Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 17

• 26 086
  • 768
  •   1
Отговори
# 390
Веднъж само сме ползвали брокер за клиенти. Абе, дълга история, защото ние ги намерихме, но ни трябваше човек да им даде ключа, да вземе парите... Та въпреки това, в договора помежду ни пише, че ако се изнесат преди да е минала годината, той ще ни намери нови, без комисионна.
Засега стоят, ама не си плащат тока. Утре май ще им го спрат.
И не, не злорадствам, а се притеснявам. Наемът плащат редовно, но сметките не са никак редовни. И ако наистина изчезнат в един момент, аз трябва да ги плащам. За водата хич не знам какво е положението, ама и там няма да е розово. Накратко, не мисля че някой наемодател потрива доволно ръце, някак много е изкривен образът на наемодателя. Все едно злодей някакъв Wink

# 391
:::, попитах, защото има в други държави подобна практика, но ако текущия наемател инвестира време и енергия да намери наемател, който да хареса жилището и наемодателя го одобри и сключи договор с него, то първия си получава парите. Така наемодателя не губи дни без наемател. Та ми стана някак странно казаното с тази категоричност. Но пък явно 100% знаете какво се случва утре с Вашия живот, работа, семейно положение и тн. В написаното от Вас аз поне усещам чувство на някакъв вид злорадство и потриване на ръчички в стил... паднахте ми и живи, умрели ще плащате... Явно за Вас описаната от мен по-горе практика няма да Ви позволи да се наслаждавате на човешко притеснение и за Вас няма вариант на връщане,както сам/а потвърдихте.
Дълбоко грешите. И освен това не сте дочели. Не ми се е случвало да не върна депозит на наематели. Категоричност разбирам да сте усетили, но не ми е ясно къде видяхте злорадство.

# 392
Аз не разбирам лишаването от всякакъв вариант за напускане през първата година без загуба на депозита. Месец-два-три предизвестие ок... ама всичко се случва в тоя живот.
А ако на теб по някаква причина ти се наложи да си ползваш жилището на осмия месец? Как се компенсира наемателя за предсрочно прекратения договор?

# 393
:::, попитах, защото има в други държави подобна практика, но ако текущия наемател инвестира време и енергия да намери наемател, който да хареса жилището и наемодателя го одобри и сключи договор с него, то първия си получава парите. Така наемодателя не губи дни без наемател. ...... Но пък явно 100% знаете какво се случва утре с Вашия живот, работа, семейно положение и тн.

Аз още първоначално се обърках от въпроса ви, сега като обяснихте какво сте имала предвид по съвсем друг начин звучи. Такава практика в БГ не съм чувала да има, и при такава ситуация нещата са съвсем различни.
Аз поставям човещината на 1во място - какво е написано в договора е ако се стигне до съд. По важното е 2 те страни да имат разбирателство. И съм в приятелски отношения и с бивши наематели и с бившите ми хазаяи.

Давате пример за чужбина, но според моят опит и информация в България собственикът е в много по голям риск и е възможно да бъде ощетен.

# 394
Това сме го обсъждали, че може да се впише идентична клауза за наемодателя да дължи.
Но предвид факта, че в София наемодателите основно диктуват пазара...
И не, не си права. Ако наемат краткосрочно, тогава да заявят, и ще се съглася но на по-висок наем.
И аз не съм длъжна да търпя неуредици и притеснения защото те не са си направили сметката някак си.

# 395
Casual, и аз точно за човещината думах. Искрено се радвам на добри взаимоотношения. И аз така ги разбирам нещата от живота. Hug

# 396
Casual, и аз точно за човещината думах. Искрено се радвам на добри взаимоотношения. И аз така ги разбирам нещата от живота. Hug

Основен принцип между хората би трябвало да е коректността във всяко едно отношение. С каква човечност е необходимо да се отнасяме към хора, които се изнасят без предупреждение /говоря по принцип, а не по случая с квартирата с течаща през входната врата вода, защото са споделяни не един и два такива случая из темите/, които не си плащат сметките. Защото е много човечно да завлечеш друг със сметки за парно за цял един отоплителен сезон, например.

А за практиката на запад, ако на наемателя се наложи да напусне по-рано от 12 месеца, и той сам потърси и намери наематели за оставащия по договор срок, като последните бъдат одобрени от наемодателя, няма лошо. Но в масовите договори пише, че имотът не може да се преотдава на трети лица. Имам не само правото, а и задължението, да знам кой обитава имота ми и нося отговорност, ако извършват някаква нелегална дейност там.

# 397
Договор като договор, трябва да се изпълнява. Когато забавите плащане или искате да прекратите предсрочно договор с А1 едва ли разчитате на тяхната човечност.

# 398
Къде написах, че става въпрос за преотдаване? "... и наемодателя го одобри и сключи договор с него, то първия си получава парите".
Не ми е хрумвало дори, че не трябва да знаете кой обитава имота.
Явно говорим на различни езици. Едните с презумпцията за коректност, другите за липса на такава.
Дай Боже всекиму наематели / наемодатели каквито заслужава. 👍

# 399
Можем да разтягаме лафове до безкрайност. Вие не сте написали за преотдаване. Написах го аз.

Да, напълно съм съгласна с последното. Заслужавам коректни наематели и не мога да се оплача от липса на такива.

А въпросната клауза за депозита, както и много други, се "родиха" в тази тема на база житейски опит - личен и на споделящите в темата.

# 400
Скрит текст:
Основен принцип между хората би трябвало да е коректността във всяко едно отношение. С каква човечност е необходимо да се отнасяме към хора, които се изнасят без предупреждение /говоря по принцип, а не по случая с квартирата с течаща през входната врата вода, защото са споделяни не един и два такива случая из темите/, които не си плащат сметките. Защото е много човечно да завлечеш друг със сметки за парно за цял един отоплителен сезон, например.
Това поведение не е нито коректност нито човещина.
Имах предвид случай както каза Велт - всичко се случва в този живот - някой дошъл да работи в града, изгубва работата си; друг му се налага да се върне при болен родител. Връщам депозита, като примерно се разбираме да  задържа част от него за периода докато се появи нов наемател.
Аз също съм със случай в който не си бяха плащали таксите за входа 4 год - 500 лв. И точно заради такива ще искам 2 депозита.

Който не желае да е наемател, може да плаща към банка да си закупи свое. Те обаче не връщат депозит Wink

Последна редакция: чт, 20 фев 2020, 08:37 от Casual

# 401
  • София
Брокерите винаги разпространяват идеи, които са им удобни на тях самите - така се спасяват от отговорност и повече работа, а получават сговорчиви и съгласни на всичко клиенти. Сприятеляването с бизес - партньора винаги вреди.

А  ако сме били съседки и приятелки от преди 1989г, какво правим?
Идва  демокрацията,  жената прави фирма за НИ, но  аз  я заплювам и забравям защото е станала безотговорна, мързелива изедница. А в същото време търся адвокат за сделки с НИ.
Само че, добрия адвокат няма да ми намери купувач за проблемен имот. Дори и сами да се намерим с купувача - адвоката кой знае каква каша ще забърка.

# 402
Който не желае да е наемател, може да плаща към банка да си закупи свое. Те обаче не връщат депозит Wink
Това е топ-яко! Wink

# 403
  • София
Някой наемодател практикува ли да дели вноската за входа с наемателя? Аз поне не съм чула някога някъде касиерът да събира отделно от наемател и наемодател вноската за месеца.
Фонд ремонт е условно понятие и в практиката пожелателно - обикновено с него се покриват недостатъчни наличности заради такива,които не плащат/забавят или дребни ремонти. С вноска от порядъка на 1 до 5 лева и с реалистична събираемост не виждам какъв ремонт би се направил, освен козметичен.

Аз съм касиер в блок със 136 апартамента. Фонд ремонти към момента е 4 лв и се плаща от НАЕМОДАТЕЛЯ. Така е по ЗУЕС и не е правилно тези пари да се търсят от наемател. Ако има някаква договорка да се ноеме от наемателя, тя е частен случай. Практически се случва по два начина - плаща се от наемателя, който си го приспада от наема или от наемодателя, в началото на годината - 48 лв не са космическа сума. Има около 20 апартамента с наематели, след обяснение от моя страна нямам проблем с никой Relieved

Другите суми, които събираме, са по 5 лв на човек (и куче) за общи разходи, за апарт. от 3-ти ет. нагоре и по 3 лв начовек/куче за 1-ви и 2-ри етаж. По закон се заплаща и за дете, навършило 6 г, но ние сме го гласували 7 год., защото никое малко дете не се движи само по асансьорите. Това съответно не е и разрешено.

# 404
  • София
Аз Категорично съм "за" в договора да има клауза, че се губи депозита ако напусне преди 1 години. Аз съм правила тази грешка, ... И какво? Уж на познати го дадох жилището, уж по-нисък наем, за да не се занимавам с брокери, уж ми сервираха че имат котка в последния момент. Айде от мен да мине, нали "добра котка" Grinning в чисто ремонтираният ми апартамент . Айде поставиха ми условие, да им купя спалня. Вярно е , че спалня нямаше в жилището, но имаше достатъчно други легла. Уж първо им хареса.
Депозита им отиде за спалнята  Thinking
На 6-стия месец, междудругото ме запитват дали няма да им продам жилището си, защото търсят да купят.... Dizzy Face
Аз изненадана.... нямаше и да знам де... че смятат да купуват ( уж са познати)

По Коледа точно се изнесоха след 9 месеца престой....оставиха ми сметки за 2 месеца, неплатени...
По Коледа какви нови наематели да търся?
Отделно извадих пари да им платя сметките за 2 та месеца ( те ги забравили Grinning )
И ми звъняха да ми пищят... там за едни 100 тина лева ... от изравяването накрая , дали са останали
Платих им и толкова...
Вече клауза - под 1 година - нъц депозит... ( то и без това не мога да ги принудя да платят последните сметки ако решат да не ги плащат... та какво?)

Общи условия

Активация на акаунт