Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 954 392
  • 21 677
  •   2
Отговори
# 5 730
Чесън, прополис, цитруси, билки чайове, сироп от бъз, пилешка супа, ментолово масло People Construction Worker

Мдаа, това са правилните имуностимуланти, защото се прилагат в малки дози продължително време. Ония от аптеката са бомби. И действително може да се окажат с обратен ефект.

точно. аз ходя при проф, Христова от НЦЗПБ, тя е на същото мнение. даде ми имуномодулатор само когато бях по-зле /имам лаймска/.

# 5 731
  • Другата България
Това, което ме тревожи, е състоянието на здравеопазването и готовността на лекарите у нас. Представям си следната картина: връща се някой нахакан индивид от екскурзия в Италия. След няколко дни вдига температура. Цялата му арогантност на недосегаем и безсмъртен се изпарява моментално и хуква като луд при джипито. Ако е изтеглил късата клечка, става интересно. Ще зарази ЛЛ, защото за тях никой не е осигурил хазмат костюми, нито някакви сериозни предпазни средства, а оттам още хора, които случайно са ходили в близко време там. Близките и съседите, колегите също.... Джипитата ще дадат фира първи, това ще повлече ужасно много проблеми.У нас всяко нещо започва с направление от джипито. Ако не те изпрати, не ти обръщат внимание. Повечето хора познават само джипито си и нямат идея какво да правят, защото Бърза помощ в България на практика няма. А и не са оборудвани да превозват заразени от смъртоносни болести. Това е другата слаба брънка във веригата. Бърза помощ просто няма да дойде, нито ще приемат хора по спешните кабинети. Няма подготвени болници за много хора и най-лошото няма налични лекари. Паниката ни е сигурна, защото всички ще се изпокрият. Само мисълта, че тук ако се окажеш заразен е същото като да си сам в пустошта, като онзи по един американски канал, би ме накарало да се замисля сериозно дали да отида някъде и най-важно - ако отида дали да се връщам изобщо....
Ън, спри се. Дишай дълбоко и чети-и тук какво се пише и се поства, и по медии, и по ТВ вече достатъчно се шуми. Но не пиши глупости, темата се чете от много хора, и е нормално някой да се подведе по написана невярна информация.
Първо, повтаря се непрекъснато-не се ходи при джипито при съмнение за коронавиус, по-скоро при оплаквания, сходни със симптоми на коронавирус. Това се повтаря нонстоп, изразът с "даването на фира" на личните лекари звучи толкова грозно и грубо, че дори не си заслужава коментар. Повечето хора, които според теб "не знаят какво да правят, защото познавали само личните си лекари" всъщност прекрасно знаят какво да правят, вече, разшумя се, имат близки, деца, телефони, по всички новини постоянно вече се говори за това.
Второ, споменаваш Бърза помощ /която всъщност е Спешна помощ/ и че няма такава, че нямало да дойде, че няма да приемат хора по спешните кабинети. Ти кога последно извика СП за коронавирус? И тя не дойде? И не те приеха в спешен кабинет? И изобщо четеш ли това, което пишеш? Защо по ягодите трябва да звъниш на СП при симптоми за грип, било то и за коронавирус? Къде го чу, къде го прочете, кой го каза? Кой и къде написа и , че при съмнения за коронавирус приемат пациента в спешен кабинет? Там, наред с останалите други пациенти?
Линейката може само и единствено да те транспортира до лечебно заведение, в което да се направи тест или проба за вируса, на място у вас или в самата линейка никой няма да те реанимира, всъщност ти сама можеш да се придвижиш до мястото, на което да си направиш/да ти направят теста и за това не ти е необходима СП.  Хората ходят в РЗИ, това се тръби също постоянно, не в СП, не при "джипитата", дори се пише да не се посещават ОПЛ-тата, написаното пък, че всички "щели да се изпокрият" просто е ....ами безумно е. Кои всички-лекари, лаборанти, сестри? Къде да се изпокрият, защо да го правят? Просто наистина звучиш параноично на моменти, съжалявам, ако отново ще накърня нечии чувства, но вече казах, че при написани откровени безумия няма как да остана безразлична. Много информация има тук, в темата, с линкове, клипчета и статии, доказана, разказана, показана, но такива интерпретации тип приказки под слънчевия храст могат да подведат доста хора, което точно в този момент не е необходимо.
Скрит текст:
За Бърза помощ. Не знам наясно ли си колко трудно и при какви условия работят 90% от спешните отделения в страната. Че няма линейки, че в някои /повечето/ области във ФСМП-тата има по 2, макс 3 линейки, които обслужват район с над 10 села понякога и недай Боже да станат две катастрофи едновременно с пострадали хора, на различни места, и да има една баба с инфаркт на трето... нещата стават просто трагични. Че работещите във филиалите са 90% фелдшери, че реаномобилите са единични бройки, че не достигат дефибрилатори, реаниматори? Спешна помощ затова е спешна, за наистина спешни състояния, такива, които застрашават човешкия живот в момента, и понякога е въпрос на минути. Нощес един мъж уби жена си в София и направи опит да се самоубие, на 4-тата минута на адреса имаше две линейки и мъжът беше откаран в Пирогов, реанимираха го по пътя, беше "пътник". Ето за такива случаи са линейките, не за да превозват Пена и Гана, дошли си от воаяж в чужбинско, вдигнали температура и решили, че държавата, някой друг трябва да се погрижи за тях. Ами не, те сами трябва да го направят, всеки сам носи отговорност за здравето си и това на семейството си.

Последна редакция: вт, 25 фев 2020, 17:06 от Merri_An

# 5 732
Мисълта ми е, че масово хората нямат здравна култура, независимо от какво са болни. Затова изобщо не ме учудва, че е ходил болен на пресконференцията.
Нали е тъп министър на здравеопазването...Ама Иран, какво искаш.

# 5 733
  • Маниакалното чистене е признак за неудовлетвореност.
Нов и първи случай на положителна проба за коронавирус в Лигурия.

# 5 734
Merri_An чудесни идеи даваш, някой болен да вземе да се качи на автобус 604 за да иде до ВМА. Браво. Вярно, че Ън и тя малко панически пост е написала, ама и ти не си много права, по-скоро съветите са да се обадиш на телефонната линия, която "уж" отговаря за такива случаи, от там вече да се реши как да се действа, линейка ли ще дойде или ти с колата ли ще отидеш. Ако някой болен тръгне с транспорта, ще изпозарази една камара хора. А иначе при масово заразяване като в Ухан, надали ще има значение за джи пи дали ще го посетиш, то без това шансовете му без костюм да го хване са 200%.

# 5 735
Не мисля, че има работодател, който ще изгони някой от работа, защото е решил да предпази колегите си от зараза.
И смятам, че трябва да се използват отпуски - платени или неплатени за целта, а не да се товари здравната система, която не се знае дали ще издържи преминаването на заразата.
И не вярвам, че някой, връщащ се от екскурзия в Италия, не може да изкара две седмици у дома си на свои разноски.
Ако е бил командировка, тогава разбирам работодател да поеме разходите.

# 5 736
  • Пловдив
Абсолютно подкрепям Мери-Ан и искам да добавя, че е силно препоръчително да не се подмятат и медикаменти/медицински усторйства из темата като "препоръчайте ми инхалатор" - и веднага някой казва "Х е добър". Ама какво вещество съдържа инхалаторът Х (защото лекарствата против астма не са един вид), какви са нежеланите му ефекти...на кой му пука.

# 5 737
Обзалагам се, че всички ще идат първо при личния лекар, защото не знаят къде другаде да идат. Изобщо не очаквам някой да им вдигне телефон някакъв.
Някои хора просто следят с лупа постовете на други, за да им издърпат ушите. после същите изчезват, щом се види, че нещата отиват точно в тази посока, която яростно са отричали.
Нямам нужда да ми се напомня как да дишам. Дишам си спокойно. Няма да излизам още много време от вкъщи, но ще го преживея някак.Sunglasses

Козирогче, аз си имам лекуващ лекар, който питам за всичко. Тя ще ми каже кой кортикостериод мога да взема и при какъв случай. Вече съм била на такова лечение 10 месеца. Затова търся информация за уреда.Благодаря на жената, която ми отговори!

# 5 738
  • на пистата
И аз подкрепям МериАн,достатъчно вече се разшумя,не знам някой да не е чул препоръките.
А за това някой сам да се придвижи,ето тук идва предназначението на маските.Нали все това се пише тук че не позволяват болния да сее зараза.
А и съм сигурна,че ако някой дошъл от рискова зона и се обади в спешна помощ ще изпратят специален екип.Може и след 5ч да дойде,но този болен сигурно не е тръгнал да умира с начални симпоми.
И аз се притеснявам,но вече гледам малко реално на нещата.И не,не съм хронично болна,но майка ми (всеки месец е в болницата)и баща ми са.Баба.ми е на легло и всяка седмица е по болници.И най-важното,снаха ми е бременна и чакам внуче.

# 5 739
  • Другата България
Merri_An чудесни идеи даваш, някой болен да вземе да се качи на автобус 604 за да иде до ВМА. Браво. Вярно, че Ън и тя малко панически пост е написала, ама и ти не си много права, по-скоро съветите са да се обадиш на телефонната линия, която "уж" отговаря за такива случаи, от там вече да се реши как да се действа, линейка ли ще дойде или ти с колата ли ще отидеш. Ако някой болен тръгне с транспорта, ще изпозарази една камара хора. А иначе при масово заразяване като в Ухан, надали ще има значение за джи пи дали ще го посетиш, то без това шансовете му без костюм да го хване са 200%.
Дали е възможно да ме цитираш, частта, в която казвам точно болднатото и казаното от теб? Че болен трябва да се качи на автобус и така да отиде до здравно заведение? Четене с разбиране?
Какво казвам всъщност? Че всеки сам трябва да носи отговорност за собствените си действия и тези на семейството си. Не съм аз човекът, който да дава акъл на хората как да се придвижват до болниците, предполага се, че същите тези хора са разумни и ще се придвижат с личен транспорт. Линейка няма да дойде, в това можеш да си сигурна. А и като гледам и чета всички, които използват ФВ за своите пет минути слава, подчертавайки как вчера са се върнали от странство и днес решават да се тестват, обикаляйки София и от Варна май една дама имаше, търсейки къде да го направят.....та смяташ, че са го правили с линейка?
Да, съветът да се позвъни на телефонната линия е добър, но отново казвам-никой няма да дойде да ви вземе с линейка от вас. Всеки трябва сам да си търси начин да посети здравното заведение. И отново, нека сега да го кажа директно, за да не ми се приписват неказани и ненаписани неща-ако се съмнявате, че сте били контактни, стойте си у вас, или ако ще посещавате здравно заведение, то го направете с маска и по възможност със собствен превоз. Маската е основно за безопасността на околните, това също го говорят и пишат.

Ън, не е нужно да говориш за мен като за "някои хора". Кажи директно. Както го правя аз. Наистина имам желание да се включвам повече в темата, но нямам никаква възможност, основно чета когато мога, и както казах, когато попадна на за мен несъответствие, го коментирам. Не се ласкай Sunglasses, не те следя нито с лупа, нито с микроскоп, нито пък "изчезвам", просто работя на смени и постоянното стоене в темата ми е невъзможно. Да пиша имам предвид. Дали си ти, дали е друг-когато някой говори глупости за мен, ги коментирам. Всичко останало е казано, има много компетентни момичета и момчета, които го правят, и на които благодаря.
Да не говорим за отиването на нещата в някаква посока, която съм отричала. Коя? Че вчера написах, че за мен вече в България вирусът е дошъл? И е въпрос на дни да се докаже, че съм била права? Че аз продължавам да го твърдя, просто се опитвам да не се паникьосвам и да водя нормално съществуване, притеснена съм за детето си, което както казах се върна преди 15 дни от Милано и за семейството си повече, отколкото за мен самата, аз работя във вредна среда и съм свикнала със зарази.

Последна редакция: вт, 25 фев 2020, 17:33 от Merri_An

# 5 740
Гледайте по БТВ сега - Лице в Лице, Цв. Ризова - ще говорят за коронавируса, гост - шефа на щаба за борба с ковид 19.

# 5 741
  • Пловдив
То няма и как на практика да дойде линейка при всеки с някакви съмнения (основателни или не) за коронавирус. Защото линейките и лекарите просто не стигат и за наистина тежките и неотложни случаи.

# 5 742
  • София
Чесън, прополис, цитруси, билки чайове, сироп от бъз, пилешка супа, ментолово масло People Construction Worker

Мдаа, това са правилните имуностимуланти, защото се прилагат в малки дози продължително време. Ония от аптеката са бомби. И действително може да се окажат с обратен ефект.
В този ред на мисли Витамин це-то е ли имуностимулант?

# 5 743
сега говорих с една колежка, чиито роднини са на почивка в италия. и ми вика - кво толкова, много се драматизира с този вирус като вирус. нищо им няма на моите....без думи.

# 5 744

Линейката може само и единствено да те транспортира до лечебно заведение, в което да се направи тест или проба за вируса, на място у вас или в самата линейка никой няма да те реанимира, всъщност ти сама можеш да се придвижиш до мястото, на което да си направиш/да ти направят теста и за това не ти е необходима СП.

Не всички в град София имат коли на разположение. Много от хората се движат в така наречения градски транспорт, хората живеещи в Столицата отлично знаят, кой автобус е 604 и до къде ходи. А ти дали знаеш на картата ВМА и инфекциозното къде са? И че има маса народ живеещи на едно 10км от там, няма как да отидем пеша с маската на лицето.

Общи условия

Активация на акаунт