Но пък най-забавното е, че дори бащата да е безработен, детето не спира да яде.
- Дори да е безработен и безимотен, бащата не спира да яде.
- Майката получава по 380 лева обезщетение в рамките на две години от датата на раждане. Малко е, но пак е доход, който отива при майката при раздяла/развод, а не при бащата.
- Съдът присъжда детето на този от родителите, който е заявил пред него, че е способен по-добре да се грижи за него и да го изхранва. В 95% от случаите точно жените настояват, че са по-способни на това и остават с детето.
- Ако разведената двойка има жилище, съдът присъжда майката да остане в него заедно с детето. Мъжът тепърва трябва да мисли къде ще живее, за да не остане на улицата.
- През първите две години след раждане, според българското законодателство (за разлика от това в повечето държави в ЕС), майчинството се признава за осигурителен и трудов стаж през този период; през това време майката има право да получава от работодателя си двугодишен платен отпуск, плюс още две годишни отпуски след след изтичането му.
Ако сметнеш сега какво законът задължава да се случва при една майка, това прави 380 лева държавна помощ месечно плюс най-малко 152,50 лева издръжка от бившия мъж. Ако той работи за МРЗ, ще остане със 75% от нея, а тя ще има повече от него, плюс свободата да работи нещо почасово и/или от вкъщи през това време (познавам няколко такива жени, някои от които и щастливо обвързани, но скуката вкъщи я борят с работа с графични програми или създаване на сувенири с цел допълнителни доходи, вместо с целодневно киснене в клюкарника Facebook, в Елмаз или БГ мама). Ако майката пък преди раждането е работила, им право на две години платен отпуск. По този начин, дори да не работи през тези две години, разведената майка има право да получава: 380 лева държавна помощ + 152,50 лева (или повече, според дохода на мъжа) + платен отпуск от фирмата, в която е работела.
Повечето разведени/разделени майки с дете се хващат с нов мъж скоро след това (имам и две съседки с подобни съдби, при това едната над 100 кг с едно дете, а другата с три деца, но имат сега мъже, които са ги приели и така), което допълнително ги облекчава при условията на живот (също могат и да дадат присъденото им за живеене жилище под наем или това (ако има такова) на новия мъж до тях, допълнително увеличавайки месечния си доход. Това си е доста практично, откъдето и да го погледнеш. Жена, макар и с дете, е многократно по-лесно да се обвърже с нов мъж, отколкото мъж с нова жена. Това се дължи на факта, че много мъже са готови да плащат като попове, за да има какво да "таковат" вечерта в леглото. Тъпо е, че много двойки се случват и крепят именно на това, но е неоспорим факт. И мъжът, и жената в такива връзки го правят точно от чувство за практичност - преценяват плюсовете и минусите на това да са свързани по подобен начин и ако ги устройва, си стискат ръцете и сделката е сключена.
Много от майките разчитат и на родителите си при отглеждането на децата (повсеместна практика в България, но не и в развитите държави, където майките работят). Виждал съм майки, които си оставят децата при баба и дядо и през това време или работят и изкарват отлични пари, или се шляят с някакви непрокопсаници из барове и въобще не ги е еня за децата им. В скандинавските държави след втория месец няма помощи отгоре и жените се връщат на работа, защото държавата иска да са неразделна част от икономиката (изключение правят жените, чиито мъже са с много високи доходи). Затова работят отново след раждането, а същевременно наемат почасово млади момичета за детегледачки, или професионални такива, ако доходът им го позволява.
Вече бях споменал преди, че месечната изръжка от страна на родителя без дете (95% от мъжете) към този с дете (95% от жените) не може да е по-малка от 1/4 от МРЗ, но ако доходът на първия е по-висок, издръжката също расте съобразно това.
(Аз мисля, че изразът "акъла му е в топките" е породен именно от такива ситуации)
А пък това, дето се случвало забременяване въпреки хапчетата антибебе, толкова се изтърка, ще речеш, че нарочно се взема антибебе, за да се забременява изненаждащо. Ама то добре, че съществуват големи бели птици и от двата пола, щото инак човечеството досега да е измряло. Макар че аз с моята mild мизантропия смятам, че не е зле да се понамали паплачта по тоя свят. Много маймуни станахме на клона. В частност, поради логичния факт, че колкото по-прости са родителите, толкова повече дечурлиги нараждат. А ония, умните, се стискат, раждат късно, и по едно, за да не им спъва кариерата. Ако зависеше от мен, по цял свят щях да въведа правило: второ дете - рязане на единия тестис. Трето - и другия. Да видите колко удобен ще стане живота на тая планета.