Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 51

• 40 789
  • 744
  •   1
Отговори
# 165
joy, сегасе загледах в описаното и в голяма част се препокрива с моята цитонамазка от лятото. Като цяло аз от 2 години съм 2Б с препоръка за проследяване на 6 месеца. Микробиологиите и направените колпоскопи до момета са чисти. Винаги обаче в цитонамазките имам завишени левкоцити, но никой от лекарите при които съм била не му прави впечатление. Относно течението и аз имам такова, лятото др. еленчев от надежда ми каза, че се дължи на жлези, които секретират повече (не знам това до колко е възможно принципно).
  Относно периода на проследяване ми прави впечатление, че гинеколозите не го взимат особено под внимание, дори са ме питали защо държа на това да си я правя вместо веднъж годишно както е в общия случай, на всеки един 6 месеца. Лично аз се чувствам по-добре и по спокойна по този начин Simple Smile
 Все пак те съветвам да се консултираш с твоя лекар

# 166
Аз ви съветвам да намерите лекар, с който нямате съмнения относно реакцията му към оплакванията ви, притесненията ви, лечението, както и честотата на профилактика.
Лекар, който вдига рамена или се чуди, защо държите на препоръката за следваща намазка според резултата, дали е адекватен? Риторичен въпрос Hands V

# 167
Аз тъкмо си мислех, че съм намерила айде да не кажа най-добрия (но един от най добрите) др. Карагьозов, а ето пак ще се зароди зрънце на съмнение. Той вече втори път ми казва, че цитонамазка се прави на година, година и половина.

# 168
Аз не бих сменяла лекар за такова дребно споменаване. И без това трудно се намират  лекари, които гледат всичко както трябва. Пускам покрай ушите си и толкова. На мен сега Карагьозов ми каза, че няма смисъл да си хвърлям парите за изследване на хормони, но все пак неговият ресор е друг.

Излезе ми цитонамазката. 2А съм от шийката и 1 в канала. Чак не ми се вярва за канала. Винаги съм излизала по-добра група там, но 1ва никога.
Дано не е грешка.
Имам левкоцити и клетъчни промени, свързани с метаплазия. Такава имах и преди. Микробиологията за аероби е отр.
Напоследък дълъг цикъл ме мъчи, зацапване по овулация. Затова се шашнах да не е от раничката. Хормоните ми уж са в добрите граници.

# 169
Аз също нямам отговор защо имам течение, преди да ми излезе група 2-3а винаги съм била 2ра без изменение на клетките, но с левкоцити. От няколко месеца чета по темата  навсякъде в интернет и навсякъде пише, че предраковите изменения не предизвикват симптоми и това мир не ми дава. Сменила съм доста лекари и никой не ми даде отговор, само веднъж ми бяха казали, че явно това е нормалният за мен секрет, но аз не виждам нищо нормално в това.

# 170
Аз тъкмо си мислех, че съм намерила айде да не кажа най-добрия (но един от най добрите) др. Карагьозов, а ето пак ще се зароди зрънце на съмнение. Той вече втори път ми казва, че цитонамазка се прави на година, година и половина.
Изобщо не беше това целта Simple Smile
Принципно имах предвид.
Моят доктор при последния преглед ми каза, че всичко изглежда наред. Да се чуем, когато излезе цитонамазката и ако е над 2-ра група. Иначе след 6 месеца ще се видим отново. Разбирам, каква е идеята му и съм ок с това. Резултатът беше 1-ва група и изобщо не съм му губила времето.

# 171
Аз след първото раждане винаги съм била 2ра група.
В лабораторията, в която се тествам по принцип - няма как да си първа група, щом си раждала. 🤔
След 2рото раждане се тествам на 6 месеца.
Все 2ра група.
Септември мин. година, пак контрола.
Гинеколожката искаше дори да не взима цитонамазка, защото предишната била ок.
Добре, че настоях - 2-3А и ХПВ 16.😏
6 месеца е оптималния период явно. 😒

# 172
Аз от както родих съм с повтарящи се ASCUS клетки и чисти колпоскопи. Гинеколожката, при която ходя, ме следи с цитонамазки и колпоскопи на 6 месеца, но аз реших да отида при Карагьозов за второ мнение и той каза, че при мен нямам никакъв смисъл толкова често следене и на 1 година било абсолютно достатъчно. Аз все пак си ходя на 6 месеца, за да знам, че съм направила всичко. Но явно всеки лекар различно гледа на периода за проследяване. Някои лекари може би са просто прекалено предпазливи, което всъщност не е лошо.

# 173
Значи, ако някой гинеколог почне да ме вика на втора В група през половин година, без да имам изменения на колпоскоп или насока за очаквана промяна в шийката( примерно носител съм на вирус), аз ще се усъмня, че го удря на печалбарство. Но това е моето мнение. Цитонамазката не е диагностична за течения, възпаления, даже знам, че е тотална грешка да се прави, когато има очевидно течение или проблем, който е известен, но не е от предраково естество( като хормонален примерно). Какъв е смисъла? Да се дават пари за нея? Братовчедка ми в Германия с вирусоносителство и трета А я викат за контроли на 3-6 месеца, без даже да пие лекарства. Чакат имунитетът й да се справи и казват, че по учебник препоръките са " проследяване ", а не рязане или 250 намазки през два дена, в комбинация с лекарства за 1000 лева. Все смятам, че немският чпв не е по- хилав от българския, а лекарите по- тъпи от нашите. Просто тук повече се филмираме и все с недоверие към всичко подхождаме, а някои го използват този факт и си припечелват порядъчно от нас.

Последна редакция: пт, 21 фев 2020, 23:30 от janiap

# 174
  • София
Склонна съм да се съглася, но имаме някои основни различия с Германия. Първото е, че там се ваксинират момичета и момчета и то много висок процент от населението, което неминуемо води до понижаване на общия риск. Тук няма да коментирам положението, всички знаем какво е.
Второто е, че за жалост се отличаваме с изключително ниска сексуална култура. Ще се изумите колко млади момичета докато се лекуват и ги режат и т.н. въпреки това не преустановяват сексуални контакти без предпазни мерки с не дотам сериозни партньори, имаме склонността да се самолекуваме, доста от мъжете отказват да погледнат сериозно на нещо, което за тях няма последствия и др. такива.
Та не случайно сме на едно от първите места в Европа по заболеваемост и затова според мен се и получава това залитане към по-сериозни мерки, освен печелбарството.

# 175
Аз съм съгласна и с двете ви Hands Thumbsup Ще добавя и масовото незнание за нуждата от профилактика. Изумява ме честотата на среща с познати и жени от обкръжението ми, които изобщо не ходят на профилактични прегледи. За гърдите пък съвсем. Страшна неинформираност и безхаберие към женското здраве.

# 176
Значи, ако някой гинеколог почне да ме вика на втора група през половин година, без да имам изменения на колпоскоп или насока за очаквана промяна в шийката

Не винаги втора група означава, че няма никакъв проблем. Аз съм втора група без изменения на колпоскоп, но имам атипични клетки, това само по себе си мисля, че изисква някакво по-специфично следене.

Освен това все още имам някаква надежда и вярвам, че не всички лекари са печалбари. Конкретно лекарката, която ме следи и вика на 6 месеца ми е спестявала плащане на преглед, при все че работи в болница, не в частен кабинет.

# 177
Винаги можем да гледаме така на нещата и реално това с нищо не ни помага на физическото и психическото състояние. Избираме на кого да се доверим и това е. В крайна сметка нищо не е безплатно в тоя живот. Апри месец съм на преглед, стискайте палци да има подобрение с моята раничка след дългия ми курс на лечение. Днес бях на кожен и ми предписаха Кондилин да си мажа кондиломчето (бях права, че е такова). Та, цъфнала съм и съм вързала.
Едно време ваксината не беше разпространена практика, нямам познати момичета с ваксини. А, за секс без презерватив - всички го практикуват, даже с непостоянни партньори. Аз подозирам кога съм го "лепнала", било е от ранни тийн години още. Толкоз ми е бил акъла и на мен. Все повтарям на моите приятелки да използват кондоми, тъй като си патя в момента, а те си мислят, че са недосегаеми явно. Дано не им идват на главата всичките проблеми, които могат да си докарат с това.

# 178
Аз съм го казвала много пъти. При мен проблема се появява в канала. Т.е. колпоскопа винаги в чист. Обикновените цитонамазки са ми 2 А група, много рядко 2В. И тъй като не ми е за първи път проблема направих кюртаж. На него не излезе ЦИН, но имаше изменения в описанието. Не се успокоих, защото все пак имаше изменения, въпреки че ме убеждаваха да си ,,живея живота". В Турция направих нова течнобазирана цитонамазка и тест за ХПВ. Цитонамазката беше 3А, а тестът положителен за тип 68. От Лийпа излезе ЦИН 1. Беше ми ясно, че нося някой щам, защото това ми беше трета конизация. Но не мога да си обясня защо при толкова тестове преди това тук, които включваха и този щам винаги тестовете бяха отрицателни. Всички доктори ме успокояваха, че щом тестът е отрицателен няма проблеми. Иначе при изрязването и изследването на външен кондилом излезе тип 6.
Не е хубаво човек да става хипохондрик и да се изследва непрекъснато, когато няма проблеми, но понякога трябва ние да си гоним нещата и да сме сигурни, че сме взели мерки.
Тъй като правя инвитро за мен решението беше да не губя време в притеснение какво е състоянието ми при персистиращ проблем, а да действам. Сега ми предстои контрола и пак треперя какво е положението.
Първата конизация ( скалпелна) беше с ЦИН 2. При втората( Лийп) не излезе дисплазия, въпреки че течнобаз. цитонамазка беше 3А. Мисля, че проблема е бил по-навътре и не е изрязано,защото след това пак имах цито 3А.
Извинявам се, че се повтарям. Писала съм го и преди. Искам само да кажа, че понякога не трябва да се доверяваме на 100%, че всичко е Ок. Аз разбира се съм от редките и трудни за диагностициране случай. Не искам в никакъв случай да кажа, че не трябва да вярваме на лекарите, да изпадаме в крайности и при липса на проблем да се изследваме непрекъснато.
   Стана дълго. Извинявам се.

# 179
Като цяло и на мен не ми е ясно кога да вярваме и кога не. Някои лекари просто са ми звучали нелогично и неадекватно и не съм ходила повече. При други - точно обратното.
А, какъв е смисъла от тест за ЧВП? В крайна сметка след като не се лекува какъв е смисълът да знаем имаме ли или нямаме. Нали все пак се лекуват резултатите от вируса, които си се виждат и без тест.

Общи условия

Активация на акаунт