Съвместно съжителство?

• 14 301
  • 379
  •   1
Отговори
# 150
Ами, Скандинавия нито географски е на запад, нито като социална система, но пак подозирам, че ще останеш неприятно изненадан откъм родителски и съпружески задължения, ако направиш дете на някоя скандинавка.

# 151
И тук е така, като се изключат едни каки, които гледаме по телевизията и изключения, които избиват комплекси.
Поне такива са ми наблюденията сред обикновените хора в живота.

В смисъл не че нямат изисквания, но не са свързани с това да са държанки. Малко биха се навили на съвместно съжителство с мързеливец, който не работи.

# 152
Скрит текст:
В западните държави може да си поделят сметките, ако е само чук-чук, ама опитай да направиш на някоя дете, без да осигуриш дом и издръжка на семейството, и при раздяла да не ѝ плащаш солидна издръжка, на НЕЯ, не само за детето, защото, докато е бременеела и гледала дете, има пропуснати ползи. А и да работят с малки деца, работят почасово и си делят домакинските задължения. Неслучайно тук беше някаква екзотика това хаусуайф, а там си е практика.
Скрит текст:
В кой "западни общества" се случва всичко това, което си описала? Scream
 Мога да кажа най-вече как е в скандинавските държави и Естония, тъй като съм живял и работил там с години и познавам десетки двойки + съм виждал със собствените си очи каква е повсеместната практика в обществата им.
 Там хората се събират заедно и като двойки, и като приятели! Да, приятелството е неделима част от връзката. Жалко, че в България мнозина и от двата пола омаловажават огромното значение на това човекът до теб да ти е И приятел! Доверен човек, с когото споделяте всичко, на когото можеш да разчиташ, който ще те подкрепи - както и ти него! Без игрички, интриги и други глупости. Без тънки сметки "Какво дава той, какво ще дам аз". ДАВАТ И ДВАМАТА!
 В тези държави жените нямат практиката да изискват от мъжа той да предоставя всички битови и материални условия. Напротив, жените там работят усилено и залагат на кариерата. Не бързат да "връзват" мъжа с дете и после да си седят вкъщи като домакини. Повечето двойки там всъщност живеят на семейни начала години наред (рядко са сгодени), преди да достигнат до решението да си имат потомство. Преди това, и двамата работят за осигуряването на необходимите условия поравно!
 И мъжът, и жената взаимно си помагат в домакинството. Поделят си: готвене, чистене, подреждане, пазаруване, извеждане на кучето навън. Или го правят заедно, или се редуват. Едната вечер при -20 градуса той ще изведе кучето на разходка, докато тя направи оризче с пилешко, а другата вечер тя е навън с кучето, а той пред фурната. Тя шофира своята кола, той - неговата. Ако имат само една кола, еднаква е вероятността тя да е собственост или на жената, или на мъжа. На заведение плащат или всеки своето, или с редуване - един път той, един път тя. Но най-често имат обща сметка и няма значение кой плаща с картата, защото и двамата работят и захранват сметката.
Там жената се стреми да печели колкото мъжа и да е независима, бидейски с мъжа само заради чувствата, а тук в България твърде много от жените държат мъжът да печели много повече от тях и да е постигнал много повече (всичко) в материален план, докато те (жените) осигуряват "присъствие" и "спокойствие" (нито една жена до момента не е успяла с ясни думи да обясни какво е закодирано в тази тайнствена, но до втръсване повтаряна думичка). Там жената не стиска краката и няма главоболие, ако мъжът не е развързал кесията за ресторанти, СПА центрове, екскурзии. Работят двамата, плащат двамата, любят се двамата. Няма поставяне на условия за пари, коли, имоти.

Между другото, в повечето от тези страни, ако майката не успее да осигури условия на детето си след развод, държавата може да ѝ го отнеме.
Скрит текст:
В много от случаите детето бива присъждано на бащата, а не като в България - почти винаги на майката. И тъй като познавам няколко разведени двойки там, ми направи изключително приятно впечатление това, че всичките от тях бяха запазили културното си отношение един към друг и децата се чувстват радостни да са и при майка си, и при баща си.
Ще се опитам да обясня "присъствието" и "спокойствието", което осигурява жената в България.
Подреден, хигиеничен и уютен дом = по-малко болести и по-чисто съзнание.
По-малко работа = повече време и енергия за децата и тяхното душевно развитие. Повече време и енергия за мъжа. Това малко ли е ?
Когато мъжете почнат да раждат, тогава може да изисквате пълно уеднаквяване на всичко в двойката. Засега е невъзможно.
А това болднатото е доста тъжно и за мен си е чиста мизгония. Характерът на амбициозна кариеристка не се връзва с любяща майка, по никакъв начин.

# 153
Пиронче, защо не си остана там? Толкова предимства виждаш.

Не съм наясно, но има ли статистика (и каква е) относно колко мъже се борят в съда за детето си, да бъде присъдено на тях? Колко са загубили? Аз познавам един и той спечели.

# 154
  • София
Явно имат изисквания, мъжът да прави всичко наравно с тях. Чудесно!
Много ще ми е сладко да видя бг мъж, който гледа поне 3 дни в седмицата дете между една и две или да дава половин такса за частна дг.
Но темата не е за това.

# 155
  • Пловдив
Ами, Скандинавия нито географски е на запад, нито като социална система, но пак подозирам, че ще останеш неприятно изненадан откъм родителски и съпружески задължения, ако направиш дете на някоя скандинавка.
Сега и в географията ли реши да търсиш оправдание? Simple Smile Географски Скандинавия е повече на север, но и на запад - над Германия, Полша, Чехия, Австрия, Унгария, Словакия, Литва, Лативия, Естония, Италия, които пък са в средна Европа (Италия е единствената от тях в Южна Европа и на запад от България). Като гледам сега картата на Европа, то определението за "западните държави", според твоите географски разбирания, остава за Португалия, Испания и Франция. Simple Smile Ти тези три държави или имаш предвид, а не всичко истанали, изброени от мен горе? Grinning

На скандинавка или на всякаква друга чужденка не искам да направя дете. Отказвал съм връзки с такива неколкократно и винаги бих предпочел българка да е майка на нашето дете! Wink Държа на качествените скандали, сменянето на настроенията по 20 пъти на ден, непредизвиканата ревност, палитрата от всевъзмони чувства и усещания, ранимостта, мрънкането (дори и в това си има чар, ако е с мярка), а чужденките не могат да ми предложат такива неща. Smile

# 156
Не че нещо, ама снахичката ми е естонка и доста години беше гледана като домакиня БЕЗ дете, сега и с дете. Най-много да поработва почасово от къщи. А, и се очаква брат ми да помага сериозно с дете и домакинство.

# 157

На скандинавка или на всякаква друга чужденка не искам да направя дете. Отказвал съм връзки с такива неколкократно и винаги бих предпочел българка да е майка на нашето дете! Wink Държа на качествените скандали, сменянето на настроенията по 20 пъти на ден, непредизвиканата ревност, палитрата от всевъзмони чувства и усещания, ранимостта, а чужденките не могат да ми предложат такива неща. Smile

Заяждаш ли се?

# 158
  • София
Тогава трябва да се съобразиш с ограниченията, които налага България на майките с деца и да си съгласен да компенсираш дефицитите, породени от тези ограничения.
Например, едва последните години се заговори за "хоум офис".
Работа на 4 или 6 часа все още е мираж.

# 159
  • Пловдив
Скрит текст:

На скандинавка или на всякаква друга чужденка не искам да направя дете. Отказвал съм връзки с такива неколкократно и винаги бих предпочел българка да е майка на нашето дете! Wink Държа на качествените скандали, сменянето на настроенията по 20 пъти на ден, непредизвиканата ревност, палитрата от всевъзмони чувства и усещания, ранимостта, а чужденките не могат да ми предложат такива неща. Smile

Заяждаш ли се?
Абсолютно не! Колкото и да се учудваш, точно тези неща изграждат мъжа още повече! Случвало ми се е в някои връзки и това ми е помогнало да съм по-добър и даващ от себе си.

Скрит текст:
Тогава трябва да се съобразиш с ограниченията, които налага България на майките с деца и да си съгласен да компенсираш дефицитите, породени от тези ограничения.
Например, едва последните години се заговори за "хоум офис".
Работа на 4 или 6 часа все още е мираж.
Наясно съм с двугодишното ограничение за майчинство и то не е проблем за мен. Нормално е мъжът да бъде в подкрепа на родилата детето/децата му жена!

# 160
защото, докато е бременеела и гледала дете, има пропуснати ползи.
Е то заради тия пропуснати ползи средната германка например има 1.2 деца
Не раждат, че да не пропуснат ползи.
В повечето западноевропейски държави е подобна картинката.

# 161
Пиронче, не е сериозно това.

# 162
Ако си мазохист, може и да ти харсват скандалите, но те са симптом, че връзката няма да я бъде и се отразяват зле на психиката, дори да не се усеща веднага. А пък за децата да не говорим, това буквало съсипва и техните връзки в бъдеще. Затова повечето хора са склонни да прекратят съвместно съжителство заради скандали.
Много ще ми е сладко да видя бг мъж, който гледа поне 3 дни в седмицата дете между една и две или да дава половин такса за частна дг.
Мъжете от над 50%, да не кажа много повече, от приятелските ни семейства си гледат децата, колкото и жените им. За възраст 35-45 г. става дума.

# 163
Да беше двугодишно ограничението, с мед да го намажеш...да кажем, че е минимум 5г. ограничението, да не кажем, че майка може да се впусне в кариера едва вече като станат тийнове и почнат да се транспортират сами. Преди това винаги трябва или лека, или гъвкава работа, с която общо взето само си плащаш разходите по ходене на работа.

# 164
Нито един баща не съм видяла да си вози детето с ГТ до/от градината/училището. Дано поне ги возят с личните коли Grinning

Е то заради тия пропуснати ползи средната германка например има 1.2 деца
Не раждат, че да не пропуснат ползи.
В повечето западноевропейски държави е подобна картинката.
Ти нали съзнаваш какво е 'пропуснати ползи' в случая?

Последна редакция: пт, 31 яну 2020, 14:46 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт