Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 941 312
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 9 450
Източник - Уикипедия
"Китайските власти понасят критики за начините, по които се справят с епидемията. Те включват недостатъчно медицински принадлежности, липса на прозрачност в медийните съобщения, цензура в социалните мрежи, подценяване на сериозността на положението и грубо отношение към потенциални пациенти. На 1 януари уханската полиция интервюира 8 жители относно разпространението на „неверни сведения“ и „преувеличаване“ на опасността.

Повече от месец потвърдените случаи в Китай са само от Ухан, но междувременно се появяват такива в Тайланд и Япония. Появяват се потребители в социалните мрежи, които предполагат, че властите крият истинските цифри, тъй като Ухан е много по-близко свързан с останалите региони в Китай, отколкото с други страни. Местните шеговито наричат вируса „патриотичен“ заради факта, че „засяга само другите страни, но не и нас“.

Няколко медийни кореспонденти от Хонг Конг са задържани от полицията за повече от час, докато интервюират в уханска болница на 14 януари. Съобщенията твърдят, че след като са били отведени в местното полицейско управление, репортерите са били помолени да изтрият видеоматериалите си от болницата, преди да бъдат освободени."

# 9 451
Добре де, питах преди около 300 страници, да питам пак. Как сте сигурни, че вие или ваш близък не е изкарал корона вирус миналия месец, примерно.
Скрит текст:
Аз лично не знам какво съм карала. Карах го 3 пъти от ноември до началото на януари и в крайна сметка останах с една задушаваща кашлица, малко като алергична, като пристъп. Но като си знам болестите, ако е било коронка, да съм си заминала или да съм разболяла повторно всичко около мен, а аз последна се разболях, всички други най-близки бяха преди мен.
Но всички бяхаме само с еднократна лека температура в началото на заразата, заради кашлицата и после оставаше само тая кашлица, дълбоко от дробовете със задушаване. И да ти кажа, много приятели съобщиха за същото, кашляне повече от месец, но на крака. Тук-там някой стигаше до бронхит, като свекърва ми. Лекува я нейната лична 1 месец (декември) с всякакви прахчета и таблетки за смучене и накрая като не спря да буха и направиха снимка и бронхита цъфна януари. Пи антибиотик.
Аз въпреки че кашлях най-дълго и боледувах няколко пъти, личната така и снимка не ми направи, а ме лекуваше със сиропи и разни таблетки за отделяне на секретите от бронхите и синусите. Стигнах до лекарства за високо кръвно.
Това което карахме ноември го споменаха, че е парагрип и не е истинския грип, който се очакваше по него време на годината. По леките случаи минаха само с разни сиропчета и витамини, а при по-възрастните се стигаше до бронхит и пневмония и изписване на АБ. Аз боледувах и декември, до началото на януари.
https://inews.bg/%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/%D0%9F%D0% … 390_i.342075.html
Най-много са заразените с т.нар. парагрип, който обаче няма нищо общо с истинския грип.

"Протича сравнително тежко, болните се чувстват изключително зле през първите два-три дни, мъчи ги главоболие, краката не ги държат, оплакват се от възпалено гърло, кашлят, имат ужасна хрема.

Аз бях чела някъде, че България е на първо място в Европа по брой на болнични легла на 1000 души...
Освен много легла, имаме и прекалено много болници.
Като сравнение един ендокринен хирург, който даваха нерядко по медиите и оперира също в Австрия, Германия, Италия, беше споменал, че толкова болници като в БГ няма в Европа (това преди да започнат да закриват болници у нас) Тук буквално във всяка малко по-населена част има болница. В по-развитите европейски страни имало по 3-4 големи болници, където са големите специалисти. А тук има много частни болници, работещи и със здравната каса. Не помня точно какво обсъждаха относно тия болници, а само, че броят е голям. Може би е ставало въпрос за източване на здравна каса.

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 06:15 от Merelenda

# 9 452
  • Варна
Някои "лежат" само на хартия. Всичко това се прави с цел точене на зк. Огромния и брой на болници и болнични легла, тотално несъбразен с броя на населението, е една от причините за катастрофалното състояние на здравеопазването в БГ.
Aз съм лежал на хартия- за едни изследвания ми казаха нещо като 400 лева ама ако искам да ме "вкарат" и да се водя, че лежа- нищо няма да плащам. Само ще напишат че са ме приели с нестабилна стенокардия. Изследваха ме- писаха че не намерили такава и нищо не платих. Имаха всъщност някакви съмнения за стенокардия ама не нестабилна, оказа се че нямам никаква стенокардия.
Леглата дали са от такова голямо значение, колкото оборудването и персонала? Щото за легла ще се намери място за нула време, но другото?
За другото нямам никаква идея и не намерих информация колко легла в интензивни отделения има. Четох, че в САЩ препоръчват при много тежък сценарий дори да обмислят използване на ветеринарите.
Това ми мина и на мен през главата, ако тук се случи нещо такова... болна не болна и аз ще съм на първа линия

# 9 453
Викала съм линейка за дете на 2год и половина с 40 градуса в 3 през нощта..В чужбина, с абсолютно всички здравни права и осигуровки. Два месеца преди това получи фебрилен гърч. В компютърът им излиза цялата история на детето, но ми отказаха и ми казаха да си взема такси или личен автомобил. Не мислете, че в чужбина скачат на най- малкото оплакване. За специалист чакам поне половин година, в България на другият ден си там. За ПКК ми се полага веднъж годишно, в България когато ви скимне пускате.
Така е. Живяла съм в Холандия 6 години и в Канада 8 години. В Холандия ходят на лекар в много краен случай. В Канада не толкова. И в двете страни се чака за преглед при специалист с месеци, (а в някои по-студени провинции в Канада и с година). Така, че в сравнение тук в България можем много лесно да отидем на специалист или да извикаме линейка, когато трябва. Манталитета, бюрокрацията и много други неща са дразнещи във България, но ако имаш информация кой специалист е добър и къде да отидеш те прави по-спокоен. В Холандия ме мъмреха ако отида на лекар с дете в първите дни на температурата. Да не говоря как отговаряха, че няма лечение за скъсани предни кръстни връзки на коляно и болки при дископатия  и лумбаго просто не трябва да бъдат докладвани въобще.

# 9 454
Аз ви гарантирам, че няма да си отдъхнете като открият първият случай на позитивен. При нас снощи обявиха 3 наведнъж и хем бях подготвена психически, хем много се сдухах. Да не говорим, че масата която до сега не вярваше и бяха безсмъртни, първи са се втурнали да изкупят магазините. Това създава допълнителен стрес, като пред апокалипсис.

# 9 455
  • тук и там
На мен пък ми е интересно за Белгия- първо,за болният в Люксембург,който е дошъл от летище в Шарлероа(Белгия).Сега за жената ,заразила се при служебно пътуване до Франция. Останалите хора с които заразените са имали контакти-къде са?Не се водят заразени поне тук.Освен да са под карантина,но да не съобщават за хората под карантина...Не знам и аз какво да мисля.

# 9 456

В Германия - на 112 ти казват телефон, на който да се обадиш, ще изпратят лекар и психолог, но този телефон не отговаря, а в сайта стигаш до лекари в района и да си запишеш час за след няколко дни.
https://bg-mam.ma/p/1174414/40278021

Другия телефон 116117 го вдигат след много чакане, но като го вдигнаха ме питаха за пощенския ми код и после ми съобщиха адреса на най-близката болница, сякаш аз не го знам. Между другото, жената на телефона говореше с много силен руски акцент. От 112 казват, е от другия телефон ще ти пратят лекар и че не трябва да ходиш в болница. В петък беше невъзможно да се свържеш по телефон с клиниката с личния лекар.

# 9 457
В Берлин има потвърден случай, с което германските провинции с инфектирани от коронавирус стават 10. На база досега познатите случаи, смъртността е 2,3 %. Онзи ден от РКИ казаха, че е 1-2.

https://www.n-tv.de/panorama/Erster-Coronavirus-Fall-in-der-Haup … icle21612443.html

# 9 458
Не нам, това е нелепо с изкупуването на маски, дезифектанти и др.Понеже живея и работя извън Бг, вчера се прибрахме и заварвам вкъщи две кутии с маски, майката на съпруга ми ги купила.Ядосах се много защото се оставят деца имащи нужда от тях в момента. На мен за какво са ми толкова маски, половината ще ги раздам, а и дезинфекцията на ръцете е по ефективна с този вирус. Колкото и да го повтарям, никой не слуша, въпреки, че съм научно лице.

# 9 459
Първи два случая в Индонезия.
Скоро ще останем само ние, Африка и бившите соц републики незасегнати от новия вирус. Ако го питаш Мутафчийски, това защото имаме най-строгите мерки след Туркменистан! Без майтап, това ще да е. Simple Smile

# 9 460
Скоро ще останем само ние, Африка и бившите соц републики незасегнати от новия вирус. Ако го питаш Мутафчийски, това защото имаме най-строгите мерки след Туркменистан! Без майтап, това ще да е. Simple Smile

Ще станем за смях на света.

# 9 461
И в Чехия вече има случаи - 3-ма. Източник - оперативния щаб, тази сутрин съобщи новината.

# 9 462
  • Countryside

Ще станем за смях на света.
Вече сме за смях. По друга линия. Главна при това.

# 9 463
Как може хората да са толкова неуки. Презапасяване се изисква и налага в случай, когато целият град е под карантина, т.е. няколко стотин потвърдени случаи. В Бг няма все още, но и да има, няма как да се знае дали няма да се ограничат до няколко само, което не е предпоставка за карантина. Времето се затопля, вируса ще се ограничи, за разлика от др. респираторни вирусни се появява зимата, щом се появява сега, лятото ще е малко активен. За какво е тази паника, моля ви мислете трезво. Вие как си го представяте това със заразяването, че болен минава и заразява вдичко наред / само във филмите/. Един болен без сиптоматика от десет души , с които е контактувал е възможно да зарази 1 или 2 души само, а може и никой да не се зарази. Много мога да пиша, ама явно няма смисъл и четете само от доказани източници.

# 9 464
Втори случай в Египет.

5 нови случая в Еквадор, 1 ден след като съобщават за първия случай.

Първи случай в Берлин.

BNO

Vapor е права, това което наблюдаваме в момента е скоростта, с която тестват и разкриват, а не скоростта, с която се разпространява.
Не се заяждам ,но дай линк ,от къде ти е информацията за Египет?Продължавам да твърдя,че няма кронна вирус ,но пък за сметка на това си имат птичи грип целогодишно.

Общи условия

Активация на акаунт