Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 17

• 26 094
  • 768
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Отдава ни се възможност да купим или наемем имот там на цени доста под пазарните. И мислим или да го купим или да го преотдаваме.

А ако не го купите собственика на какво мнение ще е за преотдаването?
Или разчитате да издоите някой  неориентиран старец?
В моите договори преотдаване е забранено и ако се случи - договора не важи, хитреците си заминават.

# 421
  • София
Отдава ни се възможност да купим или наемем имот там на цени доста под пазарните. И мислим или да го купим или да го преотдаваме.

А ако не го купите собственика на какво мнение ще е за преотдаването?
Или разчитате да издоите някой  неориентиран старец?
В моите договори преотдаване е забранено и ако се случи - договора не важи, хитреците си заминават.
Собственикът няма нищо против и ще знае, че е преотдаден. Няма нищо незаконно, неморално и т.н. Просто ни предложиха възможност, няма да обяснявам подробности.

# 422
Извинявайте, обаче споровете от предишната страница са доста глуповати и безпочвени. Какво се дърлите отново коя страна каква била, като първо - ясно, че тука сме от най-свестните изключения, нале, второ - апартаментът не става за двоен депозит и състоянието му предполага проблеми с немателите? Въобще, принципната страна на нещата се нищи през 5 страници, аман вече. Аз се изумих как наемодател пуска шейната за двоен депозит и избягали наематели с течаща вода, и всички наемодатели наскачаха, а то излезе, че жилището си е наводнено и наемателите затова са избягали.  Наемодателят е бил некоректен в случая. Много удобно прескачате тоя факт.

# 423
Извинявайте, обаче споровете от предишната страница са доста глуповати и безпочвени.
. .. Наемодателят е бил некоректен в случая. Много удобно прескачате тоя факт.
Тя темата за депозитите се измести извън конкретният казус.
Никой не е прескочил факта, даже обратното доста хора изказахме мнение, че не е коректно да се предлага имот с нерешен проблем.

# 424
Явно не съм била достатъчно ясна относно състоянието на апартамента, макар че темата вече пое в друга посока искам да дам яснота. Да получих обаждане от домоуправителката за теч от входната врата на апартамента, но при отиване на място буквално час след това се установи , че такъв няма никъде и явно е имало разсипана вода пред самата врата, което естествено не решава проблема с теча от горният етаж. В някой постове нещата загрубяха изключително бързо и нещата се изкараха далеч по лоши от колкото са в действителност, както вече казах искам да реша проблема с теча възможно най- бързо и след това да предлагам жилището. Надявам се повече да не се обсъжда моят въпрос.

# 425
Аз разбирам колко е неприятно да ти напуснат имота само след няколко месеца, че и щети да оставят. Особено умишленото причиняване на щети е отвратително и е ужасно, че в повечето случаи пиеш една студена вода.
Обаче, ако на седмия месец от живота в жилището, се случи нещо (предложение за много добра работа в друг град/чужбина, болест на близък, което не са приели в ясла, уволнение от работа и последващата невъзможност да се плаща), кой е цивилизованият начин наемателите да напуснат? Колкото и да си си направил сметката не можеш да си 100 процента сигурен, че след половин година няма да те съкратят. Извиване на ръце е такъв договор. Колко коректни трябва да са наемателите, че да си платят последните сметки, да оставят апартаменра изчистен и в добър вид И да си загубят два депозита, понеже по някое време им се е случило нещо, добро или лошо, обаче то не устройва наемодателя?
И никой не ми отговори какво става, ако се случи обратното освен че може да се включи такава клауза. Мен ме интересува какво са предприели наемодателите, които имат клаузата за едната година, а не какво би могло евентуално да се направи на теория.

Последна редакция: чт, 20 фев 2020, 14:29 от Welt

# 426
В най-най-най-добрия случай ще ти дадат 1 наем компенсация, дори 2 да са, което хич не ми се вярва, с тия пари какво точно ще направиш - 1-2 седмици Airbnb макс, и после?

# 427
Аз разбирам колко е неприятно да ти напуснат имота само след няколко месеца, че и щети да оставят. Особено умишленото причиняване на щети е отвратително и е ужасно, че в повечето случаи пиеш една студена вода.
Обаче, ако на седмия месец от живота в жилището, се случи нещо (предложение за много добра работа в друг град/чужбина, болест на близък, което не са приели в ясла, уволнение от работа и последващата невъзможност да се плаща), кой е цивилизованият начин наемателите да напуснат? Колкото и да си си направил сметката не можеш да си 100 процента сигурен, че след половин година няма да те съкратят. Извиване на ръце е такъв договор. Колко коректни трябва да са наемателите, че да си платят последните сметки, да оставят видеото изчистено и в добър вид И да си загубят два депозита, понеже по някое време им се е случило нещо, добро или лошо, обаче то не устройва наемодателя?
И никой не ми отговори какво става, ако се случи обратното освен че може да се включи такава клауза. Мен ме интересува какво са предприели наемодателите, които имат клаузата за едната година, а не какво би могло евентуално да се направи на теория.

Бих подписала каквато клауза поиска наемателя за неустойки от моя страна, в случай, че прекратя едностранно договора по-рано от 12 месеца от сключването му, ако прекратяването му не е по вина на наемателя - щети, неплатени сметки, неспазване на реда в сградата и пр. Интресно е, че никой наемател не е искал такава клауза. Явно им вдъхвам доверие.

Веднъж ми се случи наемателят да поиска тримесечно предизвестие вместо стандартното едномесечно. Никакви проблеми. За мен е по-добре дори.

# 428

Обаче, ако на седмия месец от живота в жилището, се случи нещо (предложение за много добра работа в друг град/чужбина, болест на близък, което не са приели в ясла, уволнение от работа и последващата невъзможност да се плаща), кой е цивилизованият начин наемателите да напуснат?

Имаше отговор на предишната страница - проявява се нормална човещина. Не можеш да гарантираш това в договор, нито да го опишеш и подпишеш.
Между другото, също такива форсмажорни обстоятелства могат да сполетят и наемодателя и да му се наложи да даде предизвестие за освобождаване на апартамента преди края на договора. Ами човешко е - на мен ми се случи (семейни обстоятелства). Дадохме стандартното предизвестие от един месец и си го изчакахме, въпреки че това ни причини доста голямо неудобство. А наемателите чакаха до последния ден, мисля че смятаха, че ще се откажем. По никакъв начин не сме ги притискали да напуснат по-рано. Обяснихме им, че ако напуснат по-рано - примерно ако си намерят ново жилище по-рано, ще им върнем частта от наема, който са предплатили.

# 429
Както някой вече писа наемодателя няма интерес да освободи жилището си когато има добър изряден наемател.
Като наемодател ми се случвало 2 пъти да пусна предизвестие - 1. заради некоректни платци наематели и 2. заради продажба на апартамента. Не е било в първата година - но и тогава бих процедирала така давам предизвестие, изчаквам докато си намерят друго жилище, връщам депозита след оглед и плащане на всички сметки, единсвеното по различно е че ще върна брокерския комисион от 1/2 наем, защото е по моя вина
Колкото и да си си направил сметката не можеш да си 100 процента сигурен, че след половин година няма да те съкратят. Извиване на ръце е такъв договор..
Не повече от който и да е друг Договор на принципа на абонамент. Тук за разлика от договор с фирма, ако са читави хората от двете страни може неусетно да минат нещата. Големите компании са друга работа -  чух за случай с Виваком които са искали наследници на починал да заплатят неустойките !

# 430
Мандаринка, извинявай, но това е абсолютно противоречие. Хем отношения ясно описани в договор, хем после надежди за проявяване на човещина и възможности за компромис.
Как да ги вземе някой сериозно договорите в такъв случай? Какъв е въобще смисълът да се подписва договор, осеян с точки и подточки с разни преувеличения, че после да си говорим колко сме човечни и разбиращи. Важи за двете страни. Аз като подпиша договор го подписвам с цялото съзнание, че ще го спазвам и бих била благодарна да не преувеличават в него, за да може после съвсем нормални неща да се изкарват като прояви на човечност и широкоскроеност.
Да си изкарат предизвезвестието до последния ден е напълно нормално нещо, предполагам описано в прословутия договор.
Да ви споделя, че ние си подадохме предизвестието преди няколко дни и до края на май напускаме жилището. Дано не се обърка нещо, макар че и да искахме да останем в града, пак щеше да се наложи да напуснем заради голям ремонт на покрива. Началото на май ще почнем с дребните ремонти и изнасяне. Искам да сменим челото на чекмеджето под фурната, понеже е в ужасен вид заради лошото и уплътнение. Знам само, че е икейска кухнята, ама нищо повече. Сигурно ще говоря с наемодателката да ми даде повече информация, че да не се лутам поне. Няма да се налага да пребоядисваме тук-там, понеже ще разтурят почти целия горен етаж, но подробности ще уточняваме по-нататък.

# 431
Велт, няма никакво противоречие в написаното от мен. Просто смятам, че договорът не може да обхване всички и всякакви житейски ситуации.
Давам пример - по договор да речем, че ако се пусне предизвестие преди 8-9 или някакъв такъв месец, не се връща депозита. ОК, това е гаранция срещу прелетни птички, които не са си направили добре сметката и са се изхвърлили с парите, които могат да осигурят. Но се случва нещо непредвидено, форсмажор - човекът си чупи крак, излиза в дълъг болничен, необходимо е някой да го гледа и трябва да си се прибере в къщи при роднините - мама и тати, децата или който и да е там. Е, няма да му задържа депозита, защото това е форсмажор и човещина.
Или роднина се разболява и се налага човекът да се изнесе веднага и да се прибере бързо. Няма да задържа депозита, ще му направя сметка на наема и ще върна всичко до момента на изнасянето. Няма да начислявам неустойки за неспазено предизвестие, защото все пак сме хора и на нас може да се случи. Ще оставя някакви пари от депозита за покриване на ток/парно/вода, които няма как да се сметнат в момента на изнасянето.
Аз така мисля и така бих направила. Ако всичко до момента е било коректно със сметките, нямам причина да се формализирам.
Ако почнат или продължат да ми играят игрички с некоректно отношение като чести забавяния при плащанията, лоша подръжка на имота - тогава договорът си е договор, ще си държа на него.

# 432
Welt, асо дефектът е производствен, защо ти ще го сменяш. И какви дребни ремонти, нали сте наематели?

# 433
Живеем в Германия. Тук като се изнасяш се пребоядисва жилището в бяло и се запълват дупки, които си пробивал. Ние имаме закачени разни етажерки и картини, цветни боядисани стени и такива. Нямам нищо против да го направим, все пак сме живели четири години тук и ми е било уютно и приятно без да трябва да пазя стената от две дупки и да живея като в болница.
За чекмеджето ще видим.

# 434
Извинявайте, обаче споровете от предишната страница са доста глуповати и безпочвени.
. .. Наемодателят е бил некоректен в случая. Много удобно прескачате тоя факт.
Тя темата за депозитите се измести извън конкретният казус.
Никой не е прескочил факта, даже обратното доста хора изказахме мнение, че не е коректно да се предлага имот с нерешен проблем.
Да, обаче както се измести, така се надъхват някои.
Разбра се, че има поне един проблем конкретното жилище - ваната на горния етаж. А се задава въпрос за 2 депозита, че да се задържали наемателите. Това някакъв майтап ли е?
Първо се оправи жилището, после се мисли какви клаузи за оставане да се включат. 350 лв в Сухата река е достатъчно евтино. От хубаво и евтино никой не бяга. Нали после на новото място пак трябва да остави депозит - да не ги берем по дърветата тези пари, че ще излитаме през 3 месеца към нова квартира, с нов наем, депозит и бромисионна? Логика, нещо? Помислете малко и дефинирайте точно проблемите.

Общи условия

Активация на акаунт