Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 958 415
  • 21 677
  •   2
Отговори
# 5 010
Световна война, с такова движение на човешки маси, не е имало преди това.

Нито пък след това, нали така?  И честно в момента нямам време и нерви за глупави спорове. Ти нали си защитена и безсмъртна, само болните и старите ще умрат, така или иначе. Хайде бягай да караш тетанус на крак и да бориш коронавируса с хигиена и заклинания.

Пета жертва в Италия.

https://twitter.com/BNODesk/status/1231900241298968576?s=19

# 5 011
Рядко гледам бг новини, но сега казаха, че в Италия се съмняват, че вирусът просто не е същият! Удивени са как се множат случаите и започват да мислят в посока, че това е друг вирус със сходни симптоми.
Може ли линк? Кой е казал, че вирусът е вероятно друг- официалните власти ли, правени ли са тестове, за да се уточни кой е вирусът?

# 5 012
Аз се информирам от един английски лекар, малко са му скучновати видеата, но има надеждни контакти по цял свят, мисля предимно медицински лица. Та напоследък получава данни от иранци, че там процентът на каращите тежко е по-висок, възможно било и смъртността да е по-голяма. Много хора развивали белодробна недостатъчност и вирусен миокардит (ако правилно превеждам). Докторът изказва съмнение, че причина би могла да е мутация на вируса в Иран в по-вирулентна форма, тъй като огнището изглежда дълго време се е развивало изолирано, но натуъртва, че това си е само негово предположение.

Кметът на някакъв район в Техеран е заразен. Преди това обаче взема участие в голямата петъчна молитва, на която присъствали 10 000 души, освен че всички са нагъчкани един до друг, ритуалът включвал и ръкостискане и целувки по лицето.

Понеже се спомена, че град Ком бил поклоннически град, бил съм в шиитска джамия в арабска страна (споменавам това, защото иранците са шиити, за разлика от масата  араби, при които няма такива ритуали). Джамията беше посветен на някаква шиитска светица и беше малък поклоннически център, даже идваха хора чак от Иран на поклоннически туризъм. Самата светица беше погребана зад една решетка, но аз на по-малко от метър не можах да се приближа, защото се носеше ужасяваща смрад. Всяка година хиляди хора идват и целуват решетката, слюнката им остава и се натрупва и почва да вони ужасно. Преддполагам, че подобни са практиките и в самия Иран, защото джамията се посещаваше основно от иранци.

# 5 013
FFP2 Добра ли е.Аз си поръчах тези на 3лв броя да си имам за грипния сезин.Щот ще ме хледат като извънземна ако сложа от маските на мйжа ми 🤣🤣

# 5 014
  • София
Световна война, с такова движение на човешки маси, не е имало преди това.

Нито пък след това, нали така?  И честно в момента нямам време и нерви за глупави спорове. Ти нали си защитена и безсмъртна, само болните и старите ще умрат, така или иначе. Хайде бягай да караш тетанус на крак и да бориш коронавируса с хигиена и заклинания.

Пета жертва в Италия.

https://twitter.com/BNODesk/status/1231900241298968576?s=19

Да, нито след това. Колко фронта има в Европа по времето на ВСВ?
Колко години се води окопна война?
Имало ли е изобщо грипни вируси по това време?
Знам, че тясната ти специалност са ваксините, но не е зле да си разшириш малко кръгозора и общата култура.
Това ще те избави от средновековния страх пред болестите, който те е сковал и който те кара да се тровиш ти, че да тровиш и близките си, с всяка нова ваксина, която се появи на пазара.

# 5 015
FFP2 Добра ли е.Аз си поръчах тези на 3лв броя да си имам за грипния сезин.Щот ще ме хледат като извънземна ако сложа от маските на мйжа ми 🤣🤣
Може ли да кажете от къде взехте маските? Благодаря!
П.П. Извинявам се за предния ми празен коментар, не мога да го изтрия.

# 5 016
Хайде без антиваксърски глупости в темата!

# 5 017
  • Другата България
Аз мисля /подчертавам, че това е лично мнение/, че този вирус вече е и у нас.
Нито искам да плаша някой, нито да всявам смут и паника, напротив-аз съм човек, който е на мнение, че в известна степен се преекспонира опасността и че наистина хора с по-лабилна нервна система е по-вероятно да се разболеят от притеснение и страх, отколкото от него. Не омаловажавам ситуацията, не я подценявам, притеснена съм за семейството си, но не смятам да се презапасявам с каквото и да било или да изпадам в паника, просто следя ситуацията и действам според нея.
За мен твърдението, че няма здрави хора, а има недиагностицирани е много вярно и отразява действителността в момента в Италия, а както казах, и у нас, предполагам и в други европейски страни също. В Италия болните не са само официално обявените, повече са, но както писа Нели /с чиито постове съм напълно съгласна/ просто сега, след като се разшумя започнаха да се изследват. Продължавам да съм обнадеждена и от факта, че младите хора, децата и дори тези на средна възраст е възможно да "го изкарат" вируса дори и "на крак", без да разберат, че са болни. Симптомите са толкова сходни със сезонния грип, че е много вероятно разлика да не се прави дори и от медицински лица. Но тази година същият сезонен грип е в пъти по-агресивен, повтаря, потретва, усложненията са повече, болните не намаляват-напротив, увеличават се, "хубавото" е, че се възстановяват бързо и че медикаментите действат. Ние се ваксинираме всички от години, вкл. и 78 годишната ми майка. И от години не само, че не бяхме боледували изобщо, ами и грипът ни подминаваше всяка зима. Тази зима го изкарахме всички, тя най-зле, но се оправихме с известните антивирусни и антибиотици. Засега, въпреки че мен се опитва да ме повтаря май. Но колеги, познати вече за втори, трети път са болни, пред кабинетите в поликлиниката е ужас, само и основно с хора с грипоподобни оплаквания, ОПЛ-тата не смогват да ги прегледат всички, маските са утопия, киха се, кашля се...всичко това ме кара да смятам, че е възможно Covid-19 да е вече и у нас, просто все още да не е официално потвърден. Не съм сигурна и че нашите лекари имат готовност да го направят, да различат симптомите, да преценят кой да пратят за такова изследване, не знам и тестове има ли по малките градове в прованса, където живея и аз.
Та ей такива неща си мисля, от което не ми става по-добре, но не виждам и какво може поне на този етап да се направи. Освен да се чака нещо официално и едва тогава да тръгнем да гоним Михаля, и я го стигнали, я не. По-вероятно не. Дотогава всеки да носи отговорност за собствените и тези на семейството си действия. Или бездействия.

# 5 018
  • София
Преди малко един колега се е прибрал от Италия и утре възнамерява да дойде на работа. Обади му се шефа да му каже да остане у дома си под карантина за 14 дни и да не припарва в офиса... Много безотговорно да реши да идва, при положение, че е бил там Sad

# 5 019
Само не ми казвай кого тровя и кого не, тук вече сериозно прекали. Съвети да си "разширя кръгозора" от антиваксъри категорично не приемам. Ти ако искаш боледувай си от каквито искаш болести, аз предпочитам семейството ми да остане здраво.

# 5 020
Щях да се учудя, ако някоя анти-ваксарка не се появи в темата, да ни напише теорията на глупостта си, прочетена основно в група във Фейсбук. Коронавирусът колкото и да е смъртоносен, няма да настъпи апокалипсис, ама виж инфодемията, може да предизвика такъв.

# 5 021
Много е притеснително, че вируса може да разболява повторно. Очаквам статистиката да покаже как го карат повторно заразените. Надявам се да го карат по-леко от първия път.

Аз също си мисля, че това припокриване с грипните симптоми точно в този грипен сезон доста затруднява идентифицирането на вируса.
Със сигурност го има и на други места, но още не е "хванат".

Интересно ми е какви мерки ще измъдрят утре на съвета. Дано да е нещо умно най-накрая!
Това "препоръчване" на гражданите да не пътуват в критичните райони на Италия хич не ме успокоява.

# 5 022
При нас пък половината офис излязоха много отговорни и се пишат вече втора седмица болни. Защото е карнавално време и днес е Розенмонтаг сигурно.

Не, представям си как се връщам от почивка в Италия и ми казват още две седмици да не припарвам в офиса. Или още по-хубаво след три седмици в Тайланд. 😂

# 5 023
Силно казано е дали повтаря, вчера четох за Китаец, който след като е бил "излекуван" няколко дена все още си е бил с вирусът в кръвта, така че дали повтаря, не се знае. Еболата как се задържа месеци наред в семенната течност на мъжете, при положение че са "излекувани"?

# 5 024
Няма новини за починали в Банско, нали на обяд щеше да илезнат резултатите, междувременно Бойко свиква съвет. Случайност?

Общи условия

Активация на акаунт