Как брокерите усложняват нещата

• 20 349
  • 372
  •   1
Отговори
# 255
Ами ето това е узурпирането на пазара от брокери. Но иначе продавачи и купувачи имаме "избор" дали да ползваме брокерски услуги. И най-вероятно, ако клиент е видял вашата обява, ако има глупостта да сподели с брокера си, ще бъде разубеден изобщо да отиде на оглед. Ето това получават клиентите срещу 3% комисионна - натоварване на цената на имота с още 3% за тяхна сметка или ограничаване на предлаганите им оферти спрямо тяхното търсене.

Последна редакция: ср, 30 ное 2022, 11:36 от TafTaf

# 256
натоварване на цената на имота с още 3% за тяхна сметка или ограничаване на предлаганите им оферти спрямо тяхното търсене.
3% без ДДС, т.е. 3,6% на практика. А дали си внасят ДДС-то - само те си знаят.

# 257
Задавам си един въпрос. Продавам жилище, като в обявата съм написано изрично: без посредничество на брокер. Обаждат ми се частни лица, но и брокери. Когато попитам брокерите при какви условия биха ми водили клиенти отговора е при 3% комисионна.  Или същия процент прибавят към моята цена и я плаща купувача. Ами защо бе холам. Аз ще отварям жилището, ще го промотирам по някакъв начин, не аз съм ви търсила, а Вие ще си гушнете по 3% и от мен и от купувача. Малка ми е необяснимо.

Ами сложете върху цената 3%, ако участва брокер в сделката и  готово.

# 258
Задавам си един въпрос. Продавам жилище, като в обявата съм написано изрично: без посредничество на брокер. Обаждат ми се частни лица, но и брокери. Когато попитам брокерите при какви условия биха ми водили клиенти отговора е при 3% комисионна.  Или същия процент прибавят към моята цена и я плаща купувача. Ами защо бе холам. Аз ще отварям жилището, ще го промотирам по някакъв начин, не аз съм ви търсила, а Вие ще си гушнете по 3% и от мен и от купувача. Малка ми е необяснимо.

Ами сложете върху цената 3%, ако участва брокер в сделката и  готово.
Тези три процента върху цената може да направят имота непродаваем. Откъде накъде ще си товари продажната цена заради някакъв, с когото няма нищо общо?

# 259
Ами най-малкото ще се откаже от много потенциални купувачи, на които брокерите просто няма да покажат имота. А 3% за купувач, който наистина търси определен имот са нищо

# 260
Ами най-малкото ще се откаже от много потенциални купувачи, на които брокерите просто няма да покажат имота. А 3% за купувач, който наистина търси определен имот са нищо
Хич не са нищо на 200 х. евро, колкото струва един що годе читав тристаен апартамент. И какво означава "няма да покажат имота" във века на интернет и многобройните платформи за обяви за НИ?

# 261
Моето впечатление е, че потенциалните купувачи рядко следят сами обявите. Страх ли ги е (чувстват се несигурни, защото не са го правили преди), мързи ли ги или просто смятат, че щом брокерите това работят, значи разбират тези неща (младите и интелигентните са склонни така да мислят, по мои наблюдения) и звънят на 1-2-3 обяви, пък който брокер се окаже най-напорист да ги омае, той ще спечели.
И има го моментът, че брокерите (поне някои агенции) си имат обща база данни и си обменят оферти, не всички вероятно са публични. Познават се по агенции и/или лично. Не е проблем да натоварят купувача с двойна оферта.
Моят случай беше такъв - едната брокерка ми е видяла обявата и ми звъня (заедно с доста други), другата (с купувача) ѝ звъннала по тяхна обява (във вътрешната база данни) и "моята" брокерка ѝ предложила и моето жилище да видят. Брокерката на купувача не си е дала труда да прегледа имот-бе-ге-то, щеше да вземе двойна комисиона.

# 262
  • София /Абсурдистан
Купувачите също си гледат обявите за имоти , дори и да имат брокер. Та едва ли брокера може да не заведе някого. И дори да стане така, в сайтовете за имоти гледат и купувачи.

# 263
И представа си нямаш колко много купувачи НЕ гледат сайтовете, след първоначалния преглед и след като брокер ги е хванал да им търси.
В някоя друга вселена или в някое друго време сигурно ще може да се разчита САМО на брокерите.

# 264
И представа си нямаш колко много купувачи НЕ гледат сайтовете, след първоначалния преглед и след като брокер ги е хванал да им търси.
В някоя друга вселена или в някое друго време сигурно ще може да се разчита САМО на брокерите.

Именно, непознатото е много страшно и сложно и хората се плашат. И някак по презумпция приемат, че който взема пари е експерт. И после си патят от това. И не са само брокерите. Сещам се за фирмите, които вземат пари за да помагат на кандидатстуденти да кандидатстват в чужбина... Същата пасмина са - некомпетентни, незаинтересовани, гонещи свои интереси... Колко деца са прецакали, а на други са взели пари за нещо, което и те са можели да си свършат (децата).

# 265

Именно, непознатото е много страшно и сложно и хората се плашат. И някак по презумпция приемат, че който взема пари е експерт. И после си патят от това. И не са само брокерите. Сещам се за фирмите, които вземат пари за да помагат на кандидатстуденти да кандидатстват в чужбина... Същата пасмина са - некомпетентни, незаинтересовани, гонещи свои интереси... Колко деца са прецакали, а на други са взели пари за нещо, което и те са можели да си свършат (децата).
Потвърждавам. И на този пазар няма регулация, точно като при брокерите.

# 266
  • София /Абсурдистан
Аз ще купувам имот и гледам всичко. Всякакви сайтове, частни обяви и всичко възможно. Не бих се доверила на никого, знам какво ми трябва и го търся. Мой адвокат ще прегледа и провери всички документи. Брокерите гледат същите обяви, няма да предложат нещо, което не е обявено вече. Това последното от опит.

# 267
Аз ще купувам имот и гледам всичко. Всякакви сайтове, частни обяви и всичко възможно. Не бих се доверила на никого, знам какво ми трябва и го търся. Мой адвокат ще прегледа и провери всички документи. Брокерите гледат същите обяви, няма да предложат нещо, което не е обявено вече. Това последното от опит.
Аз също. Но вече няма частни обяви, или поне на мен ми убягват. Някакси като бяла лястовица са. Следва адвокат и така....Още една подлост на брокерите е , че не изкарват на показ интересните и евтини неща, които понякога излизат, а си ги купуват те или някои от техното обкръжение. А такива регулярно излизат, точно преди седмица с изненада разбрах за продадено от някакъв дядо  жилище, съсед на моя приятелка на смехотворна цена. Веднага питах кой го е купил и естествено се оказа родственик на брокерка.

# 268
  • София /Абсурдистан
Аз гледам и във Фейс, и в ОЛХ, в Базар бг, във Фейс има групи, продават без посредник. Има частни обяви, обикновено си пише, че е от собственик. На няколко пъти и сама си намерих собствениците, друг въпрос е, че имотите не бяха това, което търся.

# 269
Не считам, че е подло, ако извадят пари и си купят имот. Техни са си, ще си ги харчат както намерят. Не считам също, че някой е длъжен да показва всичките си имоти. Как ще определям аз кой бизнес, каква политика да има? Но, признавам, мислила съм да се запиша за агент, за да попадна на нещо свястно за мен. Ама няма как да работя на две места, в два града, и да съм успешна и на двете Wink
Днес подписахме предварителен договор за имот, без посредник. Даже си делим разхода с продавача в частта по прехвърлянето. Адвокат провери за тежести, прочетохме си предварителния договор, внесохме изменения по своя преценка. Платихме си нотариална заверка, за да не вземе да се откаже човекът до другия месец. И те тва е, има и бели лястовици някога

Общи условия

Активация на акаунт