Обсъждане на имотни обяви-14

• 24 734
  • 746
  •   1
Отговори
# 285
По повод дискусиите за доходите в Сф. Свалих статистиката за 2009 и 2019. Разликата е 106% в средната брутна заплата. Цените на жилищата се увеличиха драстично, но в никакъв случай това увеличение не е 100%.

Последна редакция: пт, 31 яну 2020, 18:58 от TafTaf

# 286
От статията по-горе:''В София средната работна заплата към края на миналата година е 1711 лева''
Изобщо нямам такива лични впечатления,нито наши приятели.Познаваме хора печелещи много повече,но те са: управител на банка,доктори и един в ИТ сферата.Повечето са м/у 1000-1500лв.Кварталните продавачки не взимат и 800лв.В лидъл според рекламите-1450лв.преди данъци.В билла 1350лв.макс с купища условия.Пак преди данъци.Хигиенистките винаги са на минималната.Дограмаджии 1300лв.Поне така са ми казвали.Правят се стъкмистики,публикува се и хората извън София си мислят,че тук е супер.

Средна, минимална и прочее заплати винаги се дават бруто - преди облагане и удръжки. Така е по цял свят.

# 287
  • София
Ба и гълъбарника. На цената на семеен хотел на Слънчака...

# 288
Само от любопитство питам. Би ли споделил при положение, че за 2-3 години ти е скочила двойно заплатата, на фирмата печалбата скочила ли е двойно? Защото е съвсем нормално когато служителите дават всичко от себе си и печалбите на фирмата се качват заплатите също да се увеличават пропорционално. Но са малко фирмите, които за 2-3 години са си вдигнали двойно печалбата.
Еее, Нико - бива ли така, уж си бизнесмен. Би трябвало да разбираш от икономика.
Печалбата на повечето фирми е много зависима от т.нар. оперативен левъридж. Просто обяснено: при малко увеличение/намаление на оборота, при печалбата се наблюдава многократно увеличение/намаление.
Най-простия пример е: оборот 100 хил.лв. фиксирани разходи 90 хил.лв. (а повечето разходи са фиксирани - сграда, заплати, и т.н.)
Ако фирмата вдигне цените или обема на продукцията си само с 10% до 110 хил, то печалбата ще стане 110-90= 20 хил.лв. тоест увеличение със 100%
Така че печалбата колко се е вдигнала хич не е фактор. Трябва да се гледа приходите (оборота) колко се е вдигнал, защото от него се плащат заплати, а не от печалбата.
То много фирми и на загуба работят една, две или повече години подред - но заплати пак трябва да плащат, даже и да ги вдигат ежегодно, защото иначе кадрите ще избягат и ще трябва съвсем да затворят.
Трябва ли надълго и нашироко да смятам и обяснявам точно с колко трябва да се вдигне оборота за да направя двойни заплатите? Предполагам, че дори на счетоводния ми отдел, ще отнеме повече от 15-20 минути, а пишейки за удоволствие в този форум определено няма да загубя време да правя точни сметки. В дадения случай примера ми е достатъчен за да онагледи какво имам предвид. П.П. В петата минута на интервюто този човек ще каже точно каквото мисля и аз. Самото интервю започва около третата минута. https://www.youtube.com/watch?v=N9bs2PdPQnI

Последна редакция: пт, 31 яну 2020, 19:30 от Анонимен

# 289
И все пак, има една бариера, при която с фиксирания брой служители, имаш лимит на приходите. Колкото и много да работят, това е.
За да увеличиш двойно парите, трябва: по-голямо помещение, повече служители, по високо-технологичнонпроизводство, което пък изисква друг вид разходи.

Тъй че не може да се каже, че увеличаваш двойно дохода, и петорно печалбата, а запазваш същите разходи. Би могло да е вярно, само ако преди това фирмата е била доста неефективна?

# 290
Не случайно написах, че е трудно веднага да се каже с колко трябва да се увеличи оборота за да може заплатите да скочат двойно и накрая печалбата също да е по две.

# 291
Така е, няма единствена вярна формула, защото зависи и от вида на работата Wink

# 292
Тази оферта е обект на ограничено вътрешно предлагане.
Лелеее, ограничено вътрешно предлагане...
https://m.imot.bg/results?rub=1&floor_from=2&kv_min=42&a … &slink=57bhrj

# 293
На мен ми излиза списък с гарсониери в Люлин-9 и Люлин-10, не конкретна обява.
Но разбрах "идеята" на ограниченото вътрешно предлагане Laughing

Направи ми впечатление, че Люлин-9 преобладаващо са по-евтини от Люлин-10, а разстоянията не са много големи между двата микрорайона. Аз следя Люлин-10 от известно време и от 2 месеца ми се струва, че почти няма движение. 69000 в Люлин-10 първо се появи от собственик - беше написал, че се продава само до началото на февруари и край, който купил-купил. След това явно го налазиха брокери и изчезна личната му обява.

# 294
А каква е идеята на "вътрешното предлагане"? Фалшива обява за зарибяване или...?
Все си мисля, че трудно могат да ме изненадат агенциите, но описанията на предлаганите жилища са повече от абсурдни. Имам чувството, че всеки имот е със следното описание - функционален, слънчев, прекрасен, супер ниска цена. Ето например тази обява:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a15804864132729 … k=57c4lg&f1=1
Този апартамент го предлагат и като в Студентски град, и като във Витоша. За функционалното му разпределение и самостоятелната кухня просто нямам думи. Западното изложение също не му е плюс (почти няма слънце през зимата, а през лятото е ад).
Следя отдавна предлагането в Сф и се учудвам, че такива имоти се купуват като топъл хляб.

# 295
  • София
Това май е в новата страда на "Бароко" на бул. "Симеоновско шосе", до "Макси". Онази на метри от далекопровод, където един работник пострада при строежа. Формално е от страната на кв. Витоша, но е с качество като за Студентски град.

# 296
  • Бургас
Този апартамент го предлагат и като в Студентски град, и като във Витоша. За функционалното му разпределение и самостоятелната кухня просто нямам думи.
Kа Хоум Ту Ю обявите звучат по един и същ начин, дори за различните градове. И негативите описват като предимство, много са сладки. Сигурно минават курс Laughing

# 297
Е, това за изложението на даден апартамент. Който не е живял с западно изложение, той не е наясно за адската горещина през лятото и също толкова адския студ през зимата. От такова изложение бягам  със 100 км/ч

# 298
  • София /Абсурдистан
Самостоятелната кухня си е ок, но западното изложение е само за особено топлолюбивите. У нас е И-З изложението, западната страна е ад през лятото и без климатик никак не може и хем съм на 2-ри етаж.
В предишния ни офис бяхме югозапад на 18 ет, 2 климатика едвам се справяха. На 12-ти ще е същото.

# 299
Самостоятелната кухня си е ок, но западното изложение е само за особено топлолюбивите.

Кухня няма, още повече пък самостоятелна. Има дълъг, предълъг коридор, в който могат да се наредят кухненски уреди. Но... за пръв път виждам ново жилище, в което от входа попадаш направо в кухнята. Да не говорим колко е нехигиенично в пространството за оставяне на външни обувки и връхни дрехи да се готви. Много ми е интересно дали само този апартамент е такова недоразумение или всичките са като него.

Общи условия

Активация на акаунт