Как брокерите усложняват нещата

• 20 307
  • 372
  •   1
Отговори
# 285
Ако искаш да се договориш с брокер, да си сложи неговата комисионна над твоята цена

# 286
Проблемът при дамата е,че няма търсене за конкретния имот. Предполагам е етаж над 3ти с тавани поне 3 метра без асансьор. По-вероятно около 5ти. Иначе има брокери, които биха прежалили втората комисионна и все щяха да се свържат с жената и да уредят сделката.
Мога дори да дам пример за 2ма такива брокери, от различни агенции.
Наистина ремонтът на имот без асансьор би бил доста тегав. И това определено сваля цените доста под средните за района, а състоянието пък съвсем.

# 287
Проблемът при дамата е,че няма търсене за конкретния имот. Предполагам е етаж над 3ти с тавани поне 3 метра без асансьор. По-вероятно около 5ти. Иначе има брокери, които биха прежалили втората комисионна и все щяха да се свържат с жената и да уредят сделката.
Мога дори да дам пример за 2ма такива брокери, от различни агенции.
Наистина ремонтът на имот без асансьор би бил доста тегав. И това определено сваля цените доста под средните за района, а състоянието пък съвсем.
Хм, може и да сте прав. Етажът е 3, тавани 3 и нещо, няма асансьор. Но пък има таван и мазе, които направо се подаряват, а това са едни 20 квадрата и не са включени в общата площ от 97 кв. За основен ремонт. Три причини - не са малко. А, и няма парко място - ма то къде в центъра има парко място??? НО: за инвестиция става - ако се стегне може да се продаде за повече. Мястото е в топ центъра, всичко има наоколо - магазини, ресторанти, детска градина, градинка. Не го хваля имота - просто му казвам предимствата. Там съм израснала все пак.

# 288
Мисля, че видях обявата Ви и съвсем добронамерено ще Ви кажа, че имате нужда от брокер (въпреки че не ги харесвам)
1. Снимките са тъмни и не показват същността на жилището, а само минуси. Изглежда схлупено.
2. Пълно е с лични вещи на вероятно 3 поколения. Това пречи на потенциалния купувач да види красотата на имота.
3. Липсва схема на жилището. Това е основополагащо за жилище за ремонт, за да се види могат ли да се правят преустройства и т.н.
4. Снимка с некролог на съседната врата не мисля, че има място при представяне на нещо за продан.

Ако това е обявата Ви, то не мисля, че цената е проблемът, дори не и етажът, а маркетинга. Описанието също е дълго и поетично, но не с детайли за улицата. Бих писала "намира се на ул. Еди коя си" или ако не искате да споменавате улицата, някакъв близък обект. (Сега има описание на галерии и ресторанти, които никога не съм чувала и не ми дават особено инфо за апартамента).

Наемете хамали да изнесат цялата покъщнина - ще отнеме 2-3 дни, сложете схема с размери на имота, направете по-приветливи снимки и според мен бързо ще продадете жилището на исканата цена.

Последна редакция: пт, 06 яну 2023, 14:36 от HappyHeartbeat

# 289
Мисля, че видях обявата Ви и съвсем добронамерено ще Ви кажа, че имате нужда от брокер (въпреки че не ги харесвам)
1. Снимките са тъмни и не показват същността на жилището, а само минуси. Изглежда схлупено.
2. Пълно е с лични вещи на вероятно 3 поколения. Това пречи на потенциалния купувач да види красотата на имота.
3. Липсва схема на жилището. Това е основополагащо за жилище за ремонт, за да се види могат ли да се правят преустройства и т.н.
4. Снимка с некролог на съседната врата не мисля, че има място при представяне на нещо за продан.

Ако това е обявата Ви, то не мисля, че цената е проблемът, дори не и етажът, а маркетинга. Описанието също е дълго и поетично, но не с детайли за улицата. Бих писала "намира се на ул. Еди коя си" или ако не искате да споменавате улицата, някакъв близък обект. (Сега има описание на галерии и ресторанти, които никога не съм чувала и не ми дават особено инфо за апартамента).

Наемете хамали да изнесат цялата покъщнина - ще отнеме 2-3 дни, сложете схема с размери на имота, направете по-приветливи снимки и според мен бързо ще продадете жилището на исканата цена.
Разсъждавате като брокер. Я се поставете на мое място? Интересно, защо ли продавам апартамента? Да се досещате? Хамалите струват пари, и то доста пари. Доста обяви с подобни апартаменти са с мебели и вещи. Не мисля, че това пречи. Не знам дали точно моята обява сте видели, но не считам, че трябва да се пише адреса точно в обявата - се едно да поканите на тепсия крадците или други недобронамерени брокери или клиенти. Изобщо този маркетинг, който предлагате, го предлагат всички брокери.

# 290
Лиричните описания, които издават че обявата е от собственик, винаги малко ме плашат. Защото виждам, че собственикът е все още силно емоционално свързан с имота си, и за него не е стока като стока, Ами е семейният му апартамент, в който той вижда само плюсове и спомени.

# 291
ей, предизвикахте голям интерес с тези коментари, сега и аз ще я потърся обявата

# 292

Разсъждавате като брокер. Я се поставете на мое място? Интересно, защо ли продавам апартамента? Да се досещате? Хамалите струват пари, и то доста пари. Доста обяви с подобни апартаменти са с мебели и вещи. Не мисля, че това пречи. Не знам дали точно моята обява сте видели, но не считам, че трябва да се пише адреса точно в обявата - се едно да поканите на тепсия крадците или други недобронамерени брокери или клиенти. Изобщо този маркетинг, който предлагате, го предлагат всички брокери.

Една стара пословица казва, че за да получиш първо трябва да дадеш. Тоест за да вземеш големите пари се налага да инвестираш някаква малка сума. Ти не искаш, добре. Обаче така и не си получила големите пари и то както разбирам в пика на пазара. И как очакваш нещо да стане различно сега, когато хората се надъхват за спад на цените и не купуват толкова ентусиазирано? Не, че не може и да имаш късмет, всичко е възможно. Но става дума за подобряване на шансовете. Но, решението си е твое.

# 293
Пропуснала съм обявата (ако е имало линк), но както и да е...
И аз съм съгласна с писалите - изнасяне на багажа, прилични снимки, описание - без лирически отклонения.
За цената - твърда цена за мен е ОК, ако е подпазарна, т.е. да не се пробват допълнително за спорта да свалят цената. Иначе става непродаваемо жилището.

За хамалите
Скрит текст:
Хамали "Милчев", пробвайте да им звъннете. Аз бях доволна от тях, не бяха теслари.

# 294
А все нещо може и да се продаде - книги, мебели, посуда, вещи.  Обикновено от една къща може да се съберат 500 лева от обяви в OLX. И ето ги парите за хамали за непродаваемото.

# 295

Една стара пословица казва, че за да получиш първо трябва да дадеш. Тоест за да вземеш големите пари се налага да инвестираш някаква малка сума. Ти не искаш, добре. Обаче така и не си получила големите пари и то както разбирам в пика на пазара. И как очакваш нещо да стане различно сега, когато хората се надъхват за спад на цените и не купуват толкова ентусиазирано? Не, че не може и да имаш късмет, всичко е възможно. Но става дума за подобряване на шансовете. Но, решението си е твое.
Аз съм инвестирала в обявата - тя е пусната като топ обява от септември месец - плащам си я, не е безплатна. За съжаление не мога да си позволя повече. Нито хамали, нито професионален фотограф. Всички сте прави, но всеки знае себе си. И да, естествено е да съм емоционално свързана с имота, след като съм родена и израснала там. Не виждам защо това трябва да плаши, както е споменала дамата. Не ми е приятно, че трябва да го продавам, но се налага.

# 296
Явно вече сте получила практични съвети, но вместо да се вслушате, роптаете срещу тях, което вероятно Ви е класифицирало като проблемен продавач в брокерската гилдия. Със сигурност има брокери-факири, които и в това състояние ще го продадат, но със сигурност не без заплащане.
Ето пример как може да бъде представен апартамент за тотален ремонт:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c166731060443044
Светли снимки със схема, вижда се изложението, терасите. Бих добавила и квадратурите на стаите, но все пак е ориентир.

А относно крадците - и по вашите описания с Гугъл мапс човек може да се ориентира за адреса, просто няма изобщо да тръгне да го търси, защото нито снимките, нито описанието са appealing. Затова и идват само купувачи-изнудвачи.
Моят последен съвет е да изнесете багажа /целия/, да направите нови снимки в светъл ден откъм южното изложение и сутрин на източното, и след това да калкулирате цената на хамалите + 3% и да пуснете обява с нова квадратура, включваща мазето и тавана, описвайки това в описанието. Така ще влезете в следващ ценови диапазон (100+кв.м.), а Вашето жилище със сигурност е по-голямо от доста сходни, обявени за 100+ кв.м., при положение, че има 3 общи помещения. След това правете огледи с агенции и им дайте комисион. Пак ще получите желаната цена, но ще имате стотици мотивирани брокери да продават голям централен апартамент.
П.С. писали сме едновременно - след като нямате пари за хамали, Ви трябва брокер факир - такъв, който продава всичко. Само че на него ще платите много повече от на хамалите.

# 297
Явно вече сте получила практични съвети, но вместо да се вслушате, роптаете срещу тях, което вероятно Ви е класифицирало като проблемен продавач в брокерската гилдия. Със сигурност има брокери-факири, които и в това състояние ще го продадат, но със сигурност не без заплащане.
Ето пример как може да бъде представен апартамент за тотален ремонт:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c166731060443044
Светли снимки със схема, вижда се изложението, терасите. Бих добавила и квадратурите на стаите, но все пак е ориентир.

А относно крадците - и по вашите описания с Гугъл мапс човек може да се ориентира за адреса, просто няма изобщо да тръгне да го търси, защото нито снимките, нито описанието са appealing. Затова и идват само купувачи-изнудвачи.
Моят последен съвет е да изнесете багажа /целия/, да направите нови снимки в светъл ден откъм южното изложение и сутрин на източното, и след това да калкулирате цената на хамалите + 3% и да пуснете обява с нова квадратура, включваща мазето и тавана, описвайки това в описанието. Така ще влезете в следващ ценови диапазон (100+кв.м.), а Вашето жилище със сигурност е по-голямо от доста сходни, обявени за 100+ кв.м., при положение, че има 3 общи помещения. След това правете огледи с агенции и им дайте комисион. Пак ще получите желаната цена, но ще имате стотици мотивирани брокери да продават голям централен апартамент.
П.С. писали сме едновременно - след като нямате пари за хамали, Ви трябва брокер факир - такъв, който продава всичко. Само че на него ще платите много повече от на хамалите.
От всичките ви писания лъха агресивност и нападателност? Защо така? Тук обсъждаме даден имот, не трябва непременно да се съгласявам с вас. И не, не роптая, приемам съветите ви на ПРОФЕСИОНАЛЕН брокер, но давам и моите аргументи защо не мога да ги изпълня. Като гледам всички съвети са еднотипни - нищо ново не ми казахте? И защо да съм проблемна? Затова, че искам сама да го продам, без брокер?

# 298
И защо да съм проблемна? Затова, че искам сама да го продам, без брокер?

Не, аз имам седем - осем сделки през живота си и общо взето без брокери (понякога с "полуброкер" на приятелски начала). Не само, че няма нищо лошо да продадеш сама, даже е похвално. Но не е лесно и се искат и усилия, и умения, и (за съжаление) някаква инвестиция.

# 299
  • София /Абсурдистан
Не съм брокер и не съм видяла обявата. Ще дам мнение от позицията на купувач. От известно време търсим да купим определен имот. Нагледах се на жилища, пълни с всякакви боклуци, което пречи правилно да се прецени самият имот. В обявите -  снимано е какво ли не, само не и това, което трябва. Видях и дворове, задръстени с боклуци  до степен да не може да се влезе. Старо обзавеждане рядко ще харесат новите собственици. Трябва да останат само мебелите, с които е обзаведена стаята. Или ако са паянтови-всичко на боклука и се снимат празни стаи, което е и най-доброто нещо. Ако нямате възможности или не ви се занимава, може да разчистите и сама и малко по малко ще стане. Аз поне това бих направила. Казвам го най-добронамерено.

Общи условия

Активация на акаунт