е при нас някой да каже някаква сума, еле пък 50€ и да се събере. Както казах трябваше да съберем по 0,70лв, за нещо, което децата държаха на едното тържество...и не успях да ги събера 🤣

Но няма как без гласуване и единомислие да мине какъвто и да било харч.
Много ми е любопитно за 1000+€ какво ще правите.
Детето ми е в градина в Изгрев - по стаите нещата са новички, по двора има какво да се желае и пак никой не си е позволил да събиря такива цифри 🙄
Детето ти е почти колкото моето, докато стане време за първи клас с този темп ще сте направили основен ремонт май и обновяване на базата ви.

Общи условия

Активация на акаунт