Как брокерите усложняват нещата

• 20 342
  • 372
  •   1
Отговори
# 270
Именно, непознатото е много страшно и сложно и хората се плашат. И някак по презумпция приемат, че който взема пари е експерт. И после си патят от това. И не са само брокерите. Сещам се за фирмите, които вземат пари за да помагат на кандидатстуденти да кандидатстват в чужбина... Същата пасмина са - некомпетентни, незаинтересовани, гонещи свои интереси... Колко деца са прецакали, а на други са взели пари за нещо, което и те са можели да си свършат (децата).
Мали това как ме тригърна...
Аз преди няколко години едва разбрах, че изобщо съществува такава услуга като "помагане за кандидатстване". И бях шокиран. Като човек, който е завършил университет в чужбина съм минал през тая процедура и знам, че не е нищо особено. Най-трудното е да имаш нужните оценки и успех, което така или иначе никой не може да свърши вместо тебе. Оттам насетне е въпрос на процедура, която е публично описана.
Евентуално от такава услуга би имало смисъл, ако кандидатстваш в 5 различни държави с различни правила. Но повечето кандидатстуденти си избират 1 или макс. 2 държави, и там вече където влязат. Обикновено кандидатстването е еднакво в рамките на дадена държава, с минимални особености между университетите. Всичко е описано пределно ясно как се прави. Щом ние (моето поколение) се справихме в едно време, когато интернета капеше през аналогов модем, а еврото още не съществуваше като валута, не знам на днешните какво им пречи.

# 271
Ха сега и аз да си споделя одисеята с брокери. Продавам жилище в голям областен център. Обяви в олх и имот бг. И излишно написано без посредничество на брокер. Ами вече изглежда е общовалидно всеки да ползва брокер. Обява с подробно  описано жилище. Снимки бол.  И кой се обажда. Едно частно лице и единадесет  брокери. И понеже днес реших двама брокера да доведат клиенти, те и двамата сякаш в един глас. Ами комисионна включили ли сте  в цената. И защо моля? Аз ще отварям и показвам жилището, вие ще го промотирате за своите клиенти.

# 272
Ха сега и аз да си споделя одисеята с брокери. Продавам жилище в голям областен център. Обяви в олх и имот бг. И излишно написано без посредничество на брокер. Ами вече изглежда е общовалидно всеки да ползва брокер. Обява с подробно  описано жилище. Снимки бол.  И кой се обажда. Едно частно лице и единадесет  брокери. И понеже днес реших двама брокера да доведат клиенти, те и двамата сякаш в един глас. Ами комисионна включили ли сте  в цената. И защо моля? Аз ще отварям и показвам жилището, вие ще го промотирате за своите клиенти.
Ами откажете им сделка, нека клиентите им да разберат, че поради това че са с брокер, няма да могат да купят от Вас.

# 273
Така и направих. Но ако частни лица продължават да не хвърлят по едно око на обявите като търсят жилище, а ще хвърлят торба пари на агенции не зная в бъдеще каква позиция ще заема.

# 274
  • Пловдив
Проблемът е, че брокерите всеки ден бълват стотици обяви, почти всички платени, за да излизат първо те и така обявите от реалните собственици остават много назад и стават трудни за откриване.

Преди години един приятел си търсеше апартамент под наем. Харесал си апартамент и се уговорил с брокер за оглед, но междувременно продължил да рови в обявите. 15 страници!!! по-назад открива обява за същия апартамент, но от собственика. Естествено, че веднага го нея през собственик.
Агенциите дори не са ходили да видят жилището, а директно свалят снимките и ги качват в своя обява. Но той имаше късмет - за много от собствениците няма значение дали е през агенция (ако не им струва нищо) и си уреждат малък кастинг за апартамента. Първо всички огледи и после сами си избират на кого. (Това за наемите)
 Без съдействието на собствениците също щеше да се прочисти пазара от плявата.

# 275
Аналогичен случай съм, едно към едно..
Така и направих. Но ако частни лица продължават да не хвърлят по едно око на обявите като търсят жилище, а ще хвърлят торба пари на агенции не зная в бъдеще каква позиция ще заема.
Писала съм назад в темата. Просто хората (някои) са си глупави с извинение, и искат всичко да им е "сигурно" по техни думи, ползвайки услугите на брокер. Колко дълбоко се заблуждават горките, не знаейки че брокерите, както и нотариусите не поемат никаква финансова отговорност при евентуална инфекция. Те не са и чули дори за адвокати по недвижими имоти. Готови са да се разделят с огромна сума ей така , за брокера, с обяснението че жилище веднаж се купувало. Същите иначе едно кафе им е свидно да почерпят някого, но точно този тънък психологически момент са нацелили брокерите и брулят наивниците като гладен циганин джанка.
Проблемът е, че брокерите всеки ден бълват стотици обяви, почти всички платени, за да излизат първо те и така обявите от реалните собственици остават много назад и стават трудни за откриване.
И това е така, права сте...

# 276
В olx като се натисне частни обяви излизат обявите на частни лица, не че и там не са се намърдали брокери, но те са съвсем малко на общия фон.

# 277
  • София /Абсурдистан
Не е трудно да намериш частни обяви, стига да потърсиш.

# 278
Последният имот купихме без брокер. Другата седмица ще е окончателният договор. Става дума за покупка сега в момента, а не преди някакви години

# 279
Изчетох всички мнения за брокерите. Аз от една година продавам имот в топ центъра на София и много брокери минаха през него. И точно същите приказки изприказваха - щом имотът стои вече една година на пазара значи му има нещо, документите не са наред, собственикът не е наред. Е да, ама не - всичко си му е наред, (за ремонт е, разбира се) и аз съм абсолютно НОРМАЛНА. Просто не подписвам никакви договори с брокери, държа си на цената, която искам и всички документи са наред. НО имотът не се продава - частните лица (няколко на брой) се опитват да смъкват цената, търсят кусури, ремонтът бил скъп и т.н. Всички големи агенции се изредиха - Адрес, Явлена, Ера, и т.н. Пристигаха на рояци! Дори една брокерка като видя, че не се давам, последно ми предложи да ми извади всички документи по имота за 600 евро??? И аз й казах, че всичко съм си извадила - данъчна декларация за 17 лева, скица на имота за 10 лева и т.н. Как ги докара тия 600 евро??? Друга ми каза, че отделно от 3 % комисионна, трябва да платя разноски за реклама и маркетинг в размер на 1000 евро. Абе луди хора... Та продължавам да си продавам имота сама. Когато се продаде, тогава - аз не бързам.

# 280
 Очевидно цената ти е висока, с вдигането на цените може  и да стане продаваемо след някой месец.

# 281
В момента всички добри имоти заминават доста бързо. Или поне до скоро беше така. Щом този стои може би е надценен.

# 282
Ами не е надценен - смъкнала съм цената доста - в абсолютния център е се пак. Там цените са много по-високи. И какво значи добър имот? Това е стара кооперация, няма асансьор, но е тухла, санирана, поддържана. Да, апартаментът е за тотален ремонт, като всички стари апартаменти и с оглед на това цената е нормална - не съм я определила аз, а брокер според цените в района.

# 283
Не се засягай, просто търсим причина, защото не е нормално. Познат продаде подобен апартамент в Иван Вазов (но с асансьор) само за седмица. При това без брокер и обяви - само залепи бележка на таблото във входа, че продава и съседите и техни познати и роднини се наредиха на опашка да гледат и един купи.

# 284
О, в никакъв случай не се засягам - просто споделям опит. А в кооперацията всички знаят, че продавам, но пак казвам - всеки се опитва да смъкне от цената, а аз държа на нея. Двама купувача се явиха, но не стигнахме до споразумение. Единият направо си ме рекетираше - да изповядаме сделката на половин цена, пък другата допълнително, да платя нотариалните такси всичките, т.е. и данък придобиване, а другият директно каза давам толкова - с 60 хиляди евро по-малко, защото ремонтът щял да струва много повече.

Общи условия

Активация на акаунт