Захранване - въпроси и отговори - тема 7

• 33 171
  • 740
  •   1
Отговори
# 480
Curlly много ти благодаря! 🍀

# 481
Мами, на 5+ сме. Имаме въведени зеленчуци тиква, картоф, бял морков, пащърнак, батат, тиквичка, морков. С АБКМ сме и ниско желязо. С какво да продължи захранването - жълтък, месо, плод или каши? Имам домашни яйца, заготовка пуешко на плазмон, оризова каша и плодови пюрета на Хип
Здравей, може да въведеш ябълка, круша, банан, оризова каша. Не бързай с месото преди 6 месеца, и моят син също беше с ниско желязо, но към годината компенсира. Вторият ми син е сега на 8 месеца и още не съм дала жълтък, само заешко и пуешко.

# 482
  • Варна
Захранване рано е едно, а въвеждането на 10 неща за един месец друго. На тая крехка възраст трябва още по-внимателно и бавно да се въвеждат нещата, а не през два дни нещо ново и да се чудиш какво още да вкараш...

# 483
  • Sofia
Но тя не е казала,че ще въвежда всичко накуп, а доколкото аз разбрах имаше въпрос кое от изброените неща със запетая да въвежда сега. Аз никъде не прочетох,че ще въвежда месо, каши, жълтък и т.н за един месец...

# 484
До 6я месец си продължавайте със зеленчуците, започнете и плодовете, правете комбинации с вече въведени зеленчуци... Лично мнение.. После вече започнете кашите, можете да ги предлагате и с плод вътре, после месо, жълтък, глутен... Тази поредност за мен е удачна. Захранване на 4 месеца заради ниско желязо /ХГБ е необосновано, ако е много ниско - има си препарати, които се изписват, ясно е, че на тази възраст от храна, а тя не е много, не могат да се повлияят тези показатели.Но ок-така сте решила, така сте направила. Подчертавам, че постът ми е без капка упрек-всеки си гледа детето както реши,тук се дават само съвети по конкретни въпроси.

# 485
Голямата беше захранена 4+ ,
на 6 месец имаше нисък хемоглобин
( не много нисък).
Макар че бях почнала да давам пилешко и жълтък по малко педиатъра пак изписа Малтофер капки за 3 месеца. На контролата хемоглобина беше се вдигнал спряхме капките. На една годинка хемоглобина беше в норма. На АМ беше.
Не мисля че на тази възраст 4-5 месечно ще вдигне хемоглобин с пюрета.
Лично мое мнение.

# 486
Всяко дете е индивидуално и захранване на 4+++ не е противозаконно или опасно за него. Напълно си е в реда на нещата, когато лекарят прецени. Желязо от количеството твърди храни,  които приема една бебе на тази възраст, едва ли ще вдигне, но пък за рефлукса често ранното захранване е спасение. След зеленчуците,  бих преминала на безглутенови каши. С плодовете бих изчакала и бих дала след кашите.

Последна редакция: пн, 27 апр 2020, 13:45 от Не се сърди, човече

# 487
Ама то детето вече е на 5+, доколкото прочетох. И аз бих препоръчала животински продукти след 6-ти месец, а сега безглутенови каши. Каши обогатени с желязо дали не са вариант?
Въпросът на жената не беше относно ранното захранване, майките и бебетата сме различни, както и нуждите ни. Все пак захранването може да започне от 17- та седмица нататък, без значение от личното ви мнение Stuck Out Tongue Winking Eye

# 488
  • Варна
Но тя не е казала,че ще въвежда всичко накуп, а доколкото аз разбрах имаше въпрос кое от изброените неща със запетая да въвежда сега. Аз никъде не прочетох,че ще въвежда месо, каши, жълтък и т.н за един месец...
Това, което аз прочетох беше списък на въведените досега неща и те са адски много за един месец. А като се има предвид, че говорим за 4 месечно бебе, което на практика усвоява само и единствено мляко звучат направо фрапиращо много. Не коментирам ранното захранване, а скоростта, с която се въвеждат нови храни.

# 489
Въвела е зеленчуци само. 5 или 6 зеленчука, но само зеленчуци за 1 месец.

# 490
Благодаря на всички, които изказахте мнението си. Идеята ми беше друга, не ви исках мнение дали съм захранила рано или не, нито това колко неща имам въведени. Не мисля че са много зеленчуците, които съм давала досега. И не съм казала, че веднага ще дам месо или жълтък. Не бързам за никъде и не съм захранила на 4+ заради ниско желязо или хемоглобин. Захраних на тази възраст, защото детето повръщаше, седи си полуседнал, изявява интерес към нашата храна. Захраних първо с тиква 5 дни, после картоф 3 дни. Тогава детето получи диария с кървави нишки в памперса и посетихме гастроентеролог. Оставиха ни в болница за изследване и се оказа алергия към белтъка на кравето мляко. Докторката препоръча да продължавам със захранването с бели зеленчуци и после да въвеждам останалите, мога да давам плодове, жълтък, каши от киноа спелта пшеница, месо. Всичко това с времето си. Сега сме на 5+,с въведени зеленчуци и круша. Продължавам напред! Хубав ден и бъдете здрави🍀

# 491
Ами като всичко е с времето си значи знаете, казали са ви какво и кога да давате.

# 492
Здравейте,
да Ви попитам предстои ми въвеждане на жълтък, на 10м сме.
Какво Ви е мнението за даване на жълтък от  домашни кокошки( баба ми си ги гледа и има в изобилие) Бях срещата инфо отдавна, че ако се дава домашно яйце, то трябва да е престояло седмица. Вярно ли е или се бъркам, но не мога да открия къде съм го чела това.
Благодаря!

# 493
  • Пловдив
Аз винаги съм давала домашни яйца. Свекър ми отглежда кокошки и има домашни яйца. Как ли пък не ще давам пари за яйца от магазина, при положение, че имам домашни. Варя ги 15 минути просто, да станат твърдо сварени. От 7 месец дадох жълтък, вече е на 1г и 4 м и е яла само домашни яйца. Нищо и няма. За престояването - за първи път го чувам.

# 494
Ние cме нa 6 меcецa и половинa, имaм въведени уcпешно тиквa и морков, и не толковa уcпешно пъщaрнaк и кaртоф. Виждaм, че повечето въвеждaте жълтъкa доcтa къcно, cпоред вac могa ли дa го въведa преди дa cтaне нa 7 меcецa детето? Имa ли мaми, които зaхрaнвaт c яйцa купени от мaгaзинa, в чужбинa cъм и нямaм вaриянт зa домaшни яйцa, нaй-доброто което могa дa нaмеря ca био яйцa от някой био мaгaзин

Общи условия

Активация на акаунт