Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 937 538
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 17 910
  • В.Търново
Донякъде разбирам притесненията на родителите, чиито деца трябвало да си носят дезинфектанти. Но пък се сещам как навремето си имахме ден, в който си чистехме чиновете със спирт и ацетон, пък не сме се разболели или умрели. 
Едно е на спиртна основа, друго е дезинфектанти на хлорна основа и други вещества!!!!

# 17 911
Ами това е, че не трябва да тръгваш да излизаш ведната след като вече си добре, а да си спазиш максималния период на карантината, 14, 20 дни, не знам там колко беше..
Това ще го спазят има няма 10% от тия дето ще го изкарат леко и ще се подобрят. Без тест ще им дадат от ЛЛ по 5 дена болнични и т.н. а близките ще ходят на работа.
 Който много тества има случаи колкото в Италия и 10 пъти по-малко умрели, пък и случаите му намаляват вече ...

На моя приятелка мъжа й е международен шофьор. Прибрал се от Италия и тя се обадила на ЛЛ. Казала й, абе спокойно, какъв е тоя вирус. И тоя човек свободно си обикаля. И кой знае още колко такива случаи има.

Международният транспорт не може да спре! Моят мъж също това работи. В момента е в Италия! Моля се всичко да е наред!

Аз не казвам да спре. А като си дойде човекът, да не обикаля необезпокоявано навсякъде.

# 17 912
  • Sofia
https://www.theguardian.com/world/2020/mar/11/coronavirus-wuhan- … ainst-authorities Гардиън с обзор на интервю, дадено от шеф на болница в Ухан, съдържащо признания за цензурата и затаяването на информация, за да се запази "стабилността"...

# 17 913
С маски са вече, които не предпазват!!!!

# 17 914
Здравейте,
И аз съм от разтревожените. Мисля, че е наложително да се въведе пълна карантина и в България по примера на Италия и Дания и то веднага, а не когато случаите станат хиляди (доказаните)!
Следя темата за осмокласниците в бг мама, всъщност затова съм във форума. Там изготвиха писмо, с което се настоява за въвеждане на дистанционна форма на обучение за учениците веднага. Мисля, че това е абсолютно разумна мярка и то само една от необходимите. Копирам текста тук и пускам линк към темата, за онези, които желаят да пуснат имейли с текста му.
 ДО

Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ
                                                     МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Г-Н КИРИЛ АНАНИЕВ
                                                     МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ПРОФ. ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ
                                                     НАЧАЛНИК НА ВМА И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ,
                                                     СЪЗДАДЕН ВЪВ ВРЪЗКА С НОВИЯ КОРОНАВИРУС COVID-19

КМЕТОВЕТЕ НА ОБЩИНИ В БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Като родители на деца в училищна възраст с тревога научихме, че е взето решение в областите с увеличени остри вирусни инфекции, както и с доказани пациенти заразени с COVID-19  учебните занятия да бъдат възстановени.

В момент, в който Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията от COVID-19 за пандемия със загриженост за здравето както на децата, така и на възрастните роднини, с които те са в постоянен контакт, настояваме решението да бъде преразгледано. Докато опасността от заразяване не спадне значително да бъдат взети следните мерки:

1.   Да се въведе дистанционна форма на обучение.

2.   В населените места, в които това не може да се осъществи, да се дават указания за разучаване от учебниците на съответен материал, да се възлагат домашни за затвърждаване на наученото и да се определят дни за консултации с учителите по начин, предотвратяващ струпване на множество деца на едно място.

3.   При решение все пак за общ присъствен учебен процес да се отмени кабинетната система в училищата, работещи на този принцип. Всяка паралелка да има индивидуална класна стая, в които преподавателите по различните учебни дисциплини да ги обучават.
Примерни имейли:
 priemna@mon.bg; press_mon@mon.bg; s.meloyan@mon.bg; t.taseva@mon.bg; e.trichkova@mon.bg; rvangelov@mon.bg; minister@mh.government.bg; press@mh.government.bg;    goreshtalinia@mh.government.bg; ventzimm@yahoo.com; vma@vma.bg; jfandakova@sofia.bg;   tchobanov@sofia.bg; mmincheva@sofia.bg; zdraveopazvane@sofia.bg
линк към темата: https://www.bg-mamma.com/?topic=1179737.585

# 17 915

Добрата новина от днес - пациент 1 вече дори говори.

За коя страна става дума и колко време не е говорил.

# 17 916
Най-после започна адекватно поведение и приказки по ТВ.
По Канал 1 лекар пулмолог се появи с маска, обясни, че иска да научи хората , че е важно да се носят маски.
По Нова лекарка обясни колко е важно да има дисциплина и самодисциплина. Каза и че маските предпазват.

маски НЯМА, спирт НЯМА, защитни облекла НЯМА, дезинфекциращи препарати и гелове НЯМА, латексовите ръковици от тези сините вече и те са на привършване доколкото разбрах, незнам какво е положението със сапуна, но няма да се учудя ако в един момент и той стане дефицитна стока. И за какво предпазване става въпрос.

Защо пишете глупости? Пълно е със спирт по аптеките, също и ръкавици. Маски няма още от първата грипна вълна.

# 17 917
  • Варна

Добрата новина от днес - пациент 1 вече дори говори.

За коя страна става дума и колко време не е говорил.
Това звучи като "успокояващата" новина, че 38 годишния пациент 1 в Италия /дето уж кара леко/ вече диша самостоятелно.

# 17 918
  • На остров
Дания не е под пълна карантина както е Италия, правете разлика между взети мерки и затворени държавни училища и пълна карантина.

# 17 919
Чета за Норвегия, където живях много години, че в последните дни рязко се е увеличил броя заразени с потвърдена диагноза. От прочетеното разбирам, че властите са закъснели с мерките и вече е късно. Нито самолети от Италия са спирани, нито граници са били затваряни, нито училища и детски градини са затворени. Хора се връщали от ски почивка в Италия, от сватби в Иран, и т.н. и са заразили много хора покрай себе си.
Една приятелка ми каза, че от онзи ден работи от вкъщи, цялата фирма е затворена и всички работят от вкъщи, срещи по Скайп, и т.н.
Защо толкова държави подцениха проблема и не взеха мерки още в началото като се появиха първите случаи в Китай? Като чета тук, и в България явно е подценено.

# 17 920
Дания взе умно решение, кактописах и в темата за ваканциите, именно децата заразяват най-много хора, защото са много бройки, събрани на едно място и го карат без или с леки симптоми и не се усещат.
За съжаление тук продължават да повтарят, че не е опасно за тях. Така е, но са основен фактор за разпространението.
Защо пишете глупости? Пълно е със спирт по аптеките, също и ръкавици. Маски няма още от първата грипна вълна.
Потвърждавам. Вчера си купих спирт 70% от най-обикновена аптека и антибактериални кърпички от една от големите вериги супермаркети. Имаше си нормални количества.

# 17 921
Имам полет до Дания за празниците, купен от доста време. Надявам се да ни предложат да го отложа с няколко месеца. Не ми се гори с парите. Приятелят  ми е в северната час на Дания. Всичко е изкупено от супермаркетите. От това, което разбрах от майка му има 540 случая, но над 1200 са под карантина. За две седмици са затворили университета. Съветват ги всякакъв публичен транспорт да бъде избягван. Вие почвате ли да се подготвяте хранително и с лекарства? Вчера бях с маска в автобуса и всички ме гледаха странно... Аз не съм в рисковата графа, но това не значи, че не искам да го пренеса на възрастните.

Хич не идвай - тук е пълен хаос. Добре че започнах лека полека да пазарувам предните дни - сега няма нищо в суперите. Дъщеря ми е на опашка в сайт за онлаин пазаруване на храна - номер 25 000 е на опашката.
От понеделник всички занятия за всички ученици ще са онлайн - ученето не се прекъсва.
Не спирам да рева. Като за капак тук е буря от снощи. Сутринта ни падна комина на направи огромна дупка в покрива. А се очаква дъжд. Господ ни е убил. Психиката ми не издържа хора, това което се случва е сюреалистично

# 17 922
  • Пловдив
С маски са вече, които не предпазват!!!!

С маски са, защото са болни. От два дена кашлят срещу журналистите, пардон ... мисирките.

# 17 923
Дадоха информация за деца в тежко състояние в болница, ако не се лъжа в Австрия. Така, че аз не бих лежала на тази кълка.
Не само че има, но дори и да не се стигне до тежко положение като нищо може да зарази родителите си и те да се наложи да постъпят в болница, тогава кой ще го гледа това дете, ще го дадат на бабата да я умори ли?

# 17 924
Иран: +1075 нови, +75 нови смъртни случая.
Общо 10075 случая и 429 смъртни случая.

BREAKING: Iran reports 1,075 new cases and 75 new deaths; total confirmed cases reach 10,075 and 429 deaths https://t.co/eUoE2b20hL

Общи условия

Активация на акаунт