Когато ролите в семейството се разбъркат

• 8 486
  • 250
  •   1
Отговори
# 90
" А, другари, че аз крокодил ли съм? Откъде накъде той ще ми вика, че съм крокодил?
...“

https://www.vbox7.com/play:187256c66c  Simple Smile

Последна редакция: сб, 01 фев 2020, 19:49 от Как' Сийка

# 91
  • Варна
Ако потребе, асансьор мога да карам:)
Понеже сме ние жената на вечните времена!

# 92
  • София
Всеки от нас носи и мъжката и женската енергия в себе си, но именно балансът е изключително важен, когато става дума за смейните взаимоотношения.
Ролята на майката, според мен, е да е мила, нежна, откликваща на нуждите на детето си, учеща го през любовта на грижа и емоционална интелигентност. Ако майката е “чувствата”, бащата е “границите”, “реда”. Не казвам, че той не не може или не трябва да бъде чувствителен и даряващ с любов семейството, говоря за проявите на мъжественост, отговорност, стабилност, подкрепа, които идват от него, а не от жената.
Невярно. Зависи от характера и опита на човека, не от пола.
Все пак след като правим исторически анализ на темата, ако се върнем в праисторическите времена мъжът е бил ловец, а жената “събирирачка”. Той осигурява прехраната, тя “събира” семейството, грижи се за децата. Не мисля, че е имало жени, които да са казвали: “Скъпи, ти много се умори днес, а и нищо не си уловил, аз онзи ден гръмнах слон, нека аз отида на лов утре”. Еманципацията е прекрасна от гледна точка на това, че всички ние днес имаме право на глас и в пряк и в преносен смисъл, можем да работим и трудът ни да бъде (почти) наравно заплатен като този на мъжете, и т.н. и т.н...
Всеки има право да избере да живее в първобитно-общиния строй, разбира се, никой не го спира. Има много жени, които имат повече акъл и умения от това, нека те да могат да направят различен избор.
Обаче какъв пример даваме на дете, което вижда един татко, който не може да постави граници или пък е мекушав, който е тотално лишен от амбиция, който никога не би се сетил да прояви грижа, подкрепа, да отвори врата, да носи тубите с вода Wink
Че жената е трябвало да натрупа повече опит с мъжете, преди да реши да създава дете.
Или обратното-мама, която все я няма и работи до късно, която е толкова натоварвна и изнервена, че за каква нежност и отношение да говорим като вечер единственото, за което има сила е да си легне?
Баланс или разпределение на ролите?
Това не е проблем. В нас аз съм по-припряната и изнервената, а мъжът ми е по-спокойният. Той беше много по-търпелив с детето ни, когато то беше по-малко и имаше доста изнервящи моменти с него. Баланс.
И, дами, не съм трол, нито правя журналистическо проучване на нагласите на съвременните мами. Попаднах на тази тема на едно събитие на “Фабрика за щастие” и се замислих за мен самата кое всъщност е “правилното”. Харесвам си женските качества, харесвам и това, че мога да правя много неща и в сферата на “мъжките” неща. Въпросът е, че последните ми натежават и ме карат да усещам, че забравям да първите. Искам да бъда Жена и да имам Мъж до себе си. Важни са главните букви...
Аз съм Жена и имам Мъж до себе си. Вчера чистих, а Мъжът ми направи супа. Продължихме да бъдем Жена и Мъж.

Несправянето ми с базисните ежедневни дейности, които Сульо е определил за мъжки, би ме карало да се чувствам като битов инвалид. Не съм такъв. И ако мъжът ми не се справя с извършването на базисните ежедневни дейности, които Сульо е определил за женски... Е, не съм фен на осиновяването на съпрузи, такъв не ми трябва.

# 93
Ролята на майката, според мен, е да е мила, нежна, откликваща на нуждите на детето си, учеща го през любовта на грижа и емоционална интелигентност. Ако майката е “чувствата”, бащата е “границите”, “реда”. Не казвам, че той не не може или не трябва да бъде чувствителен и даряващ с любов семейството, говоря за проявите на мъжественост, отговорност, стабилност, подкрепа, които идват от него, а не от жената.
Проблема е, че лепите етикети. Майката трябва да е това и това, бащата онова. Майката не може да се прибира уморена, защото няма да е добра майка, бащата трябва да налага ред, защото явно майката не може или по скоро не съвпада с чувствеността и като майка.
Моделите са лоши, когато не са балансирани. Ако и двамата родители не са емоционално ангажирани един към друг и към детето, се получават най големите дефицити.
Много по добре е мъж подкрепящ кариерата на жена си, отколкото нещастна жена, която копнее да се изяви, но е вързана с натякването, че няма да е добра майка, както от мъжа си, така и от обкръжението си.

# 94
  • София
И бащата, ако се прибира уморен, няма да е добър баща. Всеки родител трябва да бъде мил, грижовен и откликващ на нуждите на детето си. Това е задължение на родителя.

# 95
За съжаление, ролята на Мъжа и Жената не се изчерпват с това кой чистил, кой готвил, кой пуснал пералнята.... Прекалено забихте в битовизмите. А те са маловажни при изграждането на една личност. Много по - важно е едно дете да се научи как да обича и да показва любов, как да бъде емоционално и да показва емоции, което научава от майката (ако тя си е в биологичната роля като такава), и как да бъде борбено, находчиво, напористо, отговорно, работливо - качества, които би трябвало да научи от бащата (ако той е в биологичната си роля на баща). Когато ролите са разменени, детето получава погрешни "сигнали", което изгражда погрешни представи у него.

# 96
  • тук-там
Рядко съм съгласна с Франсоаз, но моето мнение е същото.
Не е естествено и двамата родители да "излъчват" едни и същи сигнали. Затова едните са жени, другите мъже.
Не, че целта при възпитанието ни е била такава, някак естествено се получи...
Но се радвам, че и двете ми дъщери имат моя пример и също "държат" да са глезени и гледани - както се казва! Simple Smile
Исках и имам Мъж, а не просто равностоен партньор.  Равностоен....друг път! Smiley

# 97
  • София
За съжаление, ролята на Мъжа и Жената не се изчерпват с това кой чистил, кой готвил, кой пуснал пералнята.... Прекалено забихте в битовизмите. А те са маловажни при изграждането на една личност. Много по - важно е едно дете да се научи как да обича и да показва любов, как да бъде емоционално и да показва емоции, което научава от майката (ако тя си е в биологичната роля като такава), и как да бъде борбено, находчиво, напористо, отговорно, работливо - качества, които би трябвало да научи от бащата (ако той е в биологичната си роля на баща). Когато ролите са разменени, детето получава погрешни "сигнали", което изгражда погрешни представи у него.
Тези хактеристики зависят от характера на човека, не от пола му.

П.П. Разбира се, че двамата родители няма как да излъчват еднакви сигнали – нали са различни хора. Еднояйчна близначка да имах, пак щяхме да излъчваме различни сигнали.

# 98
Характера на човек се формира основно от хората, които го отглеждат в зависимост от моделите, които му показват /внушават.

# 99
  • София
И от средата, и от житейски обстоятелства... Полът е някъде на края на опашката, ако въобще участва.

# 100
И от средата, и от житейски обстоятелства... Полът е някъде на края на опашката, ако въобще участва.
Т. е ., искаш да кажеш, че бащата като мъж не влияе почти никак на сина си при формирането му като личност? Наистина ли го вярваш?

# 101
Значи бащата ако не е борбен, а е емоционален, е някакво мекотело, което влияе зле на детето. Ако пък майката е по борбена, тя пък не е майка и също показва лош пример.

# 102
  • Варна
Защо се стремиш да сложиш етикети и рамки на всичко? Звучиш като млад човек, за когото все още нещата (и хората) са черно-бели.

Не мисля, обаче, че разбираш добре значението на думата "еманципация", нито я употребяваш на място.
Имам чувството, че просто си много изморена жена, която има нужда от човек до себе си, който също да те смята за човек и личност (каквато си), а не за обслужващ персонал.
Не мисля, че имаш нужда от клишета , от типа "Мъж да ме третира като крехка Жена".

Не ми дреме за еманципацията. Мразя и задълбаването в роли и задължения.
Както съм от женски пол - поставям граници, наказвам и съм строга с детето си, когато е необходимо.
(Баща му, при това, изобщо не е бил чехльо, докато живееше с нас.)
Всичко това не ми пречи, да съм мила и нежна, да се гушкам и играя със сина си, да си говорим мили думички и да усещам безгранична обич към него.

Затова и не го разбирам това истерясване, в стил "Накъде отива светът? И какво стана с половата идентичност?".

Последна редакция: сб, 01 фев 2020, 18:34 от Trill

# 103

Ще добавя и че родителите научават децата си какви трябвя да са отношенията с отсрещния пол. Това го правят чрез примера си. Научават сина си дали да уважава жените или да си търси жена, която да му носи пантофите след работа и да му сервира ракията и салатката. Научават и дъщеря  си дали това се очаква от нея или не.
Има и доста по-важни неща от това кой колко пъти мие чиниите в едно семейство. Кой взима важните решения вкъщи? Как се разпределя бюджета? Кой се разпорежда с парите? Всичко това децата го попиват.

# 104
  • София
Т. е ., искаш да кажеш, че бащата като мъж не влияе почти никак на сина си при формирането му като личност? Наистина ли го вярваш?
Разбира се, че не съм казала това.
Краси, нито съм във форума от вчера, нито съм на 20, за да прилагаш такива елементарни номерца.

Написах, че освен родителите, има и други фактори (които също написах), които формират характера на човек.
А на какво точно един родител ще научи детето си, зависи от характера на самия родител.

Общи условия

Активация на акаунт