Как брокерите усложняват нещата

• 20 361
  • 372
  •   1
Отговори
# 240
Е, има и хора, продаващи сами, без брокер. Познат наскоро продаде така за седмица. Хем даже не е пускал обяви, а само уведоми съседите. Но май това е голяма рядкост, макар от друга страна и продавачите да предпочитат да го правят така, за да не ги налазят брокери. Но тези оферти не се разчуват.
За София такива обяви са изключително малко. Ако се интересуваш от конкретни райони с принципно ниско предлагане, шансовете ти са 0. За продавачите, особено при атрактивен имот, брокерите не са особен проблем. Поне ти показват имота, а не си губиш времето ти. В пазар с високо търсене, купувачите са най-прецакани.

# 241
Silverstone, я кажи в Щатите и Канада купувачите изповядват ли на пъти по-ниска цена, за да плащат по-малки данъци?
Да не са луди.Ако стане фал,контрата да е у тях.Освен това много ще се набие на очи сделка в пъти по-ниски цени.Само това е достатъчно да привлече вниманието на всякакви служби.А те наистина не спят.Освен това средностатистическите граждани са с пари на светло.Ако е продал нещо е на сметката му в банката.Ако трябва да изтегли и  кредит към първата сума,пак всичко се вижда.Там няма такова животно:кеш.Освен в много тъмните бизнеси,където се въртят милионите от наркотици и т.н..Предполагам знаете,че си плащат с карта,дори и най-малките сметки.По-големи суми в брой привличат вниманието дори на персонала.
Скрит текст:
Мен това лекичко ме дразни.Знаят кога и къде съм заредила с гориво.В колко часа.После в колко съм пила кафе в Старбъкс,какво съм похарчила в  Walmart и т.н.

# 242
Silverstone, я кажи в Щатите и Канада купувачите изповядват ли на пъти по-ниска цена, за да плащат по-малки данъци?
Не само това, но цените са много по-високи, че и % за брокера също.

# 243
И на нас ни отказаха леки, бих ги нарекла дори козметични промени в ПД, те си имали бланка, техните супер-дупер юристи-професионалисти били ги писали,  нямали такава практика...То и нашите предложения за промяна не бяха от баба Мара от пазара, пак от юрист бяха. Взели стоп-капаро от купувача, 3-4 месеца спаха, присетиха се точно преди Коледа, че им изтичал някакъв срок за стоп-капарото за сключване на ПД или да го върнат, та се разбързаха...Взеха си комисионата, получиха всички документи за собствеността и заспаха отново за 3-4 месеца. Отказаха да получат уведомление за НЕподновяване на ексклузивния си договор. След неколкократни напомняния от нас като продавачи уж се размърдаха, трябвало още нещо да се вади като документ. Ама се оказа, че ще отнеме 2-3 месеца ваденето. Среща в офиса им, уж супер-дупер професионалните им юристи ровят документите, напомняме, че сме дали еди-си-какъв документ, отговор "А аз защо не съм го видял/а?" (това от юриста), айде пак юруш ровене из листЯта, юркане на секретарки, "Ама кога сте го дали?" (още на ПД)... цирк отвсякъде...Пак казвам - от големите агенции бяха.

# 244
Почти всичко се изписа вече по темата, не знам в София как е, в провинцията винаги съм продавала без брокер, купихме и два пъти чрез брокер от обява. Брокерката преди да мине сделката при нотариуса си поиска комисионната в офиса, като и двете страни и наброихме кеш еквивалента на една едногодишна миньорска заплата. Прибра си парите в дамската чанта. Естествено касова бележка не получихме, та става дума за едни чисти и необложени пари от въздуха. Четирите документа на кръст които трябваше да извади купувача, си ги извади човека сам. Ролята на брокера беше да публикува обявата в три сайта за продажби и фейсбук, където я видях и да си вземе паричките. На едно листче хвърчаща хартия беше написала на продавача къде и какви документи ще трябва да извади. Същото можех да му го кажа и аз. Един добър адвокат по недвижими имоти при нас взема хонорар 400 лева. Несъизмеримо по компетентен от всеки един брокер . Ако толкова ви е страх се обърнете по добре към адвокат. Винаги съм недоумявала защо още не ги изринат от пазара тия готованци. Когато съм продавала НИКОГА не съм продавалa чрез агенции. Винаги са ме налазвали брокери, и винаги съм им отказвала услуги. В резултат на отказа ми винаги са ми подливали от чиста злоба вода, пред клиенти в офисите им са коментирали моя обява за продажба. Просто човек купил жилище от мен ми го е казвал. Какво правят - ами започват да изтъкват недостатъците, доукрасявайки ги по неповторим техен си брокерски начин. Абсолютно всичко, като се почне от годината на строеж и се стигне до всичко останало, локация, изпълнение и т.н. Загадъчно и двусмислено си задават пред клиента въпроса - ама нещо доста дълго се заседява тая обява, най вероятно нещо с документацията не е наред...А падне ли веднаж сянката на съмнението в главата на клиента относно законноста той вече започва да се разколебава. Лично на мен такива хватки ми не действат, защото знам къде какво и как да проверя и не ме е страх, но повечето купувачии са мнителни и им е достатъчно да се откажат.

Последна редакция: чт, 24 ное 2022, 20:32 от Maria 56

# 245
Joy Преди няколко години,преди да тръгне сегашният бум ли е,балон ли е на продажби на жилища,на едни приятели брокерите така са им внушавали.Апартамента дълго се задържал,обявата.Да кажем повече от месец.Падала му цената.Да бе,ще мухляса.През 2017г.не беше започнало сегашното чудо,възход,балон или каквото е.Търсех наематели и една брокерка поне 4 пъти звъня да ми предлага да го продам.Ето това е некоректна работа.Ако съм искала да продавам,ще си пиша в обявата.Айде гладна да се пробва веднъж,но четири пъти е грозно и просташко.

# 246
Joy Преди няколко години,преди да тръгне сегашният бум ли е,балон ли е на продажби на жилища,на едни приятели брокерите така са им внушавали.Апартамента дълго се задържал,обявата.Да кажем повече от месец.Падала му цената.Да бе,ще мухляса.През 2017г.не беше започнало сегашното чудо,възход,балон или каквото е.Търсех наематели и една брокерка поне 4 пъти звъня да ми предлага да го продам.Ето това е некоректна работа.Ако съм искала да продавам,ще си пиша в обявата.Айде гладна да се пробва веднъж,но четири пъти е грозно и просташко.
Ама ти сам себе си гледаш.
Смени гледната точка, може някой клиент много да е искал точно твоя апартамет да купи (да допуснем бил е на оглед като наемател, има пари) и брокерката е обслужвала неговия интерес, не твоя.

# 247
Допускаш такъв вариянт,ок.Случаят обаче беше съвсем друг.В онези години имаше лееееко излизане от платото и нямаше много сделки.Брокерката си гледаше само нейният интерес.Глад няколко години,имаше малко продажби.Съответно мижави доходи за великите схемаджии агенциите.Тя дори нямаше готов клиент,защото нямаше да го премълчи.Тя предлагаше да го обяви за продажба.Не исках да продавам,какво да ги правя тези пари,да се обезценят?От дцк,борси и подобни нито разбирам,нито ме влече.Не съм рисков играч.Както казва една потребителка,по-добре да ми капе,но редовно.Иначе един ден наистина ще продавам,но момента не е дошъл.

# 248
В онези години имаше лееееко излизане от платото и нямаше много сделки.
Ако имаш в предвид годините непосредствено преди пандемията, да, наистина имаше плато, от което според мен нямаше излизане. Доста трудно се продаваха жилища, чакаше се дълго за сделка, търсеха се преди всичко ( ако въобще може да се каже "търсеха" атрактивни имоти с добра локация , гледка и т.н..Стагнация си беше, нагласата беше друга. В един момент незнайно и лично за мен необяснимо, с обявяването на пандемията търсенето изведнаж се съживи и цените тръгнаха нагоре. Де факто в рамките на една година може да се каже че се повишиха двойно. Хубавите имоти изчезнаха на часа, доста отдавна, а на тезгяха се поставиха коптори които преди бяха непродаваеми. Мухлясали, мръсни, никога не ремонтирани нужници на високи етажи и лоши квартали започнаха да се изкупуват като топъл хляб и то на ненормално високи  цени, жилища които преди никой дори не би и погледнал камо ли да купи. Психозата обзе народа, който не от нужда, а от страх да не загуби все по обезценяващите си спестявания се юрна като стадо да купува. Обяснението ми е, че народа е имал комулирани огромни спестявания, но се е правел на беден. Каквото е всъщност и сегашното положение. Ривем че сме бедни и нямаме, а всъщност това съвсем не е така. Спомням си го добре, поради факта че през 2018 продадохме голям и хубав апартамент, с чудесна локация и гледка, нямаше интерес, в рамките на половин година оглеждачите се брояха на пръстите на едната ръка и предлагаха обидно ниски оферти. Само след няколко месеца разбрах от брокерка, че единият от хората който идваше на оглед и ми предлагаше смешна сума, е купил от нея мижава панелка в низвергнат квартал на значимо по висока от моята цена, и и е казал че ужасно съжалява че е изпуснал офертата ми, но не е очаквал подобен развои на нещата. А те всъщност както знаете се развиха необичайно бързо. Та хората, които тогава наистина имаха нужда от жилище, но се правеха на тарикати и се пазареха, в края на крайщата си вкараха болезнен автогол. В момента мисля че сме в състояние на плато. При нас в провинцията взеха да излизат доста оферти ( явно кризата наистина си казва думата) и то на цени доста под пиковите които се наблюдаваха в определен момент.

# 249
Позачетох се в темата със следобедното кафе и установих, че съм голяма късметлийка. "Семейната" ни брокерка (две генарации ползват услугите и) се свързва с колежки и обяснява какво търсим, ако тя няма - те пък и пишат още преди да са пуснали онлайн, ако получат оферта. Аз така я разбирам тази професия; човек, който да е с много контакти и предлага нещо, което аз самата да не мога да намеря/ направя. Тази година например ползвахме услугите и, защото искахме определени точки в договора, както и предпочетохме да влезем в чуждата кантора с наш посредник. Досега винаги ми е била полезна, явно наистина е някакво изключение.

Скрит текст:
Когато родителите ми продаваха, също не е стигнало до интернет. Явно работи с изградена мрежа контакти и няма нужда.

# 250
В онези години имаше лееееко излизане от платото и нямаше много сделки.
Ако имаш в предвид годините непосредствено преди пандемията, да, наистина имаше плато, от което според мен нямаше излизане. Доста трудно се продаваха жилища, чакаше се дълго за сделка, търсеха се преди всичко ( ако въобще може да се каже "търсеха" атрактивни имоти с добра локация , гледка и т.н..Стагнация си беше, нагласата беше друга. В един момент незнайно и лично за мен необяснимо, с обявяването на пандемията търсенето изведнаж се съживи и цените тръгнаха нагоре. Де факто в рамките на една година може да се каже че се повишиха двойно. Хубавите имоти изчезнаха на часа, доста отдавна, а на тезгяха се поставиха коптори които преди бяха непродаваеми. Мухлясали, мръсни, никога не ремонтирани нужници на високи етажи и лоши квартали започнаха да се изкупуват като топъл хляб и то на ненормално високи  цени, жилища които преди никой дори не би и погледнал камо ли да купи. Психозата обзе народа, който не от нужда, а от страх да не загуби все по обезценяващите си спестявания се юрна като стадо да купува. Обяснението ми е, че народа е имал комулирани огромни спестявания, но се е правел на беден. Каквото е всъщност и сегашното положение. Ривем че сме бедни и нямаме, а всъщност това съвсем не е така. Спомням си го добре, поради факта че през 2018 продадохме голям и хубав апартамент, с чудесна локация и гледка, нямаше интерес, в рамките на половин година оглеждачите се брояха на пръстите на едната ръка и предлагаха обидно ниски оферти. Само след няколко месеца разбрах от брокерка, че единият от хората който идваше на оглед и ми предлагаше смешна сума, е купил от нея мижава панелка в низвергнат квартал на значимо по висока от моята цена, и и е казал че ужасно съжалява че е изпуснал офертата ми, но не е очаквал подобен развои на нещата. А те всъщност както знаете се развиха необичайно бързо. Та хората, които тогава наистина имаха нужда от жилище, но се правеха на тарикати и се пазареха, в края на крайщата си вкараха болезнен автогол. В момента мисля че сме в състояние на плато. При нас в провинцията взеха да излизат доста оферти ( явно кризата наистина си казва думата) и то на цени доста под пиковите които се наблюдаваха в определен момент.
Мария, не знам какво си продавала 2018-та, но аз купувах и пазарът беше супер прегрял, изкупуваше се де що има в София, новото строителство още на чертеж, читавите имоти изчезваха мигновено, даже при покупка на срещата за плащане на капаро в агенцията, продавачът дойде и каза, че току-що му е предложил купувач с някакъв процент отгоре и той избира да продаде на него. Сделката се разпадна, добре че не платихме нищо. Но така или иначе, пазарът беше на продавачите, цените се вдигаха много бързо. Когато настъпи пандемията нещата замряха по естествени причини, то всичко беше замряло. Сега не зная как е, но за 2018 -та съм категорична.

# 251
При първия локдаун някъде 3-4 месеца беше замрял пазара, май. Хората (и аз включително) бая се бяха уплашили - то и нотариуси само дежурни имаше, огледи - виртуални. Но доста бързо се възстанови нормалната ситуация и бързо тръгнаха цените нагоре.

# 252
При първия локдаун някъде 3-4 месеца беше замрял пазара, май. Хората (и аз включително) бая се бяха уплашили - то и нотариуси само дежурни имаше, огледи - виртуални. Но доста бързо се възстанови нормалната ситуация и бързо тръгнаха цените нагоре.

Точно, документи се вадеха много по-трудно и за дълго време, нотариусите не работеха, на огледи не се ходеше... Но причините не бяха икономически, а страх и объркване от новата и непозната заплаха.

# 253
Задавам си един въпрос. Продавам жилище, като в обявата съм написано изрично: без посредничество на брокер. Обаждат ми се частни лица, но и брокери. Когато попитам брокерите при какви условия биха ми водили клиенти отговора е при 3% комисионна.  Или същия процент прибавят към моята цена и я плаща купувача. Ами защо бе холам. Аз ще отварям жилището, ще го промотирам по някакъв начин, не аз съм ви търсила, а Вие ще си гушнете по 3% и от мен и от купувача. Малка ми е необяснимо.

# 254
Задавам си един въпрос. Продавам жилище, като в обявата съм написано изрично: без посредничество на брокер. Обаждат ми се частни лица, но и брокери. Когато попитам брокерите при какви условия биха ми водили клиенти отговора е при 3% комисионна.  Или същия процент прибавят към моята цена и я плаща купувача. Ами защо бе холам. Аз ще отварям жилището, ще го промотирам по някакъв начин, не аз съм ви търсила, а Вие ще си гушнете по 3% и от мен и от купувача. Малка ми е необяснимо.
Аз ако съм клиент на такъв брокер, който не знае нищо за имота, не поема никакви задължения по предоставяне на документи ПРЕДИ каквото и да било плащане от моя страна, въобще няма да се занимавам. Пък вие сте и от другата страна, съвсем. Обяви всеки може да преглежда, както и да се обади по телефона, така че 3% от цена на НИ за такова нещо не давам.

Общи условия

Активация на акаунт