Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 223
  • 810
  •   1
Отговори
# 150
На нас ни дадоха препарати от Общината/Кметството - 10бр. хлорни таблетки за басейн, 10л.туба с препарат за под и повърхности, дезинфекциращ пак на хлорна основа и едно шише спирт. Купихме от общите пари още една кофа и стирка.
Таблетките се разтварят 1 бр. в 10л. вода и действаш. Ние се коалирахме с една съседка, пресипахме от тубата в шишета с пулверизатори. Разтворихме две таблетки в две кофи вода и като се метнахме от горе до долу всичко обрисахме и дезинфекцирахме. Така решихме, единия път чистачката, единия път по двама от входа, щот казаха, че трябва поне два пъти в седмицата да се дезинфекцира. Само дето тоя хлор е отвратителен и после смъди на гърлото, нищо, че си с маска.
Та, и това е вариант.

# 151
Браво на Вашата община, за първи път чувам, някоя община да се грижи за входовете.

# 152
Аз лично не разбирам... Масово се мият и трият стълбите с какви ли не химии в момента и ги вдишват тези отровни миризми. Измиват стълбището (пода) с хлор и от какво и кого предпазват? Там ходите с обувки! Събувате се просто пред вратата преди да си влезете в апартамента или си изтърквате обувките в напоен парцал метнат върху изтривалката. При нас с една кофа се мие един етаж. Ми до къде ще ни стигнат тези таблетки , а площадките са ни миниатюрни!? Не се тормозете да влачите тези тежки кофи, по-добре всеки ден бършете копчетата, дръжките, парапетите и ключовете за осветление - повърхностите всъщност, които заслужават внимание и дето ги пипате с ръце. Да не говорим, че те и без този вирус трябва да се чистят по-щателно, но масово са най-мръсното нещо по входовете. Просто е страхотно, че поне почнаха да се монтират в ЕС осветителна тела със сензори в последните години, та да спрат да се пипат тези клеясали ключове за осветление.
При нас понеже няма асансьор и осветлението е със сензори най-щателно се почистват парапетите и дръжките. Именно те се ползват най-много от възрастните хора във входа и чрез тях реално биха могли да се заразят като си пипнат лицето няколко пъти преди да си стигнат до етажа.

Както казаха в разгара на епидемията: "Сега ще се научим да си мием ръцете." Елементарни неща не се спазват по принцип от хората като хигиена. Масово се гледаше на хора, които не пускат в дома си гости с външните обувки като на "селяни" (цитирам), хората се въргаляха с външните си дрехи из къщи без да се преобличат... Ми никога не съм го разбирала! Приятелски деца масово не си миеха ръцете след ползване на тоалетната или ги плакнеха само с вода. Омръзваше ми да правя забележка. Родителите ги оставяха да се разхождат по коридорите у нас обути та чак до спалните докато чакат да си тръгнат и си взимаме довиждане. Дано най-накрая се сложи края на тези "граждански" маниери!

В тази посока разсъждавам аз, не ангажирам никого с моето мнение, ама може да съм от помощ.... Бъдете здрави!

# 153
В съвсем вярната посока си разсъждаваш, Драго2008. И аз съм "селянка" и никога не съм се намъквала на хората в къщите с обувки и не давам и у дома да се влиза така. Като идват разни майстори или техници си носят калцуни.  Гостите да са си измили краката и да носят чисти и здрави чорапи, ако искат да не берат срам -хахаха 

# 154
  • BG
Здравейте,

Гледам, че са налепили по входовете съобщение от кметството за ежедневна хигиенизация:

Извършване на ежедневно засилено дезинфекциране на общите части на сградата;
- Редовно проветряване на общите части на сградата;
Предоставяме на Вашето внимание относимата към настоящото част от Столична регионална здравна инспекция Алгоритъм на дезинфекционните мероприятия в обекти с обществено предназначение в условията на епидемично разпространението на COVID – 19:
1.Избор на дезинфектант
1.1. Почистващите продукти, използвани в рутинните санитарно-хигиенни дейности трябва да бъдат заменени с дезинфектанти.
1.3. Дезинфектантът, който ще се избере, трябвада е разрешен от Министерство на здравеопазването. Министерство на здравеопазването поддържа на страницата си в Интернет Регистър на биоцидите, за които има издадено разрешение за предоставяне на пазара. Регистърът се актуализира най-малко веднъж месечно.
1.4. В зависимост от обектите и повърхностите, които ще бъдат третирани, дезинфектантите трябва да бъдат разрешени за Продуктов тип 2 „Дезинфектанти и алгициди, които не са предназначени за пряка употреба върху хора или животни“ и/или Продуктов тип 3 „Ветеринарна хигиена“ и/или за Продуктов тип 4 „Областна употреба, свързана с храни и фуражи“.
1.5.Необходимо е да се избере дезинфектант, ефективен по отношение на вируса. Нетърсете изписването на името COVID-19 на етикета! Достатъчно е в областта на употреба на дезинфектанта, описана на етиката, да е вписано вирусоцидно действие или частично вирусоцидно (вируси с обвивка) действие. Препоръчително е да се избере дезинфектант, постигащ ефективност при по-кратковремена въздействие (до 15 минути).
Установяване на критични точки и кратност на обработките
2.1. За всеки обект се определят критичните точки, които подлежат на дезинфекция.
Критични точки са всички повърхности, свързани с голям трафик на хора, както и често докосваните повърхности (подове, дръжки на врати, прозорци; ключове за осветление, бутони на асансьори, парапети; домофони и много други често докосвани с ръцете повърхности), като същите подлежат на ежедневна дезинфекция.

Вие имате ли разлепена такава брошура?

Намерих и Регистър на биоцидите - МЗ, които са споменати в брошурата.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 23:56 от Stephy

# 155
  • София
Да, имаме! Чакаме да ни зачислят по един от Общината, за всеки вход и да следят...

# 156
Да, имаме! Чакаме да ни зачислят по един от Общината, за всеки вход и да следят...

Това сериозно ли?

# 157
  • София

Това сериозно ли?
Кое?
От седмици има разлепени препоръките и заповедите. Само не разбрах кой следи за изпълнението... Не трябваше ли на заповед да има това?

# 158
Помислих, че от общината ще раздават препарати Joy

# 159
  • София
Ааа, да бе...просто лепят, за да отчитат дейност

# 160
  • BG

JoyJoyJoy

Да, и чистачи ще ни осигурят JoyJoyJoy

# 161
При неотложност как може да се проведе събрание на етажната собственост в условия на епидемия? Ще са законни според ЗУЕС решенията на събранието, ако някои собственици "присъстват" виртуално по Интернет с помощта на новите дигитални технологии? Ние служебно вече така се срещаме и по цял свят се препоръчват виртуални срещи за по-голяма безопасност.

# 162
  • София
И при нас изниква необходимост от ОС на ЕС и се чудя как да процедираме...Не може да отлагаме до безкрай

# 163
  • BG
При неотложност как може да се проведе събрание на етажната собственост в условия на епидемия? Ще са законни според ЗУЕС решенията на събранието, ако някои собственици "присъстват" виртуално по Интернет с помощта на новите дигитални технологии? Ние служебно вече така се срещаме и по цял свят се препоръчват виртуални срещи за по-голяма безопасност.

Такава възможност не е предвидена в закона, поради което решенията могат да бъдат оспорвани от несъгласни съседи. Но, незнам дали да не зададете въпроса към общината, в която се намира вашата ЕС?! Ще ми интересно какво ще отговорят, а и ще е полезно за всички ни.

# 164
Ами обмислете вариант за упълномощаване устно от до 3-ма съседи на 1. Не знам колко апартаменти сте обаче и дали ще успеете да се редуцирате достатъчно по този начин. Съберете се на открито, спазвайте дистанция, носете маски....

Общи условия

Активация на акаунт