Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 159
  • 810
  •   1
Отговори
# 315
  • Варна
Собствениците. И май не е поравно. Не е ли по идеални части?

# 316
# 317
  • BG
Собствениците. И май не е поравно. Не е ли по идеални части?

Зависи каква собственост имат от асансьора. При нас, всеки има равна част, съответно плащаме по еднакви суми.

# 318
  • Варна
Възможно е. При нас на всеки етаж има гарсониера, двустаен и тристаен и съответно плащаме различни суми.

Малко встрани от темата, но все пак е свързано с нея. Предстои ни събиране на оферти от фирми, които изготвят технически паспорт на сгради, за да можем да ги обсъдим наесен на ОС. Моля, ако някой има координати на такива, да напише тук. Ще ни трябват поне 2-3. За Варна става дума.

# 319
Бързо питане преди да почна да чета. Вход без домоуправител, къде да се оплача да ги накажат и да се избере? Стигат нещата до самоуправство. Има и проблем със зъболекарски кабинет, който не знам колко е изряден . Не се събират пари за нищо.

# 320
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
сигнал в общината и те могат да определят управител без събрание.
може да  е голям минус. Sad

# 321
В общината към района, би трябвало да имат отдел за ЕС. Но дали и какво ще предприемат нямам опит да споделя. Според закона местната власт /районен кмет/ е този, който предприема действия.
Скрит текст:
§ 56. (1) Кметът на общината или района или оправомощеното длъжностно лице в едногодишен срок от влизането в сила на този закон организира провеждането на общи събрания и избор на управителни органи в сградите в режим на етажна собственост, когато не са свикани такива събрания и не са избрани органи.
(2) Кметът или оправомощеното от него длъжностно лице свиква общото събрание по ал. 1 чрез покана, която се поставя на видно и общодостъпно място на входа на сградата в етажната собственост и се публикува на електронната страница на общината или района.
(3) Ако събранието не може да се проведе поради липса на необходимия кворум по чл. 15, ал. 2, кметът на общината или района или оправомощено от него длъжностно лице определя в 14-дневен срок управител и касиер от списъка на собствениците или ползвателите, обитаващи етажната собственост.
(4) При неизпълнение на разпоредбите по ал. 1 - 3 кметът на общината или района се наказва с глоба в размер от 50 до 500 лв.
(5) Актовете за установяване на нарушенията по ал. 4 се съставят от длъжностни лица от съответната областна администрация, определени от областния управител, а наказателните постановления се издават от областния управител или от оправомощено от него длъжностно лице.

# 322
В момента няма домоуправител, не се събират пари за абсолютно нищо. Вече...се скарах. Ама вчера ми казват че съм дала пари на една ентусиастка за нещо си, днес вече тя не е на кеф и се оказа , че не съм дала пари Joy Не е за парите, ама такъв скандал стана за нещото дето ще се прави, че вече цялата треперя.

# 323
За кабинета - къде е ситуиран и колко етажен е блока.
Сигнал в община или ДНСК / зависи коя категория е/, да го проверят има ли стр.книжа и вэведен ли е с това предназначение.

Дай подробности...

# 324
Нямам подробности, освен скандал, че не се заключва и дори затваря входната врата, заради този кабинет, на 2 етаж от 4. В жилищна сграда. Аз съм Ан 1етаж, по диагонал.
Няма домоуправител и НЕ се събират пари ни в троен, ни в никакъв размер от никой.
Уж заради кабинета не се затваря вратата. Онзи ден се смени входната врата с нова, събирани пари 2 години. Вече е с разбит патрон. Зее. Няма домофони-ще се събират пари, НЕ от домоуправител, а от една дама, само назначила се мъченица, която НЕ е домоуправител. Тя отваря, тя затваря.
Заради пациентите и липса на домофон, а и защото били роми и не можели да прочетат звънеца Joy не се затваря. Бясна съм и не съм виждала такава селяния.

# 325
Ходила съм в София в такъв сабинет на 2 етаж. Но беше с отделен звънец и домофон долу и беше заключено долу. Та има начин и може и да е културно.

За кабинета -преди ап.ли е било. Бас че е незаконен. Пусни жалба до кмет с копие до ДНСК...

Ето ЗУТ
https://www.lex.bg/mobile/ldoc/2135163904

Чл.38, ал 5 ти трябва

# 326
Мда, не съм непосредствен съсед, но се ползва общия вход и е в гарсониера на 2 етаж, жилищна.
Какви са негативите на служебния домоуправител в сравнение с никакъв?

# 327
Тази разполедба на ЗУЕС при която кметът свиква ОС е мъртвородена. Не съм чула да се прилага. Я се задейства кмета я не. И не пише че има служебен управител. Просто свиква ОС и пак с-ците избират управител.

Хепи..не може ли да се съберете и да ги обсъдите тия неща?

# 328
До днес имах надежда, че ще ги обсъдим. Днес вече не. На две жилища в големи входове сме били домоуправители. В случая...явно така си живеят, в разруха. Един заключва, друг разбива, трети не знам какво. Не съм пребивавала досега, съответно ако се обадят за пари, съм давала и дотам. Много забатачена работа.
Да, кмета едва ли ще направи нещо особено, но поне малко да ги стрестне с нещо. Явно трябва раздвижване в отношенията.
Много ги дразни, че сме от друг град. Дано свикнат.

# 329
В междусъседските взаимоотношения трябват много търпение, внимание, за да има промяна в дългогодишно статукво. Трябват и реални действия и видими резултати. Но често на никой не му се посвещава време в умиротворяване на дръпнати хора, стиснати егоисти и безразлични сеирджии и защото всеки гледа себе си, жилищните ни входове са на това мизерно положение.
🍀HAPPY 🍀, можеш да инициираш събрание като се позовеш на чл.12 ал.5. Залепваш съобщения на видни места няколко дни преди датата и дано има резултат.

Скрит текст:
Инициатива за свикване на общото събрание

Чл. 12. (1) Общото събрание се свиква най-малко един път годишно от:
1. управителния съвет (управителя);
2. контролния съвет (контрольора).
(2) Общото събрание може да се свика и по писмено искане на собственици, които имат най-малко 20 на сто идеални части от общите части на сградата.
(3) Искането по ал. 2 се отправя до управителния съвет (управителя), който свиква общото събрание в 10-дневен срок от получаването му.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Когато управителният съвет (управителят) не свика общото събрание в срока по ал. 3, общото събрание се свиква от собствениците по ал. 2 по реда, предвиден в този закон.
(5) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общо събрание може да бъде свикано от всеки собственик или ползвател в неотложни случаи или когато е изминала повече от една година от последното проведено общо събрание.
(6) (Предишна ал. 5, изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) При нововъзникнала етажна собственост първото общо събрание се свиква в 6-месечен срок от възникването и от собственици на самостоятелни обекти, които имат най-малко 20 на сто идеални части от общите части. Когато общото събрание не е свикано в посочения срок, то може да се свика от всеки собственик или ползвател.

Общи условия

Активация на акаунт