Студенти в UK - 12

• 70 716
  • 764
  •   1
Отговори
# 585
Да. Засега няма да пътува детето( втори курс). Лекциите са им онлайн, само някои уъркшопи ще са офф, като ще им правят запис за тези, които са си по държавите. Много й се ходи, но засега си остава тук в очакване как ще се развие ситуацията. Дано поне втория семестър да може да се пътува нормално без карантини.

# 586
  • софия
Моята ще пътува края на септември, но ще започнат края на октомври. Истинста е, че има билет още от зимата, защото беше запланувала посещение на концерт. Та е късметлийка. Не издържа вече в Бг, иска да се връща и няма търпение. Напълно  разбирам израза  “ Господ да ги пази”

# 587
Здравейте, дали има деца, на които всички лекции ще са онлайн и няма да се налага да пътуват?
Да, в Бат им дадоха възможност за избор. При присъствено обучение ще имат 4ч на седмица, а останалите лекции - онлайн(3 курс). За избралите изцяло онлайн всичко ще бъде качено на платформата им. И да, има деца, които избраха да останат в Бг. Дъщеря ми обаче остана разочарована от онлайн обучението им. Бяха им пуснали презентации от минали години и записи на стари лекции. В реално време нямаше нищо. Бяха им обещали, че ще имат онлайн консултации с преподавателите по проекти, но и това не се случи. Дано тази година се организират по-добре.

# 588
Здравейте!
Има ли варианти да се избегне двуседмичната карантина (или поне да намалее до няколко дни) при пристигане в Шотландия? Чухме, че е има такава възможност при два последователни отрицателни теста за вируса. В интернет има статии от началото на август че това още не е влязло в сила, но някой има ли информация дали ще започнат да го прилагат? Още не сме резервирали билети, а е крайно време, но карантината обърква всичко.

# 589
Здравейте!
Синът ми още чака потвърждение за взет изпит- Кембридж. Трябваше да има резултат на 20.08, но го отложиха за 25.08.
Дали ще разрешат да изкара карантината при роднини в Лондон и след това да   отиде в университета Съри?

# 590
Следя за тази карантина в Англия, защото заради нея още не сме взели билети. Това, което разбирам от написаното от деца от България, които са вече там:
1. Попълват още в България /електронно свалят/ някаква декларация.
2. На летището обаче не на всички я гледат и вземат, да не кажа на повечето не я вземат под внимание.
3. В резултат на това не св знае те под карантина ли са, кой ги следи; как ги следи- там не ходели от полицията да ги проверява на адрес ли са.
4. Някои от децата, които трябва да са под карантина, ходели до магазин да си пазарят храна, защото нямало кой да свърши това.
5. В университета дъщеря ми пита да отиде по-рано, за да изкара карантината-не знаели дали ще е свободна стаята, чакаме още нещо по-конкретно.
6. Звънях в Посолството в Лондон за карантината- казаха ми” чакайте, до септември е далеч, те се събират на 3 седмици да решават”
От всичко, което чета и слушам, въпросът с карантината е - някой я карат, други май не.
Четох за създадени в Англия тестове от един от университетите в Лондон/ забравих кой беше/, които на място дават резултат. Чета, че искат да започнат да ги прилагат на завръщащи се студенти, за да не допуснат нови огнища. Може пък да ги въведат и да махнат карантината./ имаме познат, който преди две седмици е отишъл в Лондон и каза-нямам карантина/

# 591
  • София
Моя позната също се прибра преди седмица в Лондон и също не е била под карантина, но тя по принцип не е стриктна. Та не съм сигурна дали е правилно.

# 592
  • SO 15
Здравейте.
Бихте ли споделили с колко пари в брой пращате децата към Англия?
С какви банкови карти,които там са валидни?При нас сме с дебитни от Райфайзен и Булбанк.
Притеснява ме това,че ще бъдат под карантина 14дни и банкова сметка дали ще си открият?
Ако имат сметка в английска банка,ще превеждаме пари,но дотогава ще разчитат на картите и джобните с които са тръгнали.

# 593
  • Варна

Яна Илиева 653094, няма проблем да остане в Лондон 2те седмици и след това да отиде в университета.

# 594
  • София
Здравейте.
Бихте ли споделили с колко пари в брой пращате децата към Англия?
С какви банкови карти,които там са валидни?При нас сме с дебитни от Райфайзен и Булбанк.
Притеснява ме това,че ще бъдат под карантина 14дни и банкова сметка дали ще си открият?
Ако имат сметка в английска банка,ще превеждаме пари,но дотогава ще разчитат на картите и джобните с които са тръгнали.
Всичко зависи от това как детето харчи.
И преди съм казвала, моята дъщеря когато пазарува от магазина и си готви в квартирата харчи около 20 паунда на седмица за храна.
Когато тръгна, понеже беше свикнала да има винаги пари в брой си взе окло 300-400 паунда другите и бяха в сметка към Райфайзенбанк, защото и превеждаха заплата там. Като цяло не е доволна от тази банка, защото курса на размен е доста по-висок от курса на БНБ и като си плати общежитието престана да я ползва.
В момента има английска сметка в която последно съм и превеждала пари март с Transferwise, защото успя да си намери работа по един проект и има договор до октомври.
За мен реалистично е да си предвитите около 200 паунда на месец за харчене + наема. Пък като си намери работа може да си позволи да харчи и повече.

# 595
Qattus, някой си откриват сметки във виртуалните банки Revalut u Monzo.  Това е някакъв вариант за английска сметка, докато си откриете физическа. Тук често родители споделят за изпращане на пари през Transferwize .

# 596
  • Варна
С колко кеш ще тръгне не знам, предполагам 100-200.
Има сметка в ЦКБ и в Revolut. Но ще се преориентира към Monzo мисля, по-добрия вариант е.
На място сама ще прецени дали и кога да си прави сметка в друга английска банка. Според мен ще е излишно ама може и да греша.

# 597
  • софия
Аз не знам защо отнема толкова време да се довери човек на Револют. Секунден е превода на пари. И няма такса за теглене от банкомат до определена сума ( съвсем достатъчна, просто не помня точно и не цитирам за да не излъжа без да искам).
Пример от вчера. Пазарувам в хранителни стоки в Гърция. На касата в момента на плащането отварям портмонето и установявам, че картата с която обикновено боравя съм забравила вкъщи. Имам револют, но не достатъчно средства вътре. Извиних се на касиерката и помолих за 30 сек. Обадих се на съпруга ми да ми преведе. 10 сек след затварянето телефона изписука за получените пари. Платих и си тръгнах, дори не можах да ядосам хората след мен на опашката, толкова бързо стана....
Дъщеря ми и приетелите и ( англичани също) редовно я ползват-разделят си сметката в ресторант лесно.
Иначе не си спомням с колко тръгна нашата девойка навремето, но в никакъв случай не е било повече от 100 паунда.

( редактирсх всички механични правописни грешки, извинявайте за ужасния текст, който се беше получил)

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 12:28 от Амели

# 598
Револют е супер удобна финансова услуга, но се случва да блокират акаунта по някаква причина и да трябва да се мине през процедура по доказване на доходи и идентичност. Възможно е да се случи в неудобен момент. За това не е лошо да има и друга карта за всеки случай. Доколкото разбирам, студентските сметки в UK се обслужват почти безплатно от банките. А и за кандидатстване за pre-setteled status ще трябва банков акаунт там.

# 599
  • София
Амели,
Може ли да ми разкажеш малко повече на Револют, че се заинтругувах.
Моята девойка иска да си прави акаунт в Paypal, но не съм сигурна, че вече са добра опция. Навремето ги ползвах заради ebay.

Общи условия

Активация на акаунт