Отговори
# 495
от трея:
Й. говорит первая виновата Хюнкяр, за то что нас разлучила, потом Демир за все мучения и издевательства над Зу, потом я что не стал разбираться и женился на Мюжгян, потом Мюжгян - в том, что из-за своей ревности довела все до этого.
Единствената невиновна според монолога му пред Жюлиде е Зюлейха.

# 496
Катя благодаря, правилно съм разбрала значи Simple Smile! Йълмаз добре е резюмирал ситуацията, пропуснал е да спомене, какво му причиниха и на него Хюнкяр и Демир, ама хайде...да пропусне и този път. Да видим нататък. Най-вероятно Мюжгян ще се самоубие. Жалко, да беше заминала. Толкова възможности за решения имаше, но се провали във всяко едно. За разлика от Зюлейха, тя беше свободна и имаше възможност да решава, какво да прави. Никой нищо не й налагаше.
Но, всеки гледа по различен начин на ситуацията. Адмирации за Хилял. Плаках с нея. Такова нито една жена не заслужава да преживее. Можеше да е по-цивилизовано, но Демир "яхна метлата" и до там.
Някой разбра ли за Хатип ага? Какво каза на онези мъже...нещо за Демир, Йълмаз и Зюлейха. Какво ги интересува това?

Последна редакция: пт, 13 мар 2020, 00:51 от dana78

# 497
Добро утро! Animal Bee
Желая ви спокоен ден след напрегнатия епизод.
Фрагманът с превод:
https://vk.com/cukurova_mavi?w=wall-135783830_73776

Чаках кога Демир ще пострада по един или друг начин. Това стана и сега ще направя моята прогноза за финала. Такова развитие на сюжета беше ясно още след 3-4 еп. Тогава споделих как виждам развитието нататък, но беше  само на базата на начина, по който се ожениха Зюлейха и Демир. Вече се случва и затова ще кажа как виждам продължението.
Зюлейха и Йълмаз сега ще действат заедно. Сигурно лекарите ще кажат на Демир, че след прострелването му остава малко живот - вероятно това ще бъде подслушано, Четин ще е в същото отделение, може той да чуе. Тогава Йълмаз ще каже на Зюлейха тя да остане при Демир, докато той умре. За да наследи тя богатството на Яман. Така отмъщението ще бъде пълно. Ако това стане, това ще е най-голямата сред многото грешки на Йълмаз. Защото точно през това време Зюлейха ще се влюби в Демир. И когато най-сетне стане сватбата на Гюлтен и Четин, ще излезе писмото. Следва: Йълмаз ще застреля Демир. Ако не ги убие и двамата. Тогава Йълмаз ще говори други неща, не тези от фрагмана. Ще види по друг начин вината на всеки. Когато го отвеждат с колата към затвора, този път никой няма нито да гледа, нито да тича след него. Зюлейха ще върви след процесията на  Демир. Тези сцени вече много пъти съм си ги представяла, режисурата подканя към такива представи. И ще остане Зюлейха Яман. Е, това беше целта на Демир: да остави духа на новото време в Чукурова, под свое име, да има деца за бъдещето, едното да е от двамата от града, второто – от Демир и Зюлейха, а може да има и трето...Демир каза: ще те чакам до последния си дъх. Ще се влюби, няма как да не се влюбиш в човек, който жертва абсолютно всичко за любимата жена. Няма нещо, което Демир да не е направил за нея. Но трябва при изхвърлянето на мръсната вода човек да може да задържи детето, иначе ще си остане само при сношните зулуми на Демир, така, както преди се обсъждаха само жестокостите му при връщането на Йълмаз. В такива епохи са важни големите цели. Сега пак ще ме съветват...Красиво сравнение между влюбен в красива жена и влюбен в новото. И за двете си струва да си дадеш живота. Само така новото може да остане завинаги в Чукурова. Повика го Демир като се ожени за Зюлейха и ще го остави за идните поколения. Зюлейха „ще покрие“ всички наследници на двамата врагове: местното и външното, за да ги смеси под "шапката" на Яман. Йълмаз – в затвора. Затворът в турските сериали не е само място за излежаване на присъди, понякога той е символно място, така беше в „Кузей Гюней“, така е и в „Имало едно време в Чукурова“. В нашия сериал това е мястото, където „зреят“ идеите за следващите промени. Новото, след като си свърши работата, трябва да бъде спряно, за да не унищожи докрай предишното и затворът е мястото за това. До следващата модернизация.  Когато отворят завещанието,   Зюлейха ще страда не заради себе си и не заради богатството, а заради връзката Демир – Аднан. Как ще обясни на сина си това, че баща му си е дал живота за него, а му е оставил по-малка част от притежаваното. Вината е изцяло нейна, не в една част, а изцяло. И накрая ще чуем каква ще е приказката, която ще разказват на идните поколения.

# 498
Ако аз съм на мястото на Зюлейха, не знам как ще го направя това влюбване? Как се забравя всичко преживяно от не отдавна минало?

# 499
Момичета, благодаря за споделеното🍀,
Напълно вероятен и възможен финал. Мисля дори, че Зюлейха може да се вземе Керем Али, може Йълмаз да й го предаде. Ще видим.
В Белгия вече сме в карантина. Случаите се увеличават бързо, паниката расте.🥺
Хубав ден!
П.П. Сега в тези моменти е време Зюлейха да разкаже на Йълмаз истината за Аднан, както и някои други истини, защото Йълмаз не знае много неща, които впоследствие могат да повлияят при реакцията му за Аднан. После ще бъде късно. Зюлейха трябва сега да каже за детето, защото по-нататък оправдание за мълчанието й няма да има. Зюлейха трябва да каже на Йълмаз, че не е казала на Демир за връзката им преди сватбата, мълчала си е и след това. Йълмаз трябва да знае, че само той е казал истината за тях двамата. Отделно, Зюлейха трябва да каже, че само Хюнкяр я е изнудвала, а не Яман - т.е. майка и син. Йълмаз е героят с най-малко информация от всички относно цялата ситуация в миналото и сега. А, информацията е оръжие и основание за вземане на правилни решения. Зависи как Йълмаз ще научи за Аднан, но има голяма вероятност да е случайно и не от Зюлейха. Така че, Йълмаз ще има пълното право да реагира бурно и агресивно. Ако стреля, то виновни ще са както той самият - за вземане на това решение, така и Зюлейха, за нейното решение и прекалено дългото пазене на тази тайна, така и всички останали, които крият и/или лъжат Йълмаз за своя угода или по свое усмотрение и мнение. Истината е: че Йълмаз без вина, без причина, зависеща от него бива лишен от правото да бъде баща на сина си; отнето му е всичко, свързано с Аднан, без той да е искал, давал повод или разрешение.
За затвора - интересна символика. Да, съгласна съм. И също и за символиката относно новото и че понякога новото помита старото, което е нужно за запазване на традиция, корени и история.
Момичета, ако на някой му се пише - споделете мнение за Хатип ага. Какво стана, че не можах да гледам и сега нямам време, ще погледна по-късно. Нали щеше да излиза от сериала? Или са били слухова.
Чакаме новия персонаж. Каква ли ще бъде тази жена?

Последна редакция: пт, 13 мар 2020, 13:12 от dana78

# 500
Момичета, здравейте!

Благодаря за компанията снощи, за фрагмана и за споделените мнения днес! Flowers Hibiscus
Честно казано мислите ми са много хаотични и не знам как се чувствам относно видяното. В общи линии май не ми хареса.
Няма как Демир да се раздели с нея човешки - в смисъл спокойно, с нормални чувства, защото Зюлейха наистина се подигра с него. Но никоя жена не заслужава такова отношение, затова си мисля, че СЦ доста прекалиха с действията на Демир. Но имам чувството,че за голяма част от турското население, това е нормално, което не е добре... Йълмаз как реагира на първия им разговор след затвора - крещя й, ядоса се, събори масата. Не мисля, че някой ще може да прекрати любовни отношения, след разбиране за лъжа/изневяра, по спокоен начин.

Дана, аз също не разбрах какво се случи с Хатип. А с Чето какво стана, май показаха само как го наръгаха, нали? Новата героиня може да се срещна със Зюлейха в затвора или пък не... Thinking

Ваня,
интересен финал. Аз още не съм в състояние да си създам. Grinning
Обаче си мисля, че Мюжгян ще умре. Confused Пак ще е много тегав следващият епизод. Ами наближаваме края и явно ще са все такива. Демир ще се оправи. Нали Мурат беше качвал снимки от затвора, може би Демир е бил на свиждане.

Малко ми е напрегнато заради корона вируса.
Пазете се и бъдете здрави, момичета, вие и вашите семейства! Heart

Спокойна вечер! Heart

# 501
ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ В ЧУКУРОВА - 58 серия. Благодарности за превода!
https://ok.ru/video/1441913965252
https://vk.com/club113691288

# 502
Добро утро! Animal Bee
Желая ви хубав ден!
Мийте си ръцете, стойте си у дома и гледайте повече сериали - мерки против вируса. Money
Тигаса, благодаря за преведения епизод.
Чакам с нетърпение и 59, поне с рус. суб.

На мен фрагманът ми прозвуча като филм на ужасите и абсурда, какъвто беше и последният епизод.
Майка стреля в бащата на децата си. (Бащата преди това не можа да направи това.)
После иска от децата да не вярват и на една дума, която им казват за нея. (А ако убие баща им, какво да им разказват?)
(Същото, какво и за бащата, ако беше застрелял майката.)
Зюлейха в съдебната зала, единственият дошъл на делото е Йълмаз.
Като фон звучат неговите присъди. Да чуем какво ще каже съдията.
Първото, което виждаме е, Йълмаз като Демир:
взел е детето от Мюжгян и го отвежда някъде.
А Мюжгян - като Зюлейха:
и тя с бръснарско ножче си реже вените.
Ако сега Йълмаз я изпрати в психиатрия и я остави там,
ще има поне една разлика с действията на Демир.
Нарочни паралели.
И тепърва ще правим паралели.

Сега ми идва наум един момент от 2 еп.
„Йълмаз, ще ти покажа земите ни.
От единия до другия край можеш да видиш само със самолет. Погледни, там има една река, виждаш ли? А ето там – бент. Цялата земя между реката и бента е моя. Знаеш ли защо обичам да летя, Йълмаз. Защото това ми напомня, че всичко това е мое. По време на полета аз управлявам. Човек не може да усети това на земята.“

Може и да се задоволи с фабриките и всичко друго, постигнато от него самия и Фекели. Но едва ли. Йълмаз ще иска всичко на Демир. А това означава - и „горчивите“ земи. Те са същността на „Демир“: земята на Чукурова, Зюлейха. Това е отмъщението, което остави в главата му самият Демир, когато го разходи със самолета, а Йълмаз му показа, че помни, когато го запали в бараката. Сега е времето на изкушението за Йълмаз да  унищожи Демир докрай. Да бъдат 50 на 50 за него няма да е достатъчно, така ми се струва. Сега Зюлейха с любовта си е негова. Ще изгуби ли Йълмаз всичко, вкл. и Зюлейха, за да стане новият собственик на „горчивите“ земи?
За наследник на Демир и земята в Чукурова, отнела живота на Аднан и вкарала в затвора Фекели, започна всичко Хюнкяр. Предстои най-интересният етап от големия двубой между местното и дошлото отвън: при кого ще останат земята на Чукурова и Зюлейха.
Може ли земята на Чукурова да направи същото и с героите от новото време?
Земята да раздели и влюбените от Истанбул, които нищо друго не успя да раздели?
Ще бъде ли земята на това място "горчива" и за това поколение? Или...

# 503
Добър ден в тия тежки времена!
Аз виждам една съществена разлика между Йълмаз и Демир в екстремната ситуация, доколкото може да се съди от трея. В изповедта на Йълмаз пред прокурора Жюлиде има признание и на собствените грешки и вина. Демир до сега не съм го виждала да се изправи пред собствените си грешки и съвест. Дори в разговора с Хюнкяр в конюшнята призна, че е виждал намеренията на майка си, но пак би сторил същото по отношение на Зюлейха и Йълмаз. И тъй като, според мен, не за всички главни герои приоритет е земята и някаква световна историческа мисия, се надявам ... всеки да получи според стореното от него. А то, дори и под влияние на емоциите, е твърде различно от човешка гледна точка.

# 504
Здравейте и от мен🍀,
Пожелавам на всички здраве и кураж. Нека останем спокойни, но бдителни. Нещата тук не са добри. Нови 140 случая от четвъртък.🥺 Дано карантината прекъсне веригата.
За фрагмана: Когато Демир отне детето на Зюлейха, той беше оправдан като баща, който се страхува да изгуби сина си. Взема ответни мерки. Сега Йълмаз, обаче, е критикуван за същото. Йълмаз също има право да вземе ответни мерки срещу повторно отвличане на сина му. И ако Зюлейха нямаше пари и много познати, при които да се приюти, то Мюжгян разполага както с пари, така и с много приятелки и познати с добри финансови възможности, при които да се скрие и които да й помогнат с всичко необходимо, за да замине за Америка. Възможността Демир да проследи и намери Зюлейха и детето беше много по-голяма от тази Йълмаз да проследи и намери Мюжгян и бебето. Видя се и като филмов факт. Демир винаги прихващаше Зюлейха още на пътя, докато Йълмаз се върна с усещането, че вече няма да види сина си. Мюжгян сама се върна. Така че вероятността Мюжгян пак да вземе детето и да избяга след пореден спор, е голяма.
Зюлейха беше добре психически преди Демер да й отнеме Аднан като й каза, че ще го прати в чужбина. Докато Мюжгян започна да рухва и да се държи на моменти неадекватно след като разбра истината за Аднан - това разруши основата на позициите й. Последваха трудно и преждевременно раждане и страх от загубата на детето...седмици в очакване на най-лошото. Мюжгян още тогава прояви симптоми на определена дълбока вражда и мислене, които никой не можеше да си обясни - "Зюлейха, радваш ли се, че не мога да дам здраво дете на Йълмаз? Съжаляваш ли ме?..." Всяка жена, минала през такъв стрес и носеща тайна, която я съсипва, има нужда от психологическа помощ. Саббахатин каза това на Йълмаз още в болницата.
Огромна е разликата между случаите на Зюлейха и Мюжгян дори на пръв поглед. Имайки предвид всичко това, след евентуален опит за самоубийство на Мюжгян, тя ще има нужда от лечение. Защото тя има нелекувани проблеми още след шока от раждането. Ще видим и състоянието й след опита за самоубийство, евентуално. Може да е неадекватна и "изключила", за разлика от Зюлейха. Ако обаче, Йълмаз я остави адекватна в същата клиника, то бих го критикувала остро.
Съгласна съм с Катя - един паралел още сега: Йълмаз си призна грешките, Демир - не го е сторил по отношение на Зюлейха. Той изказа съжаление за стореното на Филиз. Друг паралел, за който се сетих: Йълмаз за нелюбимата жена правеше жестове и я обгрижваше: вечери, сбирки с приятели, ресторанти, разходки, ходи с нея на женските консултации, купува й витамини, ходи да й купува неща, които й се ядят. А Демир за любвта си и за жената на живота си, един нормален жест не стори - нито кино, нито разходка, нито някаква лична ангажираност. Такива неща на мен ми правят впечатление. Това показва отношението и към личността като цяло. Друг: Йълмаз изпита подобно разочарование и мъка като Демир сега. Дори по-големи, защото не очакваше. Той остави годеницата си като обичаща го и негова, а я намери омъжена за друг и с дете Яман. Неговата чест също беше накърнена: той беше в затвора заради спасението й, а я откри в брак с друг. Демир все пак знаеше много неща, съмняваше се, ревнуваше, очакваше, предполагаше и шокът беше за Йълмаз по-голям от тази гледна точка. Но, той гневен, крещящ, не докосна Зюлейха, не се напи и не се отдаде на случаен секс, а можеше да убие Зюлейха или да я нарани, заради това, че докато е лежал в затвора за спасението на нейната чест, тя се е отдала на друг. Всеки реагира по различен начин. Не защитавам или оправдавам, всеки реагира по свой начин.
Това е моето усещане. Паралели всеки може са си прави, както реши и да си интерпретира нещата от негова гледна точка.
Но аз не обичам паралелите и сравненията. Защото никога ситуацията не може да е същата. Дори и един малък фактор да е различен, една емоция иле причина и сравнението губи своята стойност. За това, аз паралели между Йълмаз и Демир не се наемам са правя. Много са различни, както и всичко около тях. Като цяло не обичам да сравнявам.
Хубав ден!🍀🌷🌺

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 14:02 от dana78

# 505
Heart Eyes Здравейте!

Тигаса,
благодаря, че ни донесе превода! Благодаря най- искрено и на преводачите. Друго си е с превод. Heart Eyes
Гледайки сцената между Демир и Зюлейха в гората, нямаше как да не ми направят впечатление думите му, защото са много верни и много на място:
Цитат
Забрави всичко. И за мен ли ти е все едно? Човекът ,на когото си родила деца.
Да, склона съм да мисля, че на Зюлейха наистина й е все едно. Дори не се притесни за бащата на децата си, че може да отиде  затвора. И поне според мен, тя предаде Демир - не са имали физически отношения с Йълмаз, но предаде бащата на децата си. И то не веднъж.

Като се правят паралели между Демир и Йълмаз и ще направя един.
Демир вярваше на Зюлейха до последно. Той знаеше, че тя не го обича, но вярваше, че е честна, достойна и че е жена, държаща на думите си. Мюжгян отиде и в прав текст му каза, че Зюлейха все търси начин да е около Йълмаз, той не повярва. Видя Зюлейха около Йълмаз, а той с Аднан в ръце, пак се довери на Зюлейха, че не е направила нищо нередно. Наистина до последно и вярваше и "всеки ден се влюбваше в нея". Друг е върпосът тя какви неща въртеше зад гърба му. Докато Йълмаз повярва на очите си, че Зюлейха го е забравила, а не повярва на сърцето си. Имам и други паралели, но ще си ги запазя. Simple Smile

Катя,
крайно време беше Йълмаз да си признае, че и той има вина, а не да проклина Чукурова  задето го е срещнала с Мюжгян. Време е и Демир да признае своите. Интересно ми е как всеки ще изкупи грешките си? Зюлейха вече го прави... Хюнкяр също.

Дана,
И аз съм на мнение, че точно сега е моментът Зюлейха да каже цялата истина на Йълмаз. Ако и сега си замълчи, ще ми е много странно.

Бъдете здрави! Heart

# 506
Паралелите не се правят от нас. Правят ги създателите на сериала като поставят героите в подобни ситуации. За нас е задачата „открий разликите“; нея вече решава, който иска.
Мюжгян има отношение само с Йълмаз. Той е нейн съпруг, баща на детето им. Когато тя сама или взела и детето със себе си бяга от Йълмаз, тя отива на място, което, където и да е, тя ще бъде  сама с тяхното дете. Въпрос на време, усилия, желание е Йълмаз  да ги намери и върне обратно или да се разберат как ще продължат нататък.
Зюлейха стои между двама мъже, двама бащи на нейния син. Когато тя взима детето и отива пред вратата на Йълмаз, тя себе си и детето „връща“ на този, от когото сама ги е взела и дала на другия мъж. И тогава Демир не може да продължи и не може да направи нищо повече, защото тя ще разкрие тайната, създадена и с нейно участие. Демир няма намерение да се отказва нито от нея, нито от детето, затова е принуден да взима детето, което той, и с право, счита за свое.
Йълмаз няма нужда да взима детето от Мюжгян, защото може да поиска развод; съдът ще реши за детето, той няма да изгуби родителските си права.  Това не може да направи Демир, защото той не иска да се разведе със Зюлейха и може да изгуби детето.

Винаги се говори за това какво Демир е причинил на Зюлейха. Но, когато Зюлейха си сряза вените, друга основна причина е и Йълмаз - тя видя, че  той празнува своя годеж. Зюлейха е отчаяна, тя губи всякаква надежда за Йълмаз и помощ от него в момент, когато Демир и взима детето. Този, който е за критика тук, е много повече Йълмаз. Вместо да следва любовта си към Зюлейха, която не му дава мира в сърцето, той се жени за жена, която не обича.   

Защо да съдим Демир за това, че не се отказва от Зюлейха? Той започна историята с нея, знаейки, че тя не го обича, но той се надява някога да го заобича и тя. Това е формулата на неговата любов от самото начало. Демир  има вяра в своята любов.

Аз пък съм виждала Демир да се извинява, да се самоупреква, но той – поне доскоро, не се отказва от любовта си. Изрази съжаление пред Зюлейха за това, че и взимаше детето, обеща и повече да не го прави; знае, че причина за всичко, което се случва с тях,  е неговата любов, каза го на Хюнкяр. На кого да се извини: на Фекели, който е убил баща му и уж му е простил за годините затвор, но доведе Йълмаз да отмъщават на Демир заедно и за идеите на Аднан, и за стореното от Демир? Или на Йълмаз да се извини? За какво да му се извини? Те са във война и говорят на езика на войната. Признаването на грешките и вината от страна на Йълмаз какво промени; не остави ли той на средата на пътя своята изстрадала любима пак там при омразните Яман заради детето от собствената си кръв? Значи, няма особен смисъл в такива формални признания на вина.       

Когато се гледа внимателно, се вижда колко много неща Демир е направил и Зюлейха е приела, както и колко още искаше да направи и тя отказа. Може ли Йълмаз да бъде пример с това, което е правил за Мюжгян, когато той я излъга в основното за един брак: че обича нея, а Зюлейха е в миналото.   

А какво от това, когато Демир казва, че би направил и това, което Хюнкяр е направила, ако тя не го беше направила? Той не крие, че е готов на всичко за Зюлейха. Казвал го е много пъти. Но не го е направил. Защото неговата сила е в това да има семейство, да бъде на земята си, където „и стените помагат“. Затова двамата с Хюнкяр, могат да направят това по начина, по който го направиха. Без човек от предходното поколение,  с когото си познавате до болка и разчитате всеки свой жест и дума, познавате си начина на мислене, няма как да се получи двустепенният механизъм на брака със Зюлейха. Демир може и да говори, че би направил и това, което е направила Хюнкяр, но такова действие без нея, би издържало много кратко време и Демир нямаше да може сам да стигне дори дотук, а до финал – съвсем.

Не би ли трябвало за намерението си да каже на Йълмаз чие дете е Аднан Зюлейха първо да говори с Демир?

# 507
Привет🍀
Ирина🌺 Йълмаз не повярва на очите си, че Зюлейха го е разлюбила, а каза на Хюнкяр, че ще повярва, ако го чуе от устата й. Чу го и то многократно. Така че, не само е разчитал на видяното.

Не съм съгласна, че бракът на Йълмаз с Мюжгян трябва да служи непрекъснато за хиляди обвинения към него в каквото и да било - от опита за самоубийство на Зюлейха, която ясно обясни (в писмото), защо иска да сложи край на живота си през самоубийството на Бехзад (който стана ясно, че е имал и други тайни и проблеми), преждевременното раждане на Мюжгян (следствие на отлепена плацента: причините бях постнала), състоянието й като цяло (без да се има предвид филмовия факт за научаване на истината за Аднан и промяната на поведението й именно от тогава), филма, чрез който се предполагаха неистини за системни физически контакти, та да се стигне до последвалите ужасии, за които си взе решение и е лично отговорен - Демир. Даже съм сигурна за себе си, че Йълмаз щеше да бъде обвинен и за смъртта на детето си, ако Керем Али беше починал.
Много е удобно да има един универсален виновник, който да отнеме вината от отделните решения на съответните герои или да изземе "решенията" на случайността или съдбата.
Това води до голяма опасност от отнемане на отговорността от личното решение на даден човек и прехвърлянето й на един универсален виновник. Който, каквото и да прави, все виновен Йълмаз. Не съм прочела друго, нито нещо дори малко положително за него. Ами, смешно ми е. Това не е полезно за другите герои, нито реално добре за тях да бъдат лишени от тежестта на собствените им решения и избор. Но спирам до тук.
Зюлейха водеше детето при Йълмаз само последния път, не и преди това. Демир го знаеше. Той неслучайно каза, че тя е взела парите и бижутата първия път, защото не отива при Йълмаз. Тогава, защо й взе детето?! Това е риторичен въпрос.
Не е вярно, че Йълмаз може толкова лесно да си види или "изиска" детето в Америка. Дори и да подаде развод. Извън Европа нещата са различни и няма добри договорености между правните системи. Дори в днешно време има хиляди случаи на родители, които нито могат да видят, нито да чуят децата си, които са били изведени от дадена страна. Пълно е с истории навсякъде и всеки може да прочете. Още повече, ако Мюжгян бъде посъветвана да излъже, че Йълмаз я малтретира. Изкарала е паспорт сама на детето (до колкото разбрах), а за това се искат подписите на двамата родители. Така че, тя би намерила начин Йълмаз да не види детето си.
И последно: Лично аз не мога да оправдая цялата гама от изстъпления на Демир с това, че обичал. Не мога да оправдая държането под ключ на една жена насила и психологическия и физически тормоз с това, че Демир очаквал тя да го заобича. Не мога да оправдая гаврата с ранена и отпаднала жена, с това, че си го търсела или заслужавала. Не мога и да оправдая "ударите под пояс" над Йълмаз, който в затвора изобщо не знаеше, че участва във война, но щеше да бъде убит или оставен незаконно в затвора без амнистия. Не мога да оправдая и нарочното унищожаване на един човек, заради бащината чест и заради лакомия да земи.
За истината относно Аднан: Когато Зюлейха даваше Аднан на Демир, пита ли Йълмаз? Защо сега да пита Демир, кога и дали да каже истината?

Йълмаз си призна грешките в миналото и това признание не е коректно да бъде подценявано, нито има повод да бъде считано за формално. Всяко искрено признание за грешка и съжаление трябва да бъде поне уважено като личен избор на изповед.
Фекели не доведе Йълмаз да отмъщава, а го спря от отмъщение. Това съм го коментирала многократно. Отмъщение няма, а отделни стопански инициативи. Ако Фекели искаше да унищожи Демир и паметта на Аднан, до сега щеше да го е сторил многократно и трайно. Имаха и поводи и начини и възможности.
Хубава вечер! 🌺🍀

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 18:03 от dana78

# 508
Сега ... аз не се наемам да коментирам ситуацията от трея - Йълмаз отнема сина си, а Мюжгян, отчаяна, си прерязва вените. Не мога да знам, какво е предизвикало тази ситуация. Но в едно бях убедена и го писах тук и преди това - Мюжгян обяви война на Зюлейха, но първата жертва на тази война ще е тя. Имах предвид лабилната й психика и поведението й на зависимост - тя признава, че положението й е нетърпимо, но ... не може без Йълмаз.
Що се отнася до паралелите, аз не бих ги правила по сходство на ситуациите, а по сходство на героите в тяхната изходна позиция и поведение. Тук има място за паралел, според мен, но той е между Демир и Мюжгян, доколкото и двамата се опитват да създадат семейство върху основата на несподелена любов.  А че е грешно така да се гради семейство, вече имаме признанието на Хюнкяр - многократно вече заявено в прав текст.

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 18:47 от Katya_I

# 509
Привет!
Благодаря за коментарите! Flowers Bouquet

Преди пет часа са ни пуснали преведената серия, няма кой да я сложи тук
Еп. 59, рус. суб

https://vk.com/cukurova_mavi?w=wall-135783830_74441

От Мурат

https://instagram.fsof9-1.fna.fbcdn.net/v/t50.12441-16/90207587_ … 5fe44bedbe3ed2f1b

Зюлейха и Демир rotfImao rotfImbo

https://instagram.fsof9-1.fna.fbcdn.net/v/t50.12441-16/90125937_ … 351489adb87bbbbc4

https://instagram.fsof9-1.fna.fbcdn.net/v/t50.12441-16/89930658_ … 5f0c177432f2251fd

Общи условия

Активация на акаунт